Erzurum’un Yöresel Yemekleri | 12 Parmak Isırtan Lezzet

Erzurum’un yöresel yemekleri listesi, leziz ve içinizi ısıtacak lezzetleri ile sizleri bekliyor.

Türkiye’nin en soğuk şehri Erzurum, aynı zamanda ülkemizin en geniş alana yayılan illerinden biri. Coğrafyasının geniş olması nedeniyle farklı kültürlere sahip şehirlerin komşusu olan Erzurum’un mutfağı da oldukça zengin. Erzurum’da ne yenir diye düşünüyorsanız sizi böyle alalım;

Çorbalar

1- Aşotu Çorbası

aşotu çorbası

Erzurum’un soğuk akşamlarında içinizi ısıtacak bir çorbada sıra: Aşotu çorbası. Ayran çorbasına benzeyen aşotu çorbası; yoğurt, soğan, buğday ve yumurta gibi malzemelerle hazırlanıyor. Oldukça sağlıklı olan aşotu çorbasına, isteğe göre kıyma da eklenebilir.

Ana Yemekler

2- Cağ Kebabı

cağ kebabı

Cağ kebabı, Erzurum’un en bilinen yemeği. Keçi ya da kuzu eti önce özel bir karışımla hazırlanıp, bir gün boyunca dinlendiriliyor. Arından dönerin aksine yatay bir şekilde pişiriliyor. Cağ kebabını Erzurum dışında da birçok şehirde yiyebilirsiniz; ancak taş yerinde ağırdır.

3- Şalgam Dolması

şalgam dolması

Şalgam dilimleri arasına; kıyma, salça, pirinç, bulgur, tuz ve baharat karışımı eklenerek hazırlanan yemek Erzurum’da oldukça popüler. İki farklı şekilde hazırlanabilen şalgam dolmasının şekli değişse de lezzeti aynı.

4- Lalanga

lalanga

Erzurum kahvaltılarının vazgeçilmezi lalanga için bir nevi krep, hatta kreplerin atası bile diyebiliriz. Yumurta, süt, un ve yağı gibi temel gıda maddeleriyle hazırlanan yemek Erzurum’da yapacağınız bir kahvaltıda mutlaka olmalı.

5- Lor Dolması

lor dolması

Şekil itibariyle yaprak sarmaya benzese de lor dolması lezzet olarak oldukça farklı. Pazı, bulgur ve lor peyniri ile hazırlanan dolma, Erzurum’un kültürel değerlerini sonuna kadar yansıtıyor.

6- Su Böreği

su böreği

Her ilde, her ilçede değil; her mahallede bulunan pastanelerden hatırlıyoruz su böreğini. Ezurum’da ise durum biraz farklı. Erzurum’a has tel peyniri ve her hamura bir yumurta gelecek şekilde hazırlanan Erzurum usulü su böreği de şehirde yapacağınız kahvaltıların baş tacı olacak.

7- Hasuta

hasuta

Erzurum’un yöresel tatlılarından biri olan hasuta, dut pekmezi, nişasta ve isteğe bağlı olarak eklenen şekerden oluşuyor. Bazı yöreler de katı püre halinde bazı yerlerde ise sıvı çorba kıvamında pişirilen bu gelenekselleşmiş lezzeti tatmanızı tavsiye ederiz.

8- Çiriş yemeği

çiriş

Kentte yetişen nadir otlardan biri olan çiriş, Erzurum mutfağında birçok yemekte kullanılan leziz bir ot çeşidi. Genelde Nisan ayında toplanan otlar ayıklandıktan sonra tavada kavruluyor. Üzerine yumurta kırılıp bir süre pişirildikten sonra leziz bir yemek haline geliyor.

9- Dut çullaması

dut çullaması

Erzurum’un meşhur yemeklerinden biri olan dut çullaması, kentte yetişen karadutların toz şeker ve tereyağ ile tavada kavrulması ile hazırlanıyor. Tatlı ihtiyacınızı doğal yollardan karşılamak isterseniz bu tarifi denemenizi şiddetle tavsiye ederiz.

10- Çaşır

çaşır

Çaşır otu, Doğu illerimizde sıklıkla yetişen ot çeşitlerinden biri. Pek çok faydası olduğu bilinen çaşır otundan yapılan yemekler de parmak ısırtan cinsten. Çaşır tavada kavrulduktan sonra harika bir lezzet haline geliyor.

11- Erzurum ketesi

erzurum ketesi

Erzurum’a gidip de yöreye has ketenin tadına bakmadan dönmek olmaz. Birçok pastanede bulabileceğiniz bu leziz hamur işi ekmek, kentin simgesi haline gelmiş lezzetlerden biri. Özellikle Ramazan aylarında sahur sofralarının vazgeçilmezi bir lezzet. İftardan sonra sahura fırınlarda çıkan tazecik kete satın almalısınız.

Tatlılar

12- Kadayıf Dolması

kadayıf dolması

Erzurum mutfağında tatlı denince akla gelen ilk lezzet kadayıf dolmasıdır. Tel kadayıfın içine; ceviz, veya fıstık konulduktan sonra kadayıf dolma şeklinde sarılıyor ve yağda kızartılıyor. Kızartma işleminde sonra şerbetlenen tatlının, Erzurum’un soğuk havasında daha bir lezzetli olduğunu söyleyelim.

Erzurum’un yöresel yemekleri listemize ek tavsiye gezi noktalarını aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.

“Erzurum’un Yöresel Yemekleri | 12 Parmak Isırtan Lezzet” üzerine 17 yorum

  1. Çok güzel cağ kebabı sadece Dadaşların diyarı Erzurum da yenir Erzurum’da ki lezzeti hiçbir yerde bulamazlar doğru adres sadece Dadaşlar diyarı.

    Yanıtla
    • Merhaba Aydın bey

      Önerileriniz varsa bizimle paylaşarak listemizi genişletebiliriz

      İlginiz için teşekkür ederiz.

      Yanıtla
  2. Tatar böreği, etli lahana sarması, giliko, pirpirim aşı, kartol oturtması, ayran aşı çorbası , çeçil peyniri gibi daha çoook yemeğimiz var canım memleketim Erzurum’um da anlayacağın çok eksik bir yazı olmuş sayın admin

    Yanıtla
    • Merhaba Burcu hanım Siz ve Ziyaretcilerimizden gelen yorumlara göre sürekli listemizi güncellemekteyiz

      İlginiz için teşekkür ederiz.

      Yanıtla
    • Merhaba Elif Hanım; yazılarımızı güncellerken önerilerinizi dikkate alıyoruz, teşekkür ederiz. 🙂

      Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin