Brunei Gezilecek Yerler | 11 Gezi Noktası

Brunei uzun zamandır zenginlik ve petrol ile anılıyor. Güzel boyalı, altın minareli camiler ülkenin imzası desek yeridir.

Brunei gezilecek yerler yazımızda kentin merak edilen turistik noktalarını derledik. .Bandar Seri Begawan’dan başlayan petrol endüstrisi ülkenin kalkınmasına olanak sağlamış. Saraylar ve iddialı projeler bunun ispatı. Diğer taraftan vahşi yaşamın da olduğunu unutmayalım. Volkanik dağlar, yırtıcı hayvanlar birçok yerde karşınıza çıkabilir.

#1 Brunei Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Bandar Seri Begawan

bandar seri begawan

Beklemediğiniz kadar süslü bir ortama sahiptir. 50 bin kişinin yaşadığı şehir petrol piyasasının hareketli olduğu yerlerdendir. Geçtiğimiz yüzyılda sahildeki küçük bir ticaret kasabasından büyük şehir görünümünü alan Bandar Seri Begawan, Omar Ali Saifudduien Camisi ve Istana Nurul Iman gibi dünya rekoru bulunduran binaları içeriyor. Ayrıca Brunei Müzesi’nde sergilenen büyüleyici İslami eserler aklınızı başınızdan alacak.

2- Ulu Temburong Ulusal Parkı

ulu temburong national park

Ülkenin doğu girintilerinde bulunan ulusal park herkesin sevdiği ve saydığı doğal yerdir. Doğasever turistler ve vahşi yaşama merakı olanlar Ulu Temburong’da aradığını bulacaktır. 55 kilometre karelik yağmur ormanları içinde egzotik canlı türleri yaşamlarını sürdürüyor. Safari turlarına katılıp güzel bir deneyim yaşayabilirsiniz.

3- Kampong Ayer

kampong ayer

Brunei Nehri üzerinde konumlanan yere basitçe “su köyü” diyebiliriz. Yukarıdan baktığınızda hoş bir görüntü olduğu aşikar. Ancak diğer taraftan nehre bırakılan atıklar geleceği yavaş yavaş tehdit etmektedir. Cılız tahtalar üzerinde ilerlemek ilk başlarda tedirginlik yaratabilir. Evlerde güzelce ağırlanacağınızdan emin olabilirsiniz. Buraya ulaşmak için ise su taksisi kullanılıyor.

4- Pekan Tutong

Pekan Tutong

Tutong bölgesinin merkezidir ve Bandar Seri Begawan’ın hemen doğusundadır. Parlak geniş plajlar, sahildeki barlar, deniz ürünleri harika vakit geçirmenizi sağlayacak. Brunei’de deniz, kum ve güneş üçlüsünün en güzel olduğu yer burasıdır.

5- Omar Ali Saifuddien Camii

omar ali saifuddien mosque

1958 yılında tamamlanan Ali Siafuddien Camii, 28. Brunei Sultanı’nın adını almıştır. Caminin bulunduğu yer suni bir lagünle çevrilidir. Zemin ve duvarlar en iyi İtalyan mermerden yapılmış. Avizeler İngiltere‘den, lüks halılar Suudi Arabistan‘dan getirilmiş. Kubbeyi de 3.5 milyon cam mozaik parça kaplıyor. Dolayısıyla Brunei’nin lüks camilerinden biri olduğu belli oluyor. Bununla beraber caminin 52 metrelik minaresi onu Bandar Seri Begawan’ın en yüksek yapısı yapıyor.

6- Royal Regalia Museum

royal regalia museum

Hemen hemen her şeye sahip olan bir padişaha ne verirsiniz? Bu sorunun cevabı zor.. Müzede, Brunei padişahlarına sunulan hediyeleri göreceksiniz. Böylece sultanların hayatına farklı bir bakış açısı ile bakıyorsunuz. Taç giyme törenlerinde kullanılan araçlar ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken materyaller.

7- Jame’Asr Hassanil Bolkiah Camii

jame asr hassanil bolkiah camii

1992 yılında mevcut sultanın saltanatının 25. yılını kutlamak için inşa edilen Brunei’nin en büyük camisidir. Dört teraslı kiremitli minaresi ile her tarafa hakimdir. Şehir merkezinden Gadong’a doğru giderken devasa camiyi mutlaka göreceksiniz.

Padişah, hanedanın 29. hükümdarı olduğu için 29 altın kubbe konulmuş. Gece vakitlerinde de cami ışıl ışıl parlar. Caminin içindeki halılardan söz etmiyoruz bile!

8- Brunei Darussalam Denizcilik Müzesi

Brunei Darussalam Denizcilik Müzesi

2015 yılında açılan bu müze, şehrin 5 kilometre doğusundaki Kota Batuda bulunuyor. Sergiler arasında 1997’de dalgıçların gemi enkazında bulduğu 13.000 eserden bazılarını göreceksiniz. Geminin Brunei’ye yaklaşırken fırtınaya maruz kaldığına inanılıyor.

9- Ormancılık Müzesi

Ormancılık Müzesi

Ormancılık Müzesi, Simpang dolaylarında bulunan bir müzedir. Yerel ormanlarla ilgili bilgi edinmek isteyenler için kapsamlı bir tasarım yapılmış. 50’den fazla ahşap tipini yakından görebilme fırsatını geri çevirmeyin.

10- Yağ ve Gaz Discovery Merkezi

oil and gas discovery centre

Petrol endüstrisine ilgi duyanlar, bu alanda mesleki kariyer hedefleyenler için muazzam bir yer. Gençlere ilham kaynağı olan merkez petrolü her yönden inceleyip anlaşılır arayüzle anlatıyor. Gelişmeler olduğu zaman merkez de kendini güncelliyor.

11- Labi Longhouses

Labi Longhouses

Brunei’de geleneksel ve modern çizgilerin buluştuğu yerde değişik enstantaneler yakalayabilirsiniz. Dokuma işiyle uğraşan kadınlar, plastik ürünler gibi yerel alışverişi meydana getiren unsurları da inceleyebilirsiniz.

Brunei yüz ölçümü bakımından küçük bir ülke ancak gezilecek çok yeri var. Ekonomisini petrol ve türevlerine borçlu olan Brunei, İslami eserlerin en güzel örneklerine sahiptir. Istana Nurul Iman, Sultan Bolkiah, Sultan Ömer Ali Seyfeddin Camisi ve Kampong Ayer mutlaka görülmelidir. Bazıları tarafından “Doğunun Venedik’i” yakıştırması yapılır.

Brunei’de gezilecek yerler yeterince dikkatinizi çektiyse sevdiklerinizle beraber buraları görmeye gidebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin