Bursa Emir Sultan Külliyesi

Emir Sultan Külliyesi , ülkemizin en önemli ve en çok ziyaret edilen külliyelerinin başında gelmektedir.

Emir Sultan Külliyesi , 15. yüzyılda Sultan Mehmed döneminde Yıldırım Bayezid’in kızı Hundi Fatma Hatun tarafından kocası Emir Sultan için yaptırıldığı için bu isimle anılmaktadır. Külliye halk arasında “Sultan Külliyesi” olarak da bilinmektedir.

Kompleks yapı içinde türbe, cami ve hamam da bulunmaktadır. Dilerseniz bu yapılara kısaca göz atalım;

Emir Sultan Camii: İznik çinileriyle etkileyici bir mihraba ve çok güzel cam kenarı süslemelerine sahip olan Emir Sultan Camii, oldukça geniş avlusuyla dikkat çekmektedir. Caminin ilk halinde tek kubbeli yapılmış iken daha sonra camiye üç kubbeli bir revak eklenmiştir.

1795’de tamamen yıkılan ve 1855 yılındaki depremde de hayli hasar gören camii, dönemin devlet adamları tarafından aslına sadık kalınarak onarılarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Camii Bursa’nın en geniş kubbeye sahip camilerinden biri olarak bilinmektedir.

Emir Sultan Türbesi: Caminin yanında bulunan türbede Emir Sultan’a ve ailesine ait mezarlar bulunmaktadır. Emir Sultan’ın bir veba salgınında öldüğü belirtilmektedir. Tamamen yıkılan türbe 1868 yılında Sultan Aziz tarafından aslına uygun olarak yeniden yaptırılmıştır. Türbenin giriş kapısının olduğu duvar dışında kalan duvarlarda birer tane yarım kemerli pencere bulunmaktadır.

Hamam Bölümü: Hamam bölümü cami ve türbelerin hemen yanında bulunmaktadır. Hamam bölümü çeşitli yıllarda geçirdiği yenileme çalışmalarıyla günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Hamam en son 2008 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek hizmete açılmıştır.

Külliye içinde daha önce dergah ve medresede bulunmasına rağmen bu yapılar günümüze ulaşamamış olup, bu yapıların yerinde günümüzde okul ve park bulunmaktadır. Bu arada unutmadan külliye içindeki çeşmeler de görülmeye değer.

Orijinal hali günümüze kadar ulaşamayan Emir Sultan Külliyesi, sahip olduğu manevi ve huzurlu atmosferiyle hem Bursalılar hem de Bursa’yı ziyarete gelenler için Bursa gezilecek yerler listesinde bulunması ve görülmesi gereken tarihi mekanlar arasında bulunmaktadır.

1- Emir Sultan Külliyesi Ziyaret Bilgileri

  • Adres: Emir Sultan Mahallesi, Doyuran Caddesi, Yıldırım/BURSA
  • Ulaşım: Türbeye şehrin turistik ve merkezi noktalarında bulunuyorsanız buralardan ortalama 15-20 dakika süren bir yürüyüşün ardından ulaşabilirsiniz. Eğer toplu taşıma kullanmayı düşünüyorsanız tramvayla İncirli, Meydancık ve Çınarönü duraklarını; metro ile gelmek isterseniz Gökdere metro istasyonunu kullanabilirsiniz.

Emir Sultan Külliyesi hakkında tüm bildiklerinizi aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin