Edirne’nin Yöresel Yemekleri

Trakya mutfağının en lezzetli yemeklerini Edirne’de bulabilirsiniz.

Edirne, gerek Balkanlar’da bulunmasından dolayı, gerekse Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmasından dolayı oldukça zengin bir mutfağa sahip. Et yemekleri ve hamur işinin başı çektiği Edirne’deki lezzetler şöyle;

Tava Ciğeri

tava ciğeri

Ünü Edirne’nin, hatta Türkiye’nin sınırlarını aşan tava ciğeri, şehri en bilinen lezzetidir. Öyle ki sırf tava ciğeri yemek için Yunanistan’dan gelenler bile var. İnce ince kesilen ciğer dilimleri una bulandıktan sonra kızartılıyor ve ortaya enfes bir lezzet çıkıyor. Eğer ciğer yemeyen biriyseniz, başlangıç için en ideal lezzet tava ciğeri olacaktır.

Elbasan Tava

Elbasan Tava

Kökeni Traklara dayanan, Edirne’nin başkent olmasıyla birlikte Osmanlı mutfağındaki yerini alan elbasan tava, Edirne mutfağındaki bir diğer et yemeği. Kuzu eti, soğan, sarımsak ve yoğurtun ana malzeme olarak kullanıldığı yemek, lezzetli olduğu kadar sağlıklı da.

Zirva

Zirva

Meyve ve etin bir arada olduğu enfes bir lezzette sıra: Zirva. Osmanlı döneminde cuma akşamları, ramazan boyunca ve bayram günlerinde halka dağıtılan yemekte; kuzu eti, kuru üzüm, bal, hurma, kayısı ve incir bulunuyor. Yapısı itibariyle aşureyi andırsa da, lezzeti oldukça farklı.

Ciğer Sarma

Ciğer Sarma

Edirne’de ciğer yemeği, tava ciğeri ile sınırlı değil. Tava ciğeri kadar bilinmese de ciğer sarmayı bir kez yiyen bir daha yemek istiyor. Ciğer zarı; kuş üzümü, dolmalık fıstık, soğan ve pirinçle dolduruluyor ve ardından fırına veriliyor. Tava ciğeri ve ciğer sarma arasında karar vermekse size kalıyor.

Zerde

zerde

Bu muhteşem renk cümbüşünü bozmak ilk bakışta zor görünse de, zerdenin tadına baktığınızda buna değdiğini hissedeceksiniz. Safran, zerdeçal, pirinç, kuş üzümü ve gül suyuyla hazırlanan tatlı, tahmin edileceği üzere adını zerdeçaldan alıyor. Osmanlı saray mutfağının en sevilen tatlısını, Edirne’de yemenin tadı bir başka.

Cevizli Oturtma

Cevizli Oturtma

Cevizli oturtma, Edirne’nin en meşhur şerbetli tatlısı. Bol bol ceviz ve çıtır çıtır yufka ile hazırlanan tatlı, şehirde baklava ile yarışabilen enden tatlılardan. Edirne’de tatlı yemek isterseniz ilk tercihiniz ceviz oturtma olmalı.

Akıtma

akıtma

Akıtma için “yumurtasız krep” denilebilir. Üzerine; tereyağ, bal, çikolata, kaymak ya da reçel dökülerek harika lezzetler yaratabilirsiniz. Her ne kadar kahvaltıların vazgeçilmezi olsa da, akıtmayı günün her öğününde yiyebilirsiniz.

Trakya mutfağının en lezzetli yemeklerini Edirne’de yemek için hemen en uygun Edirne otobüs bileti sorgulama sayfamıza girin ve bu lezzetli yolculuğa ilk adımınızı atın.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin