Iğdır’ın Birbirinden Lezzetli 19 Yöresel Yemeği

Türkiye’nin uç noktası Iğdır, sürprizli sofraları ve leziz yemekleriyle ziyaretçilerini şaşırtıyor!

Iğdır, Türk kültürünün geleneklerini yansıtan bir ayna gibi. Yöresel lezzetleri ile de kendini fark ettiriyor. Hamur işi yemekleri yörenin sıklıkla tükettiği bir yemek çeşididir. Bu makalede Iğdır’ın yöresel yemekleri ve şehrin damak tadını anlatalım istedik.

Çorbalar

1- Katık Çorbası

Katık Çorbası

Yörenin en sevilen lezzetlerinden biri katık çorbası… Ekşili bir tadı vardır. Ana malzemesi yoğurt ve lepeden oluşuyor. Taze köy tereyağı kızdırılmış baharat çeşnileriyle sunuma hazır hale gelir.

2- Kelecoş

kelecoş

Erzurum, Erzincan, Ağrı, Van ve Hakkari olmak üzere doğu illerimizin pek çoğunda adından söz ettiren kelecoş yemeği, Iğdır’da biraz daha farklı bir yorumla pişiriliyor. Iğdır’da bir çeşit çorba olarak sofralarda yerini alan kelecoş bulgur, kuru erik, lepe, lor peyniri ve soğan ila hazırlanan faydalı bir yemek.

3- Ayranaşı

ayranaşı

Ayranaşı, Türk mutfağının temel taşlarından biri olan nefis çorbamız. Hem doyurucu hem de besleyici olması sebebiyle yediden yetmişe herkesin severek yediği bu lezzet, Iğdır’ın sıcak yaz aylarında serinletici bir alternatif aynı zamanda. Nohut, buğday ve yoğurttan hazırlanan bu faydalı lezzetin tadına bakmanızı tavsiye ederiz.

4- Süt Hörresi

süt hörresi

Zorlu geçen kış aylarında içinizi ısıtacak bir lezzet hörre çorbası… Un çorbası olarak da tarif edebileceğimiz bu başlangıç yemeği, kentin en ünlü yöresel lezzetlerinden biri.

Ana Yemekler

5- Zibilli Pilavı

Zibilli Pilavı

İçeriği zengin bir pilav olan zibilli pilavı, doyurucu ana yemek olma özelliğine sahip. Baharat çeşitleriyle aromatik bir tat katılır.

6- Katlet

Katlet

Iğdır yöresine has bir yemek olan katlet, kafkasların doğal lezzetlerinden ilham alınarak hazırlanmıştır. Yemeğin ana malzemesini kıyma oluşturur. Iğdır’da mutlaka denemeniz gereken yöresel yemekler arasındadır.

7- Cılvır

Kaz ayağı ve pirinçten hazırlanan cılvır, Iğdır’ın pek duyulmamış yöresel yemeklerinden biri. Kentte meşhur bir lezzet olan cılvır, üzerine yumurta kırılarak servis ediliyor.

8- Tavuk şorva

tavuk şorva

Tavuk etinin çok sevildiği Iğdır ilimizde, bagetlerle yapılan bu sulu yemek tadına doyum olmayan bir lezzet. İçerisine patates, soğan, haşlanmış nohut gibi birçok besleyici besinin de katıldığı tavuk şorva hem evlerde hem de restoranlarda ana yemek olarak servis ediliyor.

9- Çizdik

Koyun kuyruğundan yapılan bir yemek olan çizdik, çoğu damak tadına uymasa da halkın severek pişirdiği Iğdır lezzetlerinden biri. Kuş başı halinde kesilen koyun kuyruğu tavada pembeleşinceye kadar kızartıldıktan sonra servis edilir.

10- Salmanca

Iğdır’ın sulak bölgelerinde kendiliğinden yetişen bir ot olan salmanca, oldukça faydalı bir bitki türü. Yemeklere katıldığı gibi kavurması da yapılan lezzet, genellikle üzerine yumurta kırılarak pişiriliyor.

11- Taş Köfte

taş köfte

Iğdır’a gidip de leziz taş köftenin tadına bakmadan dönmek olmaz. Büyük toplar halinde yuvarlanan köfteler, patates ve diğer malzemelerle birleşince tadından yenmiyor.

12- Bozbaş

bozbaş

Iğdır’ın yöresel lezzetlerinden biri olan Bozbaş, kuzu inciği, kuyruk yağı ve nohut gibi malzemelerle hazırlanan geleneksel bir yemek. Restoranlarda kendi özel tasında pişirilerek servis edilen bu yemeğin besleyiciliği ve lezzeti beğeni topluyor. Iğdır merkezde bulunan restoran ve lokantalar da sipariş verebilirsiniz.

14- Lepeli Ekşili Pilav

lepeli ekşi pilav

Doğu’da hemen her yemekte et görmeniz olası. Iğdır mutfağının da yapı taşlarından biri olarak et çeşitleri gösteriliyor. Lepeli ekşili pilav yemeği içerisinde et, lepe ve çeşitli baharatların yer aldığı oldukça doyurucu bir pilav.

Tatlılar

15- Fetir

fetir

Iğdır mutfağının parmak ısırtan tatlısı fetir, kuru maya, şeker, tereyağı, yumurta ve yoğurt gibi malzemelerle hazırlanan tatlı bir çörek.

16- Omaç Helvası

umaç helvası

Özellikle kış aylarında Iğdır’da sıklıkla yapılan bir tatlı olan omaç helvası, uzun yıllardır şehirde yapılan geleneksel bir tatlıdır. İlk kez görenler için un helvasından bir farkı olmasa da bu helvanın yapılış şeklinde çeşitli farklılıklar vardır. Malzemeler eklenirken ovalama yöntemi ile harmanlanması sağlanır. Ovalama işlemi bittikten sonra unun ıslak kum haline gelmiş olması başarılı olunduğunun kanıtıdır. Sonrasında pişirme aşamasına geçmeniz gerekir.

17- Kavut

kavut

Kavut unundan hazırlanan bu leziz tatlı ismini de içerisine katılan undan alıyor. Un ve sudan elde edilen hamurun üzerine ise önceden hazırlanmış şerbet ekleniyor ve emmesi bekleniyor. Sonrasında biraz pekmez biraz da ceviz içi ile afiyetle yiyebilirsiniz.

18- Nabat

Nabat

Yemeklerin içinde kullanarak tatlı bir aroma yaratılan nabat hazırlanışı oldukça zahmetlidir. Şekerler ipe dizilerek gün ışığında kurutulmaktadır.

19- Patlıcan Reçeli

patlıcan reçeli

Reçelin en yumuşak hali patlıcan reçeli.. Diğer reçel çeşitlerine göre değişik bir tat aromasına sahip olan patlıcan reçeli Iğdır mutfağının sembollerinden biri haline gelmiştir. Genellikle kahvaltılarda tüketilir. Besleyici bir ara öğündür.

Iğdır’ın yöresel yemekleri listemize ek tavsiye lezzetleri aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. 

“Iğdır’ın Birbirinden Lezzetli 19 Yöresel Yemeği” üzerine bir yorum

  1. IĞDIR USULÜ SIĞIR AYAK PAÇA SABAHLARI ERKENDEN TÜKETİLİR 6 SAAT KISIK ATEŞTE HAŞLANAN SIĢIR PAĆALARI BİR NEVİ VİTAMİN DEPOSUDUR . SABAH AŞI KUZU GERDAN VE KUZU BEL ETİ VE BÜYÜK BOY BULGUR HAŞLANARAK YAPILIR GENELLİKLE SABAHLARI TÜKETİLİR ÇOK VİTAMİMLİ.

    Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin