Didim Yöresel Yemekler | 15 Eşsiz Lezzet

Ege’nin en güzel şehirlerinden biri olan Aydın’ın ilçelerinden Didim, kendisi kadar güzel lezzetlere ev sahipliği yapıyor.

Aydın’ın lezzetli ve geniş mutfağına katkıda bulunan en güzel ilçelerinden birisi de Didim. Etten, balığa, güveçten, kavurmaya pek çok lezzetin büyüsünü ve tadını, hemen her lokmada hissedeceğiniz yemekleri derledik. İşte Didim yöresel yemekler listemiz;

# Didim Yöresel Yemekler

1. Kaşopita

Kaşopita

Didim’in sembol haline gelmiş yemeğini arıyorsanız size kaşopitayı önerebiliriz. Yerel halkın dilinde; kaşo karıştırmak, pita ise ekmek anlamına geliyor. Bu iki kelimeyi birleştirip isimlendirdikleri kaşopita, sıcak veya soğuk yenebiliyor. Yapımının pratik ve doyurucu olması da sizi cezbedecek özelliklerinden biri olabilir.

2. Lop İncir

Lop İncir

Didim’in en sevilen meyvelerinden İncir, halk dilinde yemiş olarak da anılıyor. Şekerli ve harika tadıyla damakta unutulmaz bir tat bırakan incirler, Didim’de sıklıkla tüketiliyor. Yoğun ilgi gören incirlerden incir reçeli ve incir şarabı da yapılıyor. Didim’in pek çok noktasında bulabileceğiniz ürünleri deneyebilir, ya da sevdikleriniz için satın alabilirsiniz.

3. Tarhana

Tarhana

Türkiye’de en bilinen ve sevilen çorbalardan biri olan tarhanayı bir de Didim usulüyle deneyip, yudumlamak isterseniz uğrayabileceğiniz çok hoş mekanlar var. Kendiniz yapmak isterseniz de, sokaklarda organik tarhana bulabileceğiniz pek çok dükkan mevcut. Özellikle köylü teyzelerin yaptığı mis gibi kokan tarhanaları almanızı tavsiye ederiz.

4. Zeytinyağlı Taze Börülce

Zeytinyağlı Taze Börülce

Didim’de zeytinyağı her yemeğin olmazsa olmazı. Börülcenin kurusunu da tazesini de sık sık tüketen Didim halkı, Zeytinyağlı taze börülceyi, özellikle yaz aylarında tüketiyor. Taze börülceyle genellikle zeytinyağlı kavurma ya da  salata yapılan yemek, Didimlilere konuk olduğunuzda, mutlaka sofrada bulacağınız lezzetlerden.

5. Kabak Çiçeği Dolması

Kabak Çiçeği Dolması

Her türlü bitkiden faydalanan Ege halkı, dolmanın da her türlüsünü severek yiyor. Daha iyi doldurabilmek için, sabahın ilk saatlerinde açılmamış kabak çiçekleri toplanıyor. Toplanan kabak çiçekleri, herkesin de bildiği ve alışık olduğu iç malzemeyle doldurulup zeytinyağı ve limonla bir araya gelerek piştikten sonra, damaklarda unutulmayacak bir tat bırakıyor.

6. Şevketi Bostan

Şevketi Bostan

Üretimi ve ayıklaması oldukça zor olan şevketi bostan, pek çok farklı amaçla kullanılıyor. Çaydan, etli yemeğine çeşit çeşit yöntemlerle yapılan ot, Didim’de salata olarak karşınıza çıkabilir. Böbrekler için de şifalı olan bitkinin dikenleri temizlenir, yaprakları haşlanır ve etle ya da zeytinyağlı sosla servis edilir. Hafif lezzetlerden hoşlananlardansanız, şevketi bostanı denemenizi tavsiye ederiz.

7. Semizotu Salatası

Semizotu Salatası

Yeşillikler Ege mutfağının olmazsa olmazı. Türkiye’nin pek çok yöresinde sevilerek tüketilen meze yada salata çeşidi olarak bilinen semizotu salatası, isteğe göre kavrularak ya da hiç pişirilmeden yapılıyor. İyice temizlendikten sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırılan ot, her haliyle sofralara yakışıyor.

8. Turp Otu Salatası

Turp Otu Salatası

Turp otu salatası, çok fazla bilinmese de son dönemlerin ilgi çeken salatalarından biri haline gelmeye başladı. Tazecik turp otlarının kalın sap kısımlarından temizlenerek haşlanmasıyla, isteğe göre sos eklenen salata, genellikle zeytinyağı, limon ve hardal tohumu gibi tatlarla lezzetlendiriliyor. Didim’de pek çok lokanta menüsünde karşınıza çıkabilecek olan salatayı, denemediyseniz tatmanızı öneririz.

9. Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Zeytinyağlı yaprak sarmanın olmadığı bir Ege ilçesinden bahsedemeyiz. Ege’nin zeytinliklerinden üretilen zeytinyağıyla, üzüm bağlarından toplanan üzüm yapraklarının eşsiz birleşimi olan yaprak sarma, günün her öğünde sofralarda yerini alıyor.

10. Çalkama

Çalkama

Didim yöresel yemekler listemizin belki de en bol sebzeli olanı, çalkama diye bilinen bu börek. Neredeyse yörede yetişen her türlü otun, içine katılarak yapıldığı börek, sade şekilde sebze yemeyi sevmeyenler için oldukça lezzetli bir alternatif. Ispanak, dereotu, arapsaçı, gelincik otu ve daha pek çok sebzenin katıldığı börek, istediğiniz kadar otla yapılabiliyor. Yumurtadan, peynire pek çok çeşit bulunduğundan, besin değeri de oldukça yüksek.

11. Taze Balık

Taze Balık

Didim gibi sahil beldelerinin en sevilen özelliklerinden birisi de bolca taze balık bulunması. Ege denizinden tutulan tazecik balıklar, pek çok farklı şekilde sofralara geliyor. Yüksek besin değeri ve lezzetiyle, güveçten, ızgaraya, fırından, fümeye her çeşidini bulabileceğiniz taze balıkları, Didim’in balıkçılarında bulabilir, hazır yemek isterseniz de, restoranlarda çeşit çeşit yiyebilirsiniz.

12. Etli Nohut Yahnisi

Etli Nohut Yahnisi

Et ile nohut birbirlerine o kadar çok yakışıyor ki, bir araya geldikleri her yemek ayrı bir lezzete sahip oluyor. İşte etli nohut yahni de o yemeklerden birisi. Kuşbaşı dilimlenmiş et,soğan, salça ve nohutun pişirilmesiyle yapılan yemek, özellikle akşam yemeklerinin vazgeçilmezi.

13. Acılı Güveç

Acılı Güveç

Etli nohut yahnisine benzer lezzette bir diğer yemek de acılı güveç. Güveçte pişen her yemek gibi, acılı güveçte akılda kalan kokusu ve tadıyla mutlaka denemeniz gereken yemeklerden. Et, soğan, domates, acı biber ve isteğe göre patates, patlıcan gibi sebzelerin eklendiği yemek, güveçte kapama usulüyle yapıyor. Et yemeği sevenlerdenseniz, acılı güveci denemenizi öneririz.

14. Ciğer Sote

Ciğer Sote

Didim mutfağı, zeytinyağlı yemeklerinin yanı sıra etli yemeklere de sahip. Ciğer sote de, Didim’de sık sık tüketilen et yemeklerinden. İyice temizlenen ciğerlerinin kuşbaşı kesildikten sonra soğan, biber ve domastesle sotelenmesiyle yapılan yemeği, özellikle ciğer lokantalarında denemenizi tavsiye ederiz.

15. Ebegümeci Kavurması

Ebegümeci Kavurması

Ebegümeci otu, şehir hayatında nadir olarak bulunsa da, Didim’in pazarlarında rahatlıkla bulabileceğiniz otlardan birisi. Genellikle kavurma şeklinde yapılan ot, yüksek protein ve c vitamini barındırması nedeniyle de sıklıkla tüketilen sebzelerden. Temizledikten sonra, dilediniz sebzeyle karıştırabilir, ya da böreklerin içine koyabilirsiniz.

Didim yöresel yemekler yazımızı beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz başka lezzetler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmından iletebilirsiniz. 🙂

Yorum yapın

Bizi Takip Edin