Çanakkale Gezilecek Yerler Listesi | En Efsanevi 85 Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında: Türkiye’nin kurtuluşunda en önemli mücadelelerin verildiği ve muhteşem bir kahramanlık öyküsünün yazıldığı Çanakkale, Anadolu’nun kuzeybatısında, Marmara ve Ege Bölgesi içerisinde toprağı bulunan bir şehirdir. Edirne, Balıkesir ve Tekirdağ şehirleriyle komşudur. Çanakkale’nin nüfusu 2019 yılı verilerine göre 540.662’dir. Bu oranla Türkiye’nin 39. büyük şehridir. Çanakkale Destanı’yla ünü tüm dünyaya yayılan şehre bağlı Gelibolu Yarımadası, özellikle 18 Mart Çanakkale Zaferi’nde milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Kaç günde gezilir: Çanakkale gezisi için ortalama 3 gün yeterli olacaktır.

Ziyaret için en uygun zaman: Çanakkale yılın her döneni ziyaret edilebilir. Lakin şehrin en popüler dönemi Nisan ve Eylül ayları arasını kapsayan yaz sezonudur.

Müze kartları: Çanakkale’de bulunan müzelerin çoğunda, Müzekart geçerlidir. Türkiye’nin hemen her şehrinde geçerli olan Müzekart ve Müzekart+ ile Çanakkale’de de birçok müzeye ücretsiz veya indirimli olarak giriş yapabilirsiniz.

Havalimanı/Merkez ulaşım: Bu konuyla ilgili en doğruyu bilgiyi almak için Çanakkale Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ne Yenir; Çanakkale oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Her biri damağınızda ayrı bir tat bırakacak olan bu lezzetleri ve nasıl yapıldıklarını öğrenmek için: Çanakkale’nin Yöresel Yemekleri

*Çanakkale Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

– Sembolik Yapılar

1. Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı

Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Abidesi

Burası Neresi? Çanakkale gezilecek yerler ilk sırasında elbette ki Çanakkale Şehitliği geliyor. 1960 yılında açılan Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı, 1915 yılında Çanakkale Savaşı’nda hayatını kaybeden Mehmetçikler adına yapılmıştır. Gelibolu Yarımadası Milli Parkı içinde bulunan anıt, bölgenin en önemli ziyaret noktalarının başında gelmektedir.

Neden Gitmeliyim? Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Abidesi, Türk milletinin aziz tarihini anlamak ve şehitlerimizin her birini yad etmek için her vatandaş tarafından mutlaka ziyaret edilmelidir. Çanakkale Boğazı’nın ucunda, Morto Koyu-Hisarlık Tepe üzerinde yer alan Şehitler Anıtı, Feridun Kip, İsmail Utkular ve Doğan Erginbaş tarafından tasarlanmış, 17 Nisan 1954 yılında ise temeli atılmıştır. Dört ayak ve bir kubbeden oluşan 41,7 metre yüksekliğindeki anıtın ziyarete açılışı ise 21 Ağustos 1960 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Devasa bir yapı olan Şehitler Anıtı’nın yanında ayrıca; Mustafa Kemal Çanakkale’de Anıtı, Türk Bahçesi, Mehmetçik Anıtı, Meçhul Asker Kabri, Yaralı Asker Anıtı ve Türk Şehitliği yer almaktadır.

Tarihteki en kanlı savaşlardan birine sahne olan Çanakkale’de 213.882’den fazla şehidin var olduğu bilinmektedir. Anıtın denize bakan ayaklarında deniz savaşları; karaya bakan ayaklarında ise karada verilen mücadele yazılı bir şekilde anlatılmaktadır. Tavanında mozaikle işlenmiş bir Türk bayrağı yer almaktadır. Şeref Holu’nde ise Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitlerine itafhen yazdığı şiirinden bir dörtlüğün yer aldığı lahit taşı ziyaretçileri karşılamaktadır. Şehitliğin giriş kapısının hemen sağında Mustafa Kemal tarafından 1934 yılında yabancı askerlere hitaben yazılan ünlü sözleri yer almaktadır.

Türkiye’nin ve Türk milletinin sağlam temellere dayandığı ve yıkılmaz olduğu anlamını taşıyan Şehitler Abidesi’nin yanında bulunan Türk Bahçesi’nde lale motifi oldukça dikkat çekicidir. Lale, Orta Asya’dan Anadolu’ya getirilen Türklere özgü bir çiçektir. Bunun yanı sıra bahçe içerisinde bulunan 8 siyah Türk Bayrağı, Çanakkale Cephesi haricinde Osmanlı’nın katılıp kaybettiği 8 ayrı cepheyi simgeler.

Kaçırmayın! Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı, Türkiye’nin dört bir köşesinde kutlanan 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilir. Hatta bunun için ülke çapında Çanakkale Turları düzenlenir. Şehitlikte İngiltere, Fransa ve Anzaklara ait anıtlar da bulunup; her biri kendi ülkesinin vatandaşları tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.

  • Adres: Kemalpaşa, Kilye Mevkii No: 1, 17900 Seddülbahir/Eceabat/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

2. Akbaş Şehitliği

akbas sehitligi

Burası neresi? 1945 yılında açılan şehitlik, Akbaş civarında Eceabat ilçesinde bulunmaktadır. Şehitlikte 459 adet sembolik mezar taşı bulunmaktadır ve Çanakkale Savaşı esnasında batan gemilerde şehit olan askerlerin anısına yapılmıştır. Şehitliğin olduğu bölgede 648 askerin şehit olduğu tahmin edilmekle birlikte tam olarak kaç askerin burada şehit olduğu bilinmemektedir.

Şehitlik toplamda 1000 m²’nin üzerinde bir alanda kurulmuştur. Şehitlikte Atatürk’ün söylemiş olduğu “Türk Kumandanları kumanda etmesini, Türk askeri ölmesini bildi. Harbi kazanışımızın sırrı bundan ibarettir.” sözleri ziyaretçileri oldukça etkileyen detaylardandır.

Neden gitmeliyim? Muhteşem bir şekilde düzenlenmiş olan Akbaş Şehitliği, Türk milletinin vatan için ne canlar feda ettiğini ve ne zorluklar yaşadığını anlamak adına Çanakkale’ye gelen herkes için görülmesi elzem yerlerden biridir.

  • Adres: 17900 Yalova/Eceabat/Çanakkale
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Yeni Zelanda Anıtı ve Mezarlığı

Yeni Zelanda Aniti

Burası neresi? Çanakkale Savaşı’nda birçok ulustan insan hayatını kaybetti. Yeni Zelanda halkından hayatını kaybedenleri anmak amacıyla inşa edilen Yeni Zelanda Anıtı da bu askerlerin hatırasını yaşatmaktadır. Özellikle Conk Bayır bölgesinde savaşan Yeni Zelandalılar burada birçok kayıp vermiştir.

Anıtın tasarımı Yeni Zelandalı bir mimar olan S. Hurst Heager tarafından yapılmıştır. Anıttaki rüzgarlık çubukları savaşta hayatını kaybeden Yeni Zelandalı askerleri sembolize etmektedir ve bu rüzgarlıklar üst üste binmiş bir şekilde tasarlanmıştır. Bu anıt bölgedeki diğer anıtlara göre daha belirgin ve dikkat çekicidir.

Neden gitmeliyim? Çanakkale evrensel öneme sahip bir bölge olduğundan buraya yabancı turistler tarafından da büyük ilgi gösterilmektedir. Birçok ulus özellikle de savaşta hayatını kaybetmiş olan askerlerini anmak amacıyla buraya gelmektedir. Yeni Zelanda Anıtı da özellikle Yeni Zelanda halkı tarafından sıklıkla ziyaret edilen noktalardan biridir. Savaşın izlerini anmak ve ölen askerlere saygı göstermek için siz de her ne kadar yabancı bir ulusun anıtı olsa da bu mezarlığı ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: 17900 Kocadere/Eceabat/Çanakkale
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

4. Aynalı Çarşı

Aynalı Çarşı

Burası Neresi? Çanakkale’nin tarihi yerleri arasında önemli bir yere sahip olan ve 1890 yılında inşa edilen Aynalı Çarşı, Çanakkale Savaşları sırasında büyük hasar almıştır. Çarşı, o dönemlerde o kadar meşhurdur ki Çanakkale türkülerine dahi konu olmuştur. Çarşının isminin aynalı olmasının ise o zamanlar çarşıda “Ayna” ismi verilen at gözlüklerinin satılmasından geldiği rivayet edilmektedir. Çarşı 1960 yılında restore edilerek hasarlı görünümünde kurtulmuştur. Günümüzde çarşıda çeşitli hediyelik eşyalar satan dükkanlar bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Aynalı Çarşı’nın, Osmanlı Dönemi, II. Abdülhamit padişahlığında, 1889 yılında “İlyo Halyo” adlı Yahudi tüccar tarafından İstanbul‘daki Mısır Çarşısı’nın minyatürü olarak yaptırıldığı biliniyor. Çarşının kırmızı taştan yapılmış, kemerli kapısı mimari yapısı ve kabartma çiçek desenleriyle süslenmiş kilit taşıyla dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra giriş kapısı üzerinde bir kitabe bulunuyor. Kitabe üzerinde ”Adaletliliği ile tanınan Sultan Gazi II. Abdülhamid Hazretleri’nin lütuf ve sahip çıkmalarıyla, kendine bağlı Musevi uyruğundan, İlyo Halyo kullarının çabalarıyla yaptırılmış ve gönülde yer tutan çarşıdır.” yazıyor.

130 yıllık bir tarihe sahip olan Aynalı Çarşı, Çanakkale ile özdeşlemiş, şehri simgeleyen önemli yapılardan biridir. 57 esnafın bir arada, birlik içinde çalıştığı çarşıda, genel olarak seramik tarzı hediyelik ürünler satılıyor. Şehir merkezinde bulunan Feribot İskelesinden veya Çanakkale Saat Kulesi’nden 5-10 dakikalık kısa bir yürüyüşle çarşıya ulaşabilirsiniz. Şehrin sembollerinden biri olan Aynalı Çarşı’yı, sizler de Çanakkale’de gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

  • Adres: Kemalpaşa, İnönü Cd. No: 124, 17000 Çanakkale Merkez
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 19.00 *Tüm hafta açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Truva (Troya) Antik Kenti

Truva Antik Kenti

Burası Neresi? Kaz Dağı eteklerinde, Çanakkale il sınırları içinde, günümüzde Hisarlık olarak adlandırılan Arkeolojik bölgede yer alan Truva Antik Kenti, diğer adıyla Troya, Homeros’un İlyada destanında bahsi geçen Troya Savaşı’na sahne olan tarihi şehirdir. Antik kentin keşfi, Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından, 1870’li yıllarda gerçekleştirilmiştir. Kazıların yapıldığı dönemde, ortaya çıkartılan tarihi eserlerin çoğu maalesef yurt dışına kaçırılmıştır. Lakin günümüzde eserlerin bir kısmı Türkiye’de, bir kısmı da Rusya ve Almanya’daki müzelerde sergilenmektedir.

1998 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Truva Antik Kenti’nin tarihi MÖ 3 binli yıllara kadar dayanmaktadır. Son derece gelişmiş bir kanalizasyon sistemi ve yapı temelleri, tiyatrolar, hamamlar, çeşmeler, heykeller ve bunlar gibi daha birçok buluntu Truva Antik Kenti’ndeki arkeolojik çalışmalar sonucu ortaya çıkan eser ve yapılardır. Yunan mitolojisinde Zeus’u kandırdığı için yine Zeus tarafından Olympus’tan aşağı atılan tanrıça Ate’nin ilk düştüğü yer olarak geçen Troya hakkında bir dizi efsane anlatılır.

Bir Efsane! Truva Antik Kenti, Frigya Kralının düzenlediği bir yarışma sonucu, kent kurma hakkına sahip olan Tros’un oğlu İlios tarafından kurulmuştur. İlios, Yarışmada ödül olarak verilen siyah boğayı takip edip, boğanın durduğu yere bir kent kurmaya karar verir. Boğanın, Tanrıça Ate’nin Zeus tarafından düşürüldüğü tepede yere çömelmesiyle, şehir bu tepe üzerine kurulur. Kurulan şehre İlios’un babası Tros’tan dolayı ‘‘Troya’’ adı verilir. Daha sonra Akalar tarafından şehir yıkılır.

Efsaneye göre bunun sebebi Tanrıça Ate’nin getirdiği kötü şanstır. Bir diğer efsanede; Kaz Dağındaki tanrıçalar arası güzellik yarışması sonucu, evli bir kadın olan Helen dünyanın en güzel kadını seçilir. Dünyanın en güzel kadının aşkını kazanan Priamos’un oğlu Paris, Helen’i kaçırıp, Troya’ya getirir. Bu olay sonucu Troya’nın yıkılmasına yol açan büyük Truva Savaşı gerçekleşir.

Kaçırmayın!

Troya Ören Yeri girişinde, hem dünyanın hem de Çanakkale’nin en önemli çağdaş arkeoloji müzelerinden biri olan Troya Müzesi yer almaktadır. 2018’de ziyarete açılan müzede, Troya ile ilgili önemli bulgu ve yapılar sergilenmektedir. Son dönemlerde yapılan çalışmalarla Çanakkale Arkeoloji Müzesi de Troya Müzesi’ne dahil edilmiştir. Müze girişi ücretli olup; Müzekart ve Müzekart+ geçerlidir. Kenti ziyaret etmeye geldiğinizde kendine münhasır havası ve sakinliği ile insanda dinginlik hissi uyandıran Geyikli’de biraz vakit geçirebilir ve keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

  • Adres: Merkez İlçe, Tevfikiye Köyü, Truva 6 sokak No:12, Çanakkale
  • Telefon: 0286 217 67 40 – 0286 283 00 61
  • Çalışma saatleri: Yaz Dönemi (1 Nisan-31 Ekim): 08.30 – 19.00 / Kış Dönemi (31 Ekim-1 Nisan): 08.30 – 17.30 *Tüm hafta açık
  • Yol tarifi al >

6. Manfred Osman Korfman Kütüphanesi

Manfred Osman Korfman Kutuphanesi
Görsel Kaynak: Rabia Esra Çetinkaya

Burası neresi? Çanakkale’deki Tıflı Camii’yle karşılıklı bulunan Korfman Kütüphanesi, 19. yüzyıldan kalma eski bir okulda bulunmaktadır. Bina aynı zamanda kilise gibi farklı görevler de üstlenmiştir. Kütüphane, 1988 ile 2003 yılları arasında Truva’da arkeoloji müdür olan Manfred Osman Korfman’ın Çanakkale’ye bırakmış olduğu bir mirastır. Kendisi kütüphaneye 6 bin kitabın yanı sıra 10 bin makale bağışlamış ve kütüphanenin oluşmasına büyük katkı sunmuştur.

Neden gitmeliyim? Tarihi bir kütüphaneyi görmek ya da kitaplar arasında huzurlu zamanlar geçirmek istiyorsanız Korfman Kütüphanesi, Çanakkale’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Fevzipaşa, Tıflı Sk. No: 12, 17100 Çanakkale Merkez/Çanakkale
  • Telefon: (0286) 213 72 12
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 10.00-17.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

7. Gelibolu Mevlevihanesi

gelibolu mevlevihanesi

Burası neresi? Çanakkale’nin Gelibolu ilçesindeki Mevlevihane, dünyanın en büyük Mevlevi dergahı olarak bilindiğinden çok önemli simgesel noktaların başında gelmektedir. Tarihsel bir geçmişe sahip olan tekke, Mevlevi kültürü için çok önemli bir yapıdır. Derviş yetiştirilen 15 dergahtan biri olan Gelibolu Mevlevihanesi’nin 17. yüzyılda kurulduğu tahmin edilmektedir.

Çanakkale Savaşı sırasında, düşman işgalinde tekke cephanelik olarak kullanılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından satın alınan tekke, 1994 yılında satın alınmıştır. Gerçekleştirilen restorasyonun ardından 17 Eylül 2005 tarihinde tekke yeniden ziyarete açılmıştır.

Neden gitmeliyim? Gelibolu merkezden sadece 5-10 dakikalık bir yürüyüş mesafesinde bulunan Gelibolu Mevlevihanesi, Gelibolu Kaymakamlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir ve yıl içinde burada bazı törenler de düzenlenmektedir. Eğer yolunuz Gelibolu’ya düştüyse bu önemli tarihi ve uhrevi mekanı mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Yazıcızade, Mevlevihane Cd. No:5, 17500 Gelibolu/Çanakkale
  • Yol tarifi al >

8. Truva Atı

Truva Atı

Burası Neresi? Yunun mitolojisinde ve Homeros’un destanında adı geçen meşhur Truva Atı, Troya (Truva) Savaşı’nın son bulması için Odysseus’un dahice bir planı sonrası ortaya çıkmıştır. Bu meşhur savaşın Çanakkale topraklarında gerçekleştiğine inanılmaktadır. Bu efsaneden dolayı Kültür Bakanlığı, 1973 yılına gelindiğinde atın bir kopyasını yaptırmaya karar verir. Lakin Truva atı zaman içerisinde epeyce eskimeye ve tahrip olmaya başlar.

Sonraki yıllarda Truva efsanesini filme çeken Hollywood sinema ekibi, filmde kullanılmak üzere orijinaline çok benzer bir Truva atı maketi yaptırır. Film çekimleri tamamlandıktan sonra söz konusu at, Çanakkale’ye hediye edilir. Truva Atı o gün bugündür Çanakkale’nin göbeğinde sergilenmektedir.

Bir Efsane! Truva Atı, Yunan mitolojisinde İthaka (Akhalılar) kralı olarak bilinen Odysseus’un Truva surlarını aşmak ve şehre gizlice girmek için yaptırdığı bir at maketidir. Kesin zekası ile ünlü olan Odysseus, Troya ile Akhalılar arasında 10 yıldır süregelen savaşı bitirmek ve Troya’yı ele geçirmek üzere, at maketini Troyalılara hediye eder ve savaştan çekiliyormuş gibi görünür. Planına göre Akhalıların üst düzey komutanları ve Odysseus Truva Atı’nın içine gizlenecekler ve vakti geldiğinde çıkıp şehri ele geçireceklerdir. Hikayeye göre: ‘‘Tahta at Tanrıça Athena’ya ait kutsal bir sunaktır. Atın devasa olmasının sebebi Troyalıların onu şehrin içine almalarını engellemek içindir.

Akhalıların beklentisi Troyalıların bu atı yakıp yıkmalarıdır. Böylece Tanrıça Athena’nın öfkesi Troya üzerine yönelecektir. Eğer Troyalılar atı şehrin içine alıp onu korurlarsa Athena’nın lütfu onlara yönelecektir. Troyalıların atı kabul etmesi için anlatılan bu uydurma hikayeden sonra istenilen olur ve Troyalılar atı kabul eder. Bunun üstüne savaşın bitişini kutlamak için gece bir eğlence düzenleyen ve alkolün de etkisiyle sızıp kalan Truvalılar, Akhalıların saldırısına uğrar ve katledilirler. Truva’nın baştan sona yakıldığı bu katliamın akabinde şehir yerle bir olur ve tamamen yıkılır.”

  • Adres: Cevat Paşa, Kayserili Ahmet Paşa Cd. 24/2, 17100 Çanakkale Merkez
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

9. Polente Deniz Feneri ve Yel Değirmenleri

Polente Feneri

Burası neresi? Bozcaada ilçesindeki Polente Feneri ve buraya çok yakın konumda bulunan yel değirmenleri Çanakkale’nin simgesel yapıları olarak kabul edilmektedir. Adanın batı kısmında yer alan yel değirmenleri 2000 yılında faaliyete geçmiş ve bu yıldan itibaren bölgenin elektrik üretimine katkı sunmaya devam etmektedir. 1861 yılında yapılan ve 32 metre yüksekliğe sahip olan Polente Deniz Feneri ise günümüzde hala denizciler için yol göstermeye devam etmektedir.

Neden gitmeliyim? Özellikle yaz aylarında buraya gelen insanlar muhteşem manzaranın tadını çıkarma şansına sahip olmaktadır.

  • Adres: Cumhuriyet, 17680 Bozcaada/Çanakkale
  • Ziyaret saatleri: 24 saat
  • Yol tarifi al >

10. Kilitbahir Kalesi

Kilitbahir Kalesi

Burası Neresi? Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı bir köy olan Kilitbahir, Gelibolu Yarımadası’nın güneyinde boğazın en dar yerinde konumlanıyor. Kilitbahir, isim olarak, ”deniz kilidi” anlamına geliyor. Köyü önemli kılan özeliği ise Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan üç yapraklı yonca biçiminde büyük bir kale olan Kilitbahir Kalesi’ne sahip olmasıdır. İstanbul kuşatması sırasında Bizans’a yardım götürülmesini engellemek amacıyla yaptırılan kale, avlu içinde 7 katlı üçgen bir iç kaleden ve bu kaleyi çevrelen iç ve dış sur duvarlarından oluşuyor.

Kilitbahir Kalesi, Çanakkale Savaşı sırasında da önemli rol oynamış, 1980 yılında Kültür Bakanlığı tarafından “Korunması Gereken Kültürel Varlık” olarak tescillenmiştir. En son 2011-2013 yılları arasında restore edilen Kilitbahir Kalesi, günümüzde binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Gitmişken kalenin çıkışında kıyı boyunca uzanan ve Namazgah Tabyası olarak bilinen bölgeyi de ziyaret etmeyi unutmayın!

Kaçırmayın! Kilitbahir’e Çanakkale merkez iskeleden hareket eden GESTAŞ feribotları vasıtasıyla ulaşabilirsiniz. Haftanın yedi günü düzenlenen GESTAŞ seferleriyle ilgili daha fazla bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz.

  • Adres: Yalı Cd. 17900 Kilid’ül-Bahir/Eceabat/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: Kış Dönemi: 08.00 – 17.00 / Yaz Dönemi: 09.00 – 19.00 *Pazartesi kapalı
  • Yol tarifi al >

11. Conkbayırı

Conkbayırı

Burası Neresi? Conkbayırı, Gelibolu Yarımadası‘nın batı sahilinde, Eceabat ilçesinde, Kabatepe ile Besim Tepe arasında kalan tepede yar alıyor. Çanakkale gezilecek yerler arasında önemli bir yere sahip olan Conkbayırı, Mustafa Kemal’in taarruz emrini verdiği yer olarak Çanakkale Savaşı’nın en önemli anlarına tanıklık etmiştir. Anzac birlikleri 8 Ağustos 1915’te tepenin bir bölümünü ele geçirmiş, hava karardığında Çanakkale‘nin ışıklarını görünce bu noktayı Çanak Bayırı anlamına gelen “Chunuk Bair” olarak adlandırmışlar. Sonrasında halk arasında dönüşen tepenin adı Conkbayırı olarak kalmış ve günümüze bu şekilde ulaşmıştır.

Neden Gitmeliyim? Atatürk, 1915’te Conkbayırı Süngü Taarruzunu yönetirken bir şarapnel parçası göğsüne isabet etmiş, sağ göğüs cebinde bulunan saat sayesinde mutlak bir ölümden kurtulmuştu. Bu olayı yaşandığı nokta, 4 top güllesi ve bir levha ile belirtilmiş; üzerine ise Mustafa Kemal’i elindeki kırbacıyla tasvir eden bronz bir heykeli içeren Conkbayırı Atatürk Anıtı inşa edilmiştir.

Kaçırmayın! Conkbayırı’na ulaşmak için Çanakkale merkez iskelesinden, düzenli olarak hareket eden GESTAŞ’a ait Eceabat feribotlarına binmelisiniz.

  • Adres: Conkbayırı, Eceabat, Gelibolu Yarımadası/Çanakkale
  • Yol tarifi al >

12. 57. Piyade Alayı Şehitliği

57. Piyade Alayı Şehitliği

Burası Neresi? 57. Piyade, Osmanlı Ordusuna mensup askerlerden oluşan ve tamamı savaş sırasında yaşamını yitiren askerlerin oluşturduğu bir birliktir. Çanakkale Kara Savaşları’nın başlangıcı kabul edilen Anzac çıkarmasındaki ve diğer muharebelerdeki başarısıyla bilinen 57. Piyade Alayı’nı anmak ve şehitlerimizin ruhlarını yad etmek için Gelibolu Yarımadası’nda Eceabat ilçesi, Kocadere mevkiinde bir şehitlik anıtı inşa edilmiştir.

Yarbay Hüseyin Avni Bey’in komutasındaki 57. Piyade Alayı’nın Çanakkale Savaşı için önemi çok büyüktür. Büyük bir mücadele örneği gösteren alay, 628 şehit vermiştir. Kahraman şehitlerimiz anısına 1992 yılında açılan şehitlik, Çanakkale’de en çok ziyaret edilen noktalar arasında yer almaktadır. Ayrıca Şehitlik girişinin solunda, 10 Eylül 1994 tarihinde, 108 yaşında vefat eden son Çanakkale gazisi Hüseyin Kaçmaz’ın tasvir edildiği bir bronz heykel bulunmaktadır. 57. Piyade Alayı’nın yad edildiği bir diğer şehir Adana’dır. Adana’da kahraman piyadelerin adını taşıyan ‘‘57. Alay Şehitleri Camii’’ bulunmaktadır.

  • Adres: 17900 Kocadere, Eceabat/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

13. Seyit Onbaşı Anıtı

Seyit Onbaşı Anıtı

Burası Neresi? Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde, Rumeli Mecidiye Tabyası’nda bulunan Seyit Onbaşı Anıtı, Çanakkale Şehitliği’nin en sık ziyaret edilen yerlerinden biridir. Seyit Onbaşı, Çanakkale Savaşı sırasında 275 kilogramlık top mermisini tek başına kaldırmasıyla ünlenmiştir. Bu top mermisiyle savaşın seyrini değiştiren ve Türklerin lehine çeviren Seyit Onbaşı, tek başına kaldırdığı mermiyi topa sürmesiyle zırhlılardan birini batırmıştır.

Neden Gitmeliyim? Asıl adı Seyit Ali Çabuk olan Seyit Onbaşı’nın Balıkesir’in Çamlık köyünde doğduğu bilinmektedir. Güçlükle sırtlayıp, merdivenleri tırmandıktan sonra, üçüncü atışında zırhlı gemiyi batırmayı başaran Seyit Onbaşı’nın kahramanlık öyküsü, tüm Anadolu’ya yayılmış ve bizzat Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük takdirini kazanmıştır. Çanakkale zaferinde büyük rolü olan Seyit Onbaşı gibi nice Mehmetçiğimizi temsil eden bu anıt, aynı zamanda şehrin de simgesi haline gelmiştir. Dolayısıyla Çanakkale’de gezilecek yerler listesine sizler tarafından da mutlaka eklenmelidir.

Kaçırmayın! Seyit Onbaşı Anıtı’na ulaşmak için Çanakkale merkez iskelesinden Kilitbahir feribotuna binmelisiniz. Kilitbahir’de indikten sonra, Kilitbahir Kalesi-Namazgah Tabyası rotasını izleyerek Seyit Onbaşı Anıtı’nın yer aldığı Rumeli Mecidiye Tabyası’na ulaşabilirsiniz.

14. Çanakkale Saat Kulesi

Çanakkale Saat Kulesi

Burası Neresi? 1897 yılında inşa edilen Saat Kulesi, Çanakkale’nin en merkezi noktasında yer alıyor ve şehrin simgelerinden biri olarak kabul ediliyor. 5 katlı kulenin 4. katında saat; en alt katta ise bir çeşme bulunuyor. Çanakkale Saat Kulesi, Sultan II. Abdülhamid döneminde, İzmir gibi çoğu şehirde yaptırdığı kulelerden biridir. Kulenin çeşmesinin alınlığında, yeşil bir zemin üzerine altı satır ve yirmi dört kartuş içerisinde bir kitabe yer alır.

Kitabe metnin hemen üstünde II. Abdülhamid’in tuğrası bulunmaktadır. Gün içerisinde oldukça kalabalık olan Çanakkale Saat Kulesi, akşam vakitlerinde ışıklandırılarak harika bir manzara oluşturur. Dolayısıyla fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutmayın!

– Müzeler

15. Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi

Burası Neresi? Fetvane Sokağı ile Çarşı Caddesi’nin birleştiği noktada yer alan Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi, Çanakkale’nin kültürünü ve tarihini tanıtmak amacıyla 2009 yılında ziyarete açılmıştır. Çanakkale Kent Müzesi, iki katlı bir binada hizmet veriyor. Binanın giriş katında Çanakkale ilgili düzenlenen geçici sergilere ev sahipliği yapıyor. Söz konusu Çanakkale temalı sergiler iki ayda bir değişiyor.

Birinci katta, birbirine geçmiş iki bölüm bulunup; ilk bölümde Çanakkale’nin Antik Dönemleri, Osmanlı Dönemi, I. Dünya Savaşı’nın anlatıldığı bilgi panoları ve Çanakkale Savaşı’ndan kalan objeler sergileniyor. İkinci bölümde ise Çanakkale’yle ilgili çeşitli başlıklar altında oluşturulmuş görsellerin ve metinlerin yer aldığı ışıklı bilgi panoları bulunuyor.

Panolar, genel anlamda, ‘‘Çanakkale’de Mimari Miras, Kentte Ekonomi, Kentte Yaşam, Çanakkale’de El Zanaatları, Kentte eğitim, Çanakkale’de Nüfus ve Göçler, Çanakkale Kentinde Mustafa Kemal Atatürk ve Çanakkale’de Yerel Basın’’ temalarını kapsıyor. Müzenin en üst katında; şehir kütüphanesi, şehir arşivi, çok amaçlı bir salon, kent atölyesi, restorasyon atölyesi ve idari kısım yer alıyor.

  • Adres: Kemalpaşa, Fetvane Sk. No: 31, 17100 Çanakkale Merkez
  • Telefon: (0286) 214 34 17
  • Çalışma saatleri: Yaz Dönemi: 10.00 – 19.00 / Kış Dönemi: 09.00 – 17.00 *Pazartesi kapalı
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

16. Çanakkale Seramik Müzesi

Çanakkale Seramik Müzesi

Burası Neresi? Çanakkale’nin ünlü seramik sanatının ana hatlarıyla sergilendiği Seramik Müzesi, 2013’ten bu yana hizmet veriyor. Çanakkale Seramik Müzesi, şehir merkezinde Cevatpaşa mevkiinde yer alıyor. Arkeolojik – çağdaş ve endüstriyel seramiğin sürecini en iyi şekilde yansıtan müzenin kuruluşundan bugüne kadar 17 süreli sergiye ve çeşitli koleksiyonlara ev sahipliği yapmıştır.

Bunun yanı sıra müze, Çanakkale seramiğinin uluslararası alanlarda tanıtılması ve yaygınlaştırılması için iki çalıştay, iki seramik tasarım yarışması ve sekiz fuar organizasyonu gibi daha bir dizi önemli etkinliğe kapılarını açmıştır.

Neden Gitmeliyim? Çanakkale deyince akla şeylerden biri de tabi ki seramik. Eskiden hamam olan bir binada ziyaretçilerini ağırlayan Çanakkale Seramik Müzesi, bölgedeki seramik sanatıyla ilgili gelişimi gözlemleyebileceğiniz ve atölyede seramik yapımını tecrübe edebileceğiniz bir müze. Müzeye giriş ücretsiz. Çanakkale’ye özgü seramik çalışmalarını yakından görüp, fikir sahibi olacağınız Seramik Müzesi’ni Çanakkale’de gezilecek yerler başlığı altında ele alabilirsiniz!

  • Adres: Cevatpaşa Mahallesi, Kaya Sk. 31-33, 17010 Çanakkale Merkez
  • Telefon: (0286) 211 01 30
  • Çalışma saatleri: Kış Dönemi (1 Eylül-31 Mart): 09.00 – 17.00 / Yaz Dönemi (1 Nisan–31 Ağustos): 10.00 – 19.00 *Pazartesi kapalı
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

17. Rhapsodos Mozaik Atölyesi

Rhapsodos Mozaik

Burası Neresi? Kendisini bir Mozaik Atölyesi olarak tanımlayan Rhapsodos Mozaik, Çanakkale’nin merkezinde Yeni Havra mevkiinde, tarihi bir Yahudi mahallesinde yer alıyor. Çanakkale’nin meşhur seramiklerinin güzel bir paylaşımı olan kurumda, bir kişi tarafından üretilmiş ve 3,5 yılda tamamlanmış 43 mozaik portre sergileniyor. Mozaiklerin her birinde Troia kahramanlarının portreleriyle Troia Destanı’nın küçük bir canlandırılması yapılıyor.

Neden Gitmeliyim? Emine Özkaya Daloğlu’na ait olan mozaik portreler, yabancı turistlerin epeyce ilgisini çekiyor. ‘Rhapsodos: Mozaik Portrelerde Bir Troya Masalı’ adıyla görücüye çıkan sergi, Çanakkale’de gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri oluyor. Rhapsodos Mozaik’te, mozaik portreleri yakından inceleyebileceğiniz gibi her birinin yapım sürecine yakından şahit olabilirsiniz. Bunun yanı sıra Troya destanlarını tragedyalardan alınmış seçme metinleri okuyarak veya dinleyerek öğrenebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz Mozaik Portre siparişi verebilirsiniz.

Önemli! Rhapsodos Mozaik’e gitmeden evvel arayıp rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir. Sergi, seanslar halinde gezilip; her seans 10 kişi ile sınırlıdır. Rehber eşliğinde sergi anlatısı yaklaşık 1-1,5 saat sürmektedir. Sergiye giriş ücretleri dönemsel olarak değişmektedir. Bundan dolayı evvelce arayıp hem fiyatlar hem de seanslar hakkında bilgi almalısınız.

  • Adres: İsmetpaşa, Yeni Havra Sk No: 10, 17000 Çanakkale Merkez
  • Telefon: 0530 601 06 39
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 18.00 *Pazar günleri kapalı
  • Seans saatleri: 11.00 – 13.00 – 15.00 – 17.00
  • Giriş ücretleri dönemsel olarak değişmektedir.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

18. Çanakkale Deniz Müzesi

Çanakkale Deniz Müzesi

Burası Neresi? İçinde Nusret Mayın Gemisi’nin bir maketini de bulunduran Çanakkale Deniz Müzesi, Çanakkale’nin müzeleri arasında mutlaka ziyaret edilmesi gerekenlerden biri. Çimenlik Kalesi içinde bulunan müze içinde kütüphane, hediyelik eşya dükkanı ve fotoğraf galerisi de bulunmaktadır. 18 Mart 1915 Deniz Zaferinin 67. yıl kutlama programı kapsamında kurulan ve 2000 yılında modern müzecilik kapsamında yenilenen Deniz Müzesi oldukça geniş bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır.

Neden Gitmeliyim? ‘‘Çağdaş müzecilik anlayışını yakalamış örnek bir askeri müze olmak’’ amacıyla her yıl kendisine yenileyen ve daha da gelişen Çanakkale Deniz Müzesi’nde Kılıçlar, Madalyalar, Toplar, Üniformalar, Ateşli Silahlar ve Mayınlar olmak üzere toplam 6 farklı koleksiyon sergilenmektedir. Çanakkale Deniz Müzesi, şehrin farklı noktalarında 5 ayrı kola ayrılmıştır. Çimenlik Kalesi merkez müze olup; Binbaşı Nazmi Bey Resim ve Sergi Salonu, Nusret Mayın Gemisi, Piri Reis Galerisi, Müze Gemi Acar gibi bölümler bulunmaktadır.

Bunlar arasında şüphesiz en dikkat çeken Nusret Mayın Gemisi’dir. Çanakkale Şehitliği turları kapsamında her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen Nusret Mayın Gemisi, Türk tarihinin seyrini değiştiren 1915 Çanakkale Savaşı’nda önemli bir rol oynamıştır.

19. 1915 Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi

1915 Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi

Burası Neresi? Tarihçi Ahmet Uslu’ya ait kişisel bir müze olan Savaş Malzemeleri Müzesi, Eceabat’ın Seddülbahir Köyü’nde bulunuyor. Bu küçük müzede Çanakkale Savaşı esnasında kullanılan pek çok farklı nesneyi inceleme fırsatı yakalayabiliyorsunuz.

Neden Gitmeliyim? Çanakkale Savaşı’na dair pek çok envantere ev sahipliği yapan 1915 Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi’nin giriş katında; savaş esnasında askerlerin kullandığı; çatal ve kaşıklar, mermiler, mermi kutuları, mataralar, savaşla ilgili önemli belgeler, çeşitli madalyalar ve savaşta askerlerin giydiği ayakkabılar sergileniyor.

Müzenin alt katında ise savaş sırasında yaralanan askeri revirde tedavi eden doktor ve yaralanıp yardım isteyen askerlerin mankenlerle tasvir edildiği bir canlandırma yer alıyor. Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi’nin en dikkat çeken parçası ise Çanakkale Savaşı’nı simgeleyen parçalardan biri olan birbiriyle çarpışmış mermiler oluyor.

  • Adres: 17900 Seddülbahir/Eceabat/Çanakkale
  • Telefon: (0286) 213 27 41
  • Yol tarifi al >

20. Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi

çanakkale destani tanitim merkezi

Burası neresi? 7 Haziran 2012 tarihinde ziyarete açılan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Çanakkale’de elde edilen muhteşem zaferin sonsuze dek yaşatılması ve Çanakkale ruhunun yeni nesillere aktarılarak geliştirilmesini amaçlamaktadır. Farklı uluslardan ziyaretçiler için merkezdeki tanıtım faaliyetleri 7 farklı dildeki e-rehberlerdan yararlanılmaktadır.

Gelibolu Yarımadası’nda kurulan tanıtım merkezi içinde film ve çeşitli gösteriler için değerlendirilen 11 farklı oda bulunmaktadır. Bu odaların ikisinde 3D hikayeler gösterilmekte, üç odada ise savaşın önemli anlarının gösterildiği 63 dakikalık video izlenebilmektedir.

Günlük 2.000 kişiyi misafir edebilen merkez, 8.600 m²’lik kapalı bir alana sahiptir. Bu kapalı alanda savaşa dair nesnelerin sergilendiği iki katlı teşhir salonu, Çanakkale Savaşı’na dair kitapların bulunduğu kütüphane, mescit ve hediyelik eşya dükkanı yer almaktadır. Aynı zamanda 142 kişinin aynı anda kullanabildiği konferans salonu da bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Kültür ve Turizm Bakanlığı Gelibolu Tarih ve Çanakkale Savaşları Müdürlüğü bünyesinde ziyaretçilerini ağırlamaya devam eden merkez, Çanakkale’deki bu efsanevi zaferi daha iyi anlayabilmek için Çanakkale gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken duraklardan biridir.

  • Adres: 17900 Kocadere/Eceabat/Çanakkale
  • Telefon: +90 286 810 0050
  • Ziyaret saatleri: Salı günleri dışında her gün 09.00-20.15
  • Yol tarifi al >

21. Adatepe Zeytinyağı Müzesi

Adatepe Zeytinyağı Müzesi

Burası neresi? Günümüzde hala kuru baskı stilinde zeytinyağı üretimine devam eden bir fabrikada bulunan Adatepe Zeytinyağı Fabrikası, 2001 yılından bu yana müze olarak ziyaret edilebilmektedir ve bu anlamda ülkemizdeki türünün ilk örneklerinden biri olma özelliğini taşımaktadır. Müzenin bulunduğu bina Küçükkuyu’nun tarihi sabunhanesi binasıdır.

Neden gitmeliyim? Zeytin ve zeytinyağı kültürünü yakından tanımak isteyenler için Çanakkale’de gidilebilecek en önemli yerlerin başında Adatepe Zeytinyağı Müzesi gelmektedir. Ziyaretçiler müze ziyareti esnasında zeytinyağı toplama aletlerinden presleme makinelerine kadar zeytine dair birçok farklı makineyi inceleme fırsatına sahip olmaktadır.

  • Adres: Sahil Mah. Küçükkuyu, 17980 Ayvacık/Çanakkale
  • Telefon: 0532 524 12 32
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Yol tarifi al >

22. Mehmet Akif Ersoy Evi ve Müzesi

mehmet akif ersoy evi ve muzesi

Burası neresi? Bayramiç ilçesinde bulunan Mehmet Akif Ersoy Müzesi, ünlü şairimizin dünyaya geldiği tarihi evin restore edilmesinin ardından ziyarete açılmıştır. Ev, Çanakkale şehir merkezinden 70 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır ve şairimiz hayatının çocukluk dönemlerini bu evde geçirmiştir.

Mehmet Akif Ersoy Müzesi içinde, ülkemizin yetiştirmiş olduğu en önemli şaire ait kitaplar, şiirler, o döneme ait gazete örnekleri ve dönem mobilyaları gibi eşyalar incelenebilmektedir. Müzede aynı zamanda şairin tasvir edildiği çok gerçekçi balmumu heykeli de görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? İstiklal Marşımızı yazan Türk edebiyat dünyasının en önemli isimlerinden biri olan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anlamak ve ona ait eşyaları incelemek için bu tarihi evi mutlaka Çanakkale gezilecek yerler listenize eklemenizi öneriyoruz. Müzenin olduğu tarihi konak aynı zamanda etkileyici bir sivil mimari örneği olması nedeniyle mimariyle ilgilenen ziyaretçiler için de keyifli bir gezi imkanı sunmaktadır.

  • Adres: Camicedit, Şair, M. Akif Ersoy Sk. No:2, 17700 Bayramiç/Çanakkale
  • Telefon: (0286) 773 10 16
  • Yol tarifi al >

– Kordon

23. Kordon

Kordon

Burası Neresi? Çanakkale’nin göbeğinde kıyı boyunca uzanan ve Truva Atı’na da ev sahipliği yapan Kordon, günün her saati farklı bir güzelliğe sahiptir. Özellikle gün batımı ve boğaz manzarası Çanakkale Kordon’dan izlenmelidir.

Neden Gitmeliyim? Çanakkale’ye gelmişken Kordon boyunca yürüyüş yapmanın ve bir çay bahçesinde oturup demli bir çayın tadını çıkarmanızı öneriyoruz. Eğer bunu Çanakkale gezilecek yerler listenize başlamadan önce yaparsanız sizin için büyük bir enerji kaynağı, gezinizin sonunda yaparsanız da yorgunluğunuzu kolay bir şekilde atacağınız hoş bir dinlenme molası olacaktır.

– Tatil Yerleri/Adalar

24. Assos (Assos Antik Kenti)

assos antik liman

Burası Neresi? Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yer alan Assos, Behram Köyü’nde konumlanan bir antik kenttir. Assos, tarihi değerinin yanı sıra Türkiye’de yaz tatili denildiğinde akla ilk gelen beldelerden biri oluyor. Antik Çağda Troas diye adlandırılan bölgenin güney ucunda, Midilli adasının karşısında kurulmuş olan Assos, 1880-1883 yılları arasında, Amerikan Arkeoloji Enstitüsü’nün yaptığı arkeolojik kazılar esnasında, genç mimar Francis H. Bacon tarafından keşfedilmiştir.

Assos’un kuruluşu MÖ 900’lü yıllara denk gelmektedir. Şehirdeki en önemli yapı Athena Tapınağı ve antik amfi tiyatro alanıdır. Ayrıca Antik Çağ’ın en önemli düşünürü Aristo yaklaşık üç yıl burada yaşamış ve bir felsefe okulu kurmuştur. Bu açıdan bakıldığında Assos’un, dönemin kültür, sanat ve bilim merkezlerinden biri olduğu söylenebilir.

Neden Gitmeliyim? Şirin mi şirin Ege köylerinden biri olan Assos, tertemiz doğası ve berrak deniziyle her yıl, binlerce turistin ilgi odağında oluyor. Turistlerin Assos’taki ısrarının sebebi şüphesiz, doğal koyları ve yeşil doğasından kaynaklanıyor. Yazın burada denize girip, doğanın ve güneşin tadını çıkarmak gerçekten paha biçilemez bir deneyim oluyor. Assos’ta konaklamak için apart otel, pansiyon, otel ve kamping alanı gibi birçok seçenek mevcut. Türkiye’nin en iyi kamp alanlarından biri olan Assos’ta, insanlar genellikle çadırlarını yanında getirip, mevcut alanlarda kamp yapmayı tercih ediyor.

Bunun yanı sıra yukarıda da söz ettiğim gibi Assos’ta gezip görülmesi gereken yerler de mevcut. Başta Assos Antik Kenti olmak üzere; Kadırga Koyu, Sokakağzı, Antik Liman, Hüdavendigar Camii, Behramkale Köprüsü, Gymnasium ve Bouleuterion, Agora, Antik Tiyatro ve Athena Tapınağı gibi pek çok turistik nokta sizleri bekliyor. ‘‘Assos’ta ne yenir?’’ diye merak ediyorsanız hemen söyleyelim: Assos’ta, zeytinyağlı bakla, kabak çiçeği dolması, otlu gözleme ve avcı böreği gibi Ege mutfağına dair her lezzeti bulabilirsiniz.

25. Bozcaada

bozcaada

Burası Neresi? Bozcaada, Çanakkale’nin bir diğer ada ilçesidir. Türkiye’nin en büyük üçüncü adası olan Bozcaada, özellikle yaz aylarının popüler tatil rotaları arasında yer almaktadır. Ayrıca ülkedeki -il merkezleri hariç- köyü olmayan tek ilçedir. Bağcılık, deniz turizmi ve rüzgar santralleriyle öne çıkan Bozcaada’nın en meşhur şeyi şüphesiz lezzetli şaraplarıdır. Zira adada pek çok şarap tadım noktası bulunup; şarap üretimi ve bağcılık gelişimi için bir dizi festival düzenlenmektedir.

Neden Gitmeliyim? Çanakkale gezilecek yerler yazımızın en şirin güzergahlarından biri ise Bozcaada… Üzüm bağlarının içinde kaybolmak, denizin üstündeki güneşin batışındaki muhteşem manzaraya tanıklık etmek ve çok daha fazlası için Bozcaada’yı mutlaka listenize dahil etmenizi öneriyoruz. Yılın her mevsimi ziyaret için uygun bir iklime sahip olan Bozcaada seyahati için en popüler dönem olan yaz mevsimi tercih edilmelidir. Zira bu mevsimde denizin, güneşin ve doğanın tadını çıkarabilir, harika ve huzur dolu bir tatil geçirebilirsiniz.

Kaçırmayın! Gitmişken Bozcaada’nın turistik yerlerini de ziyaret etmelisiniz. Bozcaada’da; Rüzgar Gülleri ve Polente Feneri, Bozcaada Kalesi, Göztepe, Rum Mahallesi, Bozcaada Müzesi, Ayazma Plajı ve Geyikli Plajı gibi bir dizi yer sizleri bekliyor. Ayrıca Bozcaada’nın mutfağına dair lezzetlerin tadına mutlaka bakmalı; Rum meyhanelerine uğramayı unutmamalısınız. Bozcaada’nın meşhur şaraplarına hiç değinmiyorum bile! Son olarak: Bozcaada’da konaklamak için butik otel ve pansiyon gibi bir dizi seçenek mevcut.

26. Gökçeada

Gökçeada

Burası Neresi? Çanakkale’nin bir ilçesi olan Gökçeada, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük adası olma ayrıcalığına sahiptir. 91 kilometrelik kıyı şeridine sahip olan ada, Ege denizinin kuzeyinde, Saroz Körfezi’nin girişinde yer alıyor. Gökçeada, sessiz ve bir o kadar huzurlu atmosferiyle, kalabalıktan hoşlanmayıp, sakin bir tatil geçirmek isteyenler için idealdir.

Neden Gitmeliyim? Muhteşem doğası, etkileyici plajları ve huzur veren ortamı ile Gökçeada, denizin keyfini çıkarmak isteyenlerin Çanakkale’ye geldiklerinde yönünü çevirmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Gökçeada’da gezip görülecek yerler de mevcut.

Plajlardan, parklara, köylerden, koylara kadar birçok turizm noktasına sahip olan Gökçeada’da; Marmaros Şelalesi, Rum Köyleri, Aydıncık Plajı, Yıldız Koyu, Gökçeada Sualtı Milli Parkı, Laz Koyu, Gökçeada Tuz Gölü, Peynir Kayalıkları, Kuzulimanı ve Tepeköy Çınaraltı’nı mutlaka görmelisiniz. Gökçeada seyahati için yaz mevsimini tercih etmelisiniz. Ayrıca adasa sörf ve dalış gibi su sporlarını gerçekleştirebilirsiniz.

Kaçırmayın! Gökçeada’da konaklamak için butik oteller, pansiyonlar, kamping ve apart otel gibi imkanlardan yararlanabilirsiniz. Bunun yanı sıra gitmişken Gökçeada’nın mutfağının meşhur lezzetlerinden Bademli kurabiyenin ve Sakızlı muhallebinin tadına bakmayı unutmayın! Gökçeada’ya yaz sezonu boyunca düzenlenen 2 arabalı feribot ve 1 deniz otobüsü seferleriyle ulaşabilirsiniz.

27. Küçükkuyu

Küçükkuyu

Burası Neresi? ”Ege’nin başladığı yer” olarak bilinen Küçükkuyu, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı küçük bir tatil beldesidir. Belde ekonomisi genel anlamda turizm, balıkçılık ve zeytincilik sektörlerine bağlıdır. Assos’a 20 kilometre mesafede bulunan Küçükkuyu, bu nedenle de turistlerin uğrak noktalarından biri haline gelmiştir. Özellikle son yıllarda popülaritesi iyiden iyiye artan tatil beldesi, sessiz, sakin ve huzurlu bir yaz tatili geçirmek isteyenler için oldukça idealdir.

Küçükkuyu, Yunan mitolojisine de konu olmuştur. Zira Zeus’un yaşadığı ve Truva Savaşı’nı yönettiği yer olarak bilinen Zeus Altarı, Küçükkuyu’da yer almaktadır. Çanakkale’nin yaklaşık 90 kilometre güneyinde yer alan Küçükkuyu’ya ulaşım otobüs ve özel araçlarla sağlanmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Küçükkuyu küçük olmasına rağmen gezilecek bir dizi turistik noktaya ev sahipliği yapıyor. Denizinin ve doğasının yanı sıra Küçükkuyu’ya gelmişken görmeniz gereken yerlerin başında; ‘‘Adatepe Köyü, Başdeğirmen Mıhlı Şelalesi, Zeus Altarı, Kadırga Koyu, Kaz Dağları, Şahindere Kanyonu, Hasan Boğuldu’’ geliyor. Ayrıca Türkiye’nin en iyi ve en kaliteli zeytinyağları Küçükkuyu’da üretilmektedir. Dolayısıyla bu şirin beldeye gelmişken bir şişe zeytinyağı almadan dönmeyin derim!

28. Adatepe

Adatepe

Burası Neresi? Adatepe, yukarıda bahsettiğim Çanakkale’nin en şirin tatil beldelerinden biri olan Küçükkuyu’ya bağlı bir köydür. Türkiye’nin önemli tarihi yerlerinden biri olan Zeus Altarı, Küçükkuyu’da Adatepe Köyü’nün denize bakan tarafında yer almaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınan köyde, en eski yapı neredeyse 263 yıllıktır. Köydeki yerleşimlerin her biri taş yapı geleneğine bağlı bir mimariye sahiptir.

Adatepe’deki tüm evlerin taşları, çevredeki küçük taş ocaklarından edinilmekte ve köydeki geleneksel taş işçiliği devam ettirilmektedir. Edremit Körfezi’nin kuzeyinde, Kaz Dağları’nın batı yamaçlarında yer alan Adatepe Köyü, konum itibariyle yemyeşil, el değmemiş, bakir bir doğaya ve mis gibi berrak bir denize sahiptir.

Kaçırmayın! Adatepe’de konaklamak için Osmanlı tarzı konaklarda hizmet veren otel ve pansiyonları ya da Rum usulü taş butik otelleri tercih edebilir veya ev/villa kiralayabilirsiniz. Gelmişken köyde bulunan Taş Mektep’i gezmeli ve köy kahvesinde bir çay içmelisiniz. Ayrıca otlu dondurmanın tadına bakmayı unutmayın!

-Adalar

29. Mavra Adası

Mavra Adası

Burası neresi? Mavra Adası, Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlıdır ve buraya doğrudan bir ulaşım seçeneği bulunmamaktadır. Adaya ulaşmak için ya özel olarak tekne kiralamalısınız ya da Kumburnu Sahili’ne gelerek buradan 45 dakikalık bir yürüyüş yapmalısınız.

Mavra Adası, Çanakkale’nin bakir güzelliklerinden biridir ve adada yerleşim bulunmamaktadır. Burası tatlı su kaynaklarına sahiptir ve su altı yaşamı açısından oldukça zengindir. Ada aynı zamanda “Tavşan Adası” ismiyle de bilinmektedir.

Neden gitmeliyim? Mavra Adası, birçok deniz canlısı için muhteşem bir yaşam alanı sunduğundan zengin bir su altı dünyasına ev sahipliği yapmaktadır. Bu da özellikle dalış yapmak isteyen ziyaretçiler için Mavra Adası’nı çok çekici kılmaktadır. Dalış yapmaya gelenler aynı zamanda adanın etrafını gezerek kalan vakitlerini de keyifli bir şekilde değerlendirebilmektedir.

– Plajlar

30. Kepez Halk Plajı

Kepez Halk Plajı Kamp Alanı

Burası neresi? Temizliği ve güzelliği ile “Mavi Bayrak” almaya hak kazanan Kepez Halk Plajı, Çanakkale merkeze çok yakın bir konumda, Sahil Yolu üzerinde bulunmaktadır ve ulaşım açısından çok avantajlıdır. Plaj 700 metre boyunca uzanmaktadır ve plaj çevresinde ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz çeşitli işletmeler bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Merkezi bir konumda bulunan Kepez Halk Plajı, özellikle çocuklu ailelerin denize girmek için tercih edebileceği, hem temiz hem de güvenli yerlerden biridir. Plaja gelerek duşların ve tuvaletlerin temizliğini gördüğünüzde siz de ne demek istediğimizi anlayacaksınız.

  • Adres: Cumhuriyet, 17110 Kepez/Çanakkale Merkez/Çanakkale
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Yol tarifi al >

31. Kabatepe Plajı

Kabatepe Plajı
Fotoğraf: Burak Uygun

Burası neresi? 57. Alay Şehitliğine yakın bir konumda bulunan Kabatepe Plajı, Eceabat ilçesinde yer almaktadır ve doğallığı ile Çanakkale’de gidilebilecek önemli plajlar arasında bulunmaktadır. Berrak bir suya sahip olan Kabatepe Plajı, kumlu sahili ile özellikle yaz aylarında hem bölge halkı hem de şehir dışından gelen ziyaretçiler tarafından denize girmek için tercih edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Kabatepe Plajı sadece denize girmek isteyenler için değil Çanakkale Savaşı’na dair önemli tarihi noktalarını görmek isteyenler için bu bölgeye yakın olması nedeniyle de Çanakkale görülecek yerler listesine eklenmesi gereken noktalar arasında bulunmaktadır. Kabatepe Plajı’nın ormanlık alanda kamp yapmaya elverişli bir ortama sahip olması, burayı kampçılar için de tercih edilen bir yer haline getirmektedir.

32. Papaz Plajı

Papaz Plaji

Burası neresi? Çanakkale merkezinden 45 kilometre uzaklıkta bulunan Papaz Plajı, Ezine ilçesinin Yeniköy beldesindedir. Plaj, Ege Denizi tarafındadır ve Geyikli Plajı’na çok yakın bir noktadadır. İnce kumu ve yüzmesi çok keyifli, serin denizi ile Papaz Plajı, deniz tatili hoşlananlar için gidilmesi gereken yerlerden biridir. Ezine minibüslerine binerek plajın olduğu noktaya 45 dakikalık bir yolculukla ulaşmak mümkün olmaktadır.

Plaj çevresinde ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz restoran ve kafe gibi işletmeler bulunmaktadır. Plajda aynı zamanda şezlong ve şemsiye gibi ihtiyaçlarınızı kiralayabilirsiniz. Plaja yakın konumda pansiyon ve butik otel tarzı işletmeler burada konaklamalı tatil yapmaya da olanak tanımaktadır. Bu arada Papaz Plajı’na gelenler yakın konumda bulunan Bozcaada’ya doğru devam edebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Burası yılın neredeyse tamamında sakin bir ortam sunmaktadır ve gözlerden uzak bir şekilde denize girmek isteyenler için Papaz Plajı’nı tavsiye edebiliriz.

  • Adres: Unnamed Rd, Yeniköy/, 17600 Yeniköy/Ezine/Çanakkale
  • Yol tarifi al >

33. Güzelyalı Halk Plajı

Güzelyalı Halk Plajı

Burası Neresi? Çanakkale şehir merkezinin 14-15 kilometre güneyinde yer alan Güzelyalı Halk Plajı, şehirde denize girebilecek en yakın plajdır. Güzelyalı Halk Plajı, hem bir plaj hem de bir piknik alanı olarak hizmet veriyor. Dolayısıyla plajda denize girip güneşlenenler, yeşil alanlarda mangal yakıp, piknik yapabiliyor.

Çanakkalelerin yaz mevsiminde popüler kaçış noktalarından biri olan Güzelyalı Halk Plajı’nda, çocuk oyun alanları, oturma ve dinlenme üniteleri, WC, duş kabinleri gibi özel hizmetler bulunuyor. Yaz sezonu boyunca sabah 10.00 gibi hizmete açılan plaj, gece 00.00 sularına kadar misafirlerini ağırlıyor.

  • Adres: 17100 Güzelyalı/Çanakkale Merkez
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 00.00 *Yaz sezonu boyunca tüm hafta açık.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

34. Laz Koyu Plajı

Laz Koyu Kamp Alanı
Fotoğraf: Dilek İşler

Burası neresi? Gökçeada merkezden 20 kilometre mesafede bulunan Laz Koyu, küçük ama huzurlu plajlardan biridir. Laz Koyu Gökçeada’nın güneyinde bulunmaktadır. Plajda yeme imkanlarının yanı sıra şezlong ve şemsiye de kiralanabilmektedir.

Neden gitmeliyim? Kuzey rüzgarının etki alanının dışında kalan Laz Koyu Plajı, özellikle durgun suları sevenler için Çanakkale’de denize girilebilecek ideal yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: 17760, Dereköy Köyü Yolu, 17762 Gökçeada/Çanakkale
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

35. Assos Sokakağzı Plajı

Assos Sokakağzı Plajı

Burası Neresi? Çanakkale’nin 84 kilometre güneyinde, Assos’ta yer alan Koyunevi Köyü’nün sahil kısmına Sokakağzı ismi verilmektedir. Burada yer alan mis gibi denizin kenarındaki yumuşacık kumsala ise Sokakağzı Plajı denilmektedir. Assos’ta denize girebilecek en popüler ve en güzel noktalardan biri olan Sokakağzı Plajı, şezlong ve şemsiye gibi imkanlara sahip. Bunun yanı sıra geniş ve kumluk bir plaja sahip olan Sokakağzı sahili kıyısında, bir dizi motel, otel, restoran ve kafe gibi salaş ve hoş mekanlar bulunuyor.

36. Bozcada Ayazma Plajı

Bozcada Ayazma Plajı

Burası Neresi? Bozcaada’nın en ünlü plajı olan Ayazma Plajı, adada günübirlik tesislerin toplandığı tek plaj olma özelliğine sahip. Popüler olması dolayısıyla adadaki en kalabalık plajlardan biri olan Ayazma’nın turkuaz renginde denizi ve incecik kumu neden bu denli tercih edildiğini açıklıyor. Plajda iki işletme bulunuyor. Eğlenceli su sporları için her türlü envantere sahip olan işletmelerden birinde su kayağı, ringo, su topları, yunuslar ve muz kiralanabilirken; diğerinde jet ski hizmeti veriliyor.

Ayazma Plajı’nda, Bozcaada Spor Kulübü’ne ait şezlong ve şemsiyeler bulunuyor. Plaja giriş ücretsiz olsa bile şezlong, şemsiye ve park için ücret ödenmesi gerekiyor. Tahta sandalyeli, ekose örtülü plaj restoranları Ayazma’nın şüphesiz en sevilen özelliklerinden biri. Bu restoranlarda genellikle deniz ürünleri ağırlıklı yemekler pişiriliyor. Bozcaada’nın merkezinden yaz sezonu boyunca Ayazma Plajı’na özel minibüsler kaldırılıyor.

  • Adres: Alaybey, Çınarlı Çarşı Cd. No:49, 17680 Bozcaada/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

37. Dardanos Plajı

Dardanos Plajı

Burası Neresi? Şehir merkezine 3,5 kilometre mesafede yer alan Dardanos, Çanakkale’ye bağlı küçük bir yerleşim alanıdır. Tertemiz denizi ve kumsalıyla muhteşem bir plaja sahip olan Dardanos, hem yerli hem de yabancı turistlerin ildi odağında. Dardanos Plajı, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi bünyesinde hizmet veren geniş bir tesise ev sahipliği yapıyor. Tesiste, piknik alanlarından, yüzme havuzlarına, spor tesislerinden, restoranlara ve konaklayabileceğiniz bir otele kadar birçok imkan mevcut.

Dardanos Plajı’nda şezlong, şemsiye ve duş gibi hizmetler de bulunuyor. Dardanos Plajı’nın sahip olduğu kıyı epeyce rüzgar aldığından dolayı rüzgar sörfü için oldukça uygun. Bunun yanı sıra dileyenler plaj ve çevresindeki kamping alanlarında kamp kurup konaklayabiliyor.

38. Tavaklı Sahili

Tavaklı Sahili

Burası Neresi? Çanakkale şehir merkezine 74 kilometre mesafede yer alan Tavaklı, eski adıyla Larissa, Sakar Dağı eteklerinde kurulmuş olan bir köydür. Köye bulunan, aynı isimli Tavaklı Plajı, sessiz, sakin ve kalabalıktan uzak bir koy arayanlar için oldukça idealdir. Ayrıca plaj çevresinde çadır kurup kamp yapmak için uygun kamp alanları mevcuttur.

Eskiden tahtadan bir iskeleye sahip olduğu için Tavaklı İskelesi adıyla da bilinen plajda, günümüzde maalesef iskeleden eser yoktur. Lakin plajda şezlong ve şemsiye gibi hizmetler bulunmaktadır. Tavaklı Plajı veya diğer adıyla Tavaklı İskelesi, özellikle sırt çantalı gezginler için biçilmiş kaftan!

  • Adres: 17602 Tavaklı, Ezine/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

39. Çardak Kum Adası

Çardak Kum Adası

Burası Neresi? Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde, Çardak beldesinde yer alan Kum Adası, şifalı olduğuna inanılan kumsalıyla, yıl içerisinde binlerce turistin akınına uğruyor. Her sene özellikle 25-30 Ağustos tarihlerinde romatizmal hastalıklara sahip olan ve şifa bulmak isteyen binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Kum Adası’nda, insanlar buraya gelerek, 3-4 saat boyunca kendilerini kuma gömüyorlar.

Özellikle kollarında ve ayaklarında ağrısı olan insanlar, ciddi anlamda şifa bulduklarını söylüyorlar. Kumu kadar deniziyle de oldukça beğenilen Kum Adası, Çanakkale gezilecek yerler listesine kesinlikle eklenmeli. Lakin burada şezlong ve şemsiye gibi hizmetlerin bulunmadığını da belirtmek gerekiyor.

  • Adres: 17810 Çardak, Lapseki/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

40. Geyikli Plajı

Geyikli Plajı

Burası Neresi? Ata Demirer’in “Eyvah Eyvah” film serilerinin çekildiği yer olan Geyikli, Çanakkale ile Bozcaada arasındaki ulaşımda önemli bir noktada konumlanıyor. Zira Bozcaada’ya hareket eden feribotlar Geyikli İskelesi’nden hareket ediyor. Cam gibi denizi, köy kahveleri ve rengarenk çiçeklerle süslü sokaklarıyla oldukça mistik bir atmosfere sahip olan Geyikli’de ‘‘Aktaş Plajı, Geyikli Plajı ve Ezine Plajı’’ olmak üzere üç farklı plaj yer alıyor. Plajla arasında en popüler olanı şüphesiz Geyikli Plajı.

Geyikli Plajı’nın tertemiz denizinde suya girip kumsalda güneşlenebileceğiniz gibi birçok su sporu gerçekleştirebilirsiniz. Plaj ve çevresinde, çadır, kamp ve otopark alanları bulunuyor. Plaj içerisinde şezlong, şemsiye, WC ve duş gibi imkanlar mevcut.

41. Güneyli Sahili

Güneyli Sahili

Burası Neresi? Güneyli Sahili, Çanakkale’nin Gelibolu ilçesine bağlı Güneyli Köyü’nde yer alan harika bir sahildir. İstanbul’a yakın tatil noktaları arasında da gösterebileceğimiz Güneyli, yaz sezonu boyunca İstanbulluların popüler kaçış noktalarından biri oluyor. 50 metreye yakın genişliği ve yaklaşık 400 metre uzunluğuyla, oldukça yeterli plaja sahip olan Güneyli, denizi sığ yapıda olduğu için yüzme bilmeyenler ve çocuklar için epey ideal! Ayrıca plajda, şezlong ve şemsiye gibi imkanlar bulunuyor.

Şezlong ve şemsiye için sembolik bir ücret ödemeniz beklenmektedir. Üstelik burada yeme-içme gibi her türlü ihtiyacınızı çok uygun fiyatlarla karşılayabilirsiniz. Gelmişken yakınlardaki Fatma Kadın Koyu‘na da uğramak isteyebilirsiniz!

42. Zargana Plajı

Zargana Plaji

Burası neresi? Çanakkale’de denize girilebilecek önemli yerler arasında bulunan Zargana Plajı, Marmara Denizi’nde yer almaktadır ve Kilitbahir beldesi içindedir. Plaj alanındaki sosyal donatılar çok fazla olmasa da ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz birkaç tane işletme mevcuttur. Zargana Plajı, çok geniş kumsalı ile denize girmekten hoşlananlar için Çanakkale’deki vazgeçilmez duraklardan biridir.

Plajda kendi aracıyla gelecekler için otopark bulunmaktadır. Toplu taşıma olarak da Eceabat ve Kilitbahir bölgelerinden gerçekleştirilen feribot seferlerini değerlendirmek mümkündür. Plaj bölgesi özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri haline gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Zargana Plajı denize girmek için mutlaka listenize dahil etmeniz gereken yerlerden biridir. Burası aynı zamanda Çanakkale’nin görülmesi gereken önemli noktaları olan Bozcaada ve Gelibolu Tarihi Yarımadası gibi en önemli yerlere yakınlı nedeniyle de bir geçiş güzergahı olarka değerlendirilebilir.

43. Hamzaköy Plajı

Hamzaköy Plajı
Fotoğraf: Suat Özdoğan

Burası neresi? Gelibolu ilçesinde Marmara Denizi’nde yüzme imkanı sunan Hamzaköy Plajı, sadece yerli halk tarafından değil aynı zamanda yabancı ziyaretçiler tarafından da denize girmek için çok fazla tercih edilen destinasyonlar arasında bulunmaktadır. Hamzaköy Plajı 750 metre uzunluğunda bir sahil şeridine sahiptir ve su derinliğinin fazla olmaması nedeniyle özellikle çocuklu aileler tarafından denize girmek için tercih edilebilecek yerler arasında bulunmaktadır.

Plaj özellikle sezonun yoğun olduğu yaz aylarında hayli kalabalık olmaktadır. Eğer sakin plajlardan hoşlanıyorsanız Hamzaköy Plajı’nı sezonun sakin olduğu zamanlarda ziyaret etmeniz daha mantıklı olacaktır.

Neden gitmeliyim? Hamzaköy Plajı’na gelerek denizin, kumun ve güneşin tadını çıkarabilir, biraz olsun dinlenme imkanına sahip olabilirsiniz. Dilerseniz burada çeşitli su sporlarını yaparak da eğlenebilirsiniz.

  • Adres: Hoca Hamza, 17500 Gelibolu/Çanakkale
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

44. Kefaloz (Aydıncık Plajı)

Kefaloz Plajı

Burası Neresi? Çanakkale’ye bağlı Gökçeada’da yer alan Aydıncık Plajı, diğer adıyla Kefaloz adanın en popüler plajıdır. Kefaloz, 1200 metrelik uzun kumsalı altın renkli, ince kumuyla görenleri kendine hayran bırakıyor. Ayrıca Türkiye’nin popüler sörf merkezlerinden biri olmaya aday olan Aydıncık Plajı’nda rüzgar sörfü (windsurf) yapılabildiği gibi bu alanda özel ders veriliyor.

Windsurf alanında Çeşme ve Alaçatı ön planda; lakin yaz sezonu oldukça kalabalık olan ve bundan dolayı sörfçülerin Gökçeada’yı tercih etmesi, Aydıncık Plajı’nın her geçen yıl daha da gelişmesini sağlıyor. Plaj üzerinde birçok konaklama ve kamping alanı bulunuyor. Ayrıca yeme-içme ihtiyacını giderebilecek restoranlar da Kefaloz’da mevcut. Aydıncık Plajı’na ulaşım için Gökçeada’nın merkezinden, yaz sezonu boyunca sabah gidiş akşam dönüş olmak üzere minibüs seferleri düzenleniyor.

– Parklar

45. Tarihe Saygı Parkı

Tarihe Saygı Parkı

Burası Neresi? Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde, merkezi feribot iskelesinin hemen yanında yer alan Tarihe Saygı Parkı, minyatür bir parktır. Tarihe Saygı Parkı, Çanakkale Zaferi’nin 93. Yılı etkinlikleri kapsamında, 17 Mart 2008 tarihinde ziyarete açılmıştır. Park içerisinde; Çanakkale Savaşı Komutanları büstleri, Çanakkale Boğazı ve Gelibolu Yarımadası haritası, Çanakkale Savaşı canlandırmaları ve Tarihe Saygı Anıtı yer almaktadır.

Savaşa ait objeler ve grafik sanatçısı Aydın Erkmen tarafından resmedilen savaş görüntüleri de park içerisinde sergilenen figürler arasındadır. 2013 yılında restore edilerek yenilenen park, binlerce Türk vatandaşı tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Gelibolu Yarımadası’nın 3 boyutlu haritasına ev sahipliği yapan ve Çanakkale Savaşı’nın her bir detayını, önemli vakalarını minyatür canlandırmalarla yansıtan Tarihe Saygı Parkı, Çanakkale’de gezilecek yerlerin arasına mutlaka eklenmelidir. 12 metre yüksekliğindeki Tarihe Saygı Anıtı, şüphesiz parkın en dikkat çekici parçalarından biridir. Gelibolu Yarımadası tarihine pek çok eserle katkı sağlayan ünlü heykeltıraş Prof. Dr. Tankut Öktem’e ait olan anıt, savaşın önemli figürlerinin bir kompozisyonu olarak düzenlenmiştir.

Bu kompozisyon; ‘‘Kucağında yaralı bir Avustralyalı askeri taşıyan bir Türk askeri”, ‘‘Ellerini göğe uzatan bir Türk askeri”, ‘‘İngiliz, Fransız, Yeni Zelandalı, Avustralyalı, Hintli askerler ile Mehmetçik”, ‘‘Metanetli bir kadın”, ‘‘Atatürk Anafartalar’da” ve ‘‘Seyit Onbaşı” figürlerinden oluşmaktadır.

  • Adres: İsmetpaşa, Zübeyde Hanım Myd. No: 38, 17900 Eceabat/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

46. Özgürlük Parkı

Özgürlük Parkı

Burası Neresi? Özgürlük Parkı, Çanakkale şehir merkezinde, Esenler Mahallesi’ndeki 18 Mart Tepesi olarak bilinen alanda yer almaktadır. 57 dönümlük arazi üzerine yayılan parkta, gezi, oyun ve dinlenme alanlarının yanı sıra Troia Antik Kentinin minyatürü ve Çanakkale Savaşları’na ait rölyefler bulunmaktadır. Halk arasında “Aşıklar Tepesi” veya “İt durmaz Tepesi” olarak da anılan Özgürlük Parkı, ayrıca, Çanakkale’nin muhteşem şehir ve boğaz manzarasını seyredebileceğiniz bir manzara ve seyir noktasıdır.

Bunun yanı sıra park, yeşillendirilmiş alanları ve ağaçları sayesinde, yaz aylarında serinlemek isteyen Çanakkalelilerin uğrak kaçış yerlerinden biridir. Park içerisinde ücretsiz WİFİ, büfe, çay bahçesi, çocuk oyun ünitesi gibi hizmetler mevcuttur. Çocuklu aileler için de uygun bir nokta olan Özgürlük Parkı, Çanakkale’de gezilecek yerler listesine gönül rahatlığıyla eklenebilir.

  • Adres: Esenler, 17100 Çanakkale Merkez/Çanakkale
  • Telefon: 444 1 717
  • Çalışma saatleri: 07.30 – 02.00 / Pazar: 07.30 – 00.00 *Tüm hafta açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

*Doğal Güzellikler

– Dağlar, Kayalıklar

47. Peynir Kayalıkları

gokceada peynir kayaliklari

Burası neresi? Bir hayli garip bir isme sahip olan Peynir Kayalıkları, ismini üst üste istiflenmiş peynir yığını gibi görünmesinden almaktadır. Kuzu Limanı’na oldukça yakın bir konumdaki Kaşkaval Burnu’nda bulunan Peynir Kayalıkları’nı görmek isteyenler için kara yolu ulaşımı bulunmuyor ve ziyaretçiler tekne kiralayarak bu garip kaya oluşumlarına ulaşabiliyor.

Neden gitmeliyim? Manzarasıyla, ortamıyla insanda çok güzel hisler uyandıran bir yer olması nedeniyle Peynir Kayalıkları’nı mutlaka Çanakkale gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.

Peynir Kayalıkları Efsanesi! Efsaneye göre geçmişte oldukça inatçı bir kadın bu bölgede yaşamaktaymış. Bu kadının birçok koyun ve keçisi varmış. Oldukça inatçı ve pinti olan bu kadının cennete gidemeyeceği söylenmiş ve kadın da cennete gidebilmek için birçok peynir kalıbını üst üste yığarak bu kayalıkların oluşmasına sebep olmuş.

  • Adres: Kaleköy Limanı, 17760 Kaleköy/Gökçeada/Çanakkale
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

– Kaplıcalar

48. Kestanbol Kaplıcaları

Kestanbol Kaplıcaları

Burası neresi? Ezine’nin Tavaklı Köyü’nde bulunan Kestanbol Kaplıcaları, Çanakkale’nin şifa kaynağı doğal güzellikleri arasında bulunmaktadır. Yıl boyu 73 derece sıcaklıkta sabit kalan suyu ile şifa arayan ziyaretçiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Kaplıcaların bulunduğu bölgeye ziyaretçiler şahsi araçlarıyla gidebildiği gibi, Ezine minibüsleri veya taksi seçenekleriyle de ulaşım sağlanabilmektedir. Bölgeye gelenler şifalı sulardan faydalanmanın yanı sıra etrafı zengin bitki örtüleriyle kaplı alanlarda keyifli yürüyüşler de yapabilmektedir.

Neden gitmeliyim? Özellikle romatizmal hastalıklara iyi geldiği belirtilen kaplıcalar, sağlık turizmi açısından bölgenin en önemli destinasyonlarından biridir.

Göller

49. Dalyan Gölü

Canakkale Kalpli Gol

Burası neresi? Dalyan Köyü sınırları içinde bulunan Dalyan Gölü, şekli nedeniyle “Kalpli Göl” olarak da adlandırılmaktadır. Göl, yüksek tuz oranı, algler ve güneş ışınlarının etkisi gibi nedenlerle yılın bazı dönemlerinde pembe rengini almaktadır ve bu da gölü oldukça ilgi çekici kılan bir özelliktir. Bu şekilde pembe rengi alan dünyada sadece 8 göl bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Dalyan Gölü, özellikle suyun renginin pembeye dönüştüğü zamanlarda yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi gören, Çanakkale’nin en önemli doğal güzellikleri arasında bulunmaktadır. Pemb Göl yürüyüş yapmak, fotoğraf çekmek ve sevdiğiniz insanla romantik anlar geçirmek için gelebileceğiniz çok keyifli bir noktadır.

  • Adres: 17610 Dalyan/Ezine/Çanakkale
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

50. Nilüfer Gölü

Burası neresi? 2 dönümlük bir alana yayılmış olan Nilüfer Gölü de Çanakkale’nin görülmesi gereken doğal güzellikleri arasında bulunmaktadır. Biga ilçesindeki bu doğa harikası güzellik, adını üzerini kaplayan nilüfer bitkilerinden almaktadır.

Neden gitmeliyim? Bilhassa ilkbahar ve yaz aylarında nilüferlerle kaplanan göl, muhteşem manzarası ile fotoğraf çekmek isteyenler için kesinlikle görülmesi gereken duraklardan biridir. El değmemiş bir güzelliğe sahip olan Nilüfer Gölü sizi de kendisine hayran bırakmayı başaracaktır.

Aklınızda bulunsun! Nilüfer Gölü her mevsim harika bir güzelliğe sahip olmasına karşın buraya gelmeyi düşünüyorsanız özellikle Mayıs ve Haziran aylarında ziyaretinizi planlamanızı öneriyoruz.

  • Adres: Nilüfer gölü, Biga/Çanakkale
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

– Şelaleler

51. Mıhlı Şelalesi

Burası neresi? Kaz Dağları Milli Parkı sınırları içine dahil olan Mıhlı Şelalesi, Kocaköy Köyü içindeki Mıhlı Deresi üzerinde bulunmaktadır. Şelale etrafında manzara eşliğinde yeme içme gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmeler de bulunmaktadır. Mıhlı Şelalesi, ülkemizdeki diğer büyük şelaleler gibi heybetli olmasa da huzur dolu ortamı ile ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Neden gitmeliyim? Mıhlı Şelalesi’ne eğer yaz aylarında geliyorsanız şelalenin buz gibi suyuna atlayarak serinlemenin keyfini sürebilirsiniz. Buraya gelerek şelalenin doğal güzelliğini seyre dalabilir, fotoğraflar çebebilir,

  • Adres: Başdeğirmen Mevkii No:2, Adatepe/Ayvacık/Çanakkale
  • Yol tarifi al >

52. Çamlıca Şelalesi

çamlıca şelalesi

Burası neresi? Ezine’den 40 dakikalık bir yolculukla ulaşılan Çamlıca Şelalesi, Ezine’de mutlaka görülmesi gereken doğal güzellikler arasında bulunmaktadır. Şelale, Ezine’ye bağlı olan Güllüce Köyü’nde bulunmaktadır. Buz gibi suyuyla yaz aylarının vazgeçilmez rotalarından biri olan Çamlıca Şelalesi’ne gelerek serinlemenin tadını çıkarabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Bakir kalmayı başarmış doğal güzelliklerden olan Çamlıca Şelalesi, doğa içinde kafa dinlemek ve enfes fotoğraflar çekmek için mutlaka görmeniz gereken bir yerdir. Şelale çevresinde dilerseniz kamp yapabilir ya da günübirlik gelerek doğayla baş başa trekking yapabilirsiniz.

Aklınızda bulunsun! Çamlıca Şelalesi’nin yollarının çok düzgün olmadığını ve altı yüksek bir araçla gitmenizin daha sağlıklı olacağını belirtmek isteriz. Telefonun da çekim konusunda size sıkıntı çıkarabileceğini de aklınızdan çıkarmayın.

  • Adres: Pazarköy İç Yolu, 17600 Çamlıca/Ezine/Çanakkale
  • Yol tarifi al >

– Koylar

53. Gizli Liman Koyu

Gizli Liman Koyu

Burası Neresi? Gizli Liman Koyu, Çanakkale’ye bağlı Gökçeada ilçesinde, Uğurlu Köyü’nde yer alan doğal bir koydur. Uğurlu Köyü’nden geçip, balıkçı limanından sağa dönüldüğünde karşınıza çıkan koyda, köylüler tarafından, şezlong, şemsiye, duş ve WC hizmetleri veriliyor. Gizli Liman Koyu, tertemiz berrak denizi ve el değmemiş doğasıyla hayran kalacağınız harika bir yer! Gökçeada ile arasında 25 kilometre mesafe bulunan Gizli Liman Koyu’nda dilerseniz kamp kurup, konaklayabilir; kalabalıktan uzak, sessiz, sakin ve dingin bir tatil geçirebilirsiniz.

  • Adres: 17760 Uğurlu, Gökçeada/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

54. Kocakum Koyu

Kocakum Koyu

Burası Neresi? Karabiga Kocakum Koyu, Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesinde yer alıyor. Karabiga’da Kocakum Koyu’nun dışında Söğütlüyalı, Mersin, Fırıncık ve Şahmelek Koyu gibi daha birçok doğal koy bulunuyor. Tüm bu koylar tertemiz suyu ve el değmemiş tabiatıyla gören herkesi büyülemeyi başarıyor. Bu koylar arasında kuşkusuz en popüler olanı Kocakum Koyu oluyor. Kocakum Koyu, Karabiga’nın 1 kilometre kuzeyinde yer alıyor.

  • Adres: 17950 Karabiga, Biga/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

55. Şahmelek Koyu

Şahmelek Plajı
Fotoğraf: Ahmet Alper

Burası neresi? Biga ilçe sınırları içinde bulunan Şahmelek Koyu, Çanakkale’deki en güzel ve doğal koylardan biri olarak kabul edilmektedir. Özellikle yaz aylarında denizin ve güneşin keyif vermesiyle birlikte Şahmelek Koyu da daha fazla kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Şahmelek Koyu tekne turlarının vazgeçilmez duraklarından biridir ve yüzmek isteyen, çam kokularını içine çekip huzur bulmak isteyen herkes için Çanakkale gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken destinasyonlar arasında bulunmaktadır.

Aklınızda bulunsun! Şahmelek Koyu genel anlamda bakirliğini korumayı başarmış yerlerden biridir ve burada ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz yakın bir mekan bulunmuyor. Bu nedenle koya gitmeden önce ihtiyacınız olabilecek şeyleri yanınıza almanızı öneriyoruz. Koya yakın noktalarda ise pansiyon ve çay bahçesi gibi yerleri değerlendirmeniz mümkündür.

  • Adres: Şahmelek Mevkii Aksaz/, 17950 Aksaz/Biga/Çanakkale
  • Yol tarifi al >

56. Taşkapı Koyu

Taşkapı Koyu

Burası Neresi? Taşkapı Koyu, Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Kumburun Köyü’nde yer alıyor. Henüz keşfedilmediği için sakin ve tenha bir koy olan Taşkapı, kalabalıktan uzaklaşmak isteyenler için oldukça ideal. Taşkapı Koyu’na, Kumburun Köyü’nden sapıp; çam ağaçları eşliğinde yaklaşık 10 dakikalık bir yolculuğun ardından ulaşılabiliyor.

Koyda, çadır alanları, piknik masaları ve küçük bir çocuk parkı bulunuyor. Masmavi, tertemiz ve duru deniziyle oldukça beğenilen koyda yosun gibi rahatsız edici şeyler bulunmuyor. Ayrıca burada kamp kurup konaklamak mümkün.

  • Adres: 17100, Kumburun, Ezine/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

57. Akvaryum Koyu (Mermer Burnu)

Akvaryum Koyu

Burası Neresi? Akvaryum Koyu, diğer adıyla Mermer Burnu, Çanakkale’ye bağlı bir ada olan Bozcaada’da yer alıyor. Ege’deki en popüler koylardan biri olan Akvaryum Koyu, adının hakkını fazlasıyla veriyor. Zira sualtı zenginliğiyle göz kamaştıran koyun denizinde, deniz canlılarını izlemenin ve onlarla birlikte yüzmenin keyfi bir başka oluyor.

Bozcaada’ya iki saatlik yürüyüş mesafesinde yer alan Akvaryum Koyu’na ada merkezinden yaz sezonu boyunca, 11.30, 14.00 ve 17.00 saatlerinde minibüs seferleri düzenleniyor. Koyda denize girerken yanına bir şnorkel ve bir deniz gözlüğü alarak deniz canlılarının muhteşem çeşitliliğine şahit olabilirsiniz. Dilerseniz burada kamp kurup, konaklayabilirsiniz.

58. Kadırga Koyu

Kadırga Koyu

Burası Neresi? Çanakkale’ye bağlı Assos’a 2 kilometrelik bir mesafede yer alan Kadırga Koyu, uzun ve oldukça güzel bir plaja sahiptir. Assos’taki tatilcilerin gözde noktalarından biri olan Kadırga Koyu, yüzme bilmeyenler için biraz tehlikeli olabilir; zira su birden bire derinleşebilir. Kadırga Koyu çevresinde konaklayabileceğiniz pansiyon ve kamping alanları bulunmaktadır.

  • Adres: 17860 Behram, Ayvacık/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

59. Sivrice Plajı

Sivrice Plajı
Fotoğraf: Mustafa Turan Aktaş

Burası neresi? Sakinliği ve dinginliği istiyorsanız Sivrice Plajı’na gelebilirsiniz. Genel olarak bakirliğini korumayı başarmış olan Sivrice Plajı, doğal güzelliklerin tadını çıkarmak isteyenler için uğranması gereken yerlerde biridir. Plaja sınırı olan otellerden şezlong şemsiye kiralama hizmeti almak mümkün olmaktadır. Sivrice Plajı, kumlu olmadığı için çocuklu aileler için çok uygun olmayabilir çünkü çocukların oyun oynayabileceği bir plaj ortamına sahip değil.

Neden gitmeliyim? Özellikle soğuk suya sahip denizleri sevenler için burası oldukça idealdir ve rüzgarlı olmaması da denizde geçirilen zamanı daha keyifli kılmaktadır.

60. Büyük Kemikli Burnu

Büyük Kemikli Burnu

Burası Neresi? Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde Anafartalar Köyü civarında bulunan Büyük Kemikli Burnu, doğal güzelliğiyle dikkat çeken bir yerdir. Doğal kaya oluşumları ile farklı görünüme sahip olan Büyük Kemikli Burnu, özellikle dalış gibi sualtı sporlarıyla ilgilenenler için oldukça idealdir. Ayrıca bölgede bulunan lagün gölü de görülmeye değerdir. Göl, günümüzde balık çiftliği olarak kullanılmaktadır. Tertemiz havası, ılık rüzgarı ve sessiz atmosferiyle Büyük Kemikli Burnu’na bayılacaksınız!

61. Kömür Limanı

Kömür Limanı

Burası Neresi? Çanakkale’nin doğa harikası köşelerinden biri olan Kömür Limanı, Gelibolu Yarımadası’nda, Saroz Körfezi üzerinde yer alıyor. Ağaçlarla çevrili küçük bir cep şekline sahip olan koy, zıpkınla balık avlamak, kamp kurmak ve sualtı dalışı gerçekleştirmek için oldukça ideal. Özel bir işletmeye bağlı olan Kömür Limanı, işletme sahiplerinin duyarlılığı ile her türlü tahripten korunmayı başarıp; bakir kalmaya devam ediyor.

Fakat koya ve kamp alanına giriş için ücret vermek gerekiyor. Kömür Limanı Koyu’nun, akvaryum gibi denizi, yemyeşil tabiatı ve tertemiz havası ile birlikte şehirden uzaklaşmak için özellikle İstanbul’a yakın en ideal kamp alanlarından biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Koyda konaklamak istiyorsanız tek seçenek kamp kurmak; zira pansiyon veya apart otel gibi konaklama hizmetleri burada bulunmuyor.

Kamping alanlarında çadırlar bulunup; dileyenler kendi çadırlarını istedikleri yere kurabiliyor. Bunun yanı sıra koyda yeme-içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir kafe bulunuyor. Kömür Limanı Koyu’nda taşlık alanlar fazlaca olduğu için yanınıza deniz ayakkabısı almanızı öneriyoruz. Ayrıca akşam saatlerinde havanın soğuduğunu ve yanınızda bir ceket bulundurmanın faydası olacağını da söylemeden geçmeyelim.

  • Adres: 17500 Değirmendüzü, Gelibolu/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

– Milli Parklar ve Ormanlar

62. Atikhisar Barajı Kamp Alanı

Atikhisar Barajı Kamp Alanı

Burası Neresi? Çanakkale’nin en meşhur kamp alanı olan Atikhisar Barajı Kamp Alanı, şehir merkezinden 15 dakika sürüş mesafesinde yer alıyor. Ücretsiz giriş imkanına sahip olan Atikhisar Barajı, epeyce tercih ediliyor. Özellikle üniversiteli öğrenci güruhunun yoğun ilgi gösterdiği alan, yemyeşil doğası ve el değmemiş tabiatıyla gören herkesi büyülüyor. Kamp alanı içerisinde maalesef duş veya market imkanı bulunmuyor.

Dolayısıyla içme suyu ve yiyecek gibi ihtiyaçlarınızı gitmeden evvel Çanakkale şehir merkezinden temin etmeniz gerekiyor. Bunun dışında, Atikhisar Barajı Kamp Alnı, olta balıkçılığı, trekking, bisiklet sürüşü, yoga ve meditasyon gibi aktiviteler için oldukça uygun. Kamping arazisi düz ve engebesiz olduğu için dilediğiniz her noktada çadır kurabilir, doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

  • Adres: 17100 Belen/Çanakkale Merkez
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

63. Kazdağı Milli Parkı

Kazdağı Milli Parkı

Burası Neresi? Ege ve Marmara bölgeleri geçiş zonu üzerinde, Balıkesir ile Biga Yarımadası arasına yayılmış olan Kazdağı Milli Parkı, 20.935 hektarlık geniş bir alana yayılmaktadır. Türkiye’nin akciğeri olarak nitelendirilen Kazdağı, 1994 yılında Milli Park statüsüne alınmıştır. Kazdağı Biga Yarımadası üzerindeki en yüksek dağ olup; devlet tarafından koruma altına alınmıştır. Bundan dolayı park içerisinde avlanma gibi aktivitelere ve üretim faaliyetlerine izin verilmeyip; ekosistem kendi doğal işleyişine bırakılmıştır.

Dolayısıyla parka zarar verecek herhangi bir harekette bulunmanın devlet tarafından cezalandırıldığını belirtmekte fayda var. Kazdağı’nın mitolojideki adı İda Dağı’dır. Ve hatta Yunan mitolojisinde anlatılan pek çok efsanede adı geçmektedir. Milli park ve çevresinde Killa, Thebe, Khrysa, Antandros, Anderia, Astrya ve Pedosos gibi antik kentlere ait kalıntılar mevcuttur. Bunun yanı sıra parkın güneyinde Türkiye’nin en önemli kaplıcalarından biri olan Güre Kaplıcaları yer almaktadır.

Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında yerli ve yabancı binlerce turistin ilgi odağında olan Kazdağı Milli Parkı’nda, trekking, meditasyon, bisiklet, safari, yaban hayatı gözlemciliği, dağcılık, kaya tırmanışı, dağ bisikleti, fotoğrafçılık ve kamp gibi bir dizi aktivite gerçekleştirilebilmektedir. Park içerisinde büfe, WC, otopark ve ziyaretçi merkezi gibi alanlar bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Eğer doğa aşığı bir gezgin iseniz, kamp, doğa yürüyüşü gibi etkinlikler sizin için çok cazipse Çanakkale gezilecek yerler arasında ülkemizin oksijen deposu Kazdağı Milli Parkı’nı ziyaret etmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Pınarbaşı, 10302 Edremit/Balıkesir
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 18.00 *Saatler değişebilir. *Tüm hafta açık
  • Giriş ücretlerini öğrenmek için tıklayınız.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

64. Kaz Dağları Milli Parkı

kazdağı milli parkı

Burası neresi? Biga Yarımadası’nda uzanan Kaz Dağları Milli Parkı, ülkemizin oksijen depolarından biridir ve Çanakkale’nin de en etkileyici doğal güzellikleri arasında bulunmaktadır. Mitolojik anlamda da pek çok efsaneye konu olan Kaz Dağları, daha önce “İda Dağı” olarak adlandırılmaktaydı. Homeros’un İlyada Destanı’na göre MÖ 12. yüzyılda Kaz Dağları’nda pek çok önemli savaş yapılmıştır.

Neden gitmeliyim? Turizm açısından da çok önemli bir yere sahip olan Kaz Dağları, doğa yürüyüşleri, kamp yapma ve çeşitli doğa sporları yapmak isteyenler Çanakkale’de gidilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Kaz Dağları bölgesinde bulunan Assos Antik Kenti, antik Roma hamamları başta olmak üzere çeşitli antik kalıntılar da Kaz Dağları’nı ziyaret etmek için önemli sebeplerdendir. Kaz Dağları üzerinde kurulu olan zeytin bahçelerini görebilecek olmak ve yerli halktan doğal zeytin ürünleri alabilmek için de Kaz Dağları’na mutlaka uğramanız gerektiğini belirtelim.

  • Adres: Pınarbaşı, 10302 Edremit/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

65. Ayazma Pınarı Tabiat Parkı

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı

Burası neresi? Bayramiç ilçesine ve ardından da Evciler Köyü’ne geldikten sonra 5 kilometre daha ilerleyerek bu güzel tabiat parkına ve mesire alanına ulaşmak mümkün olmaktadır. Özellikle havanın adeta kavrulduğu yaz aylarında tabiat parkının serin ortamında sıcaktan kaçabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Ayazma Tabiat Parkı günübirlik ziyaretler gerçekleştirmek ve piknik yapmak isteyenler için Çanakkale’nin mutlaka görülmesi gereken doğal güzellikleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Beyoba, 10302 Evciler/Bayramiç/Çanakkale
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

66. Gökçeada Sualtı Milli Parkı

Gokceada Sualti Milli Parki

Burası neresi? Çanakkale şehir merkezinden 65 kilometre uzaklıkta, Kaleköy sınırları içinde yer alan Gökçeada Sualtı Milli Parkı, Türkiye’nin ilk ve tek sualtı milli parkı olma özelliğine sahip olduğu için Çanakkale’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.

Yıldızköy ve Kuzulimanı arasındaki bölge, Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) tarafından 1999 yılında milli park olarak ilan edilmiştir. Milli parkın bulunduğu bölge birçok mağaraya ev sahipliği yapmaktadır ve başta Akdeniz fokları olmak üzere birçok deniz canlısının üreme ve yaşam alanı olarak hizmet etmektedir.

Neden gitmeliyim? Milli parkta resmi olarak dalış için size yardımcı olacak birileri bulunmuyor ve dalış yapmak istiyorsanız ilgili birimlerle iletişime geçmeli ve gerekli izinleri almalısınız. Bunun dışında vakit geçirmek ve doğal ortamın tadını çıkarmak için de milli parka gelebilirsiniz.

  • Adres: 17762, Kaleköy/Gökçeada/Çanakkale, Türkiye
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-19.00
  • Giriş ücreti: Yayalar için ücret alınmazken araçlı girişlerde ücret ödenmesi gerekmektedir.
  • Yol tarifi al >

*Tarihi Yerler

Çanakkale, herkesin bildiği üzere şanlı bir tarihe sahiptir. Bundan da ötesi şehrin geçmişi Antik Çağ’a ve belki de daha öncesine kadar uzanmaktadır. Yunan mitolojisinin büyülü şehirlerinden biri olan Çanakkale, Türk milletinin en büyük mücadelelerinden birine, Çanakkale Savaşı’na ve de Zaferine ev sahipliği yapmıştır. Bundan dolayı Türkiye’de çok özel bir yere sahip olan Çanakkale ve özellikle Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı yıl içerisinde, en çok da 18 Mart Çanakkale Zaferi’nde milyonların akınına uğramaktadır.

Namazgah Tabyası, Akbaş Şehitliği, Soğanlıdere Şehitliği, Çimenlik Kalesi, Havuzlar Şehitliği ve Anıtı, Bigalı Kalesi, Turgut Reis Tabyası, Seddülbahir ve Nusret Mayın Gemisi gibi daha pek çok tarihi açıdan önemli yerlere ev sahipliği yapan Çanakkale’nin bu zenginliğini daha yakından tanımak için: Çanakkale’nin Tarihi Yerleri | 15 Turistik Nokta

*Çocukla Gezilecek Yerler

– Su Parkları/Aquaparklar

67. Çanakkale Aqualand

Çanakkale Aqualand

Burası Neresi? Çanakkale’deki tek su parkı olan Çanakkale Aqualand, Kepez ilçesinde, Dardanos sahil yolu üzerinde yer alıyor. Aqualand genel hatlarıyla; yüzme havuzu, su kaydırakları, çocuk havuzu, bar, restoran ve çok amaçlı salon gibi bölümlerden oluşuyor. Çanakkale’de çocuklarla gezilecek yerler denildiğinde mutlaka aklınızda bulundurmanız gerek Aqualand, yediden yetmişe her yaşa hitap ediyor.

Aqualand, 11,5 metrelik su kaydırağıyla Kuzey Ege’deki en büyük Aquapark olma özelliğine sahiptir. Ayrıca çocuk havuzunda, miniklerin eğlenceli vakit geçirebilecekleri oyuncaklar bulunup; birbirinden eğlenceli yarışmalar düzenleniyor.

*Yakınında Gezilecek Yerler

– Tatil Yerleri

68. Ayvalık

ayvalık gezilecek yerler

Burası Neresi? Balıkesir’e bağlı bir ilçe olan Ayvalık, şehrin en batısında Ege Bölgesi kıyısında yer almaktadır. Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Ayvalık, özellikle yaz turizminin popüler adreslerindendir. İlçeyi, bir sayfiye alanı olarak, çevre il ve ilçelerde yaşayan birçok kişi yazlık olarak kullanmaktadır. Zira Ayvalık, konum itibariyle de elverişli ulaşım koşullarına sahiptir. Bursa ve İstanbul gibi pek çok büyük şehre yakın olan ilçe ile Çanakkale arasında yalnızca 166 kilometre mesafe bulunuyor. Çanakkale’den özel araç ile yola çıkıldığında yalnızca 2,5 saate Ayvalık’a ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Ayvalık, yalnızca turizm anlamında değil; tarihi ve kültürel değer açısından da Türkiye’nin en önemli ilçelerinden biridir. Köklü bir geçmişe sahip olan ilçe çok eski dönemlerden itibaren yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Dolayısıyla Ayvalık’ta gezip görülmesi gereken ilgi çekici bir dizi yer mevcut.

Ayvalık’ın mavi sularında yazın deniz, kum ve güneş üçlüsünün tadını çıkarmanın yanı sıra gibi bu turistik yerleri de ziyaret etmenizi öneririm. Ayvalık’a gelmişken başta Cunda Adası olmak üzere ”Ayvalık Çarşısı, Sarımsaklı, Şeytan Sofrası, Badavut Sahili, Ortunç Koyu, Ayazma Kilisesi, Saatli Camii, Küçükköy (Yeniçarohori), Cennet Tepesi, Rahmi Koç Müzesi (Taksiyarhis Kilisesi)”ni ziyaret etmeyi unutmayın!

Bu doğal güzelliğiyle gören herkesi kendisine hayran bırakan tatil beldesine gelmişken yapmanız gereken şeylerden bir diğeri de Ayvalık mutfağına has lezzetlerin tadına bakmaktır. Ege ve Marmara esintisi taşıyan bu mutfakta pişen yemeklere, mezelere ve içkilere bayılacağınızdan eminiz. Ayvalık’ta konaklamak için pansiyon, apart otel ve otel gibi birçok seçenek mevcut. Bunun yanı sıra ilçede kamping alanları da bulunuyor.

Kaçırmayın! Ayvalık’a kadar gelmişken tam karşısında bulunan Midilli Adası’na uğramak istiyorum diyorsanız: Ayvalık’tan Midilli Adası’na Nasıl Gidilir? başlıklı yazımızı kesinlikle okumanızı tavsiye ediyorum.

69. Yeşilyurt

Yeşilyurt Köyü

Burası neresi? Küçükkuyu’ya 3 kilometre mesafedeki Yeşilyurt Köyü, otantik havasıyla ziyaretçileri kendisine hayran bırakıyor. Taşlardan örülü sokakları ve tarihi evleriyle kendinizi yüzlerce yıl öncesindeki bir sokakta yürüyyormuş gibi hissedeceğiniz Yeşilyurt, Çanakkale’nin gezilmeye değer yerleri arasında bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Tarihi dokusuyla dikkat çeken Yeşilyurt Köyü, ziyaretçiler için keyifli bir köy gezisinin kapılarını aralıyor. Aynı zamanda çarşı kısmında açılan tezgahlarda tarhana, reçel, salça gibi yöre halkı tarafından hazırlanan organik ürünlerden satın almak da mümkün olabiliyor.

70. Bayramiç

Burası neresi? Pembe Göl’ün de sınırları içinde bulunduğu Bayramiç, özellikle doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Çanakkale ilçelerinden biridir. İlçe Çanakkale şehir merkezinden 70 kilometre uzaklıktadır. İlçe aynı zamanda Skepsis Antik Kenti ve Kebrene Antik Kenti gibi önemli antik kentlere de ev sahipliği yapmaktadır. Mehmet Akif Ersoy Müzesi, Tepe Camii ve Taş Köprü gibiler de Bayramiç gezilecek yerler listesinde bulunması gereken önemli ziyaret noktalarıdır.

Neden gitmeliyim? Sakin bir ortama sahip olan Bayramiç ilçesi, tarihi ve doğal güzellikleri sayesinde özellikle son yıllarda Çanakkale’ye gelenler tarafından çok fazla ziyaret edilmeye başlamıştır.

71. Cunda Adası

Cunda Adası

Burası Neresi? Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı bir ada olan Cunda Adası, resmi adıyla Alibey Adası, Ayvalık koyundaki ”Ayvalık Adaları” olarak adlandırılan irili ufaklı 22 adadan biridir. Bu adalar arasında yerleşime tek açık olan ada Cunda’dır. Ede Denizi’ndeki en büyük dördüncü ada olan Cunda, yaz tatilinin aranan rotalarının başında geliyor. Cunda Adası, özellikle yabancı turistlerin yoğun ilgisine maruz kalıyor.

Berrak denizi, nostaljik ve rengarenk sokakları, tarihi yapıları ve mis gibi havasıyla Cunda, mutlaka görülmesi gereken bir turizm cenneti! Üstelik Çanakkale’ye de çok yakın. Çanakkale’ye yakın tatil yerlerinden biri olan Cunda’ya ulaşım çok kolay. Çanakkale şehir merkezinin yaklaşık 173 kilometre güneyinde yer alan Cunda Adası’na ortalama 2 saat 45 dakikada ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Cunda Adası, denizi, güneşi, kumsalları, tabiatı ve yemyeşil doğasıyla Türkiye’de yaz tatili için en ideal yerlerden biri. Lakin buralara kadar gelmişken Cunda Adası’nda gezip görülecek birçok yer bulunuyor. Zira tarihi ve kültürel anlamda oldukça zengin bir yerleşim olan ada, bu özeliklerini turizme de yansıtmayı başarıyor. Cunda’ya gelmişken ”Agios Yannis Kilisesi, Patriça Koyu, Rahmi Koç Müzesi, Tarihi Yel Değirmeni, Aşıklar Tepesi, Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı, Despot Evi, Taş Kahve, Ayışığı Manastırı” gibi yerleri mutlaka ziyaret edin.

Adada konaklamak için birbirinden şirin pansiyonlar ve butik oteller bulunuyor. Bunun yanı sıra Ada Camping ve Mocamp gibi özel kamp alanlarında konaklama imkanınız da mevcut. Ayrıca gelmişken Cunda Adası’nın muhteşem restoranlarına uğramanızı kesinlikle tavsiye ediyorum. Üstelik adanın gece hayatının da sizleri memnun edeceğine eminim!

Kaçırmayın! Karayla bağlantısı olan Cunda Adası’na, karayolu ve denizyolu üzerinden ulaşmak mümkün. Ayvalık’tan Cunda’ya; yaz sezonu boyunca, 11.00 ile 23.00 saatleri arasında düzenli aralıklarla hareket eden motorlarla ya da 07.00 – 00.30 arası, yarım saatte bir hareket eden otobüslerle ortalama 25 dakikada ulaşabilirsiniz.

72. Akçay

akçay altınkum plajı

Burası Neresi? Türkiye’de son yılların yükselen değerlerinden biri olan Akçay, Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı bir tatil beldesidir. Edremit Körfezi’nin ta ortasında, Ege denizi kıyasında konumlanan tatil beldesi, aslında ülkemizdeki en eski sayfiye alanlarından biridir. Akçay, Kaz Dağları’nın eteklerinde bulunması dolayısıyla yemyeşil bir tabiata ve Ege’nin masmavi berrak sularına sahiptir. Dolayısıyla burada yaz tatilinin keyfi gerçekten bir başka güzel olmaktadır.

Bunun yanı sıra beldede, konaklamak için bungalov evler, butik oteller, pansiyon ve apart oteller yer almaktadır. Edremit ilçe merkezi ile arasında 8 kilometre mesafe bulunan Akçay, Çanakkale’ye yakın tatil yerleri listesine mutlaka eklenmelidir. Akçay ile Çanakkale arasında yaklaşık 120 kilometre mesafe bulunmaktadır. Dolayısıyla yalnızca 1,5-2 saatte Akçay’a ulaşmak mümkün.

Kaçırmayın? Akçay’a gitmişken Kaz Dağları’nın simgesi olan Sarıkız Heykeli’ni, Akçay’ın Kordon’unu, Altınkum Plajı’nı, Çamlıbel Köyü’nü, Hasanboğuldu Şelalesi’ni, Zeytinli Köyü’nü, Sütuven Şelalesi’ni, ünlü Güre Kaplıcaları’nı ve tabi ki Kaz Dağları Milli Parkı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

73. Ezine

Burası neresi? Gerek antik dönemde gerekse de Osmanlı zamanında önemli bir yerleşim yeri olan Ezine, günümüzde 30 binlik nüfusu ise Çanakkale’nin küçük yerleşim yerlerinden biridir. Türkiye genelinde çoğunlukla “Ezine Peyniri” ile bilinen ilçe, her geçen gün turistler tarafından daha fazla ilgi görmektedir.

Neden gitmeliyim? Özellikle Ezine sınırları içindeki Pembe Göl, muhteşem rengiyle ve dünyada bu şekilde bulundan sadece 8 gölgen biri olması nedeniyle Ezine’yi çekici kılan detayların başında gelmektedir. Bunun yanı sıra rehberler eşliğinde gezebileceğiniz etkileyici antik kentleri, doğal güzelliği ile dikkat çeken Tavşan Adası gibi yerler de Ezine’ye gelmek için geçerli sebepler arasında bulunmaktadır.

74. Erdek

Erdek

Burası Neresi? Erdek, Marmara kıyılarındaki en popüler sayfiye alanlarından biridir. Balıkesir’ bağlı ilçelerden biri olan Erdek, Kapıdağ Yarımadası’nda Erdek Körfezi üzerinde yer alıyor. Özellikle okulların kapanıp, yaz sezonunun başlamasıyla İstanbul, Bursa ve Eskişehir gibi şehirlerden yoğun ilgi gören Erdek’in yaz tatilini en kalabalık yaşayan tatil beldelerinden biri oluyor.

Ayrıca, Avşa ve Marmara Adası gibi noktalara deniz üzerinden ulaşım Erdek’ten sağladığı için ilçe yoğun bir trafiğe sahip. Çanakkale ile arasında 170 kilometre mesafe bulunan Erdek’e ortalama 2-2,5 saatte ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Denize girip güneşlenmek, sakin ve dingin bir yaz tatili geçirmek için Erdek’i tercih ederek ekonomik yönden de kar edilebiliyor. Zira burada bir Bodrum’a ya da Antalya’ya göre fiyatlar çok daha uygun. Bunun yanı sıra Erdek’te konaklamak hizmeti veren otel, pansiyon, apart otel ve de butik otel gibi bir dizi seçenek bulunuyor.

Yemyeşil ormanları, tarihi ve kültürel zenginliği ile aynı zamanda mükemmel bir turizm noktası olan Erdek, gezip görülmesi gereken birçok turistik noktaya ev sahipliği yapıyor. ”Kyzikos Amfi-tiyatrosu, Altıköşe kuleler, Hadrianus Tapınağı, Kirazlı Yayla Manastırı ve Bouleuterion” ilçede görülmesi gereken yerlerden yalnızca bir kaçı! Buralara kadar gelmişken Erdek mutfağında pişirilen lezzetli yemeklerin tadına bakmayı unutmayın!

75. Şarköy

şarköy

Burası Neresi? Şarköy Tekirdağ’a bağlı turistik bir ilçedir. Marmara denizi kıyısında konumlanan ilçe, Tekirdağ şehir merkezinin güneybatısında yer almaktadır. Şarköy denilince akla ilk gelen şey şüphesiz Doluca Şarabı oluyor. Ürettiği şaraplarla dillere destan bir üne sahip olan Şarköy, Türk şarabının üssü olarak da anılır.

Bunun dışında İstanbul ve Bursa’ya yakın tatil yerlerinden biri olmasıyla son dönemlerde iyiden iyiye popülaritesini arttıran Şarköy, 60 kilometre uzunluğundaki sahil şeridiyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Çanakkale’ye de oldukça yakın olan ve aralarında yalnızca 104 kilometre mesafe bulunan Şarköy’e yaklaşık 1,5-2 saatte rahatça ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Şarköy, şehirden fazla uzaklaşmadan hafta sonunu değerlendirmek veya iki-üç günlük serinletici bir tatil yapmak isteyenler için içilmiş kaftan! El değmemiş koylarıyla da dikkat çeken bu şirin ilçede görülmesi gereken biz dizi doğal güzellik bulunuyor. Dolayısıyla Şarköy’e gelmişken ”Uçmakdere, Güzelköy, Gaziköy, Tepeköy, Eriklice ve Hoşköy” gibi yerleri görmeden dönmeyin.

76. Dikili

dikili

Burası Neresi? İzmir’e bağlı en güzel ilçelerden biri olan Dikili, kuzeyde Balıkesir, doğuda ise Bergama, batı ve güneyde Ege denizinin masmavi denizi ile çevrelenmiştir. Yaz tatilinin gözde rotalarından biri olan Dikili ile İzmir şehir merkezi arasında 122,6 kilometre mesafe bulunuyor. Çanakkale’ye yakın gezilecek yerler listesine kesinlikle eklenmesi gereken bu şirin ilçeye ulaşmak oldukça kolay. Zira Çanakkale’den özel araçla yola çıkıldığında ortalama 3 saatte (200 kilometre) Dikili’ye ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Dikili, 40 kilometreden fazla uzunluktaki sahil şeridi, şelaleleri, kaplıcaları, ılıcaları ve volkanik gölleriyle muazzam bir doğaya kucak açıyor. Bunun yanı sıra MÖ. 5000-MÖ. 4000 yıllarına kadar uzanan köklü bir geçmişe sahip olan ilçe, tarihi zenginliğiyle de değerli bir turizm merkezi! Yaz sezonunda hem ruhsal hem de fiziksel olarak dinlenebileceğiniz, sakin ve huzurlu bir tatil yapmak istiyorsanız Dikili tam da size göre!

Ayrıca Türkiye’nin en ünlü şelalelerinden biri olan Nebiler Şelalesi, halk arasındaki söyleyişiyle Aşıklar Şelalesi, bu şirin ilçede yer alıyor. Bunun yanı sıra ”Çandarlı Kale Önü Halk Plajı, Kalem ve Garip Adası, Aya Nikola Kilisesi, Alaçam Ormanları, Atatürk Botanik Bahçesi, Hayıtlı, Zindancık, Bademli Deniz Ilıcası, Aternaus Antik Kenti, Altaria ve Teuthrania antik kentleri” gibi daha pek çok yer sizleri bekliyor.

Kaçırmayın! Gitmişken Ege otları ile yapılan Yanık Yer Otu Salatası, Akkız ve Turp Otu Kavurması gibi Dikili’ye ait yöresel lezzetlerin tadına bakmayı kesinlikle unutmayın!

77. Avşa

avşa gezilecek yerler

Burası Neresi? Marmara Bölgesi’nde, Balıkesir’e bağlı bir ada olan Avşa, konum olarak Marmara denizinin güneybatısında yer alıyor. Diğer adı Türkeli Adası olan Avşa, 36 kilometrelik bir alandan oluşuyor. Avşa, yaz turizmi açısından oldukça popülerdir. Avşa’ya, yaz sezonu boyunca günde 3-4 kez feribot seferleri düzenleniyor.

Avşa’da yaz tatilinin tadını doyasıya çıkarabileceğiniz gibi turizm anlamında da gezip görebileceğiniz pek çok yer bulunuyor. Ali Baba Türbesi, Kumtur Plajı, Altınkum, Çokincir Koyu, Kadınlar Koyu, Yiğitler Köyü, Beyaz Saray Koyu ve Manastır Avşa’da görülmesi gereken yerlerden bir kaçını teşkil ediyor.

Kaçırmayın! Avşa’ya, Tekirdağ, İstanbul ve Erdek’ten düzenli yapılan feribot seferleriyle ulaşmak mümkün. Çanakkale’den Avşa’ya ulaşmak içinse öncelikle Erdek’e ulaşıp; buradan feribotla Avşa’ya geçmek gerekiyor. Dolayısıyla Çanakkale ile Avşa arası takribi 2,5-3 saate denk geliyor.

78. Adatepe Köyü

adatepe

Burası neresi? Geçmişi çok eskilere kadar uzanan Adatepe Köyü, içerisindeki Rum ve Türklere ait olan tarihi evlerle dikkat çekmektedir. Köydeki evlerin büyük çoğunluğunun geçmişi 19. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Ayvacık ilçesine 7 kilometre mesafede bulunan Adatepe Köyü, Kaz Dağları’nın eteklerine konumlanmıştır ve harika bir doğaya sahiptir.

Burası Çanakkale’de görebileceğiniz en güzel köylerden biridir. Adatepe’ye geldiğinizde Zeus Altarı, Taş Mektep ve Zeytinyağı Müzesi gibi yerleri mutlaka görmeniz gerekmektedir. Zeus Altarı Kaz Dağları’nın en yüksek noktalarından birine konumlanmış antik dönemin en önemli izlerinden biridir. Taş Mektep ise 1985 yılına kadar hizmet vermiş olan Cumhuriyet döneminin ilk eserlerinden biri olması nedeniyle özel bir yere sahiptir.

Neden gitmeliyim? Adatepe Köyü’ne gelerek hem taştan örülmüş sokaklarda tarihi evlerin arasında gezerek harika fotoğraflar çekebilir hem de otantik kafelerde dinlenerek sevdiklerinizle köye dair sohbetler edebilirsiniz.

– Turistik Yerler

79. Biga

canakkale biga

Burası neresi? Geçmişi MÖ 6. yüzyıla kadar uzanan Biga, gerek tarihi değeri ve gerekse de doğal güzellikleri ile Çanakkale’nin en güzel ilçelerinden biridir. Biga’nın Çanakkale şehir merkezine uzaklığı 90 kilometredir.

Parion Antik Kenti, Bigadiç Kalesi, Çarşı Camii Biga’da görebileceğiniz önemli yerlerden sadece birkaçıdır. Nilüfer Gölü, Şahmelek Koyu ise Biga’nın doğal güzelliklerinden es geçilmemesi gerekenlerin başında gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Birçok doğal güzelliğe sahip bu sevimli ilçe, tarihi ve doğal güzellikleri sayesinde yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.

80. Mudanya

Mudanya

Burası Neresi? Bursa’nın en güzel ilçelerinden biri olan Mudanya, batıda Karacabey, doğuda Gemlik, güneyde ise Osmangazi ve Nilüfer ilçeleriyle çevrelenmiştir. Bursa’da gezilecek yerler listesinde de ilk sıralarda ye alan bu ilçe, kültürel ve tarihi zenginliğinin yanı sıra tabiatıyla da ilgi çekici bir turizm merkezidir. Mudanya, kesinlikle, Çanakkale’ye yakın turistik yerlerden biri olarak değerlendirilmelidir. Zira Çanakkale ile arasında 259 kilometre mesafe bulunan ilçeye, ortalama 3,5 saatte ulaşılabilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Eski Girit Mahallesi’yle oldukça meşhur olan Mudanya’da görülmesi gereken daha pek çok yer sizleri bekliyor. Deniz kenarında, hafif esintisi, balıkçıları ve sahiliyle herkesin beğenisini kazanan ilçede ”Tahir Paşa Konağı, Mütareke Evi ve Müzesi, Kumyaka, Altıntaş, Kumla, Dereköy Kilisesi ve tabi ki Tirilye’yi” mutlaka görmelisiniz.

Her geçen yıl turizm anlamında gittikçe daha da popülerleşen Mudanya, en kalabalık dönemlerini yaz aylarında yaşıyor. Yaz mevsimi boyunca yoğun ilgi gören bu şirin ilçeye daha sakin bir dönemde gitmek isterseniz, Nisan-Mayıs veya Eylül aylarını tercih edebilirsiniz.

Kaçırmayın: Tirilye! Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı bir belde olan Tirilye, Bursa’da en çok ziyaret edilen noktalardan biridir. Tirilye, Mudanya’nın 11 kilometre batısında, Marmara denizi kıyısında yer almaktadır. Rum ve Osmanlı mimarisinin muhteşem bir karışımı olan 150 – 200 yıllık geleneksel, ahşap ve taş evlerin çevrelediği sokakları, masmavi deniz boyunca uzanan sahiliyle Tirilye hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın: Trilye’de Görülmesi Gereken 10 Muhteşem Yer! Mudanya’ya geldikten sonra Mudanya İskele Meydanı’ndan beyaz renkli Tirilye minibüslerine binerek 15-20 dakikada Tirilye’ye ulaşabilirsiniz.

81. Lapseki

lapseki

Burası neresi? Çanakkale şehir merkezinden 33 kilometre uzaklıktaki Lapseki, yaklaşık 3000 yıllık tarihi ile bölgenin en özel yerleşim yerlerinden biri olma özelliğini taşımaktadır. Lapseki hem tarihi dokusuyla hem de doğal güzellikleriyle Çanakkale’ye gelenler için görülmey değer noktalardan biridir. Dalyan Plajı ise Lapseki’deki en önemli turistik destinasyonların başında gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Türbeleri, şehitlikleri, Osmanlı döneminden kalma mimari yapıları ile adeta bir açık hava müzesini andıran Lapseki beldesi, Çanakkale civarında görülmesi gereken önemli yerler arasında bulunmaktadır.

82. Cumalıkızık

cumalıkızık

Burası Neresi? Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı tarihi bir mahalle/köy olan Cumalıkızık, Uludağ’ın kuzey eteklerinde kurulmuş beş Kızık köyünden biridir. Cumalıkızık, Türkiye’nin tarihi ve kültürel miraslarından biri olarak, sahip olduğu niteliklerle Bursa’nın en çok turist çeken yerleri arasında başı çekiyor diyebiliriz. Çanakkale’nin 292 kilometre doğusunda yer alan Cumalıkızık’a ortalama 3,5 saatte ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? 2014’te yılında Bursa ile birlikte UNESCO Dünya Mirası olarak tescillenen Cumalıkızık, tarihi atmosferi ve otantik dokusuyla sizleri şehrin boğucu havasından uzaklaştırıp, nostaljik bir yolculuğa çıkaracak! Cumalıkızık’ın mor, sarı ve mavi renkli tahta, kerpiç ve taştan konaklarının dizildiği dar sokaklarda, kökleri 1300’lü yıllara dayanan tarihi atmosfere yakından şahitlik edeceksiniz.

83. Gölyazı

Gölyazı

Burası Neresi? Gölyazı, Bursa-İzmir karayolu üzerinde Uluabat Gölü kıyısında yer alan bir yarım adadır. Muazzam doğası, panoramik manzarası ve tarihi dokusuyla muhteşem bir yer olan Gölyazı, Bursa’nın Nilüfer ilçesinde yar almaktadır. Gölyazı’nın bir diğer önemli özelliği ise bir kuş cenneti olmasıdır. Öyle ki yılın belirli dönemlerinde Gölyazı’da birbirinden farklı pek çok kuş türü gözlemlenebilmektedir.

Gölyazı, Roma dönemine kadar uzanan köklü geçmişi, eşsiz gün batımı manzarası, çınar ağaçları, köy kahvehaneleriyle Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Çanakkale’ye yakın turistik yerler arasında da gösterebileceğimiz Gölyazı, Çanakkale’nin 242 kilometre doğusunda konumlanıyor. Dolayısıyla Çanakkale’den yola çıktıktan sonra, ortalama 3 saatte Gölyazı’ya ulaşılabiliyor.

Kaçırmayın! Gölyazı’ya gitmişken Uluabat Gölü’nde sandal turları, Gölyazı’nın muhteşem sokaklarında gerçekleştirilen yürüyüş ve fotoğraf turları gibi aktivitelere mutlaka katılmanızı öneriyoruz. Bursa’ya has lezzetlerden biri olan, gözlemelerin tadını bakmalı ve mükellef bir köy kahvaltısı yapmalısınız. Ayrıca gün batımı manzarasında güzel bir hatıra fotoğrafı çektirmeyi unutmayın!

84. Kuş Cenneti Milli Parkı

Kuş Cenneti Milli Parkı

Burası Neresi? 1959 yılında Milli Park olarak ilan edilen Kuş Cenneti, Balıkesir’in Bandırma, Manyas ve Gönen ilçeleri arasında yer almaktadır. Kuş Cenneti Milli Parkı, 24.047 hektarlık geniş alanıyla, Afrika’dan, Avrupa ve Asya’ya göç eden su kuşlarının ana göç yolu üzerinde bulunmaktadır.

Dolayısıyla milli parkta; ak pelikan, tepeli pelikan, balıkçıl, karabatak, kaşıkçı, yaban kazı, yaban ördeği ve ötücülerden oluşan binlerce kuş, ağaçlar ve sazlar üzerine yuva yaparak büyük kuluçka kolonileri oluşturmaktadır. Türkiye’nin önemli değerlerinden biri olan Kuş Cenneti Milli Parkı ile Çanakkale arasında 180 kilometre mesafe bulunup; Kuş Cenneti’ne ortalama 2-2,5 saate ulaşım sağlanmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Kuş Cenneti Mili Parkı, 1976 tarihinde Avrupa Konseyi tarafından, çok iyi korunan ve kıta ölçeğinde değer taşıyan doğal alanlara verilen “Avrupa Diploması”nın en üst kategorisi olan A sınıfı Diploma almaya hak kazanmıştır. Dolayısıyla Türkiye’de yaşayan hemen herkesin bir kez de olsa mutlaka görmesi gereken bir yerdir.

Kuş Cenneti’nde bugüne kadar 266 farklı kuş türü tespit edilmiştir. Bu oranla, söz konusu milli park kuş gözlemciliği açısından oldukça değerlidir. Parkın içerisinde ayrıca bir kuş gözlem kulesi bulunmaktadır. Alanda, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, yaban hayatı gözlemciliği, tırmanış gibi aktiviteler gerçekleştirilebilir.

  • Adres: Bandırma, 10200 Bandırma/Balıkesir
  • Telefon: (0266) 735 54 22
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 *Tüm hafta açık
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

85. Kozak Yaylası

Kozak Yaylası

Burası Neresi? Topraklarının bir kısmı İzmir’e bir kısmı ise Balıkesir’e bağlı olan Kozak Yaylası, Bergama ile Ayvalık arasında yer almaktadır. Kozak Yaylası, fıstık çamlarıyla kaplı ormanlarıyla binlerce hektarlık bir alana yayılmaktadır. Kozak Yaylası’nda 17 farklı köy bulunup; köylüler geçimini ormanda yetişen çam fıstığı üretimiyle sağlamaktadır. Hem İzmir’e yakın turistik yerlerden biri olması hem de kolay ulaşılabiliyor olması nedeniyle Kozak Yaylası, son yılların en dikkat çekici rotalarından biri olmayı başarmıştır.

Tabi tek korkumuz bu harika doğanın bozulması… Umarız ki böyle bir şey olmaz. Bu açıdan herkesin sağduyulu olması gerekiyor. Konumuza rücu edersek; Çanakkale ile arasında 190 kilometre mesafe bulunup; yolculuk yaklaşık 3 saat sürüyor.

Neden Gitmeliyim? Böylesine bir doğada hafta sonu kaçamağı yapmayı kim istemez ki? Ve üstelik ormanda kamp kurup, konaklayabilir; doğayla baş başa dinlendirici bir tatil geçirebilirsiniz. Kozak’ta, bisiklet sürüşü, trekking, yoga, meditasyon gibi birçok doğa sporunu gerçekleştirebilirsiniz. Gelmişken Perperene Antik Kenti’ni, eski hamam, tapınak ve sur kalıntılarını görmeyi unutmayın!

*Alışveriş

Çanakkale’de alışveriş denildiğinde akla ilk gelen yer şüphesiz ”Aynalı Çarşı” olur. Zira bu tarihi çarşıda Çanakkale’nin meşhur simgesel hediyelik eşyalarını ve seramik sanatının en nadide örneklerini bir arada bulabilir ve de tarihi atmosferi içinize çekebilirsiniz. Bunun yanı sıra alışveriş için şehirde AVM’lerden, pazarlara, mağazalardan, butiklere ve çarşılara kadar aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Çanakkale’de alışveriş için gidebileceğiniz yerleri sizler için aşağıya bıraktım!

  • Troypark: Barbaros, Troya Cd. No:2, 17020 Çanakkale Merkez – 10.00/22.00
  • Kipa AVM: Barbaros, Atatürk Cd. 217 H, 17020 Çanakkale Merkez – 10.00/19.30
  • Yön AVM: İsmetpaşa, Demircioğlu Cd. No:20, 17000 Çanakkale Merkez – 09.00/20.30
  • Troyaport Outlet AVM: Dardanos, Atatürk Caddesi Çanakkale İzmir Asfaltı 8.km, 17100 Çınarlı/Çanakkale Merkez – 10.00/22.00

*Gece Hayatı

Çanakkale’de gece hayatıyla ilgili detaylı yazımız sizler için hazırlanıyor. Takipte kalmaya devam edin! Beklerken Çanakkale’nin ünlü tatil beldelerindeki gece hayatının seyrini öğrenmek için aşağıya bıraktığım yazıları okuyarak hem şehirdeki eğlence hayatına dair fikir sahibi olabilir hem de tatilinize yön verebilirsiniz.

*Yapmadan Dönme

Çanakkale

”Çanakkale’de neler yapılır? Mutlaka katılmam gereken bir etkinlik var mı?” diye merak ediyorsanız Çanakkale’de Yapılacak Şeyler başlıklı yazımızı okuyarak tüm sorularınızın en doğru ve en detaylı cevabına ulaşabilirsiniz. Bunun dışında Çanakkale’ye gitmişken katılmanız gereken turları sizler için derledik!

– Günübirlik Turlar

*Şehir içi Ulaşım

Çanakkale’de şehir içi ulaşımı genel anlamda otobüs ve minibüs gibi toplu taşıma vasıtalarıyla sağlanmaktadır. Toplu taşıma ”Kent Kart” adı verilen ulaşım kartları kullanılmaktadır. Bunun dışında şehre gelen misafirler için ”Serbest Kart” adı verilen bir sistem de mevcuttur. Cüzi bir ücret karşılığında alınan bu kartlar kısa süreli seyahatinizde sizlere yardımcı olabilir.

Çanakkale’nin hemen her yerine minibüs ve halk otobüsleriyle ulaşmak mümkündür. Bunun dışında dilerseniz taksileri de kullanabilir veya özel araç kiralayabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için tıklayın: Çanakkale’de Ulaşım.

*Çanakkale gezilecek yerler hakkındaki bilgi ve tecrübelerinizi aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşmayı unutmayın…

İçeriğimiz editörlerimiz tarafından son olarak 16.05.2023 tarihinde güncellenmiştir. Siz de Çanakkale gezilecek yerler listemize katkı sunmak isterseniz fikir ve önerilerinizi bize yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

“Çanakkale Gezilecek Yerler Listesi | En Efsanevi 85 Yer” üzerine 6 yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin