Gaziantep Tarihi Yerler | 27 Harika Tarihi Yapı

Medeniyetler beşiği olarak adlandırılan Gaziantep, köklü tarihi ile insanı kendisine büyülüyor. Gaziantep tarihi yerler listemizde bu büyülü şehrin geçmişine tanıklık edeceksiniz…

Gaziantep tarihi hakkında; Gaziantep’in tarihi MÖ 5600 senesine dayanmaktadır ve şehir, dünyanın en eski şehirlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Gaziantep, sahip olduğu coğrafi konumu nedeniyle pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Şehir, Mezopotamya ve Akdeniz toprakları arasında tarih öncesi çağlardan günümüze varlığını sürdürmektedir. 1071 senesinde Selçukluların Anadolu’ya akınından önce şehirde Persler, Büyük İskender, Romalılar ve Bizanslılar hakimiyet kurmuştur.

Şehir daha önce “Aintab” adıyla anılmaktaydı ve 1516 senesinde, Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı hükümdarlığına bağlanana kadar küçük Selçuklu beyleri tarafından yönetilmiştir. Osmanlı döneminde şehirde Ermeniler gibi büyük Hristiyan toplulukları yaşamaktaydı. Bu durum şehrin mimarisine etki etmiş ve şehirde Osmanlı döneminden kalma birçok kilisenin bulunmasını sağlamıştır.

Atatürk’ün nüfusunu aldırdığı özel şehir…

Gaziantep’in yakın tarihimizdeki önemi de çok büyüktür. Kurtuluş mücadelesinde binlerce kişinin şehit olduğu şehir, göstermiş olduğu kahramanlık örneği sayesinde “Gazi” unvanını almıştır. Atatürk’ün gönlünde de çok ayrı bir yere sahip olması nedeniyle Atatürk, nüfusunu fahri olarak bu şehre aldırmıştır.

Gaziantep’in en ünlüleri; Gaziantep söz konusu olunca elbette ön plana Gaziantep mutfağı çıkıyor. Bu konuda UNESCO tarafından “yaratıcı şehirler ağı“na dahil edilmesi de şehrin bu konuda ne kadar başarılı olduğunu bizlere gösteriyor. Bu nedenle “Gaziantep’te ne, nerede yenir?” yazımızda sizler için şehrin en ünlü yeme içme duraklarını listeledik.

Gaziantep’in en ünlü tarihi yerleri deyince akla şüphesiz ilk olarak muhteşem mozaiklerin sergilendiği Zeugma Mozaik Müzesi gelmektedir. Gaziantep’in sembol tarihi yapısı ise kesinlikle Gaziantep Kalesi. Tabi ki şehirdeki diğer muhteşem müzeleri ve Zincirli Bedesten, Bakırcılar Çarşısı gibi tarihi çarşılarını da ihmal etmemek gerek.

Gaziantep gezi tavsiyesi; Gaziantep’e gelenler için elbette en önemli şey, şehrin gastronomi dünyası oluyor ve ziyaretçiler yeme içme dışında kalan zamanında (zamanları kalırsa) şehri gezmeye çıkıyorlar 🙂 Bu nedenle şehrin baklavasını, küşlemesini, beyran çorbasını, nohut dürümünü, katmerini denemeden bu şehirden ayrılmamanızı öneriyoruz.

Gaziantep Kalesi’ni ve çevresini çok iyi keşfetmeniz önemli çünkü birçok önemli müze, çarşı ve tarihi nokta bu kalenin etrafında şekillenmiş durumda. Çarşıları ziyaret ettiğinizde özellikle kurutulmuş sebze ve bakır ürünlere dikkat etmenizi öneriyoruz çünkü bu konuda Gaziantep, ülkemizin en önde gelen şehri.

Müzekart; Başta Zeugma Mozaik Müzesi olmak üzere şehirde bulunan çeşitli müze ve ören yerine girerken Müzekart kullanabilir ve ek ücret ödemeden ziyaretinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

1. Zeugma Antik Kenti

Zeugma Antik Kenti

Burası neresi? MÖ 300’de Büyük İskender tarafından kurulan şehir, sonrasında Roma ve Bizans İmparatorluğu için de stratejik noktalardan biri olmuştur. Kentin kurulması ise I. Selevkos Nikator isimli general tarafından gerçekleştirilmiştir ve o dönem Selevkeia Euphrates ve Apama isimli iki kent birbiriyle köprü vasıtasıyla bağlanmıştır. Kent, aktif olarak yerleşimin olduğu dönemde 80 binlik nüfusu ile bölgenin en önemli şehirlerinden biri olarak kabul edilmiştir. Kent, Zeugma ismini MS 1. yüzyılda kentin Roma topraklarına katılmasıyla almıştır. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda Romalılara ait bir villa ve içinde paha biçilemez mozaikler bulunmuştur. Kentte bulunan başta meşhur Çingene Mozaiği ve diğer mozaikler şu anda Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Özellikle Roma dönemina ait en önemli mozaik kalıntılarının çıkarılmış olması Zeugma Antik Kenti’ni önemli kılan detaylar arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Belkıs Merkez, 27700 Belkıs Köyü/Nizip/Gaziantep
  • Ziyaret saatleri: Yakında açık hava müzesi olarak ziyaret açılması planlanmaktadır.
  • Web Sitesi

2. Yesemek Açık Hava Müzesi

Yesemek Açık Hava Müzesi

Burası neresi? 1890 yılında Alman Doğu Araştırmaları Kurumu tarafından başlatılan araştırmalar sonucu gün yüzüne çıkarılan Yesemek Açık Hava Müzesi, sahip olduğu tarihi değer neticesinde 2012 senesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmış önemli antik bölgelerden biridir. Antik bölgenin geçmişinin yaklaşık 3500 yıl öncesinde dayandığı düşünülmektedir.

Bölgede özellikle 1960 senesinden sonra artan kazı çalışmalarının ardından 300’ün üzerinde heykel ortaya çıkarılmıştır. Araştırmalar neticesinde, Yesemek’in bölgedeki en büyük heykel atölyesi ve taş ocağı olduğu yönünde çıkarımlarda bulunulmuştur. Bu durum Yesemek’in bir açık hava müzesi olarak ziyaret açılmasında çok önemli bir etken olmuştur.

Neden gitmeliyim? Binlerce yıl öncesinde yapılmış muhteşem heykellere ev sahipliği yapıyor olması, Yesemek’i Gaziantep’in en önemli antik kentleri arasında saymamızı sağlamaktadır. Bu nedenle eğer vaktiniz olursa bu heykel cennetini de görmenizi isteriz.

  • Adres: Yesemek, 27800 İslahiye/Gaziantep
  • Ziyaret saatleri: Yaz dönemi 09.00-19.00 / Kış dönemi 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Dülük Antik Kenti

Dülük Antik Kenti
Görsel Kaynak: arkeofili.com

Burası neresi? Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Dülük Antik Kenti, Hititlerin en önemli dini merkezlerinden biridir. Şehir, Gaziantep merkezinin 10 km kuzey kısmında yer almaktadır. Roma İmparatorluğunun bölgeye hakim olmasından sonra bu önemi diğer şehirlere kaptıran Dülük, günümüze kadar ulaşan tarihi yapılara sahiptir. Arkeolojik kazı çalışmalarının hala devam ettiği antik kentin tarihi, 600 bin yıl öncesine dayanıyor.

Bölgede gerçekleştirilen kazılarda çıkarılan stela ve tapınak kalıntıları bölgenin tarihi açıdan ne kadar önemli olduğunu bizlere göstermektedir. Bölgenin en önemli noktası olan Dülük Mitras Tapınağı, 1997-1998 yılları arasında gerçekleştirilen kazılar neticesinde gün yüzüne çıkarılmıştır. Bu kazılar Gaziantep Arkeoloji Müzesi ile Almanya Münster Üniversitesi’nin ortaklaşa yapılmıştır. Gerçekleştirilen kazılar neticesinde Alt Paleotik döneme ait kalıntılara da ulaşılmıştır.

Neden gitmeliyim? Dülük Antik Kenti, Gaziantep antik kentleri içinde geçmişi en geriye giden ve şehrin tarihi hakkında bilgi veren yerlerin başında gelmektedir. Bu nedenle Gaziantep gezisi planlarken Dülük Antik Kenti’ne de mutlaka zaman ayırmanızı öneriyoruz.

  • Adres: Dülük Mahallesi, Şehitkamil, Gaziantep
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Çarşılar

4. Zincirli Bedesten Çarşısı

Zincirli Bedesten

Burası neresi? Bedestenler, bir dönem günümüzün alışveriş merkezi görevini üstlenen yerlerdir. 1781 yılında inşa edilen Zincirli Bedesten ise, Kemikli Bedesten ile şehrin günümüze kadar ulaşan iki bedesteninden biridir. Bedestenin kitabesinden Hüseyin Paşa tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. 80 dükkandan oluşan Zincirli Bedesteni, günümüzde de aktif olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Bedesten 1957 senesinde büyük bir yangında zarar görmüş ve bir kısmı yıkılmıştır.

Neden gitmeliyim? Gezerken çok keyif alacağınız bu çarşı, Gaziantep’e özgü çeşitli ürünleri almak için de uğrayabileceğiniz en önemli durakların başında gelmektedir. Samimi ve dürüst esnafı ise gerçekleştireceğiniz alışverişin çok daha eğlenceli olmasını sağlayacaktır.

Kaçırmayın! Çarşının hemen karşısında bulunan İmam Çağdaş’ı ziyaret etmenizi ve muhteşem baklavaların tadına bakmanızı tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Şekeroğlu, Alaüddevle Sk. No:30, 27400 Şahinbey/Gaziantep
  • Telefon: (0342) 230 59 69
  • Ziyaret saatleri: 08.00-19.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Bakırcılar Çarşısı

Bakırcılar Çarşısı

Burası neresi? 500 yıllık geçmişi olan bakır işlemeciliği mesleğinin icra edilmesi amacıyla 19. yüzyılda inşa edilen çarşı, günümüzde de kullanılmaya devam ediyor. 8 sokak ve 280 dükkanın bulunduğu Bakırcılar Çarşısı, yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden bir tanesi. Ürünlerin üretiminin ve satışının gerçekleştiği dükkanlarda el işçiliğinin en güzel örneklerini bulabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Hem muhteşem el emeği bakır ürünleri satın almak hem de bu ürünleri üreten zanaatkarları yerinde gözlemlemek adına Bakırcılar Çarşısı, Gaziantep’te es geçilmemesi gereken en önemli alışveriş duraklarından biridir.

Kaçırmayın! Çarşıya çok yakın bir konumda bulunan ve Gaziantep’in önemli lezzetlerinden katmeri tadabileceğiniz Katmerci Zekeriya Usta’yı mutlaka ziyaret etmeli ve kahvaltınızı katmer eşliğinde yapmalısınız.

  • Adres: Boyacı, Eskici Çarşısı Sk., 27400 Şahinbey/Gaziantep
  • Ziyaret saatleri: 09.00-23.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kaleler

6. Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi

Burası neresi? Gaziantep Kalesi’nin ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı gizemini korumayı sürdürmektedir. Kale, günümüzdeki şeklini Bizans İmparatoru Justinyanus’a borçludur ve MÖ 6. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Kalenin bulunduğu höyüğün ise geçmişinin 6000 yıl öncesine dayandığı tahmin edilmektedir. Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde bulunan kale, yaklaşık 30 metre yükseklikteki bir tepede yer almaktadır ve Alleben Deresi’nin kenarında bir kısmı kayalığa dayanmış bir şekilde inşa edilmiştir. Kale 2000’li yılların başında yenilenerek günümüzdeki görünümünü kazanmıştır. Özel aydınlatmalarla kale, geceleri eşsiz bir manzaraya sahne oluyor.

Şehrin en eski noktasında bulunan kalenin çevresinde geçmişte “Theban” ismi verilen bir şehrin olduğu ve bu şehrin MS 2. ve 3. yüzyıllarda inşa edildiği düşünülmektedir.

Neden gitmeliyim? Gaziantep Kalesi, şehrin sembol yapılarından biridir ve şehrin merkezi bir konumda bulunmaktadır. Bu nedenle ulaşımı kolay olan kalenin, şehre gelen herkes tarafından görülmesi gerektiğini düşünüyoruz.

  • Adres: Seferpaşa, Naip Hamamı Sk., 27400 Şahinbey/Gaziantep
  • Telefon: (0342) 211 12 00
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-17.30
  • Giriş ücreti: 10₺. Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al >

7. Rumkale

Rumkale

Burası neresi? Rumkale, Merzimen Çayı’nın Fırat Nehri ile birleştiği yerde yüksek bir tepe üzerinde bulunmaktadır. 3 tarafı baraj gölüyle çevrili olduğu için yarım ada şeklinde görünmektedir. Doğa ve insan harikası kaleyi ziyaret edenler, kale üzerinde yapılan beşeri unsur ve doğal oluşumları ayırt etmekte zorlandıklarını belirtmişlerdir. Kale, geçmişten günümüze Şitamrat, Kal-a Rhomayta, Hromklay, Ranculat, Kal-at el Rum, Kal-at el Müslimin ve Kale-i Zerrin (Altın Kale) gibi farklı isimlerle anılmıştır.

Kaleyi ziyaret edenler Aziz Nerses KilisesiBarşavma Manastırı gibi çeşitli kalıntıları görebilmektedir. Hristiyanlık dininin yayılmasında büyük öneme sahip olan Kaleye Halfeti ilçesinden veya Yavuzeli Köyünden teknelerle ulaşım sağlanmaktadır.

Neden gitmeliyim? Halfeti’de keyifli bir tekne turu ile hem gününüzü eğlenceli bir şekilde geçirebilir hem de bu etkileyici noktayı da görme fırsatı yakalayabilirsiniz.

  • Adres: Kasaba, Kasaba Köyü Yolu, 27970 Yavuzeli/Gaziantep
  • Ziyaret saatleri: 07.00-12.00 arası gerçekleştirilen turlarla ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Kişi başı ortalama 30-50₺ arası ödeme yapılmaktadır.
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

8. Pişirici Kasteli

Pişirici Kasteli

Burası neresi? Kasteller için kabaca günümüzün su şebekesi diyebiliriz. Yaz aylarında sıcaklığın 40 derecede seyrettiği Gaziantep’te suyun korunması ihtiyacı doğmuş. Hem suyun buharlaşmasının engellenmesi için, hem de suyun evlere dağıtımının sağlanması için; yer altı su kaynakları kastel adı verilen bir merkezde toplanmış. Kastelden evlere uzanan tünellerle su taşıma işlemi gerçeklemiş. Selçuklu döneminde inşa edilen Pişirici Kasteli de bu amaca hizmet eden yazılardan biri ve günümüzde turistik bir yer olarak hizmet veriyor.

Kastelin 1282 senesinde inşa edildiği düşünülmektedir. Kastelle birlikte bir de mescid bulunmaktadır. 30-40 basamak inilerek ulaşılan alan, geçmişte sıcak suyun kullanılması için değerlendirilmekteydi ve bu alanda çamaşır yıkama, banyo, abdest alma gibi ihtiyaçlar karşılanmaktaydı. Kastelin ortasındaki yüzyıllardır kaynayan su ise dikkat çekmektedir. Şehirde toplamda 6 kastel olduğu ancak sadece birinin çalıştığı da bilinmektedir. Bu kadar etkileyici bir mimari örnek de UNESCO’nun dikkatini çekmiş ve Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenmiştir.

Neden gitmeliyim? Binlerce yıl öncesinden Gaziantep’deki muhteşem uygarlığın yansımalarından biri olması ve muhteşem bir mimarlık ve mühendislik harikası olması nedeniyle Pişirici Kasteli kesinlikle Gaziantep’te görülmesi gereken tarihi yerler listenizde yer almalıdır. Kasteli ziyaret ettiğinizde karşılaşacağınız farklı atmosfer de sizi kendisine hayran bırakacaktır.

  • Adres: İncili Pınar, 27090 Şehitkamil/Şahinbey/Gaziantep
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9. Tahmis Kahvesi

Tahmis Kahvesi

Burası neresi? Tahmis Kahvesi, Gaziantep’e gelenlerin özellikle akşam vakitlerinde uğradığı ve zahter kahvesinin tadına bakmak için uğradığı bir yer. Tarihi yapının geçmişi 1635 senesine dayanıyor ve ilk olarak Tekke’nin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gelir getirmesi için kurulmuştur. Kahve yıllarca Tömbekici Kahvesi veya Lokuslu Kahve ismiyle de anılmıştır.

Neden gitmeliyim? Gaziantep’te mutlaka uğranması gereken yerler arasında bulunan Tahmis Kahvesi, özellikle dibek kahvesi içmek için uğranan duraklardan. Bizim özel olarak tavsiyemiz ise elma çayı olacaktır. Daha sonra pek çok noktada elma çayı denememize rağmen Tahmis Kahvesi’ndeki tadı bulamadık. Bu tarihi kahveden ayrılırken paketli olarak satılan elma çayından da satın almanızı öneriyoruz çünkü internet satışları bulunmuyor.

  • Adres: Suyabatmaz, Eski, Buğday Pazarı Sk. No:8, 27400 Şahinbey/Gaziantep
  • Telefon: (0342) 232 89 77
  • Ziyaret saatleri:Her gün 08.00-24.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Tarihi Antep Evleri

Tarihi Antep Evleri

Burası neresi? Mardin evlerini andıran tarihi Antep evleri, teknik özellikleri ve göze hoş gelen mimarisiyle dikkat çekiyor. İki kattan oluşan evler, özel taşlardan yapılıyor. Böylece evlerin kışın sıcak, yazınsa serin olması sağlanıyor. Ayrıca Antep evlerinde avlular da oldukça önemli. Evin bu bölümünün “hayat” olarak anılması, avluların önemini gözler önüne seriyor. “Ganne” ismi verilen havuzlar ise avlulara hareket katmaktadır. Zemin katlarda camın bulunmaması ise evlerdeki mahremiyeti sağlamak adına çok önemli bir detay.

Neden gitmeliyim? Tarihi Antep Evleri, geçmişte Gaziantep’teki mimarinin nasıl olduğu konusunda ziyaretçilere fikir vermenin yanı sıra muhteşem fotoğraflar çekme konusunda da fırsat sunmaktadır.

Hanlar

11. Millet Hanı

Millet Han

Burası neresi? Osmanlı Döneminde Lala Mustafa Paşa’nın Gaziantep görevi sırasında yaptırılmış han günümüz eklemeler yapılmış haliyle karşımıza çıkıyor. Genel olarak Osmanlı han mimarisine sadık kalınarak inşa edilmiş olan han, avlunun etrafında yükselen iki katlı bir yapıya sahiptir. Yapı, ilk olarak Keçeciler Bedesteni ismi ile 1575 senesinde inşa edilmiştir. Yapının üst katı 1890 senesinde eklenmiştir.

Atatürk’ün Gaziantep ziyareti sırasında “Bu han benim değil milletin hanı olsun.” demesi üzerine ismi Atatürk Hanı yerine Millet Hanı olarak kalmıştır. Dinlenme alanı ve çeşitli mağazaları ile Gaziantep ziyaretçilerinin uğrak adresidir.

Neden gitmeliyim? Bozulmamış otantik ortamı sayesinde ziyaretçileri kendisine hayran bırakan han, geleneksel Antep kahvaltıları içinde sayılan beyran, ciğer, katmer gibi lezzetler yerine klasik bir kahvaltı tercih edenler için de gidilebilecek nezih yerlerin başında gelmektedir. Bu arada ziyaretçi deneyimlerinden edindiğimiz bilgiye göre fiyatların farklı yerlere göre biraz fazla olduğunu belirtmeliyiz.

Kaçırmayın! Hanın üst katında bulunan Baklava Müzesi, hana gelenlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Eğer müzeyi saat 14.00’da hünerli ustaların baklava yapımını canlı bir şekilde seyrederek, Gaziantep’te kesinlikle yapılması gereken şeyler listenizden bir maddenin üzerine “tik” atma imkanına kavuşabilirsiniz.

  • Adres: Şekeroğlu, Gümrük Cd. No:1, 27400 Şahinbey/Gaziantep
  • Ziyaret saatleri: Han 08.30’da açılıyor.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

12. Gümrük Hanı

Gümrük Han

Burası neresi? Gaziantep’teki önemli hanlardan biri olan Gümrük Hanı, yöreye özgü birçok farklı zanaatı görmenizi sağlayan tarihi bir yapı. Kayıtlara göre Hacı Ömer Efendi tarafından 1873-1878 yılları arasında yaptırılmıştır. İki katlı plana sahip olan hanın alt katında depo ve ahırlar, üst katıda ise dinlenme odaları bulunmaktaydı. Günümüzde canlı bir müze özelliği taşıyan han, geçmişte dükkan ve depo olarak da kullanılmıştır. Kale, 2012 senesinde restore edilerek tekrar canlandırılmıştır.

Neden gitmeliyim? Özellikle Gaziantep yöresinde yaygın olan çeşitli el sanatlarını incelemek ve patentli, çift renge sahip Türk kahvesini denemek için bu güzel hana zaman ayırmanızı tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Çakmak, Kadı Osman Sk. No:0, 27080 Şehitkamil/Gaziantep
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Anıtlar

13. Anıt Mezarları

Anıt Mezarları

Burası neresi? Gaziantep’in Araban ilçesine bağlı üç köyünde anıt mezarlığı bulunmaktadır. Hisar, Elif ve Hasanoğlu köylerinde yer alan anıt mezarları isimlerini de bulundukları köylerden almıştır. Mezarların MS 2. ile 3. yüzyıla ait olduğu tahmin edilmektedir. Roma dönemine ait olduğu düşünülen mezarlıkların, o dönemde yaşamış zengin kişiler ve yüksek rütbeli askerler için yapıldığı söylenmektedir. Kesme taştan yapılan mezarlıklar 3 bölümden oluşuyor; altta mezarlık, üstte sütunlar ve çatı şeklindedir.

  • Adres: Hisar, Elif ve Hasanoğlu Köyleri
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz

Hamamlar

14. Tarihi Naib Hamamı

Tarihi Naib Hamamı

Burası neresi? Adına şarkılar bile yazılmış meşhur hamamları, Gaziantep’in tarihi yerleri listemize eklemezsek olmaz. Gaziantep’te eskiden beri gelen bir hamam kültürü var ve şehrin birçok yerinde tarihi hamam bulmanız mümkün. 1640 yılında yapılan Osmanlı hamamlarından Naib Hamamı günümüzde 2007 yılında gerçekleştirilmiş restore çalışmasından sonra kazandığı görünümü ile bizi karşılıyor. Hamam Gaziantep Kalesi’nin eteklerinde hizmet vermektedir ve 742 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Burada geleneksel hamam kültürünün yanında, cilt bakımı, spa, jimnastik salonu gibi hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Tarihi Naib Hamamı, Gaziantep hamamları içinde gidilebilecek en iyi hamamların başında gelmektedir ve verilen hizmetin kalitesi birçok müşteri tarafından takdir edilmektedir.

  • Adres: Seferpaşa, 27240 Şahinbey/Gaziantep
  • Telefon: (0342) 232 40 36
  • Ziyaret saatleri: Sabah 05.00-09.00 erkekler, 09.30-16.00 kadınlar, 16.30-22.00 erkekler
  • Giriş ücreti: Bayan giriş 25₺, kese veya masaj 15₺; Erkek giriş 27₺, masaj veya kese 17₺. 0-2 yaş arası giriş ücretsiz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Müzeler

15. Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

Burası neresi? 2.000 yıldan yaşlı mozaiklerin sergilendiği Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep’e uğrayanların ayrılmadan önce mutlaka ziyaret etmesi gereken müzeler arasında bulunmaktadır. Müze yaklaşık olarak 1700 metre gibi bir alanda hizmet vermektedir ve “Çingene Mozaiği” gibi çok önemli eserler bu alan içinde ziyaretçileriyle buluşmaktadır. Müzede özellikle Zeugma Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazılarda elde edilen mozaikler sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep’in ve ülkemizin en önemli müzelerinin başında gelmektedir. Müze aynı zamanda açıldığı sene “dünyanın en büyük mozaik müzesi” olma özelliğini de taşımaktaydı ancak bu özelliğini 2014 senesinde Hatay Arkeoloji Müzesi’nin açılmasıyla kaybetmiş ancak hala dünyadaki en büyük ikinci mozaik müzesi olarak kabul edilmektedir. Anadolu’daki medeniyet zenginliğini görebilmek için de burası görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Kaçırmayın! Müzenin hemen arka kısmında yer alan Kebapçı Halil Usta’yı ziyaret ederek mutlaka küşlemesinin tadına bakmalısınız.

  • Adres: Mithatpaşa, Hacı Sani Konukoğlu Blv., 27500 Şehitkamil/Gaziantep
  • Telefon: (0342) 325 27 27
  • Ziyaret saatleri: 15 Nisan-2 Ekim 09.00-19.00, 3 Ekim-14 Nisan 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: 30₺. Müzekart geçerli.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

16. Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi

Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Burası neresi? Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi, pek çok önemli mekan gibi Gaziantep Kalesi’nin civarında bulunmaktadır. Böylesi bir müze fikri, 1904 yılında yapılmış olan binanın eski turizm bakanlarından Ali İhsan Göğüş’ün müze yapılması amacıyla bağışlamasının ardından hayata geçirilmiştir. Kendisi, doğduğu evin annesi Emine Göğüş adına bir müze olmasını istemiştir ve 2008 yılında müze olarak açılmıştır.

Müze iki kattan oluşmaktadır. Müzenin birinci katında yöresel yemekler, saklama ve depolama aletleri çeşitli balmumu heykeller eşliğinde sergilenmektedir. Aynı zamanda ekrandan bölgenin yemek kültürü ile ilgili çeşitli görsel sunular ziyaretçiler tarafından izlenebilmektedir. İkinci katta ise çeşitli mutfak araç ve gereçleri sergilenmektedir. Müze içinde aynı zamanda Ali İhsan Göğüş’e adanmış bir odada kendisiyle ilgili çeşitli nesneler, ailesine ait mutfak eşyaları ve belgeler bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Gaziantep mutfak kültürünü daha yakından tanımak için ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Cumartesi günleri müzede yöresel yemekleri deneme imkanına da sahip oluyorsunuz.

  • Adres: Karagöz Mh., 27240 Şahinbey/Gaziantep
  • Telefon: (0342) 232 66 16
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-17.30
  • Giriş ücreti: 5₺. 7 yaş altı ve 65 yaş üstü ziyaretçiler için ücretsiz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

17. Şahinbey Milli Mücadele Müzesi

Şahinbey Milli Mücadele Müzesi
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Kurtuluş mücadelesinde verdiği kahramanlık örneği nedeniyle adının başına “Gazi” unvanını alan Gaziantep’te böylesi bir müzenin kurulmuş olması gerçekten gurur verici. Şehrin hem kahramanlığına tanıklık edebileceğiniz hem de etnografik unsurlarını inceleyebileceğiniz Şahinbey Milli Mücadele Müzesi, 2017 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Müze toplamda 12 odadan oluşmaktadır. Müze içinde özellikle Gaziantep’te milli mücadele esnasındaki yaşananlar kronolojik bir şekilde hem belgelerle hem de görsel sunumlarla gösterilmektedir.

Neden gitmeliyim? Emek verilmiş bir çalışma olan Şahinbey Milli Mücadele Müzesi içinde şehrin yakın tarihte yaşadıklarına dair çok önemli bilgiler edinme imkanı bulunmaktadır.

  • Adres: Suyabatmaz, 27010 Şahinbey/Gaziantep
  • Telefon: (0342) 231 59 78
  • Ziyaret Saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

18. Hasan Süzer Etnografya Müzesi

Hasan Süzer Etnografya Müzesi
Görsel Kaynak: sahinbey.bel.tr

Burası neresi? Zengin bir kültürel geçmişe sahip olan Gaziantep’te şehrin etnografik özelliklerini inceleyebileceğiniz yerlerden biri de Hasan Süzer Etnografya Müzesi. Bey Mahallesi’nde bulunan müze içinde Gaziantep yöresine ait pek çok geleneksel eşya ve kıyafet gibi nesneler sergilenmektedir.

100 yaşını aşkın bir geçmişe sahip olan bina, 1985 senesinde dönemin önemli iş adamlarından biri olan Hasan Süzer tarafından satın alınarak müze olarak ziyarete açılmıştır. 3 kattan oluşan müzenin zemin katında iş odası bulunmaktadır ve ahşap örgü tezgahında örme işlemini canlandıran mankenler görülebiliyor. Tandır odasında bir ailenin tandır etrafındaki sohbeti canlandırılmıştır. Ocaklık ismi verilen odada ise hamurun yoğurulması ve ekmek yapım aşamaları canlandırılmaktadır. Hamam bölümünde ise annesi tarafından yıkanan bir çocuk canlandırılmakta ve hamamda kullanılan çeşitli nesneler sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Gaziantep halkının ev ve günlük yaşantısını ve diğer kültürel zenginliklerini gözlemlemek için görülmesi gereken yerlerden biridir.

  • Adres: Bey, Hanifi Oğlu Sk. No:32, 27010 Şahinbey/Gaziantep
  • Ziyaret saatleri: 08.00 – 17.00 **Pazartesi günleri kapalı
  • Telefon: 0 (342) 230 47 21
  • Giriş ücreti: 5₺
  • Yol tarifi al > 

19. Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi

Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi

Burası neresi? Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin 2009 senesinde restore ederek bir müze haline getirdiği Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi, şehrin kültürel dokusunun tanıtılması adına çok önemli bir misyon üstlenmiştir. Müzenin bulunduğu bina ise 1909 senesinde dönemin önemli tüccarlarından biri olan Beyaz Ahmet Efendi tarafından yaptırılmıştır. Müze içinde Gaziantep halkının yaşam biçimini anlatan detaylar 24 odada kronolojik bir şekilde sıralanmaktadır.

Neden gitmeliyim? Gaziantep Kent Müzesi, yöresel el sanatları, kentin mimari özellikleri, komşu şehirlerle ilgili bilgiler gibi detayların öğrenilmesi adına ziyaret edilmesi gereken önemli müzelerden biridir. Bu nedenle küçük olmasına karşın Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi’ne mutlaka zaman ayırmanız gerektiğini düşünüyoruz.

  • Adres: Akyol, Atatürk Blv. No:119, 27010 Şahinbey/Gaziantep
  • Telefon: (0342) 220 08 88
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-17.30
  • Giriş ücreti: Normal 5₺; öğrenci, asker ve 65 yaş üstü ücretsiz
  • Yol tarifi al >

20. Gaziantep Atatürk Anı Müzesi

Ataturk Anı Evi Müzesi

Burası neresi? Gaziantep’in Mustafa Kemal’de ayrı bir yeri bulunuyor. Bu sevgi karşısında Gaziantep de boş değil ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e olan sevgisini göstermek için keyifli bir anı evi yapmanın uygun olacağı düşünülmüştür. Bu düşünceden yola çıkılarak Bey Mahallesi’nin en güzel evlerinden biri olan Konukoğlu ailesine evin müze yapılmasına karar verilmiştir. İki binanın birleştirilerek oluşan müzenin bir bölümü Atatürk’ün Gaziantep’e geldiği zaman konakladığı eve benzetilmiş ve kendisinin şahsi eşyalarıyla dekore edilmiştir. Diğer bölümde ise Atatürk Araştırma Kitaplığı altında şehrin savunmasıyla ilgili belgeler sunulmaktadır.

Neden gitmeliyim? Atatürk’ün fahri hemşeriliğini aldığı Gaziantep’in Bey Mahallesi’nde bulunan müze, Atatürk’ün Gaziantep için ne kadar önemli bir değer olduğunu görmek ve kendisinin şahsi eşyalarını incelemek için görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

  • Adres: Bey, Ali Özalgan Sokak No:4, 27010 Şahinbey/Gaziantep
  • Telefon: (0342) 211 12 00
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-17.30
  • Giriş ücreti: 5₺. Öğrenci ücretsiz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

21. Hamam Müzesi

Hamam Müzesi

Burası neresi? Osmanlı hamam mimarisinin Gaziantep’te görülebilecek önemli örneklerinden olan Hamam Müzesi, 1577 senesinde Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Paşanın yaptırmış olduğu külliyenin hamam bölümü günümüzde, 2015 yılından bu yana müze olarak değerlendirilmektedir.

Gaziantep hamamları, özellikle suyun sıcaklığının sabit tutulabilmesi için yer altına inşa edilmiştir. Hamamın tepesindeki “fil gözü” ismi verilen gözenekler ise hamamın doğal ışıkla aydınlanması için uygulanan bir yöntemdir. Gerek Hamam Müzesi içinde gerekse Gaziantep’teki hamamları ziyaretiniz esnasında karşılaşacağınız bu özellikler Gaziantep’in hamam kültürü konusunda Anadolu’nun önde gelen yerlerinden biri olmasını sağlamıştır.

Neden gitmeliyim? Türk hamam kültürünü yakından tanımak için Hamam Müzesi, görülebilecek önemli yerler arasında bulunmaktadır. Ziyaretçiler müze içinde hamam bölümlerini görmenin yanı sıra bal mumundan yapılmış çeşitli hamam malzemelerini de görebilmektedir.

  • Adres: Karagöz, 27400 Şahinbey/Gaziantep
  • Telefon: (0342) 211 12 00
  • Ziyaret saatleri: 08.30-17.30
  • Giriş ücreti: 5₺. Öğrenci ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

22. İslam Bilim Tarihi Müzesi

İslam Bilim Tarihi Müzesi

Burası neresi? İslam Bilim Tarihi Müzesi, içindeki tarihi dokümantasyonun yanı sıra 19. yüzyılın başından kalma bir okul binasında hizmet vermesi nedeniyle de tarihsel açıdan öneme sahip yerlerden biridir. Müze Şahinbey Belediyesi tarafından hayata geçirilmiştir.

Müzede İslam dünyasının önemli bilim insanları tarafından astronomi, fizik, coğrafya, denizcilik gibi çeşitli bilim dallarında vermiş olduğu önemli çalışmalar incelenebiliyor. 54 farklı bilim dalından bilim insanına ait toplamda 103 farklı buluşun örneğine sahip müze, bu zenginliği ile ziyaret edenlerin ilgisini çekmeyi başarıyor. Müzenin önemli özelliklerinden biri de ziyaretçilerin daha etkileyici ve gerçekçi bir müze ziyareti gerçekleştirmesi için interaktif uygulamalara sahip olmasıdır.

Neden gitmeliyim? Müzede sergilenen buluşlar sayesinde İslam dünyasının, bilim dünyasına ne denli büyük katkılar sunduğunu görme imkanına sahip olabileceksiniz.

  • Adres: Kolejtepe, Yeşil Cami Cd. No:5, 27070 Şahinbey/Gaziantep
  • Ziyaret saatleri: 09.00 – 18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

23. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Gaziantep Oyuncak Müzesi

Burası neresi? Oyuncak müzeleri konusunda ülkemizin uzman isimlerinden Sunay Akın’ın önderliğinde Gaziantep’te açılan Oyun ve Oyuncak Müzesi, 2013’te kapılarını ziyaretçilerine açmıştır. Gaziantep’in geleneksel evlerinden birinin düzenlenmesiyle hazırlanan müze içinde 18. yüzyıldan günümüze kadar ulaşan pek çok farklı oyuncak sergilenmektedir. Müze içinde bir oda sadece Türk oyuncaklarına, diğer odalar ise dünya genelinde çeşitli bölgelere ait oyuncaklara ayrılmış durumda.

Müze binası 3 kattan ve 2 katlı mağaradan oluşmaktadır. Toplamda 600 civarında oyuncak sergilenmektedir. Bu katlarda 9 farklı temaya ait bölüm bulunmaktadır. Müze aynı zamanda dünya çocuklarının tanıtıldığı tek müze olma özelliği ile dikkat çekmektedir ve müze içinde 24 farklı ülkenin yöresel çocuk kıyafetleri maket çocukların üzerinde sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Sadece çocuklar için değil yetişkinler için de harika bir ziyaret noktası olan Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, çocukların hayal dünyasını geliştirirken yetişkinlerin de geçmişte keyifli bir yolculuğa çıkmasına olanak tanıyor.

  • Adres: Bey Mahallesi, Hanifi Oğlu Sk., 27010 Şahinbey/Gaziantep
  • Telefon: (0342) 220 15 51
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-17.30
  • Giriş ücreti: Yetişkin 5₺, Öğrenci ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

24. Saklı Konak Bakır Eserleri Müzesi

Saklıkonak Bakır Eserleri Müzesi
Görsel Kaynak: sahinbey.bel.tr

Burası neresi? 12 odadan oluşan klasik bir Antep evi içinde yer alan Saklı Konak Bakır Eserleri Müzesi, 18. yüzyılın başlarından günümüze kadar Gaziantep’in en önemli el sanatlarından biri olan bakırcılıkla ilgili çok önemli bir ziyaret noktasıdır. 2011 yılından bu yana kapıları açık olan müze, ülkemizdeki ilk ve tek özel bakır eserleri müzesi olma özelliğini de taşımaktadır. Müzede yaklaşık 800 eser teşhir edilmektedir. Müzedeki eserler arasında silah, kılıç, kantar gibi bakırdan yapılmış çok farklı eşyalar bulunmaktadır. Müze iki farklı binada hizmet vermektedir. Müze içinde aynı zamanda cafe ve hediyelik eşya bölümü de bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Bakırın hayat bulduğu keyifli bir yolculuğa çıkmak için bu özenli müzeyi ziyaret etmenizin faydalı olacağını düşünüyoruz.

  • Adres: Yaprak, Hasan Balta Sok. No:30, 27080 Şehitkamil/Gaziantep
  • Telefon: (0342) 232 32 38
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-22.00
  • Yol tarifi al > 

25. Gaziantep Kahramanlık Panorama Müzesi

Gaziantep Kahramanlık Panorama Müzesi
Görsel Kaynak: hurriyet.com.tr

Burası neresi? Gaziantep Kalesi içinde bulunan Panorama Müzesi, İstiklal mücadelesinde yaşananları çeşitli resimler, heykeller ve belgelerle ziyaretçilerine sunmaktadır. Müzede aynı zamanda çeşitli ekranlardan kurtuluş mücadelesine ait videolar da ziyaretçilerle paylaşılmaktadır. Müze içinde toplamda 79 pano, 41 rölyef, 52 heykel, 13 büst, 125 portre rölyefi bulunmaktadır. Müze, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları neticesinde 2009 yılında ziyarete açılmıştır.

Neden gitmeliyim? Gaziantep tarihi hakkında bilgi edinmek için uğranabilecek bu küçük ama keyifli müze, Gaziantep Kalesi gibi merkezi bir konumda bulunması nedeniyle de listeye eklenmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

  • Adres: Seferpaşa, Karagöz, Kale Altı Çarşısı Sk., 27400 Şahinbey/Gaziantep
  • Telefon: 0342 2200888
  • Ziyaret saatleri: Hafta içi her gün 08.00-17.30
  • Giriş ücreti: Normal 2₺, Öğrenci ücretsiz
  • Yol tarifi al >

26. Medusa Arkeolojik Cam Eserleri Müzesi

Medusa Arkeolojik Cam Eserleri Müzesi
Görsel Kaynak: sahinbey.bel.tr

Burası neresi? Burası Türkiye’deki cam eserleri üzerine ilk özel müzesi olması nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir. Cam ve toprak eserlerin incelenebildiği müze, 2008 yılından bu yana ziyarete açık. 6 odadan oluşan müzenin 5 odası sergiler için 1 tanesi ise eserlerin kopyalarının yapılması için kullanılmaktadır. Müze içinde yaklaşık 4 bin civarında eser bulunmaktadır ve bu eserlerin %70’i cam eserlerden oluşmaktadır. Bu eserler Eski Tunç Çağı, Roma Dönemi, İslam Dönemi, Fenike Dönemi gibi çeşitli dönemlere tarihlenmektedir.

Neden gitmeliyim? Özellikle cam yapımına meraklı olan kişiler için bu müze gerçekten bir hazine niteliği taşımaktadır. Dileyen ziyaretçiler atölyeleri ziyaret edebilmekte ve eserlerin imitasyonlarını satın alabilmektedir.

  • Adres: Seferpaşa, Şakir Sk. No:9, 27400 Şahinbey/Gaziantep
  • Telefon: (0342) 230 30 49
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Normal 4₺, 18 yaş altı 2₺
  • Yol tarifi al >

Camiler

27. Kurtuluş Camii

Kurtuluş Camii

Burası neresi? Burası ilk olarak 1892 senesinde Aziz Mary Kilisesi olarak açılmıştır. Bir süre hapishane olarak kullanılan yapı, daha sonra cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kesme taşlardan yapılmıştır. Günümüzde Gaziantep’in en büyük camilerinden biri olan Kurtuluş Camii, günümüzde sahip olduğu eşsiz mimari ile de görenlerin hayran kaldığı dini yapılar arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Gerek mimarisi gerekse şehrin en ihtişamlı yapılarından biri olması nedeniyle Kurtuluş Camii, Gaziantep gezilerinin önemli duraklarından biridir.

Kaçırmayın! Kilisenin 1 ton ağırlığındaki, Hirant Köşkeryan isimli bir Ermeni tarafından Brezilya’da yaptırılmış olan çanı, günümüzde Gaziantep Müzesi içinde sergilenmektedir. Geziniz esnasında mutlaka Gaziantep Müzesi’ni ziyaret etmeli ve bu çanı da görmelisiniz.

  • Adres: Tepebaşı, Cami Sk. No:10, 27010 Şahinbey/Gaziantep
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Gaziantep’in tarihi yerleri kadar görülmeye değer ki, hala gitmediyseniz bu köklü geçmişe ev sahipliği yapan Gaziantep’i mutlaka tatil rotanıza eklemenizi tavsiye ediyoruz.

“Gaziantep Tarihi Yerler | 27 Harika Tarihi Yapı” üzerine 3 yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin