İsveç’te Mutlaka Görülmesi Gereken 25 Yer | Detaylı Anlatım

İsveç denince aklınıza gelenleri unutun ! Ülkenin birbirinden güzel gezi noktalarına doğru yolculuğa çıkıyoruz.

İkea’nın ana vatanı İsveç gezilecek yerler listesini sizler için derledik. Şimdi sırada bu yerleri birlikte keşfetmek var.

#1 İsveç Gezilecek Yerler

İşte ilk sırada;

1- ABBA: The Museum

abba the museum

Dünyaca ünlü, İsveç kökenli müzik grubu ABBA’nın kostümlerini, ödüllerini ve interaktif alanları içeren müze 2013 yılında kurulmuş.

Djurgarten Adası üzerindeki müzede kendi kaydınızı da oluşturabilirsiniz, grup elemanlarının maketleriyle ABBA şarkılarını söyleyebilirsiniz. Stockholm’dakien pahalı müze olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Ziyaret saatleri:
Çarşamba, Perşembe: 10.00-19.00
Diğer günler: 10.00-18.00

2- Röhsska Müzesi

Röhsska Müzesi

Daimi ve geçici sergilerinin yanında çok çeşitli etkinlikler de düzenleyen bir tasarım, moda ve sanat müzesi, Röhsska. Tasarım denince akla ilk gelen ülke İsveç olduğundan müze alanında en iyilerden biri sayılabilir. 1916 yılında bağışlarla açılan müze, geçici bir süreliğine kapalı ve düzenlemeler bittikten sonra yeniden hizmet vermeye başlayacak.

3- Buz Oteli

Buz Oteli

Hep internette dünyanın ilginç yerlerini görüp iç çekeriz ya, Buz Oteli de onlardan işte. Dünyanın en etkileyici otellerinden biri olduğu her halinden belli. Konaklamak isteyenler için buzdan odalar hizmete sunuluyor. Kiruna’ya geldiğiniz zaman Buz Oteli’ni kesinlikle görmelisiniz.

4- Göteborg Opera Binası

Göteborg Opera Binası

Opera, bale ve müzikallere ev sahipliği yapan Opera Binası, eğlenceli ve dinlendirici bir akşam geçirmek istiyorsanız tercih edilebilir. Oldukça hoş tasarımı ve manzarasıyla da dikkat çeken bina 1994 yılında inşa edilmiş. İçerisinde bir restoran da bulacağınız binadaki etkinliklere göz atmak için buraya bakabilirsiniz.

*Göteborg gezilecek yerler yazımızı inceleyerek, şehrin görülmesi gereken diğer yerleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

5- Doftträdgården

Doftträdgården

1987 yılında kurulan Sebze Bahçesi, toplamda 50 farklı türden 600 bitki türüne ev sahipliği yapan bahçe dönemin ünlü peyzaj mimarlarından biri olan Kopenhag Sanat Akademisi profesörü Sven-Ingvar Andersson tarafından tasarlandı.

6- Göteborg Şehir Müzesi

Göteborg Şehir Müzesi

18.yy’dan kalma bir binada yer alan müze, İsveç halkının yaşantısına ve Göteborg’un neden İsveç’in Amsterdam’ı olarak anıldığına dair bilgiler veriyor. Vikingler hakkında da kapsamlı koleksiyona sahip müzeyi rehber eşliğinde ya da tek başınıza gezebilirsiniz. Çocuklar için de bir bölümü bulunuyor. Pazartesi günleri kapalı olan Şehir Müzesi’ni, diğer günler 10.00-17.00 arası ziyaret edebilirsiniz.

7- Kiruna Sleddog

İsveç gezilecek yerler

Sleddog Tours kızaklı köpek hizmetleri, vahşi doğada balık tutma, avcılık gezileri gibi aktiviteler sunan turları kapsıyor. Büyük veya küçük gruplardan oluşan turistler Sleddog ile maceraya yelken açıyor. Her yıl daha çok insan çeken yer, güzel bir deneyim olacaktır.

*Kiruna gezilecek yerler yazımızı inceleyerek, şehrin görülmesi gereken diğer yerleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

8- Nobel Müzesi

nobel museum

Nobel ödüllerinin yaratıcısı Alfred Nobel ve ödülleri kazananlar hakkında detaylı bilgi bulabileceğiniz Nobel Müzesi, ödülün 100. yılında, yani 2001 yılında, hizmete açılmış.

Gamla Stan (Eski Şehir) olarak adlandırılan bölgenin tam merkezinde yer alan müze binasının içinde Nobel Kütüphanesi ve İsveç Akademisi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Gittiğinizde, müzede satılan Nobel dondurmasını da denemenizi öneririz.

Ziyaret saatleri:
Salı: 11.00-20.00
Çarşamba, Perşembe, Cuma: 11.00-17.00
Cumartesi, Pazar: 10.00-18.00
Pazartesi: Kapalı

9- Slottsskogen

Slottsskogen

Daha çok spor aktiviteleri için tercih edilen park alanında insanlar bisiklet turlarına çıkıyor ya da koşu yapıyorlar. Farklı bir atmosfere sahip olan Slottsskogen bünyesinde küçük bir hayvanat bahçesi ve Doğal Tarih Müzesi de yer alıyor. Park, pazartesi günleri dışında her gün her saataçık.

10- Samegarden Müzesi

samegarden museum

Şehir merkezine yakın, sıcak atmosferi olan bir oteldir. Daha önce müze olan bina, otele dönüştürülmüş. Genelde bunun tam tersi olur.İyi yemek ve güler yüzlü personeli ile turistlerin tercih ettiği yerlerdendir. Aynı amanda küçük konferanslar ve toplantılar için de kullanılıyor. Hafta sonları sessizdir.

11- Royal Palace

İsveç gezilecek yerler
Royal Sarayı

Avrupa’nın en büyük saraylarından biri olan Royal Palace’de 600 oda bulunuyor. İsveç Kraliyet Ailesi’nin resmi konutu olan bu ihtişamlı sarayda eski kral ve kraliçelerin kaldığı odaları, kullandıkları eşyaları görebilirsiniz.

Ziyaret saatleri:
Her gün (pazartesileri hariç): 10.00-16.00

12- Östersund Kent Müzesi

Östersund City Museum

Östersund’un 1700’lü yıllardan günümüze, geçirdiği tüm tarihsel evreleri görebileceğiniz Kent Müzesi’nde, şehrin topografik, tarihi ve kültürel anıları hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz. İki katlı müzenin üst katında tarihsel sanat eserlerinin sergilendiği Ahlberg Salonu yer alıyor.

Müzeyi, rehberli turlardan birine katılarak ziyaret edebileceğiniz gibi dil bilginize güveniyorsanız bireysel olarak da ziyaret edebilirsiniz.

*Östersund gezilecek yerler yazımızı inceleyerek, şehrin görülmesi gereken diğer yerleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

13- Gammelstad

gammelstadt

İsveç’in en büyük kilise kenti olan Gammelstad, kuzey İsveç’in Orta Çağ merkeziydi. 1492 yapımı Nederlulea Kilisesi günümüze kadar zerafetle korunmuş nadide bir eser olarak tanıtılır. Rehberli turlar için haziran ayının ortasından ağustosun sonlarına doğru vaktiniz var.

Köyün bitişiğindeki açıkhava müzesi Hagnan, 19. yüzyıl yerleşimlerinin örneklerini sergiliyor. Geleneksel materyalleri burada inceleyebilirsiniz.

14- Norrbottens Müzesi

norrbottens museum

Norrbotten tarihinin kapsamlı görüntülerinin yanı sıra geleneksel ren geyiğinin yaşamına yönelik bilgiler, bölgenin fotoğrafları, kullanılan aletler, göçebe çadırları gibi sergiler bulunur.

15- Göteborg Sanat Müzesi

Göteborg Sanat Müzesi

Avrupa’nın geniş koleksiyona sahip müzelerinden biri olan Sanat Müzesi, dünyaca ünlü ressamların eserlerini sanat severlerle buluşturuyor. 1923 yılında açılan müzede 70.000 kadar eser sergileniyor. Müze bahçesinde yer alan farklı tarzdaki Poseidon Heykeli’nin de bir fotoğrafını çekebilirsiniz. 25 yaş altındaki ziyaretçilerini ücretsiz ağırlayan müzeyi listenize ekmelisiniz.

Ziyaret saatleri:
Salı, Perşembe: 11.00-18.00
Çarşamba: 11.00-20.00
Pazartesi: Kapalı
Diğer günler: 11.00-17.00

16- Skansen Açık Hava Müzesi

Skansen Açık Hava Müzesi

Doğal yaşamı korumak amacıyla açılan müze içinde Zooloji Parkı ve akvaryum da var. İsveç doğal yaşamına dair kır evleri, çiftlik, sirk, oyun parkı gibi alanları görebileceğiniz müzeye güzel ve ılık bir havada gitmenizde fayda var.

17- Eski Gözlem Kulesi

1899 yılında inşasına başlanan Eski Gözlem Kulesi’nin yapımı, tam olarak 3 sene sürmüş ve ancak 1902 yılında hizmete açılır hale gelmiştir. Dönemin ünlü mimarı Ernst Torulf tarafından tasarlanan kale ve o dönemler su kulesi olarak kullanılmaktaydı. Sonraki yıllarda ise gözlem kulesi olarak kullanılmaya başladı.

Günümüzde sizlere en güzel şehir manzaralarını sunan kule, bölgeye gelen turistlerinde gözde gezi noktalarından biri.

18- Marstrand Adası

Marstrand Adası

Şehir çevresinde dizilmiş adalardan en güzeli olan Marstrand Adası, ülkenin Norveç ve Danimarka ile arasında stratejik bir konumda yer alıyor. Bu yüzden uzun yıllar işgal altına alınıp ele geçirilmeye çalışılmış.

Günümüzde ise huzurlu bir tatil arayanların tercih ettiği, uzun ve keyifli yürüyüşler yapacağınız, lezzetli yemekler yiyebileceğiniz şirin bir ada. Şehirden kalkan feribotlarla gidebileceğiniz Marstrand’a uğramadan seyahatinizi tamamlamayın.

19- Fotografiska

fotografiska
Fotografiska museet, Stockholm, Sweden.

Södermal Adası üzerindeki eski gümrük binasının düzenlenmesiyle kurulan Fotografiska, adından da anlaşıldığı gibi fotoğraf müzesi. Modern fotoğrafların sergilendiği, 2010 yılında açılmış bu genç müzede konferans, eğitim ve etkinlikler de düzenleniyor.

Ziyaret saatleri:
Pazar, Pazartesi, Salı, Çarşamba: 9.00-23.00
Perşembe, Cuma Cumartesi: 9.00-01.00

20- Kutsal Haç Kilisesi

Kutsal Hac Kilisesi
Dalby heligkorskyrka, Dalby, Skåne | Holy Cross Priory of Dalby, Sweden [2016]
1100 yılında inşa edildiği düşünülen Kutsal Haç Kilisesi, bir dizi restoreden geçerek günümüzdeki ihtişamlı görüntüsünü almış ve şehrin gezi noktalarından biri haline gelmiştir.

Romanesk tarzdaki mimarisiyle şehrin merkez kiliselerinden biri olarak gösterilen yapıda,  birbirinden etkileyici sanat tablolarını ve diğer ilginç tarihi eserleri bulabilmeniz mümkün.

21- Halk Kütüphanesi

Halk Kütüphanesi

Tüm sıkıcı kütüphane algınızı yıkacak Stockholm Halk Kütüphanesi’nde 100’den fazla dil, 2 milyona yakın kitap ve sesli kitap bulacaksınız. Ancak bütün gününüzü bu büyüleyici kütüphanede harcamamaya dikkat edin.

Ziyaret saatleri:
Hafta içi: 10.00-21.00
Cuma: 10.00-19.00
Hafta sonu: 11.00-17.00

22- Haga Kasabası

Haga Kasabası

 

Tarihi dokusunun ve mimarisinin bozulmadığı ender yerlerden olan Haga, Göteborg’un en turistik yerlerinden biri kabul ediliyor.

Ahşap evler, otantik kafe ve hediyelik eşya dükkanları bulacağınız kasabadaki kiliseye de uğramanızı öneririz. Şehir turuna başlamak için ilk olarak Haga kasabasını tercih edebilirsiniz.

23- Riddarholmen Kilisesi

riddarholmen church

Şehrin en eski ve ikonik yapılarından biri olan kilise 1200’lü yıllarda yapılmış. Günümüzde kilise olarak kullanılmasa da tarihi eser olarak meraklıların ilgisini çekecek, görkemli bir yapısı var.

Şehrin siluetine renk ve fark katan bir detay oluşturmasını da gözden kaçırılmamak gerek. Bu arada, kilise sadece Cumartesi ve Pazar günleri ziyaret edilebiliyor.

24- Modern Sanat Müzesi (Moderna Museet)

moderna museet

Stockholm’un en ünlü müzesi, belki de Avrupa’nın en iyi müzesi Modene Museet. Eski donanma akademisi binasına açılan müzenin ücretsiz daimi sergisinin yanında,Edvard Munch, Salvador Dali, Wassily Kandinsky, Pablo Picasso, Henri Matisse gibi dünyaca ünlü ressamların tablolarını da görebilirsiniz.

Ziyaret saatleri:
Salı, Cuma: 10.00-20.00
Çarşamba, Perşembe, Cumartesi, Pazar: 10.00-18.00
Pazartesi: Kapalı

25- Ulusal Müze (National Museum)

national museum
Nationalmuseum, Stockholm

1792 yılında kurulan müzede, Orta Çağ’dan bu yana yapılmış milyona yakın tablo sergileniyor. İsveçli sanatçıların yanında Rubens, Goya, Renoir, Degas, Rembrantgibi tanınmış ressamların da eserlerini görebilirsiniz. Ancak müze restorasyon nedeniyle2018 yılına kadar kapalı. Sadece geçici sergisi hizmet veriyor.

Ziyaret saatleri:
Hafta içi: 11.00-19.00
Hafta sonu: 11.00-17.00

*Avrupa‘nın en sevilen şehirlerinden İsveç’i ziyaret etmek isterseniz en uygun mevsimin yaz olduğunu düşünüyoruz.Yaz aylarında İsveç’i ziyaret etmek isterseniz Türk Hava Yolları‘yla 647 ₺, Pegasus Airlines ile 545 ₺’ye seyahat edebiliyorsunuz.

İsveç gezilecek yerler listemize ek tavsiye gezi noktalarını aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin