Diyarbakır’da Ne Yenir? – İşte Size Diyarbakır Mutfağının En Lezzetli 28 Yemeği

Diyarbakır Mutfak Kültürü

Diyarbakır, ülkemizin tarihi, kültürü ve yöresel zenginliği ile adını sıkça duyurmuş kentlerinden biridir. Bir hayli uzun bir geçmişinin ve dolu bir tarihinin olması şehir hakkında merak edilen de birçok şey olduğu anlamına geliyor. Özellikle Diyarbakır mutfağı yöresel lezzetleri deneyimlemek için tercih edebileceğiniz en dolu mutfaklardan biridir. Birbirinden farklı kahvaltılık, et yemekleri ve benzeri yiyecekleri hayatınızda ilk kez deneyimleme fırsatı bulabilirsiniz.

Diyarbakır’ı yöresel lezzetleri ile bu kadar ünlü yapan birçok faktör bulunuyor. Bu faktörlerden ilki ise şehirde uzun yıllardır yaşamın sürüyor olmasıdır. Bundan yüzyıllar öncesinde dahi yaşam izleri olduğu bilinen Diyarbakır oldukça yoğun bir kültüre sahip. Birçok kültüre ev sahipliği yapan bu toprakların her kültürden aldığı bazı izler de bulunuyor. Diyarbakır’ın yöresel lezzetleri de bu nedenle oldukça zengindir. Kültür zenginliği ve halkın yöresel lezzetlerine bağlı olması gibi faktörler Diyarbakır mutfağını dünyaca ünlü bir hale getirmektedir. Bu yazımızda belki de adını dahi ilk kez duyacağınız ancak bir yediğinizde kesinlikle tekrar yemek isteyeceğiniz Diyarbakır’ın yöresel lezzetlerine yer verdik.

Pratik Bilgiler

Diyarbakır’dan Alınabilecek Yiyecekler: Bol baharat ve et çeşitlerinin kullanıldığı Diyarbakır’dan alabileceğiniz yiyeceklerin başında ilk olarak baharat çeşitleri geliyor. Bununla birlikte kurutulmuş dolmalık biber ve patlıcan alabilirsiniz. Ayrıca Diyarbakır’ın meşhur üzümlerinden yapılan pestiller ve sucuklar ile otlu peynirlerinden de satın alabilirsiniz.

Diyarbakır’ın En Meşhur Tatlısı: Diyarbakır’ın sevilen meşhur tatlısı burma kadayıfı mutlaka yemekleriniz sonrası denemelisiniz. Eğer Diyarbakır’da birkaç gün kalmayı planlıyorsanız peynirli kadayıf, revani, zingil ve Diyarbakır usulü künefeyi de tatmanızı tavsiye ederiz.

Diyarbakır’dan Alınabilecek Doğal Ürünler: Diyarbakır seyahatinizin dönüşü alabileceğiniz doğal ürünler arasında köy peyniri ve köy yoğurdu yer almaktadır. Ayrıca paketler halinde satılan toz menengiç kahvesi ve dibek kahvesi alabilirsiniz.

Diyarbakır Yöresel Yemekleri

Meftune

Meftune, Diyarbakır’ın adını en çok duyurmuş yöresel lezzetlerinden biridir. Bu harika lezzeti deneyimlemek için Diyarbakır’ın restoranlarına gidebilir ya da yöre halkının evine misafir olabilirsiniz. Meftune denildiği zaman akla ekşi bir tat gelir. Ancak bu ekşiliğin nedeni tarif hazırlanırken kullanılan sumaktır. Zaten lezzeti bu kadar ünlü hale getiren de ekşi tadı denebilir. Asıl meftune et ile yapılır. Ancak kabak ve patlıcan eklenerek de hazırlanan versiyonları bulunmaktadır.

Diyarbakır’ın yöresel lezzetlerinden biri olan Meftune’yi etli olan versiyonu ile denemeniz önerilir. Etlerin ağızda dağılan yumuşacık tadı ve sumaklı salçalı sosunun verdiği lezzeti başka bir yerde deneyimlemeniz mümkün olmayabilir. Diyarbakır mutfağı meyveden yemek, etten tatlı yapılan ilginç yöresel lezzetleri olan bir mutfaktır. Yöresel lezzetleri deneyimlerken şaşırabilir hatta bu yemeği nasıl keşfetmişler diye de düşünebilirsiniz. Meftune de bu harika tatlardan biri olarak biliniyor.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/dogansofrasalonu/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Yeni Hal Cad., No: 3, Bağlar
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 07:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0412 251 43 91
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: İçli köftelerinden deneyebilirsiniz.

Pıçık

Pıçık, Diyarbakır’ın yöresel olan bir o kadar da ilginç lezzetlerinden biri olarak biliniyor. Yemeğin ana malzemeleri yoğurt ve bulgur. Salçalı ve yoğurtlu olarak servis edilen Pıçık yemeğini hazırlarken Diyarbakır’a özgü baharatlar ve ev yoğurdu kullanılıyor. Yemeği bu kadar özgün kılan en büyük püf noktası ise ev yoğurdudur. Ev yoğurdunun hafif ekşiliği, salçalı sosu ve baharatlarının kattığı tat ve acı lezzeti beraberinde Pıçık yemeğini özgün hale getiriyor.

Pıçık deneyimlemek için mutlaka Diyarbakır’a gitmeniz gerekir. Ev usulü başka şehirlerde de yapılsa da aslının Diyarbakır’a ait olduğu biliniyor. Bunun yanı sıra baharatların özgünlüğü, yoğurdun kıvamı ve benzeri birçok püf noktası bulunan bir lezzettir. Her yerde deneyimleyebileceğiniz tatlardan değil. Diyarbakır’da bulunduğunuz zamanlarda Pıçık yemeğini deneyimlemeniz önerilir.

  • Nerede Yenir: Pıçık yemeğini Diyarbakır şehir merkezindeki esnaf lokantalarından bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Duvaklı Pilav

Duvaklı pilav kendisini bir kere denemiş olanların asla unutamadığı lezzetlerden biridir. Diyarbakır’da özellikle misafirlere ve önemli kişilere yemeklerde hazırlanan bu lezzeti ortaya çıkarmak için bir hayli emek harcamak gerekiyor. Duvaklı pilav yemeğinin adını da görüntüsünden aldığı biliniyor. Genellikle düğün ve bayram günlerinde hazırlanan ancak restoranlarda da bulabileceğiniz bir lezzettir. Duvaklı pilavın yanına ise en çok yakışan tabi ki yayık ayranıdır.

Etli pilav deneyimine yeni bir boyut katmak isterseniz mutlaka duvaklı pilav yemeğini deneyimleyin. Bir porsiyonun sizi doyuracağından emin olabilirsiniz. Başlarda porsiyon çok büyük görünmese de içeriğinde bulunan et ve diğer yöresel tatlar pilavın doyuruculuğu ile birleştiğinde tek porsiyon karnınızı doyurmanıza yetiyor. Hem görüntüsü hem de lezzeti ile insanları büyüleyen duvaklı pilav Diyarbakır’ın yöresel tatlarından biridir.

  • Nerede Yenir: Duvaklı pilav yemeğini Diyarbakır şehir merkezindeki esnaf lokantaları ve restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Nardanaşı

Nardanaşı ilk bakışta insanların oldukça şaşırdığı ancak harika bir görüntüsü olması nedeni ile de denemeye can attığı bir lezzettir. Diyarbakır’da ise nardanaşı yemeği yıllardır sevilerek tüketiliyor. Güneydoğu Anadolu kültürünün meyveyi bile et ile birlikte servis etmesi sizi şaşırtabilir. Ancak bir meyvenin et ile ne kadar yakışacağını tahmin dahi edemezsiniz. Önemli olan bu meyvenin nasıl pişirildiği ve hazırlandığıdır.

Diyarbakırlı ustaların sıkça yaptığı meyveli yemeklerden biri de nardanaşıdır. Nardanaşı içinde büyük büyük köfteler bulunuyor. Maydanoz, nohut ve nar ile birlikte pişirilmeye gönderilen nardanaşının ekşi ve salçalı bir tadı olduğu söylenebilir. Ekşinin yemeğe ne kadar yakışabileceği konusunda tereddütleriniz varsa mutlaka Nardanaşı yemeğini deneyin. Diyarbakır’da bulunduğunuz zamanlarda akşam yemeği deneyiminize yeni bir anlam katmak için Nardanaşı harika bir seçenek olabilir.

  • Nerede Yenir: Meşhur Kebapçı Hacı Halid
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Gazi Cad., Çiftehan Sok., No: 9, Sur
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0412 224 97 70
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yöreye özgü mezelerinden tadabilirsiniz.

Mahlepli Diyarbakır Çöreği

Mahlepli Diyarbakır çöreği, halk tarafından sürekli tüketilen kahvaltılıklardan biridir. Özellikle günlük hayatta sıkça tüketilmesi bu çöreği daha bulunabilir bir hale getiriyor. Mahlepli çörek denemek isterseniz sadece pastanelere gitmeniz yeterli olacaktır. Bu çöreği yöre halkının kahvaltılarda ekmek yerine tercih ettiğini de dile getirmek gerekir.

Mahlep aroması ile hazırlanan bu çörekler ilk bakışta normal bir çörek gibi görünse de tadı diğer çöreklerden bir hayli farklıdır. Özellikle mahlebin hoş kokusu ve hafif acı tadı sayesinde çöreğin yedikçe yedirten bir lezzeti oluyor. Mahlepli Diyarbakır çöreğinin en güzel yanı ise her türlü pastanede bulunabilecek kadar çok tüketiliyor olmasıdır.  Çöreğin hemen bayatlamayan bir yapısının olduğunu söylemeden geçmeyelim. Buzluğa atarak bir süre saklayabilir ve sonrasında tüketmek için tercih edebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Mahlepli çöreği Diyarbakır şehir merkezindeki pastanelerde bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Ayvalı Kavurma

Ayvalı Kavurma Diyarbakır yöresel lezzetleri denildiğinde akla ilk gelen lezzetlerden biridir. Özellikle ayva ile yapılıyor olması insanların çok daha dikkatini çekmesine neden oluyor. Ayvalı kavurma hazırlanırken mutlaka kuzu eti tercih edilir. Kuşbaşı olarak doğranan kuzu eti dilim dilim ayvalar ile birlikte hazırlanır. Etin yumuşak lezzeti, ayvanın piştiğinde yaydığı koku ve kavurmaya kattığı tadın harika bir birleşimini deneyimleyeceksiniz. Ayvalı kavurmanın meşhur ustalarından Diyarbakır usulü deneyimlemek için Diyarbakır sokaklarında hizmet veren restoranlara gidebilirsiniz. Daha önce denemediğiniz, meyve ile etin uyumunu fark edeceğiniz oldukça yöresel bir lezzettir.

Kavurma ülke kültürümüzde de en çok tercih edilen yemekler arasındadır. Kişilere bıraktığı tat ile birlikte lezzetli olması da yine çok fazla tercih edilmesinin sebebidir. Diyarbakır’a gelerek yemek kültüründen yararlanmak isteyen kişilerin de mutlaka Ayvalı kavurmayı denemesinde yarar vardır. Çeşitli lokanta ve restoranlarda yapılan ve sıcak biçimde sunulan ayvalı kavurma tarifini de alarak evlerinizde deneyimleyebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: http://instagram.com/firin_ci/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Kebap yemeğinizin yanına yöreye özgü mezelerden alabilir, yemeğiniz sonrası birkaç tane içli köfte yiyebilirsiniz.

Mumbar Dolması

Mumbar dolması ülkemizin genelinde bir hayli ünlü olan lezzetlerden biridir. Güneydoğu Anadolu yöresinde Diyarbakır, Gaziantep ve Şırnak civarında şehirdeki insanların mumbar ihtiyaçları karşılanamıyor. Bu nedenle de civar şehirlerden mumbar satın alınıyor. Bu denli sevilen ve Türkiye’nin her yerinde ün kazanmış olan mumbar dolmasının tadını anlatmak mümkün değil. Başta görüntüsü nedeni ile bir adım geri durabilirsiniz ancak lezzetini deneyimlediğinizde porsiyonlara doyamayacaksınız.

Mumbar koyunun kalınbağırsağına verilen isimdir. İyice temizlenen kalınbağırsağın içerisine yöreye özgü bir harç doldurulur ve pişirilir. Neredeyse her Diyarbakır restoranında görebileceğiniz mumbar dolmasının harmanlandığı baharatlardan tutun da iç harcına kadar her hali ile harika bir tadı var. Sadece mumbar dolması deneyimlemek için dahi Güneydoğu Anadolu yöresinde bulunmuş olan gezginler olduğunu da söyleyebiliriz. Yolunuz Diyarbakır’a düşerse mutlaka meşhur mumbar dolmasını deneyin.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/pacacifazilusta/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Peyas, Kayapınar Cad., No: 96, Kayapınar
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 24 saat açıktır.
  • Telefon: 0412 257 10 06
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Buranın kelle paça çorbasını deneyebilirsiniz.

Patlıcan Dizme

Genellikle yaz aylarında çok sık tüketilen ve akşam yemeklerinin bir klasiği haline gelen patlıcan dizme yemeğinin Diyarbakır’a özgü bir versiyonu mevcut. Patlıcan dizme yemeğini yaz aylarına özgü kılan ise yaz sebzeleri ile yapılıyor olması. Domates, biber, yöreye özgü baharatlar ve kıyma ile hazırlanan harcını özgün kılan şey ise yöresel salçaları. Patlıcanların daire şeklinde dizilerek hazırlandığı bu lezzeti akşam yemeklerinde sıkça görebilirsiniz.

Patlıcan dizme malzemeleri ile bildiğiniz karnıyarık ya da musakka benzeri bir lezzete benzeyebilir ancak lezzet olarak bir hayli yöresel bir tadı bulunuyor. Yöresel salçası ve baharatlarının yanı sıra patlıcanların dizilişi kıyma ile hazırlanan harcı ile diğer tüm patlıcan yemeklerinden ayrıldığını söylemek mümkün. Diyarbakır sokaklarında hizmet veren restoranlarda patlıcan dizme lezzetini deneyimleyebilirsiniz. Genellikle yayık ayranı ile birlikte tüketilmesi tavsiye edilir.

  • Nerede Yenir: Meşhur Kebapçı Hacı Halid
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Gazi Cad., Çiftehan Sok., No: 9, Sur
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0412 224 97 70
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yöreye özgü mezelerinden tadabilirsiniz.

Cartlak Kebabı

Cartlak kebabı yine Diyarbakır’ın yöresel ve unutulmaz lezzetlerinden biridir. Soğan, et, yufka ve közlenmiş yeşilbiberin akıl almaz lezzetini bir arada denedikten sonra yediğiniz diğer birçok kebabı unutabilirsiniz. Bu kebabı özel kılan ise harcının içinde kuzu ciğeri, kuzu böbreği ve kuzu dalağı bulunuyor olmasıdır. Bu etler şişte kebap usulü pişiriliyor. Püf noktası ise pişirilirken kömür ateşinde hazırlanmasıdır. Közlenmiş biber, yufka ekmek ve baharatların soğanla harmanı ile ortaya tam bir lezzet şöleni çıkıyor.

Cartlak kebabını denemek için illa yöre halkının evine gitmeniz gerekmez. Yöre halkı tarafından da genellikle mangal zamanlarında ve kurban bayramı yakınlarında yapılan bir lezzettir. Bu yemeği deneyimlemek için doğrudan bir Diyarbakır restoranına girip sipariş vermeniz yeterli olacaktır. Yapması meşakkatli olduğundun halk tarafından da sıkça restoranlarda yenilen bir lezzettir.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/hazrolumehmetlokantasi/
  • Fiyat Aralığı: Yüksek Seviye
  • Adres: Bağcılar, 1. Sok., No: 4, Bağlar
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0532 637 23 72
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Kebabın yanına mehir ayranı içmeyi unutmayın!

Sıkma

Diyarbakır’ın kendine özgü sulu köftesi olarak bilinen sıkma lezzeti kelimenin her anlamı ile denediğiniz sulu köftelerden çok daha farklı bir tada sahip. Nane ve baharatlarının harmanlanmasından ve nar suyu ile yapılmasından olsa gerek eşsiz bir tadı bulunuyor. Hazırlanırken yağsız kıyma kullanılıyor olması da tadı üzerinde etkili olan faktörlerden biridir.

Salçalı sosu, nar suyunun tadı ve sıkmaların harcı bir araya geldiğinde damaklarda iz bırakan bir lezzet ortaya çıkıyor. Sıkma lezzetini denemeden Diyarbakır’dan ayrılmamanız önerilir. Yöresel lezzetleri deneyimlemeyi seven biri iseniz mutlaka sıkmayı Diyarbakır usulü olarak deneyin çünkü bu tadı başka yörenin lezzetlerinde bulmanız kesinlikle mümkün değil.

Sıkma için mutlaka Diyarbakır’a giderek çeşitli esnaf lokantalarında bu yiyeceği deneyimlemeniz, tatmanız da gerekiyor. Özellikle de köfteyi andırırcasına lezzetli bir tada sahip olan sıkmaların tarifi de alınarak kişiler evlerde bu yemeği kolaylıkla yapabilir. Yanında sosuyla birlikte servis edilen sıkmalar, kişilere ekstra lezzetler de sunuyor. Diyarbakır yöresine ait olan sıkma için sizler de Diyarbakır’ı gezebilir, keşfedebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Sıkmayı Diyarbakır şehir merkezindeki esnaf lokantalarında bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kaburga Dolması

Kaburga dolması sadece Diyarbakır’a ait olmayan yöresel tatlardan biridir. Ülkemizin birbirinden farklı birçok yöresinde sahiplenilen ve farklı usuller ile hazırlanan kaburga dolmasını Diyarbakır usulü denemek sizin için oldukça farklı bir deneyim olabilir. Bu dolmayı hazırlamak gerçek anlamda insana zahmet veriyor. Bu nedenle de genellikle önemli misafirler geldiğinde, özel günlerde servislerin baş tacı olarak hazırlanan bir yemektir. Bazı düğünlerde kaburga dolmasını ana yemek olarak da görebilirsiniz. Pirinç ile hazırlanan iç harcının hafif ekşi ve lezzetli bir tadı mevcut. Ev yapımı salça ile harmanlanan tarifinin de yöresel tadı üzerinde etkileri büyük.

Ülkemizin her köşesinde mutlaka yapılmakta olan kaburga dolması özellikle de ev hanımları tarafından sofralara taşınmaktadır. Düğün, nişan ve kına gibi geleneklerde de yemek vermeler konusunda ilk tercih edilen yemeklerden biri kaburga dolmasıdır. Kaburga dolmasının içerisindeki özellikle de Diyarbakır yöresine ait tatların olması kişilere ekstra lezzet ev damak tadı katmaktadır.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/pacacifazilusta/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Peyas, Kayapınar Cad., No: 96, Kayapınar
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 24 saat açıktır.
  • Telefon: 0412 257 10 06
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Buranın kelle paça çorbasını deneyebilirsiniz.

Sumak Suyu

Sumak suyu ülkemiz genelinde pek bilinmez ancak yemeklere kattığı tadın leziz olması nedeni ile Diyarbakır’da sürekli kullanılıyor. Bu lezzetin adının sumak suyu olmasının nedeni ise asıl tadını veren unsurun sumak olmasından geliyor. Kemikli kuzu etinin yağlı parçalarının tencerede pişirilmesi ve sebzeler ile harmanlanmasından sonra üzerine sumak suyu ekleniyor. Et ile sumak suyunun birleşiminden ortaya çıkan lezzetin ekşi ve yumuşak bir tadı oluyor. Kelimenin tam anlamı ile akıllardan çıkmayan bir et yemeği deneyimi için püf nokta ise sumak suyu. Sumak suyunu başka birçok yemekte de deneyebilirsiniz. Genellikle yörede yemeklere ekşi bir tat katması amacı ile kullanılıyor.

Et yemeklerinin daha lezzetli hale gelmesi açısından sumak suyu fazlasıyla kullanılmaktadır. Özellikle de Diyarbakır yöresine ait olmasıyla birlikte yine bu yöredeki tatlarla harmanlaştırılması sumak suyunu etkili kılmaktadır. Sumak suyu ile birlikte yemeklere daha çok ekşi tadı kazandırılır. Sizler de sumak suyu ile birlikte et ve benzeri yemekleri tüketmek için Diyarbakır restoranlarına gidebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Sumak suyunu Diyarbakır şehir merkezindeki esnaf lokantaları ve restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Tırşık

Tırşık Diyarbakır’ın sebzesi en bol yemeği denebilir. Birçok sebzenin bir arada kullanıldığı tarifte ortaya lezzetli ve doyurucu bir yemek çıkıyor. Genellikle yöre halkının evlerinde akşam yemeklerini süsleyen tırşık lezzeti size yabancı gelebilir ancak tat olarak tanıdık bir dokusu olduğunu söylemek mümkün. İçinde yeşilbiber, domates, kuru soğan, patlıcan, kabak hatta havuç dahi bulunabilen bu lezzeti çocukların fazla sevmediğini söyleyebiliriz. Sebze yemeklerinin doyurucu ve sağlıklı öğünler olduğunu dile getirirken bu yemekte diğerlerinden farklı bir nokta daha olduğunu da unutmayalım. Tırşık etsiz olarak yapılan nadir yemeklerden biri. Bu nedenle de Diyarbakır yöresinde bizi şaşırtan lezzetler arasında yer alıyor.

Sebze yemeklerinin insanların açlık hissini gidermesiyle birlikte sağlıklı da olması tercih edilme sebepleri arasındadır. Diyarbakır’a özgü olan Tırşık da yine sebze yemekleri arasında değerlendirilir. Tırşık içerisindeki zengin sebze alternatifleri ayrıca kişilere lezzetler de sunmaktadır. Diyarbakır sokaklarında gezerken mutlaka restoran ve lokantalarda Tırşık yemeğine denk gelebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Tırşık yemeğini Diyarbakır şehir merkezindeki esnaf lokantaları ve restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kibe Mumbar

Kibe mumbar, bilinen mumbar dolmasından biraz daha farklı bir lezzettir. Genel olarak görüntüsü mumbar ile eşdeğer olan kibe mumbarı diğer tariften ayıran en büyük unsur kibedir. Başta denemek konusunda çekingen davranabilirsiniz. Bunun temel nedeni de görüntüsü ancak iç harcının lezzeti ve mumbarın ağızda dağılan yumuşacık lezzeti sonrasında porsiyonlara doymakta güçlük çekebilirsiniz. Kibe mumbar deneyimini en iyi Diyarbakır’da yaşayacağınız da söylenebilir. Yörenin sokaklarında bulunan restoranlarda kibe mumbar sipariş ederek deneyimleyebilirsiniz. Salçalı bir su içerisinde servis edilen kibe mumbarı sosuna batırarak tüketmeniz öneriliyor.

Görüntüsü sebebiyle başta tercih edemeyeceğiniz kibe mumbar, mumbar yemeğinin lezzetini de sizlere sunmaktadır. Özellikle yanındaki soslar ile verdiği tatlar kişiler için vazgeçilmez yemekler arasında da gösterilmektedir. Diyarbakır’a özgü olan bu yemeği Diyarbakır mutfaklarında fazlasıyla bulabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/pacacifazilusta/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Peyas, Kayapınar Cad., No: 96, Kayapınar
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 24 saat açıktır.
  • Telefon: 0412 257 10 06
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Buranın kelle paça çorbasını deneyebilirsiniz.

Hillorik

Diyarbakır usulü hillorik yemeği, Diyarbakır’da oldukça meşhur bir yemektir. Pek çok kişi Diyarbakır usulü hillorik yemeğini tat olarak meftune yemeğine benzetiyor. Diyarbakır usulü hillorik, tat olarak meftune yemeğine benzese de aralarında birtakım farklılıklar bulunuyor. Diyarbakır usulü hillorik yemeği ile meftune yemeği arasında bulunmakta olan en büyük fark ise hillorik yemeğinin meftune yemeğine göre çok daha kolay yapılıyor olmasıdır. Meftune yemeğine göre daha az zahmetli olan Diyarbakır usulü hillorik yemeği; ince bulgur, maydanoz, köftelik kıyma ve yumurta kullanılarak yapılmakta olan bir yemek türüdür. Oldukça kolay yapıldığından ve tadına doyum olmadığından dolayı ise Diyarbakır usulü hillorik yemeği, birçok yerde pek çok kişinin evinde sıklıkla yapmakta olduğu yemekler arasında yer alıyor.

Kıyma ve çeşitli birçok bitkinin kullanılarak yapıldığı hillorik yemeği Diyarbakır’a özgü bir yemek olup kişilerin mutlaka deneyimlemesi gereken bir lezzettir. Özellikle de Diyarbakır’a geziye giden kişiler acıktığında bu yemeği tercih edebilir.

  • Nerede Yenir: Hillorik yemeğini Diyarbakır şehir merkezindeki esnaf lokantalarında bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Diyarbakır Usulü İçli Köfte

Diyarbakır Usulü İçli Köfte

İçli köfte pek çok yerde yapılan bir yemek türüdür. Ancak içli köfte aslında Diyarbakır’da meşhurdur. Diyarbakır usulü içli köfte, diğer içli köftelere göre bazı farklılıklar içerir. Bu farklılıklar, içli köfteyi daha da lezzetli yapan farklılıklardır. Diyarbakır usulü içli köfte yapmak istiyorsanız bazı noktaları göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Yarma bulamazsanız aynı ölçülerde irmik kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz. Ancak bilmeniz gerekiyor ki Diyarbakır usulü içli köfteyi diğer içli köftelerden ayıran, Diyarbakır usulü içli köftenin hamurunu da yanına kullanılmasıdır. Diyarbakır usulü içli köfteyi pişirdikten sonra ağzınızda kıyıl kıyıl olacağını ve asla dağılmayacağını görebilirsiniz.

Diyarbakır usulü içli köfte yapmak için bazı püf noktalar bulunduğu gibi Diyarbakır usulü içli köfteyi pişirmek için de bir takım püf noktalar bulunuyor. Eğer Diyarbakır usulü içli köfte yapmak istiyorsanız haşlanmış suya kapalı durumda olan içli köfteleri atın. Bir süre sonra içli köftelerin suyun üzerine çıkmaya başladığını görebilirsiniz. Bu içli köftelerin piştiğini gösterir. Bu yöntemlere ve püf noktaları kullanarak tam anlamı ile Diyarbakır usulü içli köfte ya da diğer adları ile Kubbe ya da Oruk yapabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: İçli köfteyi Diyarbakır şehir merkezindeki birçok lokanta ve restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kabak Boranisi

Kabak Boranisi
Fotoğraf: Şifa Hatun

Kabak boranisi, Diyarbakır’ın zenginlikleri arasında yer alan bir yemek türüdür. Kendine özgü yöresel lezzetleri ile dikkat çeken Diyarbakır, tadı damağınızda kalacak olan kabak boranisi yemeğinin de sahibi olan yer. Diyarbakır’a gittiğiniz zaman bu güzel yöreye ait pek çok yöresel lezzeti deneyebilirsiniz. Kâğıt kebabı, turunç reçeli, tepsi kebabı, Arap mutfağından gelmiş olan kepse pilavı ve humus Diyarbakır’ın yöresel lezzetlerimden sadece birkaçı. Zengin bir yöresel lezzete sahip olan Diyarbakır, kabak boranisi yemeği ile oldukça dikkat çekiyor. Ancak Diyarbakır’a özgü kabak boranisi yemeği yapmak istiyorsanız bazı püf noktaları göz önünde bulundurmanız sizin için daha iyi olacaktır.

Diyarbakır’ın kabak boranisinin diğer illerdeki kabak boranisinden farkı, öncelikle kabak boranisi yaparken Diyarbakır’da bal kabağı kullanılıyor olmasıdır. Ayrıca Diyarbakır’da kabak borani yemeği yapılırken tuzlu yoğurt kullanılır. Bu nedenle Diyarbakır’a özgü kabak boranisi yemeği yapmak istiyorsanız bu malzemeleri temin edebilirsiniz. Ancak Diyarbakır’a yolunuz düşerse bir yere uğrayıp Diyarbakır’a özgü olan diğer yöresel yemekler gibi kabak boranisi yemeğini de denemenizi öneririz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/dogansofrasalonu/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Bağcılar, Yeni Hal Cad., No: 3, Bağlar
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 07:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0412 251 53 91
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğinizin yanına yöreye özgü mezelerden alabilirsiniz.

Gevre

Diyarbakır Gevre Yiyeceği

Gevre, Diyarbakır usulü oldukça yaygın bir börek türüdür. Diğer bir adı katmer böreği olan Diyarbakır usulü gevre, bazı börek türlerine göre daha uğraştırıcı ve zor yapılan bir tarife sahip olabilir. Ancak Diyarbakır usulü gevre böreği, ağızda bırakan güzel tadı ile pek çok kişi tarafından tercih ediliyor.

Diyarbakır usulü gevre böreği, birçok kişinin vazgeçemediği Bayram böreği olarak da biliniyor. Diyarbakır usulü gevre böreğini ya da diğer bir adı ile katmer böreğini pişirmek için ise ayrı bir püf nokta bulunuyor. Eğer Diyarbakır usulü gevre böreğinin daha lezzetli olmasını istiyorsanız bu böreği kuzine sobada pişirebilirsiniz. Pek çok kişinin tavsiyesine göre Diyarbakır usulü gevre böreği, kuzine sobada piştiği zaman çok daha lezzetli oluyor.

  • Nerede Yenir: Gevre böreğini Diyarbakır şehir merkezindeki pastanelerde bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Yumurtalı Kenger

Yumurtalı Kenger

Diyarbakır yöresinde çok fazla kullanılmakta olan kenger bitkisi, pek çok yemeğin yapımında kullanılmakta olan bir besin kaynağıdır. Diyarbakır’ın yöresel ve lezzetli yemeklerinden biri olan yumurtalı kenger, birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Eğer Diyarbakır’a giderseniz yumurtalı kenger yemeği denemeniz gereken yöresel yemekler arasında yer alıyor.

Kenger bitkisi, yumurtalı kenger yemeği dışında pek çok yemekte kullanılabiliyor. Ancak kenger bitkisinin bulunduğu en tanınmış yemek yumurtalı kengerdir. Yumurtalı kenger, sadece Diyarbakır’da meşhur değildir.  Yumurtalı kenger yemeği Türkiye’nin pek çok yerinde meşhur bir yemek türüdür. Ayrıca Diyarbakır’ın yöresel bir yemeği olan yumurtalı kenger yemeği yapmak oldukça kolaydır. Yumurtalı kenger yemeği yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler kenger, tuz, yumurta ve zeytinyağıdır. Yumurtalı kenger yemeği, az malzeme ile yapılabilmesinin yanı sıra oldukça ilgi çekici bir yemek türüdür. Eğer bir gün Diyarbakır’a yolunuz düşer ise yumurtalı kenger yemeğini kesinlikle deneyin.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan yumurtalı kengerin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kavurmalı Diyarbakır Dolması

Kavurmalı Diyarbakır Dolması

Kavurmalı Diyarbakır dolması, Diyarbakır’da oldukça meşhur olan bir dolmadır. Pek çok kişi gündelik hayatında kavurmalı Diyarbakır dolması yaparak Diyarbakır usulü kavurmalı Diyarbakır dolmasını tüketiyor. Diyarbakır usulü kavurmalı Diyarbakır dolması yapmak için gerekli olan malzemeler bir miktar fazla olabilir. Ancak kavurmalı Diyarbakır dolması hem tadı güzel olduğundan hem de misafirlere yemekte ikram etmek için oldukça uygun olduğundan dolayı pek çok kişi tarafından yapılıyor.

Diyarbakır usulü kavurmalı Diyarbakır dolması yapmak için bulundurmanız gereken malzemeler dolmalık biber, patlıcan, domates, kabak, cin biberi, sumak, pirinç, salça, maydanoz, nane ve miktarı isteğe bağlı olarak konulmakta olan kavurmadır. Diyarbakır usulü kavurmalı Diyarbakır dolması, Türkiye’nin diğer illerinde de yapılmaktadır. Ancak aralarında birtakım farklılıklar bulunuyor. Diyarbakır usulü kavurmalı Diyarbakır dolmasını diğer illerde yapılmakta olan kavurmalı Diyarbakır dolmasından ayırmakta olan en önemli etken, kullanılmakta olan baharatlardır. Tadı daha güzel bir dolma yapmak için siz de bu baharatlardan kullanabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Kaburgacı Selim Amca
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Yenişehir, Ali Emiri Cad., No: 22/B, Merkez/Yenişehir
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 10:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0412 224 44 47
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Eğer Diyarbakır’da birkaç gün kalmayı planlıyorsanız buranın meşhur kaburga dolmasını da deneyebilirsiniz.

Hıncık

Diyarbakır Hıncık Yemeği

Diyarbakır’da oldukça fazla tüketilen yemeklerden bir diğeri ise hıncık yemeğidir. Özellikle Ramazan ayında daha fazla tercih edilmekte olan hıncık yemeği, pek çok kişinin gözdesi olarak yer alıyor. Yapımı oldukça kolay olan bu yemek türü, diğerlerinden oldukça farklıdır. Öncelikle Diyarbakır usulü olan hıncık yemeği yoğurtlu bir yemektir. Bu nedenle hem misafirlerinizi şaşırtmak hem de farklı bir yemek türü denemek için tercih edebileceğiniz en uygun yemek türü, Diyarbakır usulü hıncık yemeğidir.

Diyarbakır usulü hıncık yemeği yapmak için gerekli olan malzemeler sadece kitel bulgur, bir miktar sarımsak, sıcak su, yoğurt ve belirli baharatlardır. Baharatlar, Diyarbakır usulü hıncık yemeğinin hem güzel görünmesi hem de daha güzel bir tat sahibi olması için oldukça önemlidir.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/dogansofrasalonu/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Bağcılar, Yeni Hal Cad., No: 3, Bağlar
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 07:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0412 251 53 91
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğinizin üzerine Diyarbakır usulü birkaç tane içli köfteden yiyebilirsiniz.

Ciğer Kebabı

Diyarbakır Ciğer Kebabı
Fotoğraf: Altın Lezzetler

Lezzeti ile ünlü olan ciğer kebabının meşhur olduğu yer Urfa’dır. Diyarbakır, Şanlıurfa ve Gaziantep’te de oldukça ünlü olan ciğer kebabı, Türkiye’nin Güney illerinde de sıklıkla yapılıp farklı öğünlerde tüketilmekte olan bir kebap türüdür. Diyarbakır ciğer kebabının diğer ciğer kebaplarına göre farkı; kendine has üretim yönteminin olması, yapımının uzun zaman alması, yapımının oldukça zahmetli olması ve yapılması için ustalık gerektirmesidir.

Diyarbakır’ın yöresel lezzeti olan ciğer kebabı, şehrin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Diyarbakır ciğer kebabını sabah kahvaltısının yanı sıra, öğlen, akşam ve sahur yemeklerinde de görebilirsiniz. Her zaman zevkle gelmekte olan Diyarbakır ciğer kebabı ramazan ayında en çok tüketilen yemekler arasında yer alıyor.

Diyarbakır ciğer kebabı, kuzu karaciğerinin fındık büyüklüğünde kesilerek ve aynı kuzunun kuyruk yağı kullanılarak odun kömüründe pişirmekte olan bir kebap türüdür. Diyarbakır ciğer kebabı pişerken kebaba, biberi ve tuz da eklenir.

Diyarbakır Yöresel Çorbaları

Serbizer

Serbizer ismi başlarda size oldukça yabancı gelebilir. Ancak bu lezzeti biraz daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse mercimekli bulgur çorbası olarak tarif edebiliriz. Daha çok sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmez çorbaları arasında yer alan oldukça doyurucu bir çorbadır. Bu çorbanın içerisinde et bulunmuyor. Ancak et suyu ile pişirildiği için ağzınıza et tadı gelebilir. Diyarbakır halkının et ile özel bir bağı olduğundan bahsetmiştik. Serbizer de yapılırken et suyunun nefis lezzetinden faydalanılıyor. Baklagil yönünden yoğun bir tat olacağından ilk deneyişte herkesin sevdiği lezzetler arasında yer almıyor ancak et suyunun çorbaya kattığı tat baklagil yoğunluğunu göz ardı etmenize olanak tanıyabilir.

Çorba kültürü de birçok yemekte olduğu kadar ülkemizde fazlasıyla gelişmiştir. Ana yemeğe başlamadan önce çorbanın mutlaka tüketilmesi gereken bölgelerimizde Serbizer de denenerek çorba tariflerine zenginlik katılabilir. Bu bağlamda özellikle de Diyarbakır bölgesine ait olmasıyla bilinen Serbizer, bahsettiğimiz üzere mercimekli bulgur çorbası olarak da anılıyor. Kişilere özellikle kış aylarında sıcak biçimde iyi gelmesi de çorbanın tercih edilmesindeki en büyük etkenlerden biridir.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan serbizer yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Habenisk

Et ve sebzelerin bir arada bulunduğu bir başka lezzet de habenisk olarak biliniyor. Habenisk içerisinde bulunan koyunun kol eti ise yemeğe farklı bir tat veren ana unsurdur. Bunun yanı sıra aşurelik buğday, nohut ve benzeri baklagilleri de yemeğin içinde bulabilirsiniz. Oldukça doyurucu ve lezzetli bir besindir. Sebze yemeği olması sizi şaşırtmasın içeriğinde bulunan koyunun kol eti yemeğe bambaşka bir tat veriyor. Bir hayli zor yapılan bu lezzeti de yöre halkı genellikle düğün ve bayramlarda yapıyor.

Doyurucu yemek olmasıyla bilinen habenisk yemeği, içerisinde yer alan et ve türevi malzemeler ile birlikte protein kaynağı da oluşturur. Ayrıca içerisinde yer alan buğday ve nohutlar ile birlikte de insanların açlık hissini fazlasıyla gidermektedir. Diyarbakır’a özgü tariflerle yapılan habenisk yemeğini sizler de lezzetli biçimde tüketebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan habenisk çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Lebeni

Diyarbakır’ın ünlü olan yemeklerinden bir diğeri ise lebeni. Pek çok kişi tarafından sevilerek yapılmakta olan bu çorba çeşidini hem diğerlerinden farklı bir lezzet tatmak için kullanabilir hem de kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Diyarbakır usulü lebeni çorbasını hazırlamak birçok kişinin düşündüğünden daha kolay. Diyarbakır usulü lebeni çorbası hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler buğday, nohut ve yoğurt.

Diyarbakır usulü lebeni çorbasının diğer çorbalardan farkı ise lebeni çorbasının soğuk olarak içilmesidir. Diyarbakır’ın yaz sıcaklarında ise ferahlatıcı bir lezzet aramamak da mümkün değil. Bu neden ile lebeni çorbası, yaz aylarında bir miktar daha fazla tercih edilir. Lebeni çorbasına son olarak tuz ve sarımsak da eklendiği zaman Diyarbakır usulü olan bu soğuk çorbanın tadına doyum olmuyor.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/dogansofrasalonu/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Bağcılar, Yeni Hal Cad., No: 3, Bağlar
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 07:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0412 251 53 91
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Çorba sonrası ana yemek olarak yöreye özgü kebaplardan yiyebilirsiniz.

Mehir

Diyarbakır Nehir Çorbası
Fotoğraf: Dilek’le Mutfakta

Diyarbakır’da sıkça tercih edilmekte olan çorba türlerinden bir diğeri ise mehir çorbasıdır. Lebeni çorbasının yani sıra mehir çorbası, sıcak olarak tüketilmekte olan bir çorba türüdür. Diyarbakır usulü mehir çorbası hem çok kolay yapılmakta olan hem de oldukça lezzetli olan bir çorbadır. Bu nedenle Diyarbakır halkı olarak oldukça fazla tercih edilmektedir. Diyarbakır usulü mehir çorbası yapmak için ise gerekli olan malzemeler oldukça azdır.

Eğer Diyarbakır usulü mehir çorbası yapmak istiyorsanız bulundurmamız gereken malzemeler yoğurt, buğday, nohut, nane bir miktar tuz ve kişinin tercihine bağlı olarak atılmakta olan birkaç diş sarımsaktır. Diyarbakır usulü mercimek çorbası yapmak için bulundurmanız gereken malzemeler sadece bunlardır. Ancak Diyarbakır’a yolunuz düşer ise bir yere uğrayıp bu çorbanın tadına yöresinde de bakabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/dogansofrasalonu/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Bağcılar, Yeni Hal Cad., No: 3, Bağlar
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 07:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0412 251 53 91
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Çorba sonrası ana yemek olarak yöreye özgü kebaplardan yiyebilirsiniz.

Hedik

Diyarbakır Hedik Çorbası
Fotoğraf: Naciye Kesici

Diyarbakır’da fazlası ile tüketilmekte olan bir diğer çorba türü ise hedik çorbasıdır. Hedik çorbası, Diyarbakır’da oldukça meşhur olan bir çorba türüdür. Hedik çorbası hem tadı güzel olan bir çorbadır hem de oldukça kolay bir şekilde yapılabilir.

Yapması oldukça kolay olan Diyarbakır usulü hedik çorbası yapımı için gerekli olan malzemeler nohut, buğday, kuru soğan, biber, salça, un, yağ ve sudur. Bu malzemelerin dışında Diyarbakır usulü hedik çorbası yapmak için bazı baharatlar da kullanılması gerekir.

Diyarbakır usulü hedik çorbası sadece Diyarbakır’da yapılmaz. Türkiye’nin diğer illerinde de hedik çorbası yapıldığını görebilirsiniz. Ancak her yörenin çorbasının tadı farklıdır. Bu nedenle eğer Diyarbakır’a yolunuz düşerse hedik çorbasını denemenizi tavsiye ederiz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan hedik çorbasının tarifi alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Musul Aşı

Diyarbakır Musul Aşı Çorbası
Fotoğraf: Habertürk

Musul aşı, Diyarbakır’a özgü olan bir diğer yemek çeşididir. Diyarbakır’da meşhur olan Musul aşı,  Diyarbakır usulü ıspanak çorbası olarak da bilinir. Yapımı oldukça kolay olan Musul aşı, oldukça ünlü bir çorba çeşididir. Musul aşının hem yapımı kolay hem de tadı oldukça güzeldir. Musul aşı Diyarbakır’a özgü olsa da Türkiye’nin diğer illerinde de oldukça popüler. Hazırlanması oldukça kolay olan Musul aşı; sabah, öğlen, akşam ve sahur vakitlerinde tüketiliyor.

Ispanak yemeği gibi olarak da düşünülebilen musul aşı, bir yemekten ziyade çorba olarak da değerlendirilebilir. İnsanlara sunduğu lezzetiyle birlikte sağlıklı olması da yine tercih sebeplerinden biridir. Diyarbakır’a özgü tatlar ile hazırlanan musul aşı için sizler de tariflere bakabilir, Diyarbakır gezilerinde tercih edeceğiniz yemekler arasında da yer verebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan musul aşı yemeğinin tarifi alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Salata ve Mezeler

Diyarbakır Usulü Babagannuş

Diyarbakır Usulü Babagannuş
Fotoğraf: Kanal D

Diyarbakır usulü babagannuş, pek çok kişi tarafından sevilmekte olan bir meze türüdür. Babagannuş mezesi aslında Hatay mutfağına özel olan bir mezedir. Ancak pek çok kişi gibi biz de Diyarbakır usulü babagannuş tatmanızı öneriyoruz. Patlıcandan yapılmakta olan bu mezede yumurta da kullanılabilir.

Babagannuş mezesi, normalde yumurtalı olarak yapılmakta olan bir mezedir. Ancak Diyarbakır yöresinde babagannuş mezesi yumurtalı yapılabildiği gibi sade de yapılabilir. Ayrıca sade babagannuş mezesi de oldukça tercih edilen bir mezedir. Diyarbakır usulü babagannuş mezesi içinde yumurta ve patlıcandan hariç tereyağı, kimyon, karabiber ve sarımsak da kullanılır. Diyarbakır usulü babagannuş üzerinde kullanılmakta olan bu malzemeler, babagannuşun daha güzel bir tat kazanmasını sağlıyor.

  • Nerede Yenir: Babagannuş mezesini Diyarbakır şehir merkezindeki birçok lokanta ve restoranlarda yemeklerinizin yanında yiyebilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Ana yemeklerin yanında meze olarak verilmektedir.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Bostana Salatası

Et ağırlıklı bir mutfağa sahip olan Diyarbakır’da elbette sebze yemekleri ve salatalarına rastlamak da mümkün. Belki de Diyarbakır mutfağının en meşhur ve bilinen salatalarından biri olan bostana salatası bugün yemek ve kebapların yanında tercih edilen bir salata türüdür. Domates, salata, kuru soğan ve yeşil soğan ile hazırlanan bostana salatası harmanlanarak üzerine taze limon sıkıldıktan sonra yemeye hazır hale geliyor.

Bostana, Diyarbakır’ın olmazsa olmazı olan salatasıdır. Özellikle Diyarbakır’da bulunmakta olan kebapçılarda eksik olmayan salata türü olan bostana, tadı nefis ve leziz yapımı ise oldukça kolay olan bir salata türüdür. Bostana salatası yapmak için gerekli olan malzemeler hem kolay bulunur hem de oldukça azdır. Bu nedenle de Diyarbakır halkı ve Türkiye’nin birçok ilinde bostana salatası oldukça fazla tercih edilmektedir. Tadını damağımızda bırakan bu salatada kullanılan malzemeler ince ince kıyılmış domates, kuru soğan, sivri biber, taze soğan ve demet maydanozdur. Diyarbakır usulü bostana salatasını diğer salatalardan ayırmakta olan ise bostana salatasının içine konulmakta olan ve bolca kullanılan baharatlardır. Bostana salatasında kullanılmakta olan baharatlar sayesinde Diyarbakır usulü bostana salatası diğer salatalardan bir tık daha farklı ve lezzetli oluyor.

Yemeklerin yanında salata isteyen kişilerin tercih edeceği bostana kişilerin sindirim sistemine de iyi gelecektir. Sağlıklı olması ve tadındaki özel lezzetlere de yer vermesi sebebiyle bostanalar evlerde de yapılan tarifler arasındadır. Diyarbakır gezilerinde restoranlarda yemeklerin yanına mutlaka bostanayı istemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Bostana salatasını Diyarbakır şehir merkezindeki birçok lokanta ve restoranlarda yemeklerinizin yanında yiyebilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Nergizleme Salatası

Nergizleme Salatası

Nezgizleme salatası bir diğer adıyla yumurta salatası, Diyarbakır mutfağına ait bir diğer salata türüdür. Salatanın adı da kendisi gibi çok eskilere dayanıyor. Burada Hıdırellez şenliklerinde toplanan otlarla hazırlanan salata öğünlerin en lezzetli ve aperatif doyurucu besinlerinden biridir. Yumurta ve yeşil otların bir araya gelerek yapıldığı salata maydanoz, soğan, nane, tuz, pul biber ve karabiber ile tatlandırılarak servis ediliyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan nergizleme salatasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Acılı Ezme

Lokanta ve restoranlarda neredeyse hem et türü yemek ve kebapların yanında servis edilen acılı ezme, parmak ısırtan bir lezzete sahip. Ekmeğin üzerine sürülerek bir güzel yenilen acılı ezme, özellikle kebap türü yemeklerin yanında damakta bıraktığı enfes lezzeti ile kebap yemeğinizin de lezzetini ikiye katlıyor.

Domates, salata, çarliston biber, acı biber, yöreye has biber salçası, zeytinyağı, nar ekşisi, sumak, isot, nane ve pul biber ile hazırlanan acılı ezme incecik kıyılarak harmanlanıyor ve yemeye hazır hale geliyor. Bugün, Diyarbakır genelindeki tüm lokanta ve restoranlarda bulabileceğiniz acılı ezme, kebapların yanında iyi bir tamamlayıcıdır.

  • Nerede Yenir: Acılı ezmeyi Diyarbakır genelindeki tüm lokanta ve restoranlarda bulabilir, yemeğinizin yanında alabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Diyarbakır Tatlılar

Elma Düzmesi

Elma düzmesi, Diyarbakır yöresinde oldukça fazla tercih edilen bir tatlı  türüdür. Diyarbakır’ın kendine özgü pek çok tatlı türü bulunuyor. Bu tatlı türlerinin arasında ise elma düzmesi, güzel görünen ve sıklıkla tercih edilen yöresel tatlar arasında yer alıyor. Elma düzmesi hem kolay yapımı ile hem de damakta bırakan tadı ile pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir.

Elma düzmesi tatlısının elbette ilk ana malzemesi, elmadır. Elma düzmesi bu elmaların biber dolması gibi içleri oyularak çekirdeği çıkarıldıktan sonra içi etle doldurulmasıyla hazırlanıyor. İçerisi oyulduktan sonra bu elmaların çekirdeği çıkarılıp ardından kuşbaşı olarak kesilmiş olan etler içerisine doldurulur. Diyarbakır yöresinde elma düzmesi yemeği oldukça fazla yapılan bir yöresel lezzettir.

  • Nerede Yenir: Elma düzmesi yemeğini Diyarbakır şehir merkezindeki bazı restoranlarda bulabilmek mümkündür. Çoğunlukla evlerde yapılan bu yemeğin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Paluze Tatlısı

Diyarbakır’a has bir yöresel lezzet olan paluze tatlısı, ismi farklı tadı ise pek çok damağa hitap eden geleneksel bir tatlıdır. Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen tatlı içerisinde ceviz, üzüm ve pekmez yer alıyor.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/hacilevent/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Huzurevleri, 194. Sok., No: 1/A, Kayapınar
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 78:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yöreye özgü diğer tatlı türlerini deneyebilirsiniz.

Burma Kadayıf

Diyarbakır’ın tescillenmiş lezzetlerinden biri olarak listelerde yerini alan burma kadayıf, tatlı ihtiyacınızı dindirmekle kalmayıp, damaklarda lezzet şöleni yaratan nefis bir tatlı türüdür. Kentte yüz yıla aşkın süredir titizlikle pişirilen burma kadayıf, fıstıksız ve kaymaksız katiyen servis edilmiyor. Diyarbakır’ın karpuzu ve örgü peynirinden sonra kadayıfın da Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenmesi, bölge halkını da sevindiren gelişmelerden biri oldu.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/sitkiustadiyarbakir/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Siteler, Lise Cad., No: 7/B, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 21:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0412 228 41 22
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yöreye özgü diğer tatlı türlerini deneyebilirsiniz.

Sur Tatlısı

Sur Tatlısı
Fotoğraf: Melting Pot

Diyarbakır’ın Sur ilçesine özgü yöresel bir tatlı türü olan Sur tatlısı, özellikle kış aylarında çokça tüketilen ve yöre halkı tarafından sevilen bir tatlıdır. İrmik helvası ve keçi sütünden yapılan dondurmanın enfes birlikteliği tatlıya kendine has bir lezzet katıyor. Daha önce denemediyseniz eminiz Sur tatlısını beğeneceksinizdir. İrmiği kenger sakızı ile harmanlayıp hazırlayabilir ve servis esnasında üzerine yaban mersini ve tarçın ekleyerek de tüketebilirsiniz.

Diyarbakır yöresel yemekleri listemize sizlerin de tavsiyelerini almak isteriz. Aşağıdaki yorumlar kısmından Diyarbakır mutfağına ait daha önce denediğiniz yemekleri bizlerle paylaşabilirsiniz.

Diyarbakır’ın yöresel yemeklerinin temelinde et var. Kentte etsiz yapılan yemek yok denecek kadar az!

Bol baharat ve et çeşitlerinin kullanıldığı Diyarbakır’ın yöresel yemekleri kenti ziyaret edenlerin de takdirini topluyor. Şehirde tarihi kervansaraylar ve hanların içerisinde yer alan restoran işletmelerinde bu leziz yemeklerin tadına keyifle bakabilirsiniz.

Diyarbakır’ın yöresel yemekleri listesine ek tavsiye yemekleri aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin