Funchal’da Gezilecek 16 Yer | Fotoğraflı Anlatım

Portekiz’in Atlas Okyanusu’ndaki bölgesi Madeira’nın canlı ve hareketli başkenti Funchal, gezilecek yerleri ve muhteşem doğasıyla dikkat çeken kentler arasında..

Funchal gezilecek yerler; sağlam deniz kaleleri, etkileyici müzeleri, tarihi anıtları ve renkli bahçeleriyle beklentileri karşılıyor. Dünyaca ünlü futbolcu Cristiano Ronaldo’nun doğduğu yer de olan bu çarpıcı güzellikteki ada şehri, egzotik florası ve zengin kültürüyle adını duyurmuş.

#1 Funchal Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Avenida do Mar

avenida do mar

Funchal’ın ana caddelerinden biri olan Avenide do Mar’da yöresel lezzetler tadabileceğiniz pek çok restoran bulunuyor. Cadde boyunca yürüdüğünüzde ilginizi çeken mekânlar da göreceksiniz ve yanınızda size eşlik eden okyanus manzarası olacak.

2- Praça do Colombo

Praça do Colombo

Şehirdeki ünlü meydanlardan sömürge tarzı evlerin arasında yer alan Praça do Colombo, Madeira’nın tarihine büyük ölçüde yön vermiş. Meydanda Cristopher Colombus’un yakın arkadaşı olan Joao Esmeraldo’nun evi de yar alıyor. Günümüzde bu bina müze haline getirilmiş. Çevresinde çok sayıda dükkan, restoran ve bar bulabileceğiniz alanda, iyi vakit geçireceğinizden eminiz.

3- Câmara Belediyesi

Câmara

İlk olarak 1758’de inşa edilen bina, yenileme çalışmalarıyla Barok tarzında yeniden dekore edilmiş. Bahçesi de mimarisi kadar güzel olan Câmara Belediyesi, şehirdeki önemli noktalardan biri sayılıyor. 19. yy’nin özgün bir mimari örneği olan belediye binasını hafta içi her gün saat 11.00’dan sonra ziyaret edebilirsiniz. Girişler ücretsiz olduğu gibi farklı dillerde tanıtımlar da yapılıyor.

4- Funchal Katedrali

funchal cathedral

Günümüzde hala ibadetlerin yapıldığı, 1514 yılında kutsanmış tarihi Funchal Katedrali, sade cephesi ve zengin kutsal alana sahip iç mekânıyla dikkat çekiyor. Avrupa mimari tarzının harmanlanması ve gotik ahşap işlemeleriyle Portekiz’deki en önemli katedrallerden biri. Kiliseye girmek serbest ve size eşlik edecek rehberler de bulabilirsiniz.

5- Santa Clara Manastırı

Santa Clara Manastırı

1476 yılı gibi oldukça eski bir tarihte kurulmuş manastır, sade şekilde döşenmiş Alt ve Üst Koro Odalarına sahip. Mavi, beyaz ve altın seramik taşlarla süslü manastırın çan kulesiyle güzelleşen manastır, her yıl yerlilerin ve gezginlerin akınına uğruyor. Gotik tarzdaki mimari eserler ilginizi çekiyorsa bu manastırı özellikle görmenizi öneririz.

6- Funchal Botanik Bahçesi

funchal botanical gardens

Şehir merkezinden 4 km uzaklıkta yer alan her rengin tonunu görebileceğiniz Botanik Bahçe, zengin ve çeşitli alt-tropik florasıyla büyülüyor. Bahçede yer alan, arazinin sahiplerine ait olan malikane de Doğal Tarih Müzesi olarak hizmet veriyor.

Yüksek bir konuma kurulmuş bahçeye farklı yollardan gidebilirsiniz, ancak son zamanlarda tercih edilen ulaşım yolu teleferik oluyor. Muhteşem şehir ve deniz manzarasıyla yolculuk yapıp bu doğa harikası parka çıkabilirsiniz. Park her gün 9.00-19.00 arası hizmet veriyor.

7- Monte Sarayı Tropik Bahçeleri

jardin tropical monte palace

Funchal’dan teleferikle kolayca ulaşabileceğiniz bir diğer bahçe olan oryantal tarzdaki muhteşem Monte Sarayı Tropik Bahçeleri, şehrin koşturmacasından sakin bir soluk getirecektir. Peyzajlı bahçeleri, berrak yapay gölleri ve çevrenizde dolaşan kuğularla başka bir dünyada hissedeceksiniz. Bahçe içindeki Monte Sarayı Müzesi’ni de görmeyi unutmayın. Bahçe, haftanın her günü 9.30-18.00 arası kapılarını açık tutuyor.

8- Palheiro Bahçeleri

palheiro garden

Renk ve koku açısından zengin olan Palheiro Bahçeleri; Batık Bahçesi, Gül Bahçesi, Cehennem Vadisi gibi birkaç farklı alana ayrılmış.  1801 yılında zengin bir asil tarafından kurulan tropik ağaçları ve bitki yaşamının bolluğu ile ünlü bahçeler, aynı zamanda, gözlemlenen 300’e yakın kuş türüyle zengin bir fauna da barındırıyor. Bu parkı da diğer parklar gibi her gün, ancak 9.00-17.00 arası ziyaret edebilirsiniz.

9- Çağdaş Sanat Müzesi

Çağdaş Sanat Müzesi

Korsanlara karşı savunma kalesi olarak inşa edilen, hardal renkli duvarlarıyla hemen gözünüze çarpan tarihi bina günümüzde müze olarak kullanılmaya başlanmış. Funchal’ın simgesi olmuş binası, eşsiz liman manzarası ve değerli koleksiyonuyla Çağdaş Sanat Müzesi, pazar günleri hariç 10.00-17.45 arası keşfedilebilir.

10- Kutsal Sanat Müzesi

sacred art museum

Görkemli bir konumda yer alan eski piskopos sarayı içine kurulan müzede, nadir tablolar ve heykeller sergileniyor. 15. ve 19. yy arasında üretilmiş altın işlemeli hediyelik eşyalarında bulunduğu müze, hem mimari hem de tarihi açıdan da büyük önem taşıyor.  Sakin ve mütevazı havasıyla Kutsal Sanat Müzesi, hafta içi 10.00-17.00 arası açıkken cumartesileri 13.00’da kapanıyor. Pazar günleri ise hizmet vermiyor.

11- Vicentes Fotoğraf Müzesi

Vicentes Fotoğraf Müzesi

1865 yılında fotoğrafçı Vicente Gomes da Silva tarafından kurulan stüdyo, ailenin dört kuşağının yürüttüğü çalışmayı aktarıyor. Turistlere nostaljik bir bakış sunan müze, birçok tarihi görüntüyü de sergiliyor. Modern fotoğraf galerilerinin de yer aldığı müzeye 10.00-17.00 saatleri arasında uğrayabilirsiniz.

12- Quinta das Cruzes Müzesi

Quinta das Cruzes Müzesi
Quinta das Cruzes, Funchal, Madère

João Gonçalves Zarco’nun aile konutu olarak kullanılan eski bir konakta açılan müze, muhteşem güzellikte dekoratif eserler sergiliyor. Yeşil bahçesinde bulunan çay evi, ziyaretçilerine benzersiz içecekler de ikram ediyor. Santa Clara Manastırı’na yakın bir konumda bulunan müzeyi 10.00-17.30 arası ziyaret edebilirsiniz.

13- Madeira Story Centre

Madeira Story Centre

Funchal’da yapılması gereken ilk şeylerden biri, Madeira takımadalarının tarihini ve kültürünü eğlenceli bir şekilde anlatan bu merkezi ziyaret etmek olacaktır. Temalı sergiler adaların tarih dönemlerine göre düzenlenmiş ve son teknolojiler yardımıyla keyifli hale getirilmiş. En ilginci ise, belirli bir alanın kokusunu yeniden yaratan özel kutuları olan Madeira Story Center’i, her gün 10.00-19.00 arası görmeye gidebilirsiniz.

14- Kristof Kolomb Heykeli

Kristof Kolomb Heykeli

Elinde kılıcıyla oturan bronz Kristof Kolomb Heykeli, kâşifi anmak ve saygılarını göstermek amacıyla yapılmış. Bu heykel dışında, adada Kolomb’un anısına yapılan kütüphane ve müze de bulunuyor.

15- João Gonçalves Zarco Heykeli

João Gonçalves Zarco Heykeli

Madeira Adaları’nı keşfeden João Gonçalves Zarco anısına yaptırılan heykel, şehirde ünlü eserlerden bir diğeri. Kaşif yerel halk için önemli ve saygı duyulan biri olduğu için ve hayatını bu adada kaybettiği için adını şehirde sıklıkla duyabilirsiniz. Oldukça heybetli ve gösterişli bu heykeli görmeyi unutmayın.

16- Mercado dos Lavradores

Mercado dos Lavradores

Adanın en büyük pazarlarından biri olan Mercado dos Lavradores’de sebze, meyve, çeşit çeşit deniz ürünleri ve çiçekler satılıyor. Cuma, Pazar ve Cumartesi günleri, çiftçiler kendi ürünlerini de satmaya geliyorlar. Şehirde geçirdiğiniz vakitten bir bölümünü bu pazar için saklamayı unutmayın. Kapanış saatleri zaman zaman değişse de genelde akşam olana kadar hizmet veriliyor.

*Dünyadaki en güzel ülkelerden olan Portekiz’deki bu ada şehri, size unutulmaz anılar kazandıracak. Gitme planlarına başladıysanız Funchal’a en uygun uçuş imkânları için sizi böyle alalım.

*Funchal’a geldiğiniz zaman nerede kalacağınız konusunda fikre ihtiyacınız varsa Funchal’da nerede kalınır? Otel tavsiyeleri başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin