Çek Cumhuriyeti’nde Ne Yenir, Ne İçilir? | 10 Nefis Lezzet

Çek Cumhuriyeti gezilecek yerleri, tarihi dokusu ve kültürel miraslarının yanında zengin mutfağıyla da ziyaretçilerini büyülüyor.

Çek Cumhuriyeti’nde ne yenir, ne içilir yazımızda güzel Prag sokaklarında, tarih kokan Brno’da ve daha nicesinde tadabileceğiniz yöresel lezzetleri derledik. Çek mutfağı; çevresindeki ülkelerden etkilendiği gibi pek çok yemek kültürünü de etkilemiş, renkli bir dünya sunuyor.

#1 Çek Cumhuriyeti’nde Ne Yenir?

Listenin ilk sırasında;

1- Cesnecka

Cesnecka

Sarımsak, soğan ve patatesin muhteşem uyumuyla doğan çorba Cesnecka, ülkenin en gözde yemeklerinin başında geliyor. Yapımı da hayli kolay olan çorbayı Çek halkı, genelde alkolden sonraki yorgunluğu atmak için tüketiyorlarmış. Eğlenceli bir geceden sonra denediğinizde siz de tadına varacaksınız.

2- Chlebicky

Chlebicky

Benzerlerini Viyana ya da Kopenhang’da görebileceğiniz Chlebicky, ülkeye özgü bir yiyecek olmasa da her yerde karşınıza çıkabilir. Bir parça baget ekmeği ya da ekmek tost ekmeği üzerine yerleştirilen malzemelerle hazırlanan açık yüzlü sandviç, aynı zamanda pek çok etkinlik ve toplantıların önde gelen yiyeceği. Atıştırmalık olarak doyurucu bir öğün geçirmenizi sağlayabilir.

3- Gulas(Goulash)

Çek Cumhuriyeti’nde ne yenir
Gulas(Goulash)

Kökleri Macaristan’a dayanan Gulas, Çek mutfağında da farklı tarzda kendini göstermiş. Macar mutfağına nazaran daha fazla etle hazırlanan yemek üzerine dökülen sosla lezzetine lezzet katıyor. Hemen hemen her restoranda bulabileceğiniz bu egzotik tadı denemeden gezinizi tamamlamayın.

4- Kolache

Kolache

Çek Cumhuriyeti’nin en tatlı mola kaynağı olan Kolache, benzerlerine farklı ülkelerde rastlasanız bile tadını bulamayacağınız bir yiyecek. Reçel, peynir ve haşhaşlı çeşitlerini bulabileceğiniz bu masum kaçamak sıcak bir kahvenin yanında size eşlik edebilir.

5- Kremrole

Bir nevi rulo pasta olan Kremrole, deneyebileceğiniz tatlı atıştırmalıklardan bir diğeri olabilir. Genelde küçük boyda satılan Kremole’nin, özellikle cumartesi günleri büyüklerini de satın alabiliyorsunuz. Her yerde tadabileceğiniz bu yumuşacık leziz pastayı metro istasyonlarında bile görebilirsiniz.

6- Kulajda

Kulajda

Çek mutfağı çorbalarıyla ünlenmiş bir mutfak. Bu benzersiz çorbalardan biri olan Kulajda, mantar, dereotu, sirke ve haşlanmış yumurta içeren bir patates çorbası. “Kulaydah” olarak telaffuz edip sipariş verebileceğiniz çorbanın soğuk bir gecede içinizi ısıttığını göreceksiniz.

7- Palačinky

Palačinky

Fransız kreplerine benzeyen Palačinky, ülkede liste başı yiyecekler arasında gösteriliyor. Genellikle rulo şeklinde sunulan kreplerin içine reçel, meyve, krema ve fındık dolduruluyor. Sokak satıcılarından alabileceğiniz gibi bazı kafe ve restoranlarda da bu nefis krepleri tadabilirsiniz. Aynı zamanda Noel Pazarları ve festivallerin vazgeçilmez atıştırmalığı.

8- Smazeny Syr

Smazeny Syr

Kızartılmış peynirden yapılan Smazeny Syr, peynir seviyorsanız mutlaka denemeniz gereken dünya üzerindeki en güzel tatlardan biri. Çoğu zaman patates kızartması ve salata ile servis edilen peynir harikasını bira ile tükettiğinizde daha keyifli olduğunu göreceksiniz.

9- Spanelsky Ptacek

Spanelsky Ptacek

Biftek, sosis, turşu ve yumurtayı buluşturan Spanelsky Ptacek, patates ve isteğe bağlı domuz pastırmasıyla tüketiliyor. Çek halkının sofrasında her zaman bulabileceğiniz, özel sosuyla tatlandırılan yemeği pek çok restoranda sipariş verebilir ve doyurucu bir öğün tamamlayabilirsiniz.

10- Svickova

Svickova

Çek mutfağının ana yemeklerinden biri olan Svickova, bonfile et, kremalı sos ve kızılcık sosunu buluşturuyor. Malzemelerin kullanılışı ve pişirme tarzı nedeniyle oldukça zor ve emek isteyen bir yemek. Ülke genelinde düğünler ve özel toplantıların sofralarını süsleyen yemeği tattığınızda içinizde samimi duygular uyanacak.

*Çek Cumhuriyeti son yıllarda hızla yükselen ve dünyanın ilgisini çeken bir ülke olmaya başladı. Siz de bu büyüye kapılanlardansanız ilk fırsatta yola çıkın. Ülkenin tatlarını tatmak için çıkacağınız seyahatin planını oluştururken size yardım edecek ipuçlarına bakmaya ne dersiniz?

*Prag’da ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin