Danimarka’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 16 Yöresel Lezzet

İskandinavya’nın en çok ziyaretçi çeken ülkelerinden olan Danimarkanın birbirinden lezzetli yemeklerini sizler için derledik.

Danimarka’da ne yenir, ne içilir başlıklı  yazımızda, ülkenin lezzetiyle damakları şenlendiren geleneksel tatlarını sizler için derledik.

#1 Danimarka’da Ne Yenir ?

Listemizin ilk sırasında;

1- Smørrebrød

Smorrebrod

Çavdar ekmeğinin üzerine; ringa balığı, yılanbalığı, somon balığı gibi farklı etler konularak servis edilir. İsterseniz üzümlerle veya zeytinle süsleyebileceğiniz bu sandviçler atıştırmalık olarak yemeklerden önce yada içkilerin yanında tüketilmekte.

2- Wienerbrød

Weinerbrod

Danimarkada sıklıkla tüketilen wienerbrod, tatlı bir çörektir. İçi reçelli, çikolatalı ve daha birçok farklı malzemeyle doldurabileceğiniz bu çörekleri ister sabah kahvaltılarında isterseniz de beş çayında atıştırmalık olarak tercih edebilirsiniz.

3- Æbleflæsk

Ebleflæsk

Püre halindeki elmaların arasına pastırma dilimleri serilip servis edilmesiyle oluşan ebleflaesk,kulağa farklı gelse de oldukça hoş bir lezzete sahip.

4- Tarteletter

Tarteletter

Çanak şekli verilen hamurların içlerine kızartılmış tavuk soteleri doldurulup tekrardan fırınlanmasıyla oluşan bu yemek, şık sofraların vazgeçilmezlerinden. Oldukça lezzetli bir atıştırmalık olan tarteletteri denemenizi öneriyoruz.

5- Porridge

Porridge

Danimarkada sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan porridge aslında yulaf lapasıdır. Genellikle meyvelerle ve sütle birlikte tüketilmesi tercih edilen yulaf, sağlıklı bir lif kaynağı olmasının yanı sıra diyet yemeklerin vazgeçilmezlerinden biridir.

6- Frikadeller

Frikadeller

Her ülke mutfağına girmeyi başarmış olan yemeklerden biride frikadeller yani köfte genellik olarak İskandinav ülkelerinde çıktığı düşünülmektedir. Avrupadan Asya’ya her ülkenin mutfağına girmeyi başarmış olan frikadellerin en lezzetlisini Danimarka’da deneyebilirsiniz.

7- Flæskesteg

Flaeskesteg

Danimarka’nın en popüler yemeklerinden olan flaeskesteg, domuz etinden yapılan bir güveçtir. İnce dilimler halinde kesilen etin tütsülenerek fırında kızartılmasıyla oluşan bu yemek oldukça lezzetli. Fırsatınız olursa tadına bakmalısınız.

8- Pølse

Pølse

Aslında her ülkede yiyebileceğiniz polse, bildiğimiz adıyla sosistir. Normal boyutlardan farklı olarak oldukça uzun olan Danimarka’ya özel sosisler, farklı etlerden ve baharatlardan yapılmakta. Daha önce denemediğiniz aromalara sahip polseleri denemeyi unutmayın.

9- Leverpostej

Leverpostej

Ciğerin ezilerek kızartılmasıyla oluşan leverposteji,ciğer severlerin kesinlikle denemesini öneriyoruz. Sevmeyenler için çok lezzetli gelmese de oldukça farklı bir tada sahip olan bu yemek geleneksel lezzetlerden biridir.

10- Mørbradbøffer

Mørbradbøffer

Aradığınız her şeyi içinde barındıran bu yemekte; soğan, sarımsak, pastırma, bonfile, mantar, hardal ve daha sayamayacağımız birçok malzeme var. Tüm malzemelerin uyumuyla oluşan bu yemek ilk önce görüntüsüyle gözünüzü sonra lezzetiyle midenizi doyuracak 🙂

11- Pea Soup

Pea Soup

Bezelye sevmeyenlere bile bezelyeyi sevdirecek çorba olan pea soup, rengiyle tadıyla muhteşem bir lezzete sahip.

12- Æbleskiver

Ebleskiver

 

Yuvarlak hamurlar halinde sunulan aebleskiver,ister tatlı isterseniz de tuzlu olarak tercih edebileceğiniz bir hamur türü. Danimarka’da restoranlardan tezgâhlara kadar bulabileceğiniz lezzetli atıştırmalıklardan biridir.

13- Rødgrød med fløde

Rødgrød med fløde

Çorbanın en lezzetli hali olan rodgrod med flode, kırmızı meyvelerin şekerle kaynatılarak sonrasında kremayla servis edilmesiyle oluşur. Genellikle yaz aylarında tüketilen bu tatlıyı seveceğinize eminiz.

15- Mjod

Mjod

Daha önce hiç baldan yapılmış bir şarap denediniz? Biz de denemedik 🙂 Deneyenler tadı hakkındaki düşüncelerini yorumlar kısmından bize ulaştırabilir.

16- Gløgg

Glogg

Noel zamanı hemen her yerde bulabileceğiniz glogg, özel günlerin vazgeçilmez şaraplarından biridir. Portakallı, zencefilli ve limonlu bir karışıma sahip olan glogg sıcak servis edilmektedir.

Danimarka gezilecek yerler yazımıza hala göz atmadınız mı?

Danimarka’da ne yenir yazımız hakkındaki fikir ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin