Çankırı’da Gezilecek Yerler | 28 En İyi Yer (Detaylı)

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında; İç Anadolu Bölgesi’nde konumlanan Çankırı‘nın çevresi  Kırıkkale, Ankara, Bolu, Karabük ve Kastamonu ile çevrelenmiş olup nüfusu toplamda 180 bin kişidir. Turizm potansiyeli yüksek olan Çankırı’nın bünyesinde farklı uygarlıkların yurt edinmesi üzerine pek çok tarihi ve bunun yanı sıra doğal güzellikleri bulunmaktadır. Sizler için hazırladığımız Çankırı’da gezilecek yerler yazımız için okumaya devam edin…

Kaç Günde Gezilir; Çankırı’yı ziyaret etmek için maksimum 2 gününüzü ayırmanız gerekmektedir.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; İç Anadolu Bölgesi’nin ikliminin hakim olduğu Çankırı’da kış aylarında yağmurlu ve soğuk geçerken yaz aylarında ise kurak ve sıcak iklim görülmektedir. Yağmursuz çamursuz bir gezi için yaz dönemlerinde ziyaret etmeniz gerekiyor.

Havaalanı/Merkez Ulaşım; Havaalanından şehir merkezine nasıl gidebileceğinize dair bilgi almak için Çankırı’ya ne zaman ve nasıl gidilir yazımızı okuyabilirsiniz.

Müze Kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Çankrı’da yer alan müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Ne Yenir; Tatar hamuru çorbası, cimcik hamur çorbası, sarımsaklı et, yaren güveci, ince ekmek muskası, yazma çöreği, mıkla gibi az bilinen lezzetleri keşfetmek için Çankırı’nın yöresel yemekleri yazımıza bir göz atın!

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 25-30 TL
  • Kişi başı ortalama kahve fiyatı: 3-5 TL

*Çankırı Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Simgesel Yapılar

1- Çankırı Kalesi

çankırı kalesi

Burası Neresi? Çankırı’nın tarihinin bir parçasını yansıtan kaleyi Hititler tarafından yapılmış olup yapımı sırasında moloz taş ve tuğla kullanılmıştır. Şehrin kuzey kısmında yer alan Çankırı Kalesi, 730 metre yüksekliğe sahiptir. Yapıldığı zamanlardan bu yana Romalılar, Bizanslar, Danişmentliler, Selçuklular ve Osmanlılar zamanında kullanılmıştır. Her bir medeniyet tarafından restore edilmiş olan kalede, Roma döneminde yapılan nekropol alanı, su sarnıcı, dışarı ile irtibatı olan mağaralar, gözetleme kulesi varken; bunlardan günümüze yalnızca birkaç sur kalıntısı kalmıştır. Yaşanan depremler neticesinde her birinde kalıntılarının pek çoğu yok olmuştur. Ancak buna rağmen günümüze kadar ayakta kalabilmeyi başarmış kalıntılar görülmeye değer nitelikte. Geçmiş dönemlerde ağaçlarla yeşillendirilen kale mesire alanı olarak da kullanılmaktadır.

  • Konum: Mimar Sinan, Cinci Sk. No:19, 18100 Çankırı Merkez/Çankırı
  • Yol tarifi al >

2- Koca Meşe

koca meşe

Burası Neresi? Adı üzerine gerçekten kocaman bir meşe ağacı olan bu ağaç, Karacaözü Köyü’nün güneydoğusunda dere yatağının hemen kenarında yer almaktadır. Yakından görenler, ana gövdesi ve dallarının yüksekliği karşısında ufak bir şaşkınlık yaşamakla birlikte hayran kalıyor. Gövdenin yüksekliği ile birlikte dallar yaklaşık 15 metre kadardır. Gövdenin içerisi boşalmış olup yerini herhangi bir şey doldurulamayan Koca Meşe bölgeyi ziyaret ettiğiniz takdirde mutlak uğramanız gereken yerler arasında.

3- Çankırı Evleri

eski çankırı evleri

Burası Neresi? Turizme kazandırılan Çankırı Evleri, döneme ait jeolojik ve ekonomik yapısıyla ilgili pek çok bilgi vermektedir. Toplam sayısı 108 olan evler, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu’nun kararı neticesinde tescillenmiş olup koruma altına alınmıştır. Klasik bir Türk evinin tüm özelliklerini yansıtan bu evler genel anlamda iki katlı olarak inşa edilmiştir. İlk kat kışlık olarak tasarlanmış olup, mutfak ve oturma odaları bulunuyor. İkinci kat ise genel olarak misafirler için ayrılmış durumdadır. Tüm evlerin ikinci katlarında mutlaka boş oda bulunuyor. Bununla birlikte her bir odada yüklük olarak tahta dolaplar mevcut. Dolaplardan biri olarak kullanılırmış. Günümüz zamanında koruma altına alınan bu evler Çankırı ziyaretiniz sırasında mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.

4- Çankırı Yaren Evleri

Burası Neresi? Geleneklere bağlı kalarak akşam namazından sonra başlayan ve sabah namazıyla sona eren yaran toplantıları içerisinde maniler okunarak oyunlar oynanmaktadır. Yarenlerin 24 Oğuz boyunu temsil eden büyük başağa, küçük başağa, bir yaran reisi ve yaranlardan meydana gelmektedir. Oyun ve eğlenceden değil bir kültürü ve onu yaşatma gayesini taşımaktadır.

Bu eğlence gecelerine katılan kişilerin birbiri ile küs olmamasını gerekiyor. Küs olanlar ise bu gecede barıştırılıyor. Erkekler sazlı ve sözlü olarak vakit geçirdikleri bir esnaf kardeşliği olan yaran geceleri özel olarak kış dönemlerinde haftada bir olarak gerçekleştirilmektedir.

  • Konum:  Cumhuriyet, Şht. Nurettin Cinsoy Sk. No:20, 18100 Çankırı Merkez/Çankırı
  • Yol tarifi al >

-Müzeler

5- Ferit Akalın Radyo Ve İletişim Müzesi

Burası Neresi? Klasik bir Osmanlı mimarisi izi taşıyan Sarıkadı Konağı, 1870 yıllarda inşa edilmiş olup içerisinde yer alan bilgiler ile radyo ve iletişim tarihine ışık tutuyor. Gerekli onarım çalışmaları yapıldıktan sonra faaliyete açılan müzeye Koleksiyoner olan Ferit Akalın’ın bağışladığı iletişim koleksiyonu bulunuyor. Geçmiş dönemden bu yana gelen radyolardan telefonlara kadar birbirinden etkileyici tarihi koleksiyonunu keşfetmek için ziyaret etmeniz gerekmekte.

  • Konum: Karataş, 18100 Çankırı Merkez/Çankırı
  • Giriş Ücreti: Tam 3 TL / Öğrenci 2 TL
  • Giriş Saatleri: 09:00:18:30
  • Yol tarifi al >

6- Tarihi Çamaşırhane Müzesi

tarihi çamaşırhane müzesi

Burası Neresi? Eski zamanlarda kadınların halı, kilim, yorgan ve kıyafetlerini yıkadıkları ortak bir alan olarak kullanılan çamaşırhaneler evlere su gitmediği sıralarda hayatlarının önemli bir parçası haline gelmiştir. İçerisindeki yıkama taşları üzerinde çamaşır yıkayan kadınlar ve kazanlarda kaynattıkları sular ile günlerinin neredeyse tamamını burada geçiriyorlarmış. Uzun seneler çamaşırhane olarak kullanılan bu tarihi yapı, 2004 senesinde belediye tarafından onarılarak müze olarak faaliyete açılmıştır. Bir takım kültürel aktivitelerin yapıldığı müzede, şehrin etnik ve yöresel kültürünü yansıtan, eski çamaşırhane görüntüsüne ışık tutan sergi alanları yer alıyor.

  • Konum: Cumhuriyet, Şht. Alpay Evirgen Sk. 18-1, 18100 Çankırı Merkez/Çankırı
  • Giriş Saatleri: 09:00-17:30
  • Giriş Ücreti: 3 TL
  • Yol tarifi al >

-Seyir Noktaları

7- Cam Seyir Teras

cam seyir terası

Burası Neresi? Çankırı’da keyifli saatler geçirebileceğiniz Cam Seyir Terası, mutlaka uğramanız gereken yerler arasında. Şehrin merkezinde bulunuyor olup Çankırı Kalesi’nin bulunduğu noktaya yapılan cam teras ülkemizin en geniş tabanlı seyir terası olarak da biliniyor. Bölgeyi ayaklar altına seren muhteşem manzarası görülmeyi hak eden cinsten.

  • Konum: Mimar Sinan, 18100 Çankırı Merkez/Çankırı
  • Giriş Ücreti: 3 TL
  • Giriş Saatleri: 09:00-20:00
  • Yol tarifi al >

-Kaplıcalar

8- Çavundur Kaplıcaları

Burası Neresi? Çankırı Kurşunlu’da bulunan kaplıca, şehrin önemli termal turizm noktasıdır. Uzun bir dönem otel olarak kullanılan Çavundur Kaplıcaları, Çankırı’ya yaklaşık olarak 1 saat kadar uzaklıktadır. Toplamda 115 odası ve iki havuzu olan tesis yorgunluğunuzu atıp günün keyfini çıkarmak için oldukça ideal bir nokta. Yalnız belirtmem gerekiyor ki, uzun senelerdir var olan bu kaplıcalar bir tık düşük hizmet kalitesine sahip.

  • Konum: İlker, Çavundur Köyü Yolu, 18310 Kurşunlu/Atkaracalar/Çankırı
  • Telefon: 0376 485 51 20
  • Yol tarifi al >

-Hamamlar

9- Tarihi Karataş Hamamı

Burası Neresi? Osmanlı Dönemi’nde haç biçimindeki çifte hamamlara örnek olarak verilen hamam, Ali Bey Cami’nin bitişiğinde olması nedeniyle aynı tarihlerde yapılmış olabileceği var sayılıyor. Yuvarlak kemerli kapıdan geçilen soğukluk bölümü, ,  ortada bütün, yanlarda yarım kubbelerle örtülü biçimdedir. Sıcaklık bölümü de kubbeyle örtülmüş olup sekizgen kasnaklara oturtulmuş kubbeler dört köşesinde yine kubbeli halvetler bulunmakta. Çankırı Belediyesi tarafından onarılarak açılan hamamın kadınlar bölümü de aynı şekilde dizayn edilmiştir.

  • Konum: Tabakhane, Hamam Sk. No:29, 18100 Çankırı Merkez/Çankırı
  • Telefon: 08:30-22:00
  • Giriş Saatleri: 0376 212 14 00
  • Yol tarifi al >

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Milli Parklar

10- Ilgaz Dağı Milli Parkı

ılgaz dağları milli parkı

Burası Neresi? Hangi mevsim olursa olsun fark etmeksizin gidebileceğiniz Ilgaz Dağı Milli Parkı, huzuru yakalayabileceğiniz kaliteli oksijene sahip bir cazibe noktasıdır. Özellikle kış aylarında ziyaret edilen bölge yalnızca bu dönemde değil oldukça yoğun ilgi görmektedir. Elbette ki kışın geldiğiniz de kış sporlarıyla keyifli vakit geçirip çevreyi keşfedebilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahip olan Ilgaz Dağları Milli Parkı, görülmesi nadir bitki çeşitlerinin yanında karaçam, kızılçam ve köknar ağaçlarını görebilirsiniz. Bitki örtüsünün sağladığı şartlar sebebiyle yaban domuzu, kurt, ayı, geyik gibi hayvan türlerine de ev sahipliği yapıyor.Park içerisinde çadır kampı ve kayak merkezine yakın noktada yer alan konaklama seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz.

Kaçırmayın! Kayak sezonu Aralık ayında başlıyor olup Nisan ayına dek sürmektedir. Bu özelliği ile ön plana çıkıyor olsa da diğer aylarda da trekking, kamp, botanik gezileri, doğa yürüyüşü, dağ tırmanışı, bisiklet turları, koşu, foto safari, kuş, böcek ve hayvan gözlemleme, piknik gibi etkinliklere de açık.

  • Konum: 37210 Bostan Köyü/Kastamonu Merkez/Kastamonu Merkez/Kastamonu
  • Giriş Saatleri: 09:00-17:00
  • Telefon: 0312 207 50 00
  • Yol tarifi al >

11- Ilgaz Yurduntepe Kayak Merkezi

ılgaz kayak merkezi

Burası Neresi? Ilgaz Dağları Milli Parkı içerisinde bulunan kayak merkezi, turizmin canlı olup iki adet piste sahiptir ve geceleri kayak yapma imkanı sunuyor. Bölge içerisinde üç adet konaklama tesisi bulunuyor. Kış tatiliniz için tercih edebileceğiniz bölgeler arasında düşünebileceğiniz gelişmekte olan kayak merkezi, sahip olduğu uzun çam ağaçları gününüze güzellik katacak. Çankırı’da bulunan sık meşe örtüsü sonrasında Ilgaz Dağı’na çıktıkça öncelik olarak sizleri kara çam ormanları selamlıyor.

1976 senesinde Milli Park olarak tescillenen park büyükçe bir alana yayılmaktadır. Volkanik bir yapıdaki Ilgaz Dağları, yalnızca kışın değil bahar aylarında da tüm ihtişamı ile siz ziyaretçilerini bekliyor. Göknar ormanlarının metrelerce uzun boylarını yakından gördükçe kapılmamak içten bile değil.

Neden gitmeliyim? Türkiye’deki önemli kayak merkezleri arasında bulunan Yurduntepe Kayak Merkezi, çocuklarınızla ya da sevdiğiniz insanla güzel bir hafta sonu kaçamağı için ideal noktalardan biridir.

  • Konum: 37210 Bostan/Kastamonu Merkez/Kastamonu
  • Telefon: 0530 16218 37
  • Giriş Saatleri: 09:00-17:00
  • Yol tarifi al >

12- Yıldıztepe Kayak Merkezi

Burası Neresi? Ilgaz Dağı içerisinde yer alan Yıldıztepe Kayak Merkezi turizme kazandırılması adına pek çok çalışma yapılmıştır. Elbette ki ülkemizdeki diğer kayak merkezlerine oranla yoğun ilgi görmese de kendine has bir ziyaretçi sayısına sahiptir.

Yeşil, kırmızı ve siyah isimlerinin verildiği pistlerin bulunuyor olup; yeni başlayanlar için yeşil pistte eğitim çalışmaları yapılırken, orta düzey kayakçılar için kırmızı pist ayrılmıştır. Siyah pist ise; konuya hakim kayakçılar tarafından kullanılmaktadır. Her düzey kayakçılara faaliyet veren Yıldıztepe Kayak Merkezi, güvenli pistleriyle ön plana çıkıyor. Sessiz sakin bir kayak tatili için tercih burayı tercih edebilirsiniz.

  • Konum:  Kıssenir, 18400 Saraycık/Ilgaz/Çankırı
  • Giriş Saatleri: 09:00-21:00
  • Telefon: 0554 379 61 10
  • Yol tarifi al >

-Parklar

13- Kenbağ Tabiat Parkı

Burası Neresi? Şehir merkezine 7 kilometre mesafede yer alan Kenbağ Tabiat Parkı, toplamda 36 hektarlık bir alanı kapsıyor olup merkeze olan yakınlığı sebebiyle oldukça yoğun olarak ziyaret edilmektedir. Hem içerisinde hem çevresinde bulunan Karaçam ağaçları eşliğinde oldukça keyifli bir piknik alanı mevcut. Piknik alanı olarak tasarlanan bu alanda piknik masaları ve kamelyalar yer alıyor.

  • Konum: 18000, İçyenice/Çankırı Merkez/Çankırı
  • Telefon: 0312 207 50 00
  • Yol tarifi al >

14- Kadın Çayırı Tabiat Parkı

Burası Neresi? Ilgaz Dağları’nın amaçlarında konumlanan Kadın Çayırı Tabiat Parkı, Çankırı’nın en ünlü parklarından biri olma özelliğine sahip. Şehir merkezine 70 kilometre mesafede yer alan bu park günlük ziyaretler ve kamp yapmak için oldukça elverişlidir. Yeşil doğası ve muhteşem çam ağaçlarının arasında yürüyüş ve piknik yapmak oldukça keyifli. İçerisinde pek çok ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz her şey mevcut.

  • Konum: Cömert Köyü Yolu no 57, 18400 Saraycık/Ilgaz/Çankırı
  • Giriş Saati: 08:00-22:00
  • Telefon: 0561 617 81 81
  • Yol tarifi al >

15- Hazım Dağlı Tabiat Parkı

hazım dağlı tabiat parkı
Görsel Kaynak: Anadolu Ajansı

Burası Neresi? Yapraklı ilçesinde bulunan Hazım Dağlı Tabiat Parkı, merkeze 40 dakikalık bir uzaklıkta yer alıyor. İçerisindeki göleti ile bir tablo görüntüsü yaratan bu doğanın bir harika parçası tabiat parkı, ahşap bungalovlarla daha da güzel bir görüntüye kavuşturulmuş. Temiz ve kaliteli oksijeni ile yürüyüş,piknik veya konaklamak için tercih edebilirsiniz. Ulaşımı oldukça kolay ve rahat olması sebebiyle de bir tercih noktası haline gelmektedir. Balık avlayabileceğiniz, çadır kampı ve daha pek çok aktivitenin gerçekleştirilebildiği park siz ziyaretçilerini bekliyor.

-Göller

16- Osman Gölü

Burası Neresi? Doğal güzellikleri bitmiyor. Bunlardan biri de Osman Gölü elbette. Ilgaz ilçesinde bulunan göl, merkeze 26 kilometre kadar uzakta yer alıyor. Büyük ve küçükbaş hayvanların otlandıkları ve yaylacılık yapılan bu alandaki gölet küçükte olmasına rağmen doğa ile uyumlu bir görüntü yakalamayı başarıyor. Bayramören ve Kurşunlu ilçelerin olan yakınlığı sebebiyle her iki taraf içinde yayla olarak ortak olarak kullanılmakta. Sarıçam ve Köknarlarla bezenmiş olan gölün bulunduğu yaylaya gelerek kısa bir yürüyüş yapabilir, dilerseniz kendi çadırınızla da kamp kurabilirsiniz.

17- Karaören Göleti

Burası Neresi? Çankırı’nın meşhur göleti Karaören Göleti’de listemizde yerini alıyor. Şehir merkezine 46 km uzaklıkta bulunan gölet, Şabanözü ilçesine de 6 km kadar yakın bir mesafede. Etrafında yer alan çam ve meşe ağaçlarıyla dikkat çeken gölette yüzmek tehlikeli olduğu için, yüzme imkanınız bulunmuyor. Genellikle çevre bölgelerden gelenlerin mesire alanı olarak kullandığı gölette, keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

18- Balıklı Göl

Burası Neresi? Çankırı’nın Atkaracalar İlçe merkezine 3 kilometre uzaklıktaki bu göl içerisinde asker balıklar adı verilen balıklar yaşamaktadır. Bu balıkların vücudunun her bir tarafından yara bulunuyor. Bunun nedeni hakkında şöyle bir rivayet bulunuyor; önceki zamanlarda da burada balıklar yaşarmış. Ancak bu balıkların vücutlarında herhangi bir yara bulunmuyormuş. Çanakkale Savaşı’nda bu balıkların sayısı gün geçtikçe azalmış. Savaş bitiminde geri dönen balıkların vücutlarında yaralar olduğun görülmektedir. O gün bu gündür asker balık olarak adlandırılmış ve kutsal olarak görülmeye başlanmıştır.

-Mesire Aanları

19- Bülbül Pınarı Mesire Yeri

Burası Neresi? Çankırı’ya 23 kilometre mesafede yer alan Bülbül Pınarı Mesire Alanı, genel olarak hafta sonları piknik yapmak amacıyla kullanılıyor. İçerisinde kamelya, seyir terası, mangal yapmak için ocak ve lavabo gibi ihtiyaç noktaları mevcut.

20- Derbent Mesire Alanı

Burası Neresi? Derbent Mesire Alanı, Ilgaz ilçesi sınırlarında yer alıyor olup şehir merkezine 74 kilometre kadar uzaklıktadır. İçerisinde şehitliğinde bulunması sebebiyle Derbent Şehitliği olarak da biliniyor. Toplamda 5 hektarlık bir alanı kaplayan mesire alanında piknik yapıp, doğanın tadını çıkarabilir ve isterseniz küçük bir motel olan tesiste de konaklayabilirsiniz.

21- Alpsarı Göleti Mesire Alanı

alpsarı göleti mesire alanı

Burası Neresi? Çankırı halkı tarafından en fazla sevilen Alpsarı Göleti Mesire Alanı, Alpsarı Göleti’nin hemen kenarında düzenlenen piknik alanı içerisinde; özel yürüyüş yolları, saha, piknik masaları ve güzel bir yemek yiyebileceğiniz restoranıyla ilgi çekiyor. Gölette deniz bisikleti ve tekneler ile gezilerde gerçekleştirebilirsiniz.

22- Çerkeş Orman Fidanlığı Mesire Yeri

Burası Neresi? İlçe merkezine 3 kilometre kadar uzaklıkta yer alıyor olup Orman Fidanlık Müdürlüğü sahasında bulunan bataklık ve sazlık alan değerlendirilerek halk tarafından kullanılabilecek ve piknik yapabileceği bir alan haline dönüştürülmüştür. Farklı bitli türleri ile yeşillendirilen mesire alanındaki dört adet suni gölet içerisinde gökkuşağı alabalığı ve aynalı sazan balığı yetiştirilmektedir. Gölün yanında oturma alanları, ocaklar, çocuk oyun alanları, tuvaletler, çeşmeler ve misafirhane binası daha pek çok ihtiyaç alanları mevcuttur.

  • Konum: İstasyon, Hükümet Cad., 18600 Çerkeş/Çankırı
  • Yol tarifi al >

-Yaylalar

23- Kırkpınar Yaylası

kırkpınar yaylası

Burası Neresi? Türkiye’deki en güzel yaylalar arasında yerini alan Kırkpınar Yaylası, Emir Gazi Tepesi’nin yamaçlarında konumlanıyor olup flora bakımından zenginliği ile oldukça fazla ziyaretçiyi kendine çekmeyi başarmaktadır. Yaylada yetişen düğün çiçeği, yabani lale, sarı orkide, çuha, salepin mis kokuları eşliğinde çevreyi keşfederken aynı zamanda huzur dolu vakitler geçireceksiniz.

Neden Gitmeliyim? Yazın sıcaklarından bunalıp kendinizi serin bir noktaya atmak isterseniz Kırkpınar Yaylası’nı ziyaret edebilirsiniz. Yapabileceğiniz aktiviteler arasında yapmak, gölde yüzmek ve çok daha fazlası bulunuyor. Buraya gelirken telefonlarınızın şarjlarını fulleyin ki her bir noktayı çekebilme şansınız olsun.

24- Yapraklı Büyük Yayla

yapraklı büyük yayla

Burası Neresi? Çankırı’ya 30 kilometre uzaklıkta yer alan Yapraklı Büyük Yayla, yarım saat gibi kısa bir zaman içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Yemyeşil bir doğası ve kokulu köknar, karaçam ağaçlarıyla huzuru yakalayabileceğiniz muhteşem bir yer. Yaylayı günübirlik olarak ziyaret ederek yürüyüş ve keşif turlarına çıkabilirsiniz. Eğer konaklamak isterseniz herhangi bir işletme yok. Kendi kamp eşyalarınızı getirerek doğanın kucağında kalabilirsiniz.

-Mağaralar

25- Tuz Mağarası

tuz mağarası

Burası Neresi? Çankırı’nın en fazla ziyaret edilen noktalarından biri olan Tuz Mağarası, merkez ilçede konumlanıyor olup Türkiye’nin en büyük kaya tuzunun rezervine sahiptir. Yapılan üretimlerinden ardından pek çok galeri oluşmuş mağaradaki tuzdan meydana gelen sarkıt ve dikitler oldukça ilgi çekici. Mağaranın girişin oldukça geniş olup içerisi de bir o kadar geniştir. Burayı ziyaret ettiğiniz takdirde uzun ve keyifli bir yer altı dünyası sizleri bekliyor olacak.

Neden Gitmeliyim? Mağarada en dikkat çeken şey ise 200 yıldır bozulmadan kalan bir eşeğin cesedi olmasıdır. Bulunmasının ardından MTA Müzesi’nde sergilenmeye başlanmış ancak burada cesedin bozulması üzerine mağaraya tekrar geri getirilmiştir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka Tuz Mağarası’nı ziyaret etmenizi öneririm.

  • Konum: Çivi, Dede, 18000 Çivi, 18000 Çankırı Merkez/Çankırı
  • Yol tarifi al >

-Diğer

-Aquparklar

26- Koç Otel Aquapark

Burası Neresi? Aqupark Koç Otel içerisinde hizmet vermekte olup merkezde konumlanıyor. Sıcak yaz günlerinde gerek yerel halkın gerekse geziye gelen misafirlerine kapılarını aralayan aquparkta üç adet kaydırak ve iki adette havuz bulunuyor.

  • Konum: Abdulhalik Renda, Çankırı Ankara Karayolu 3 Km, 18000 Çankırı Merkez/Çankırı
  • Telefon: 0376 212 60 60
  • Giriş Saatleri: 10:00-19:30
  • Giriş Ücreti: Yetişkin 20 TL / 6-15 yaş 15 TL
  • Yol tarifi al >

*Yakınındaki Tatil Yerleri

27- Ankara

Ankara

Burası Neresi? Anadolu’nun tarihi içerisinde önemli bir yerleşim yeri olan Ankara, düzenli şehir yaşamıyla ön plana çıkıyor. Siyasi ve kültürel aktivitelerinde rol oynadığı başkentimiz, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor olsa da  pek çok göl ve parka da ev sahipliği yapıyor. Ankara’ya geldiğiniz takdirde ilk uğramanız gereken yerin elbette ki Anıtkabir olduğunu söylememe gerek yok. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün kabrinin bulunduğu Anıtkabir yerli ve yabancı turistler tarafından sıkla ziyaret edilmektedir.

Ayrıca şehirde sizi yeni heyecan ve meraklara sürükleyen Türk Hava Kurumu Müzesi, Ankara Oyuncak Müzesi, ODTÜ Müzesi, Ankara Tabiat Tarihi Müzesi, Ankara Etnografya Müzesi, Kurtuluş Savaşı Müzesi, Ankara Cumhuriyet Müzesi, Müze Köşk, Mehmet Akif Ersoy Müzesi sizleri bekliyor. Her ne kadar İç Anadolu’da yer alsa da göl ve parklarıyla popüler olan Ankara’da; Eymir Gölü, Göksu Parkı, Ulus Gençlik Parkı, Soğuksu Milli Parkı, Mogan Gölü, Seğmenle Parkı, Kuğulu Park yer alıyor.

Hititlerden Friglere dek uzanan bir geçmişe sahip olan şehirde pek çok tarihi yapı bulunuyor.  Ankara Kalesi, Hitit Güneş Kursu Anıtı, Camlı Köşk Zafer Anıtı, Başköy Kalesi, Augustus Tapınağı, Kayabaşı Mozaiği, Güvenpark Anıtı bunlardan yalnızca bazıları. Buraya geldiğinizde görmeden gitmemeniz gereken yerlerden biri de Atatürk Orman Çiftliği’dir. İçerisinde hayvanat bahçesi, Atatürk’ün Selanik’teki evinin benzeri, manevi kızı Ülkü Adatepe için yaptırılmış ev ve Karadeniz Havuzu bulunmaktadır.

*Ankara ile Çankırı arasında 131 kilometre vardır.

28- Kastamonu

kastamonu kalesi

Burası Neresi? Bünyesinde Ilgaz ve Küre Dağları gibi popüler milli parkları barındıran Kastamonu, gerek doğası gerekse tarihi ile unutulmaz bir gezi bırakıyor akıllarda. Mahmut Bey Cami ve İsmail Bey Külliyesi’nden yola çıkarak 12. yy’dan kalma Kastamonu Kalesi ve şehrin simgesi olan Kastamonu Tarihi Konakları oradan da Kastamonu Arkeoloji Müzesi’ni ve Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Kastamonu’nun ören yerlerini ziyaret etmek isterseniz Zımbıllı Tepe Höyüğü ve Kastamonu Pompeipolis Antik Kenti’ni gezebilirsiniz.

Mağaralara karşı bir ilginiz varsa Kastamonu ili tam size göre. Birbirinden heyecanlı keşifler yapmak için Kuyluç Mağarası, Sarpunalınca Mağarası ve Ilgarini Mağarası’na uğrayabilirsiniz. Hem yürüyüş hemde farklı doğa aktiviteleri için Çatak Kanyonu, Horma Kanyonu ve Valla Kanyonu’na uğramayı ihmal etmeyin. Yaz dönemlerinde canlanan şehirde birbirinden güzel plaj ve koylar bulabilirsiniz. En popülerleri ise Cide, Doğanyurt, Bozkurt, İnebolu, Abana ve Çatalzeytin’dir.

Yaz aylarında canlanan bir diğer yerlerden biri de yaylalardır. Birbirinden farklı güzellikteki Oluklu Yayla, Gürcü Yaylası, Asarbaşı Yaylası’na bu yaylalara çıkarak yeşilin ve doğanın tadını çıkartabilir, huzurlu saatler geçirebilirsiniz. Koruma altına alınan  Ilgaz Dağı Milli Parkı ve Küre Dağları Milli Parkı, benzersiz bitki ve hayvan türleri ile oldukça cazip bir gezi noktasıdır.

*Kastamonu ile Çankırı arasında 106 kilometre bulunmaktadır. 

*Yapılacak Şeyler

-Yapmadan Dönme

  • Kışın Çankırı’ya gelip Doruk Mevkinde kayak yapmadan,
  • Doğal güzelliğini gözler önüne seren Ilgaz Dağı Milli Parkını görmeden,
  • Tarihe ışık tutan Çankırı Müzesini gezmeden, DÖNMEYİN!

 *Tarihi Yerler

Tarih boyu pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Çankırı’nın geçmişine ışık tutan içerisinde önemli arkeolojik eserlerin sergilendiği Çankırı Müzesi, kuşkusuz şehre geldiğinizde en tepe noktada panoramik görüntüye sahip olan Çankırı Kalesi, Osmanlı Dönemi’nden kalma İmaret Cami, Büyük Cami, Ali Bey Cami, Mirahor Cami, 1700’lü yılların sonunda inşa el sanatları eserlerinin sergilendiği ve hediyelik eşyaların satıldığı edilen Buğday Pazarı Medresesi, Roma ve Bizans Dönemlerinden kalan kaya mezarlarından  Beşdut Kaya Mezarları, İndağı Kaya Mezarları, Sakaeli Kaya Mezarları ve daha nicesi için Çankırı’nın tarihi yerleri yazımıza tık tık.

*Gece Hayatı

Geleneksel etkinlikleri ile ön plana çıkan gece hayatı ile ilgi çeken Çankırı’da yer alan mekanlar sayesinde eğlenceli saatler geçirmenize olanak sağlıyor. Şehir merkezinde yer alan Prestige Bar, Tren Lounge, Exit Cafe ve Şefkat Restaurant bu mekanlardan yalnızca bazılarıdır. Eğer daha eğlenceli bir yer arayışı içerisinde iseniz Çerkeş’de bulunan Hoşbeş Club’ı ziyaret ederek ünlü DJ’lerin canlı performansları eşliğinde eğlencenin tadına doyabilirsiniz.

*Alışveriş

Çankırı geziniz dönüşünde mutlaka almanız gereken bir şey varsa oda tartışmasız tuz lambasıdır. Kendiniz ve sevdiklerinize alıp evinizin bir köşesine koyarak havanın kalitesini artırabilirsiniz. Bir diğer  ürünler ise halkın el işi örneklerinden bir olan yaren giysili biblo bebekleri ile ahşap işçiliğine hayran kalacağınız bibloları alabilirken Bakırcılar Çarşısı’ndan Çankırı ibriği başta olmak üzere tas, sini gibi bakır eşyalara da göz atabilirsiniz.

*Şehir İçi Ulaşım

Şehir içi ulaşımın oldukça gelişmiş olduğu Çankırı’da bulunan otobüs ve minibüsler ile şehrin her bir noktasına sorunsuz şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

“Çankırı’da Gezilecek Yerler | 28 En İyi Yer (Detaylı)” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin