Edinburgh Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 30 Nokta!

Edinburgh Nerede & Hangi Ülkede? Edinburgh, İskoçya’da bulunan ve bu ülkeye başkentlik yapan şehirdir.

Edinburgh Hakkında: Tarihin modernizm ile birleştiği bir Avrupa şehri olan Edinburgh, İskoçya’nın başkenti olup, ülkenin en çok ziyaretçi çeken noktasıdır. Şaşırtıcı mimarileri, doğa güzellikleri ve birçok ücretsiz gezi noktasıyla seyahat sever dostu olan şehirde; Kelt kültürünü keşfetmenin tadını İskoçya mutfağının sırlarını ve ilham verici yeni sanatsal noktaların tadını çıkartabilirsiniz.

Ortalama Gezi Süresi: Edinburgh’u gezmek için 3-4 gün yeterli olacaktır.

Edinburgh Pahalı Mı? Evet, pahalı. Aslında objektif olmak gerekirse bazı Avrupa şehirlerine göre (Londra, Dublin) daha uygun olmakla beraber, Edinburgh’un ucuz olmadığını belirtelim. Bir günde yaklaşık 115 € harcamanız muhtemel olan şehirde tam anlamıyla gezebilmek için yanınızda bir hayli bütçe bulundurmanız gerektiğini unutmayınız.

Edinburgh Nasıl Bir Yer? Turistler için güvenli olan şehirler arasında olan Edinburgh’ta olumlu ve olumsuz birçok şey sayılabilir. Bunlar arasında dikkat etmeniz gereken olumsuz şeyler arasında şehirde kalabalığın oluşturduğu soğuk hava, trafik, dar sokaklar ve yavaş yürüyen insanlar olacaktır… Olumlu olarak görülecek yanları ise şehrin stresinden kurtulabileceğiniz geniş parkları ve samimi insanları… Yardıma odaklı İskoç insanları günün stresini atacak esprileriyle karşılayabilir ve gününüze neşe katabilir.

Ziyaret İçin En İyi Zaman: Sıcaklıkların en yüksek olduğu Temmuz-Ağustos ayları.

Yardımcı Uygulamalar:

Ulaşım: Edinburgh’a ilk ulaşım şehir merkezine 30 dakika uzaklıkta bulunan Edinburgh Airport’a gerçekleşmektedir. Havalimanına vardıktan sonra Airlink 100/N22/N26 otobüsleriyle kolaylıkla şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

Edinburgh Tasarruf Kartları;

İstanbul-Edinburgh Saat Farkı: Edinburgh saati, İstanbul yerel saatinden 3 saat geride bulunmaktadır. İstanbul’da saatler 05:00’ken Edinburgh’ta saat 02:00 olacaktır.

Edinburgh’ta Ne Yenir? Ne İçilir? İskoç kültürünün en iyi yansıtıldığı bu şehrin yemek kültürü birçok damak tadına uyacak orta aromalara sahipken, Avrupa ve İskandinav kültürüyle de harmanlanmış bazı tatlara sahiptir. Lafı fazla uzatmayalım ve ağızlarınızı sulandıracak tarifler için Edinburgh’ta Ne Yenir? Ne İçilir? Yazımıza davet edelim.

Restoran Bahşiş Oranları: İskoçya’nın genelinde bahşiş verme zorunluluğu yoktur. Dilerseniz, hesabın %10’u kadar bahşiş bırakabilirsiniz. Tamamen tercihinize bağlı bir durum.

*Edinburgh Gezilecek Yerler Videosu

*Edinburgh Gezilecek En Önemli Yerler 

-Simgesel Yapılar

1. Scott Monument

Scott Monument

Burası Neresi? Edinburgh’ta bulunan Scott Anıtı, Havana’da bulunan Jose Martin Anıtı’ndan sonra dünyanın en büyük ikinci anıtı olma özelliğine sahiptir.

Neden Gitmeliyim? Gotik tarzda, siyah ve beyaz mermerler kullanılarak inşa edilmiş bu anıt, 61 metrelik uzunluğuyla bir yazara adanmış en büyük anıt olarak tarihe geçmiştir. Dış görüntüsüyle şehri güzelliğine güzellik katan anıt aynı zamanda en üst katından da muhteşem bir Edinburgh manzarası sunuyor.

Princess Sokağı’nda bulunan anıttan şehrin manzarasını izlemek isterseniz, 287 basamaklı bir merdiveni tırmandıktan sonra en üst kata ulaşabiliyor ve burada -özellikle gün batımında- eşsiz anlara şahit olabiliyorsunuz.

Kaçırmamalısınız! Anıtın yapıldığı yazar Sir Walter Scott’a ait eserleri ve şahsi kullanım eşyaları, anıt içerisindeki ziyaretinizde ücretsiz gezebilirsiniz.

  • Konum: E. Princes St Gardens, Edinburgh EH2 2EJ, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 131 529 4068
  • Çalışma Saatleri: 10:00 – 16:00
  • Ücretsiz Giriş
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

-Tarihi Yerler

2. Edinburgh Kalesi

Edinburgh Kalesi

Burası Neresi? Yapımı 12. ce 21. Yüzyıllar arasına kadar uzanan Edinburgh Kalesi, I. David tarafından yaptırılmıştır. İskoçya’nın simgesi olarak bilinen kale günümüzde savaşlar için kullanılmamakla beraber, açık hava müzesi olarak ziyaret edilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Edinburgh’un bir numaralı tarihi turistik noktası olan bu kale, 12. Yüzyıldan kalma mimari özellikleri hala taşıyan önemli bir noktadır. Kale genellikle turlarla beraber ziyaret edilmekle beraber içeresinde görmeniz gereken noktalar arasında; Büyük Salon, Aziz Margaret Şapeli ve Taç Oda bulunuyor.

Kale her kısmında farklı görülmesi gereken noktaya ev sahipliği yapmakla beraber eski gelenekleri devam ettirmek adına her gün 13:00’da top atışı yapılmaktadır. Edinburgh gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı olan Edinburgh Kalesi’ni ziyaret ederseniz kesinlikle St. Margaret Şapeli ve Taç Odası’nı ziyaret etmenizi, 12. Yüzyıldan kalma eserleri yakından incelemenizi öneriyoruz.

Aklınızda Bulunsun! Kale yıl içerisinde 1 milyondan fazla ziyaretçi aldığı için girişlerde uzun bilet kuyrukları sizi bekliyor olabilir. Sıra beklemek istemiyorsanız aşağıda vermiş olduğumuz web sitesinden online bilet alıp, hızlı geçiş yapabilirsiniz.

  • Konum:
  • Telefon: +44 131 225 9846
  • Çalışma Saatleri: 09:30- 17:30
  • Giriş ücretleri: 19,50 € – Çevrimiçi alımlarda : 17,50 €
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

3. St. Giles Katedrali

St. Giles Katedrali

Burası Neresi? Royal Mile’in devamında bulunan St. Giles Katedrali, 1124 yılında Kral I.David’in isteği üzerine yapılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Katedrali gotik mimarisi dışında neden ziyaret etmeliyim diyorsanız, bunun cevabı için 1559 yılına gitmeliyiz. İskoçya’nın Martin Luther’i olarak görülen John Knox, ilk reformasyon vaazlarını bu kilisede vermiş olup, Presbiteryenlik mezhebini bu kiliseden yaymaya başlamıştır. Manevi olarak büyük değeri bulunan katedral yıl içerisinde binlerce turist ve Hristiyan tarafından ziyaret edilmekte.

  • Konum: High St, Edinburgh EH1 1RE, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 131 225 9442
  • Çalışma Saatleri: 09:00–17:00
  • Giriş ücretleri: 5 €
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

4. Holyrood Palace

Holyrood Palace

Burası Neresi? Orta Çağ’da kraliyet ailesinin yaşamını sürdürdüğü bu saray, günümüzde kraliyet ailesine ait eşyaların ve antika mobilyaların bulunduğu bir nokta olarak gezilebiliyor.

Neden Gitmeliyim? Soyluların yaşamları, Kraliyet ailesinin günlük rutinlerine ve hayatına dair izler taşıyan bu saray, sevenlerine çok sayıda incelenecek obje sunuyor. İskoç Kraliçe Mary’den IV.James’e kadar birçok aile mensubunun yaşadığı saray dıştan barok mimarisiyle büyülerken, içeride de değerli antika eşyalarla göz kamaştırıyor. Ayrıca kraliyet ailesi üyelerinin portreleri ve yatak odaları da gezilebilecek noktalar arasında yer almakta.

  • Konum:
  • Çalışma Saatleri: 09:30-18:00
  • Giriş ücretleri: 19,20 €
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

-Müzeler

5. National Museum of Scotland

National Museum of Scotland

Burası Neresi? İskoçya Edinburgh’ta bulunan Ulusal Müze, sanatın her alanından koleksiyonların yer aldığı ülkenin en büyük ve en çok ziyaretçi alan müzelerinin başında geliyor.

Neden Gitmeliyim? Ülke tarihini keşfetmenin yanı sıra, sanatın farklı alanlarında kendinize yeni bir bakış açışı oluşturmak istiyorsanız İskoçya Ulusal Müzesi sizi bekliyor. Kat kat ayrılmış olan müzenin her katında farklı bir konuyla alakalı fikir sahibi olabiliyor ve İskoçya’nın farklı dönemlerini keşfedebiliyorsunuz.

İlerlemenin getirdiği değişimleri çok net gözler önüne seren müzede en dikkat çeken ziyaret noktasıysa Eski Mısır Koleksiyonları isimli sergidir. 6.000 öğenin muhafaza edildiği sergi Mısır’a dair merak ettiğiniz her şeyi keşfedebileceğiniz belki de en büyük koleksiyona ev sahipliği yapmakta.

  • Konum: Chambers Caddesi, Edinburgh, EH1 1JF
  • Telefon: 0300 123 6789
  • Çalışma Saatleri: 10:00-17:00
  • Ücretsiz Giriş
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

6. Museum of Childhood

Museum of Childhood

Burası Neresi? 19.yüzyıldan günümüze kadar oyuncaklarda yaşanan değişimi gözler önüne seren Childhood Müzesi, çocukluk tarihine adanmış ilk müzedir.

Neden Gitmeliyim? Edinburgh’ta çocukla yapılacak şeyler arıyorsanız, listenizin ön sıralarında olması gereken bu müze, aslında her yaştan kesime hitap ediyor. İçerisinde 2 binden fazla nesneyi barındıran müzede en eski tarihlerde yapılan en basit oyuncak tiplerinden, günümüzdeki özel koleksiyon oyuncaklara kadar çok fazla türü barındırmasıyla ziyaretçilerine bazen nostaljik bir hava da estirebiliyor.

  • Konum:
  • Telefon: +44 131 529 4142
  • Çalışma Saatleri: 10:00-17:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

-Meydanlar / Sokaklar

7. Royal Mile

Royal Mile

Burası Neresi? Hollyrood Palace’dan Edinburgh Kalesi’ne kadar devam eden, İskoçya Edinburgh’un en popüler caddesidir. Dar sokakların içerisine sığdırılmış aktivite alanları ve Edinburgh gezilecek yerler listesindeki birçok noktaya yakın olmasıyla biliniyor.

Neden Gitmeliyim? Edinburgh’un kalbi olarak bilinen Royal Mile, şehri keşfetmek ve iyi bir gün geçirmek için tercih edilebilir. Yapılacak çok sayıda aktiviteyi içerisinde barındıran sokakta; Camera Obscura, Scotch Whisky Experience, Museum of Childhood, Edinburgh Müzesi ve çok daha fazlası yer alıyor.

Aynı zamanda Edinburgh’ta alışveriş yapmak isterseniz bu cadde üzerindeki dükkanlar daha çok vintage ürünler üzerinedir. Bu tarza ilginiz varsa eşsiz şeyler bulabileceğinize yegâne nokta Royal Mile…

Aklınızda Bulunsun! Royal Mile’ı ziyaret ettiğinizde İskoçya geleneksel yemekleri arasında hemen dikkat çeken Cranachan’ı deneyebileceğiniz tatlı dükkanları bulunuyor. Denemelisiniz!

  • Konum: 109 The Royal Mile Edinburgh EH1 1SG Royal Mile, Edinburgh, Birleşik Krallık
  • Yol Tarifi Al >

8. Circus Lane

Circus Lane

Burası Neresi? Edinburgh’un en güzel caddesi olarak bilinen Circus Lane, yan yana dizili eski taş binaların arasında genellikle fotoğraf çekilmek isteyenlerin favori noktası.

Neden Gitmeliyim? Edinburgh ruhunu tek bir fotoğraf karesine sığdırmak isterseniz Circus Lane, bu kareyi çekebileceğiniz en iyi yer oluyor aslında. Dean Village’i ziyaret ederseniz nehrin hemen sonunda denk gelebileceğiniz bu mekânın gizemini keşfedin ve fotoğraf çekimi sonrası yürüyüş için kendinize en az 15 dakika ayırın…

Aklınızda Bulunsun! Dean Village’in aksine bu sokakta çok güzel minik kahveciler var. Buraya uğradığınızda çiseleyen yağmuru seyrederken, Circus Lane’a doğru kahve içmenin tadını çıkartın.

9. Grassmarket

Grassmarket

Burası Neresi? Edinburgh’un en hareketli merkezi sayılan Grassmarket; restoran, mağaza, market ve otelleri kapsayan bir meydandır.

Neden Gitmeliyim? Eskiden idamlara sahne olan bu meydan, geçmişin gölgesinden çok uzakta kalarak günümüzde hareketliliğin eksik olmadığı bir eğlence noktası haline gelmiştir. Sayısız kahveci, kahvaltıcı ve restorana ev sahipliği yapan Grassmarket, günün her saatinde aradığını veriyor ziyaretçilerine. Yani burayı tüm ihtiyaçlarınız için ziyaret edebilir, şehir merkezine yakın bir konaklama için Edinburgh’ta nerede kalınır? diyorsanız, tercihinizi bu meydana yakın noktalarda yapabilirsiniz.

Aklınızda Bulunsun! Noel zamanı Edinburgh’u ziyaret ederseniz, Grassmarket şehrin en güzel Noel pazarlarına ev sahipliği yapıyor.

-Plajlar

10. Portobello Beach

Portobello Beach

Burası Neresi? Edinburgh’ta şehir merkezinden 15 dakika uzaklıkta bulunan Portobello Sahili, şehrin en çok ziyaret edilen kum plajıdır.

Neden Gitmeliyim? Edinburgh gezilecek yerler anlarınıza bir de kumsal fotoğrafı eklemek isterseniz gidebileceğiniz en yakın nokta. Sıcak mevsimlerde insanların yüzmek için akın ettiği sahil, plaj voleybolu oynamak veya sahil boyunca bir gezintiye çıkmak için de tercih edilebilir. Ayrıca Portobello kasabasında bulunan mağaza ve restoranları da sahili gezintinize ekleyebilirsiniz.

  • Konum: 1 Promenade, Portobello, Edinburgh EH15 2DX, Birleşik Krallık
  • Çalışma Saatleri: 24 saat açık
  • Yol Tarifi Al >

-Sanat Galerileri

11. Scottish National Portrait Gallery

Scottish National Portrait Gallery

Burası Neresi? Edinburgh’ta bulunan galeri, İskoçya ve uluslararası alanda sanat koleksiyonlarının sergilendiği ilham verici bir noktadır.

Neden Gitmeliyim? Sanatsal etkinliklere, canlı ve yenilikçi sergilere ihtiyacınız varsa, burası ücretsiz sergileri ve etkinlik programıyla dikkatinizi çekecektir. Çoğunlukla İskoç sanatçıların koleksiyonları bulunsa da farklı birçok akıma ait koleksiyonlara da yer verdiğini belirtelim. Sanatçı Odaları, İskoçya’da Çağdaş Sanat ve Hill and Adamson koleksiyonları İskoçya Ulusal Galerisi içerisinde görmenizi önerdiğimiz yenilikçi etkinliklerden.

12. Jupiter Artland

Jupiter Artland

Burası Neresi? Edinburgh’ta bulunan Jupiter Artland, bir sanat merkezi ve çağdaş heykellerin yer aldığı bir park olarak bilinmektedir.

Neden Gitmeliyim? 19. Yüzyıldan kalma bir kır evi arazisinde yer alan Jüpiter Artland, açık ve kapalı galeri alanlarıyla sanat koleksiyoncularının eserlerine yer vermektedir. Robert ve Nicky Wilson tarafından hayata geçirilen park Mayıs ve Eylül ayları arasına ziyarete açık olmakla beraber, dünyanın en önemli sanatçılarına ait özgür eserleri barındırıyor. 36 kalıcı eser ve geçici sergilere ev sahipliği yapan Jupiter Artland, İskoçya’nın en ilham verici noktalarından biri.

Aklınızda Bulunsun! 30 Temmuz – 30 Ağustos tarihleri arasında burada olursanız, Edinburgh Art Festivali’ne de katılabilirsiniz.

  • Konum: Bonnington House Steadings, Wilkieston, Edinburgh, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 1506 889900
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

-Seyir Manzara Noktaları

13. Camera Obscura & World of Illusions

Camera Obscura & World of Illusions

Burası Neresi? Maria Theresa tarafından 1835 yılında hayata geçirilmiş olan Camera Obscura, Calton Hill’deki gözlem binasında hizmet vermektedir.

Neden Gitmeliyim? Edinburgh’u daha iyi anlamak ve şehri izlemenin en iyi yolunu sunmayı amaçlayan Edinburgh Gözlemevi içerisinde; teleskop, kamera ve muhteşem bir şehir manzarası bulunuyor.

360 derecelik panoramik manzaraya sayesinde şehrin her noktasını izleyebileceğiniz bu kule 150 yıldan beri hizmet vermektedir. Çatı terasındaki enfes manzaradan şehirleri ve dilerseniz gökyüzünün seyrin çıkartabileceğiniz gibi optik yansımalar ve bulmacalarla ilginizi tamamen çekmeyi amaçlıyor.

Aklınızda Bulunsun! Aynı zamanda kule içerisinde bulunan illüzyonlar dünyasını ziyaret edip, 100’den fazla interaktif eğlencenin tadını çıkartmayı unutmayınız.

14. Arthur’s Seat

Arthur’s Seat

Burası Neresi? Deniz seviyesinden 251 metre yükseklikte, sönmüş bir yanardağının tepesinde Arthur’s Seat bulunuyor. Edinburgh manzarasını görebileceğiniz yüksek ve güzel noktalardan biridir.

Neden Gitmeliyim? Seyahatiniz esnasında trekkingle beraber hoş bir manzaraya ulaşmanızı sağlayacak olan Arthur’s Seat, Edinburgh’ta doğaya kaçmak isteyenlerin ilk noktası.  Çok dik olmaması yürüyüşünüzü rahatlıkla bitirmenize olanak sağlarken, buraya ulaşana kadar göreceğiniz şehir manzaralarının yanı sıra doğayla iç içe olmanın ve minik keçiler görmenin tadını çıkartabilirsiniz. 🙂

Aklınızda Bulunsun! Arthur’s Seat’e çıkmayı düşünüyorsanız rahat yürüyüş ayakkabıları ve suyunuzu yanınıza almayı unutmayın çünkü yol boyunca herhangi bir işletme bulunmamaktadır. Zirveye olan yolculuğunuzu yürüyüş hızınıza göre 30-60 dakika arasında tamamlamanız mümkün olacak.

15. Calton Hill

Calton Hill

Burası Neresi? Calton Tepesi, Princess Caddesi’nin sonundan ulaşabileceğiniz, şehir manzarası izlenebilecek en iyi noktadır. Ayrıca burası UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış önemli noktalar arasında.

Neden Gitmeliyim? Edinburgh’un etkileyici görüntüsünü izleyebileceğiniz en iyi noktalardan olan Calton Tepesi, içerisinde Nelson Anıtı ve Ulusal Anıtı barındırmakta.Bu iki önemli ikonik yapıdan Nelson Anıtı, 1805 yılında Trafalgar Muharebesi’nde hayatını kaybetmiş olan Amiral Lord Nelson için inşa edilmiştir.

Tepedeki bir diğer Ulusal Anıt ise Napolyon Savaşları esnasında hayatını kaybetmiş tüm askerlerin anısına inşa edilmiştir. Ülke tarihindeki önemli anlara atanan bu anıtlar günümüzde sıkça ziyaretçi çekerken, burada bulunan gözlemevi de dikkatleri çeken bir diğer ayrıntı. Calton Hill’e kadar çıkmışken buradaki gözlem evinden yıldızları keşfetmeyi de ihmal etmemelisiniz.

Aklınızda Bulunsun! Bir Kelt geleneği olarak devam ettirilen Beltane Ateş Festivali, Nisan ayının son günü Calton Tepesi’nde gerçekleştirilmektedir. Edinburgh festivalleri arasında en kalabalık ve coşkuyla geçen bu festivali kaçırmayın!

*Doğa İçerisinde Gezilecek Yerler

-Parklar & Bahçeler & Köyler

16. Dean Village

Dean Village

Burası Neresi? Edinburgh’un kuzeybatısında bulunan bir köy kasabasıdır. Sessiz ve küçük bir yerleşim yeri olan Dean Village, doğayla iç içe oluşu ve eski taş sokaklarıyla nostaljik havasını korumasıyla meşhur noktalardan.

Neden Gitmeliyim? Edinburgh geziniz esnasında daha az keşfedilmiş noktalar görmek isterseniz Dean Village tam size göre olacak çünkü burada gürültülü kalabalık ve sıkıcı restoranlar bulunmuyor. Kasabanın içerisinden akan Leith Nehri boyunca yürüyüş yapmak yapılabilecek en keyifli aktivitedir diyebiliriz. Kendinizle ve doğayla baş başa kalacağınız bu kasabada kendi halindeki insanları, estetik kaygısı olmadan düzenlenmiş bahçeleri ve sokakları gezebilirsiniz.

Aklınızda Bulunsun! Bu bölgede restoran olmadığından bahsetmiştik. Bir şeyler yemek isterseniz şehrin doğusundaki Bells Brae doğru yürürseniz burada birkaç nokta bulabilirsiniz.

17. Cramond Island

Cramond Island

Burası Neresi? Cramond Köyü’nden 1,6 kilometre kadar uzaklıkta bulunan Cramond Adası, Edinburgh’tan ulaşılabilen popüler bir alan.

Neden Gitmeliyim? Edinburgh yakınında gezilecek yerler arıyorsanız kesinlikle ilk tercihiniz Cramond Adası olmalı. Gelgitlerle zaman içerisinde oluşmuş olan ada artık ıssızlığını kaybetmiş ve çok fazla ziyaretçi çeker konuma gelmiştir. Yine de doğanın korunmasına dikkat edilen adada yeşil alanlar dışında göreceğiniz şeylerden biri de II. Dünya Savaşı döneminden kalma yapılardır.

-Cramond Adası’na Nasıl Gidilir? Princes Caddesi’nden kalkan 41 numaralı otobüslerle Kirk Cramond sokağında inin. Buradan adaya kadar uzanan yürüyüş yolunu takip ederek adaya ulaşabilirsiniz.

18. Holyrood Park

Holyrood Park

Burası Neresi? Arthur’s Seat ve Holyrood Palace arasında yer alan, şehrin en büyük yeşil alanıdır.

Neden Gitmeliyim? Eski dönemlerde sadece kraliyet ailesinin kullanabildiği bu alan, günümüzde Edinburgh’un en büyük yeşil alanı olmasıyla birçok kişi tarafından ziyaret ediliyor. Halka açık bir park olan Holyrood’ta doğa yürüyüşleri dışında yapılacak farklı bir aktivite bulunmadığını belirtelim.

Burada yapacağınız mini bir yürüyüş sonrasında Arthur’s Seat’e ulaşmanız mümkün oluyor. Yürüyüş yaparken Demir ve Bronz Çağı’ndan kalma yıkıntıları ya da sönmüş yanardağdan geriye kalan taşları da bu yolculuk esnasında görebileceksiniz.

Aklınızda Bulunsun! Holyrood Park içerisinde dilerseniz Duddingston Loch’u ziyaret edip, su kuşlarını görebilirsiniz.

  • Konum: Queen’s Dr, Edinburgh EH8 8HG, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 131 652 8150
  • Çalışma Saatleri: 24 saat açık
  • Yol Tarifi Al >

-Hayvanat Bahçeleri

19. Edinburgh Zoo

Edinburgh Zoo

Burası Neresi? Edinburgh Hayvanat Bahçesi, 1909 yılından kurulmuş olup,85 dönümlük bir arazi içerisinde hizmet veren tek ‘’Kraliyet’’ hayvanat bahçesidir.

Neden Gitmeliyim? Kuşlar, memeliler, sürüngenler, balıklar… Saymakla bitmeyen canlı dünyası içerisinde Kaplanları gözlemlemek, dev pandalara yemek vermek ve sevimli kolaları sevmek geziniz içerisindeki en pozitif anlardan biri olmaz mı?  İşte tam olarak böyle bir an için özellikle çocuğunuzla yapacağınız bir seyahatte kesinlikle listenize eklemelisiniz. Edinburgh Hayvanat Bahçesi içerisinden çıkarken hediyelik eşya dükkanından da bir şeyler alabilirsiniz.

Aklınızda Bulunsun! Hayvanat bahçesi içerisinde üç farklı restoran bulunuyor. Orman Yemek Alanı, Grasslands Restoran ve Penguins Kafe’den birini tercih edebilirsiniz.

-Botanik Bahçeler

20. Royal Botanic Garden

Royal Botanic Garden

Burası Neresi? Günümüzde hala faaliyetlerine devam eden Royal Botanik Bahçesi, 1670 yılında kurulmuş olup 72 dönümlük arazide 10 binden fazla bitkiyi barındırıyor.

Neden Gitmeliyim? Edinburgh’un en iyi botanik bahçelerinden olan Royal Garden, merkezden 1,6 kilometre uzaklıkta olmaktadır.400 yıllık tarihiyle gün geçtikçe büyüyen bahçe içerisinde 3.000 egzotik bitkiye ev sahipliği yaptığı gibi 200 yıllık bir palmiye ağacını da burada görmeniz mümkün. Bitkileri, doğayı, yeşili seviyorsanız bayılacağınız bu bahçede Çin Tepesi ve Kraliçe Anne’in Anıt Bahçesi gibi özel bahçeler de ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

  • Konum: Arboretum Pl, Edinburgh EH3 5NZ, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 131 248 2909
  • Çalışma Saatleri: 10:00 – 17:00
  • Giriş ücretleri: Bahçe girişi ücretsiz / Sera kabul: Yetişkin £ 7.00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

*Edinburgh’ta Yapılacak Şeyler

-Turlar & Geziler

21. The Scotch Whisky Experience

The Scotch Whisky Experience

Burası Neresi? Edinburgh’ta Royal Mile üzerinde, 30 yıldan uzun süredir viski deneyimleri için tercih edilen ilk noktadır.

Burası Neresi? Uzun yıllardır viski damıtımının yapıldığı şehirde, yapım aşamalarını ve viski tadımlarını yapabileceğiniz lezzet odaklı bir tur kendileri. The Scoty Whiskey Experience içerisinde 6 farklı tur sunulmakla beraber 1-1,30 dakika aralığında süren deneyimler sunuluyor. Tur esnasında viski tarihinin en başından, bardağa dökülen son aşamasına kadar tüm aşamalarını görebilir, kullanılan ekipmanlara kadar çok geniş bir alanda bilgi sahibi olabilirsiniz. Edinburgh’ta yapılacak şeyler listesinin olmazsa olmazı bu turdur !

Aklınızda Bulunsun! Viski deneyimizi tamamladıktan sonra, beğendiğiniz tatlara sahip olabilmek için tur sonrası hediye dükkanını ziyaret edebilirsiniz.

Kaçırmamalısınız! İskoçya’da viski kültürünü keşfinin ardından, yine aynı merkez içerisinde yapılan ‘’ The Taste of Scotland’’ ikinci bir tur seçeneği olabilir. Burada İskoçya yemeklerinin ve geleneksel içkilerini tadına bakabileceğiniz Amber Restoran’da 1,5 saat süren bir tur gerçekleştirebilirsiniz.

  • Konum: The Royal Mile, 354 Castlehill, Edinburgh EH1 2NE, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 131 220 0441
  • Çalışma Saatleri: 10:00-17:00
  • Giriş Ücreti: 29,50 €
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

22. The Edinburgh Dungeon

The Edinburgh Dungeon

Burası Neresi? Edinburgh Zindanı, canlı aktörlerle kurgu üzerinden devam ettirilen korku temalı oyun evidir.

Neden Gitmeliyim? Korku temalarını seviyorsanız sürükleyici oyun temaları ve sürükleyici hikayesiyle Edinburgh Dungeon’u da çok seveceksiniz. 11 canlı aksiyon şovu bulunan korku evinde aynı zamanda yeraltı gezisi de yapabilmeniz, korku evinin artılarından biri.

Aklınızda Bulunsun! Oyunu anlayabilmeniz için anlatılan temaya hâkim olmanız ve bunun içinde İngilizcenizin iyi seviyede olması gerektiği lütfen aklınızda bulunsun. Yoksa oyunda beklenen heyecanı bulamayabilirsiniz.

23. Mary King’s Close

Mary King’s Close

Burası Neresi? Edinburgh’un en işlek caddesi olan Royal Mile’in altında bulunan, 17. Yüzyıldan kalan sırlarla dolu bir sokaktır.

Neden Gitmeliyim? Edinburgh tarihinde çok acı anlara şahit olan Mary King’s Close aslında kiracıların bulunduğu, dar ve dolambaçlı sokakların olduğu yerdir.17. yüzyılda kendini belli eden veba, İskoçya’da da çok fazla can almış ve Mart King’s Close’da yaşayan 600 kadar kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmuştur.

Dar sokaklardaki zor yaşamların ve burada çaresizce can verişlerinin ardından buradaki tüm evler boşaltılmıştır. Yıllar sonra bir kazı esnasında keşfedilen bu yerleşim yeri 2003 yılından beri turlarla birlikte eski şehrin ayak izlerini takip etmek isteyenler tarafından ziyaret edilebiliyor.

Aklınızda Bulunsun! Buradaki en ilginç hikayelerden biri de veba sırasında hayatını kaybeden Annie adındaki küçük kıza aittir. Onun odasını gezen birçok kişi odada ani ısı değişiklikleri ve farklı bir koku olduğunu belirtip, kızın ruhunun hala odanın içerisinde olduğuna inanıyor. Bunu hisseden kişiler Annie’nin oynaması için odaya birçok oyuncak ayı bırakmayı ihmal etmiyor.

*Edinburgh’ta Çocukla Gezilecek Yerler

-Akvaryumlar

24. Deep Sea World

Deep Sea World

Burası Neresi? Deep Sea World, Edinburgh’ta dalışların yapılabildiği ve deniz canlılarının gözlemlenebildiği bir merkezdir.

Neden Gitmeliyim? Karanın üstündeyken okyanuslardaki yaşamın, canlıların gelişimlerini takip edebilmemiz oldukça zor. Denizler altındaki yaşamı küçüğünden büyüğüne tüm canlıları görmek için Edinburgh’ta bulunan Deep Sea World tercih edilebilir.

Akvaryumdaki gezilerin yanı sıra kum köpekbalıklarına ev sahipliği yapan bu deniz dünyasında köpekbalıklarıyla dalış yapabiliyorsunuz. Kulağa çok korkunç geliyor ancak 16 yaş üstü herkesin katılabileceği bu dalışta güvenlik üst düzey olmakla birlikte eğlenceyi doruklarında yaşamanızı sağlıyor.

*Edinburgh Gece Hayatı

25. Cowgate Street

Cowgate Street

Burası Neresi? Edinburgh’un canlı caddelerinden biri. Sosyalleşmek isteyenlerin, ucuz pub ve restoran arayanların tercih ettiği Cowgate Street, Royal Mile’in hemen arkasında yer almakta. Akşamüzeri bir yemek veya publarda eğlenceli bir gece geçirmek için tercih edilebilir. Edinburgh gece hayatı içerisinde bulabileceğiniz en hesaplı ve eğlenceli barlar için Cowgate’i ziyaret etmelisiniz.

26. The Elephant’s House

The Elephant’s House

Burası Neresi? The Elephant’s House, Edinburgh’ta IV George Köprüsü üzerinde yer alan bir kafe.

Neden Gitmeliyim? Burayı özetlemek gerekirse ‘’Harry Potter’ın doğduğu kafe’’ dememiz yeterli olacaktır. Fark ettiğiniz üzere yazar J.K Rowling, bu efsane seriyi yazarken bu şehrin birçok noktasından etkilenmiş. Ancak kitabını yazıya dökerken genellikle bu kafede oturmuş olması burayı daha da özel kılıyor.

Bu özelliğinin anısına kafenin her noktasında Harry Potter’a ait bir şeyler görebiliyor, repliklerini okuyabiliyorsunuz. Gerçek bir Harry Potter severiyseniz buraya bayılacağınıza eminiz. Edinburgh gece hayatında alkollü bir nokta arıyorsanız, aynı zamanda nezih ve şık mekan konseptiyle de dikkat çeken Elephant’s House’u tercih edebilirsiniz.

Aklınızda Bulunsun! Ziyaretçilerin birçoğu burada kendinden iz bırakmak için duvarlara Harry Potter replikleri yazıyorlar. Siz de Edinburgh’un bir kafesinde yazınız olsun isterseniz, sevdiğiniz replikleri bu şekilde ölümsüzleştirin.

  • Konum: 21 George IV Bridge, Edinburgh EH1 1EN, Birleşik Krallık
  • Telefon: +44 131 220 5355
  • Çalışma Saatleri: 08:00–22:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

*Alışveriş Noktaları

-Caddeler/AVM

27. Victoria Street

Victoria Street

Burası Neresi? Edinburgh’taki en popüler alışveriş caddelerinden biri. Eski Kent içerisinde bulunan Victoria Caddesi, şehrin en çok fotoğraf çekilen, ilham veren ve sevilen alışveriş noktası olarak biliniyor.

Neden Gitmeliyim? Edinburgh gezilecek yerler listesindeki çoğu noktaya oldukça yakında bulunan, yürüme mesafesindeki bu cadde, oldukça şık dekore edilmiş olmasıyla dikkat çekiyor. Birleşik binaların yer aldığı bu sokakta binalar ilgi çekici ve şık renklerle boyanmış olup, uzaktan bakıldığında oldukça tatlı bir görüntü sunuyor.

Bu cadde güzel görüntünün yanı sıra; restoran, bar ve alışveriş dükkanını barındırmasıyla ziyaretçileri çekiyor. İskoçya’dan alınacak şeyler için veya hoş bir öğle yemeği için tercih edilmesi muhtemel olan sokak aynı zamanda Edinburgh’ta konaklama seçeneklerinin de oldukça bol olduğu bir nokta.

Aklınızda Bulunsun! Harry Potter izleyenler filmdeki büyücülerin alışveriş yaptığı Diagon Alley’i hatırlayacaklardır. İşte yazar J.K Rowling bu sahneyi hayal ederken Victoria Street’in yapısından ilham almıştır. Böyle de hoş bir anısı bulunan caddede bazı dükkanlarda bu filme özel ürünler almanız da mümkün. 🙂

28. Princess Street

Princess Street

Burası Neresi? Edinburgh’un en popüler sokağı olan Princess Street; ülkede alışveriş, yemek, gezi ve akla gelebilecek daha birçok hususta uğranılan ilk noktadır.

Neden Gitmeliyim? Princess Street, kentsel yenilenme projesinde planlı olarak hayata geçirilmiş olmasının avantajlarını gösteren, oldukça düzenli ve şık caddelerden biridir. Özellikle Edinburgh’ta alışveriş dendiğinde akla ilk gelen cadde olmasının sebebi burada dünyaca ünlü fast fashion markaların mağazalarına ve Debehams, New Look gibi yerel markalara ev sahipliği yapmasıdır.

Aradığınız her şeyi bulabileceğiniz cadde her dönem ayrı güzel olmakla beraber denk gelirseniz yılbaşı zamanı yapılan süslemeler ve Noel pazarlarıyla ayrı bir güzelliğe kavuştuğunu söylemekte fayda var.

*Yakınındaki Tatil Yerleri

-Turistik Şehirler

29. Glasgow

Glasgow

İskoçya’nın en büyük şehri olan Glasgow; sanatla iç içe, doğayı seven, dinamik ve çok canlı bir şehir olarak tanımlanabilir. Aradığınız her şeyi bulabileceğiz İskoçya’nın kasvetli havasından kurtulup eğlenceli gecelerin tadını çıkartabileceğiniz yegâne şehir, başkent Edinburgh’tan sonra en çok ziyaret edilen noktalar arasında yer alıyor.

Ziyaretçilerine çok yönlü gezi imkânı sunan Glasgow gezilecek yerler arasında; Kelvingrove Sanat Galerisi, Riverside Müzesi, Glasgow Necropolis, George Square ve People’s Palace gibi seçkin yerler bulunuyor. Sayısı 20’yi aşan galeri ve müzeye ev sahipliği yapıyor olan Glasgow’da gece hayatı da bir başka oluyor. Bar ve restoranların yanı sıra konserlerin de çok fazla düzenlendiği şehirde etkinlikler eksik olmuyor desek yeridir.

Bu şehri keşfetmek için asıl yapılması gereken sokaklarına göz atmak olacak. Buchanan Caddesi, Argle Caddesi ve Merchant Caddesi’yle popüler olan şehirde alışveriş yapmanın tadına da doyacaksınız. Uzun yürüyüşlerin ve seyahatlerin ardından restoranlarına uğrayarak Glasow geleneksel yemeklerini keşfedebilir, Kelt kültürünün yansıtıldığı yeni bir mutfağı keşfetmenin tadına varabilirsiniz.

Edinburgh’tan tren ya da karayoluyla kolaylıkla ulaşabileceğiniz şehir, seyahatinize ekleyebileceğiniz hoş noktalardan biri. Sadece 45 dakikada ulaşabileceğiniz Glasgow; gezilecek yerleri, yemekleri ve gece hayatı gibi renkli özellikleriyle keşfedilmeyi bekliyor.

30. Güney Queensferry

Güney Queensferry

Edinburgh’tan bir saatlik uzaklıkta bulunan Güney Queensferry, muhteşem Forth Köprüsü’yle anılmaktadır. Etkileyici mimariye sahip gezi noktaları ve doğayla iç içe ola konumu sayesinde çok zayıda turistin günü birlik ziyaretleri için tercih ediliyor. Queensferry’in mini turlarına katılıp, eğlence dolu vakit geçirmek için buradan turlara göz atabilirsiniz.

*Şehir içi Ulaşım

Edinburgh şehir içi ulaşımda tercih edilebilecek araçlar arasında; otobüs, tramway, ve taksi öncelikli olarak gelmektedir. Sırayla inceleyecek olursak;

Otobüs: Edinburgh’ta otobüsler günün 24 saati hizmet vermekle beraber ulaşımın en iyi yoludur. Birçok otobüs firması olmasına rağmen Lothian ve First firmaları en çok kullanılanların başında gelmekte. Tüm gün hizmet veren otobüslerde gece otobüslerini kullanmak istediğinizde ” N ” hatlarını kullanmanız yeterli oluyor. Otobüs için avantajlı kartınız yoksa, otobüs içerisindeki minik bilet satış makinalarından satın alabilir ve yolculuğunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Tramvay: yeni denebilecek tramvay hattı 2014 yılından beri şehirde 15 istasyonda hizmet vermektedir. Şehir merkezinden Edinburgh Havalimanı’na kadar uzanan rotasıyla, şehrin hem popüler noktalarını hem de ulaşılması gereken önemli transit noktalarına varabiliyorsunuz. Havalimanından, Princess Caddesi’ne 35 dakika gibi kısa bir sürede gelmenizi sağlayan tramvayın rotası için buraya tıklayınız.

Saat olarak 05:30- 23:08 saatleri arasında hizmet vermekle beraber istasyonlardan 10 dakikalık aralıklarla sefer düzenlenmekte. Avantajlı kartınız yoksa istasyonlardan bilet alabileceğiniz yolculuk için yetişkin tek bilet 2 dolar civarında olmaktadır.

Taksi: Ünlü siyah taksilerin yeri olan Edinburgh’ta dört farklı taksi tarifesi bulunuyor. Hafta sonu, gündüz saatleri, özel günler ve özel günlerde hafta sonu yolculukları gibi durumlarda farklı fiyat tarifelerinin uygulandığı şehirde taksi kullanmak biraz pahalı olabilir.

Ancak şehir merkezine normal bir yolculuk süresi için yaklaşık 8 dolar ödeyecekken, havalimanından merkeze taksiyle ulaşımda 25 € ödemeniz muhtemeldir. Aynı zamanda aklınızda bulunsun, kredi kartı ödemelerinden tutar %5 oranında artacaktır. Şehirde en çok kullanılan taksi şirketlerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

  • Merkezi Taksiler: 0131 229 2468.
  • Lida Taksi: 0131333 1399.
  • E&I Taksileri: 0131554 6775.

*Edinburgh’e Yakın Havalimanları

  • Dundee Havaalanı (60km)
  • Glasgow International Havaalanı (67km)
  • Glasgow Prestwick Havaalanı (90km)
  • Carlisle Havaalanı (118km)
  • Oban Connel Havaalanı (138km)

*Temel İrtibat Bilgileri

-Konsolosluk Bilgileri

Edinburgh Türk Konsolosluğu

  • Başkonsolos: Nafi Cemal Tosyalı
  • Konum: 93 George St, Edinburgh EH2 3ES, Birleşik Krallık
  • Telefon:+44 131 240 1267
  • Çalışma Saatleri: 10:00–12:30, 14:00–18:00
  • Yol Tarifi Al >

-Acil Durum Numaraları

  • Sağlık Servisleri : 999
  • Polis: 101

-Turistler için Telefon Kullanımı

-Yurtdışında Arama Nasıl Yapılır?

En çok kafa karıştıran durumlardan biri de aslında yurtdışında telefon kullanımıdır. İşin içine çok fazla rakam girmesi kafa karıştırabilir ancak yapacağınız tek şey, arayacağınız numaranın başına ülkenin kodunu eklemektedir.

Örneğin, İskoçya’nın ülke kodu ” +44 ” olduğu için, oradayken yapacağınız aramalarda +4405390000000 şeklinde, yani numaranın önüne sadece kodu getirerek arama tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Tabi bunun için Türk operatörü kullanıyorsanız, öncelikle hattınızı yurt dışında kullanıma açtırmanız gerekiyor.

-Hattımı Yurtdışında Nasıl Kullanabilirim?

Bu fiyatlar size pahalı geldiyse Türk hattınıza yurt dışı kullanım paketi yükleterek belki daha uygun fiyatlara konuşmaya devam edebilirsiniz. Konuşmaya devam edebilmek için her şeyden önce bu adımları takip etmelisiniz;

TurkcellTürk Telekom ve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. ( Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık olarak seçmeniz yeterli olacaktır.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin