Bayburt Yöresel Yemekler | 14 Nefis Lezzet

Karadeniz ve Doğu Anadolu mutfağının birbirine harmanlandığı lezzetli yemekleriyle, Bayburt sofralarına konuk oluyoruz.

Bölge halkının kendilerine göre yorumladıkları pek çok tarif dünden bugüne başlı başına bir yemek çeşidi olarak süregelmiş ve Bayburt’un lezzetli mutfağını oluşturmuş. Bu birbirinden lezzetli yemekleri Bayburt yöresel yemekler listemizde birlikte incelemeye ne dersiniz?

# Bayburt Yöresel Yemekler

Gelin birlikte Bayburt’ta ne yenir, ne içilir bir bakalım;

Çorbalar

1. Kesme Çorbası

kesme çorbası

Bayburt yöresel yemekler listemizin birinci maddesinde, şehirde en sık tüketilen çorbalardan biri olan kesme çorbası yer alıyor. Kesme çorbası Bayburt’ta bir başlangıçtan ziyade bir yemek olarak tüketiliyor. Açılan hamurdan ince ince kesilen makarnaların katıldığı çorbada mutlaka soğan, mercimek ve dargın yer alıyor. Denemekte fayda var!

2. Tatlı Çorba

tatlı çorbası

İçerisine kuşburnu atılan şehrin farklı çorbalarından biri de tatlı çorba. İçerisinde pişmiş kayısı, üzüm, erik ve incir katılan çorba en son fındık ile süslenerek servis ediliyor. Tatlı çorbanın şehirde sevenleri çok. Denemenizi tavsiye ederiz!

Ana Yemek

3. Kara Pancar Yemeği

kara pancar yemeği

Bayburt usulü kara pancar yemeğinin tadı bir başka. İnce kıyılmış soğanları yağda iyice kavurduktan sonra salça ve etlerin pişirilmesi ve son olarak da içerisinde yeşil mercimek, bulgur ve haşlanmış efelikler eklendi mi tadından yenmiyor.

4. Ekşi Lahana Yemeği

ekşi lahana yemeği

Bayburt yöresel yemekler listemizin ilginç lezzetlerinden birisi de ekşi lahana yemeği. Karadeniz yemeklerinin baş tacı lahana, Bayburt mutfağında da sıklıkla kullanılan sebzelerden biri. Şiddetle tavsiye edilen ekşi lahana da, soğanla birlikte kavrularak tam bir lezzet bombası haline gelen ve şehirde çok sevilen yemeklerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

5. Galacoş Yemeği

galacoş yemeği

Bayburt’a has lezzetlerden biri ise Galacoş yemeği. İçerisinde bol mercimek, et ve soğan yer alan yemekte, öncelikle servis tabağına bayat ekmekler diziliyor ardından sosla ıslanarak önceden hazırlanan mercimekli harç ilave ediliyor. Birde üzerine yoğurt ve tereyağlı sos gezdirildi mi tadından yenmiyor.

6. Lor Dolması

lor dolması

Türkiye’nin her yöresinde sevilerek tüketilen dolmanın bir çeşidi de, Bayburt yöresel yemekler listemizde yerini alıyor.Diğer dolmaları geri de bırakacak bir lezzet de Bayburt usulü lor dolması. Taze lorun içerisinde yumurta, süt, haşlanmış bulgur ve soğan ile karıştırılır ve iyice sıkılarak, yaprağa sarılarak yapılan yemek, üzerine terayağı dökülerek servis ediliyor.

7. Yalancı Dolma

yalancı dolma

Bu yalancı dolma o kadar gerçek ki, yerken damağınızda kalan tada hayran olacaksınız. Beyaz lahana yaprağıyla yapılan dolma, Bayburt usulü daha da lezzetli oluyor. Bayburt sofralarına konuk olduğunuzda mutlaka karşınıza çıkabilecek lezzeti, denemeden dönmeyin.

8. Herse Yemeği

herse yemeği

Doğu kültüründe pek çok örneğini gördüğümüz bu yemek Doğu Karadeniz’de bir başka yapılıyor. Ayıklanmış yarmanın, haşlanmış tavuk ile sentezlenmesi sonucu oluşan yemeğe bir de bol tereyağ eklenince şahane oluyor.

9. Bayburt Tava

bayburt tava

Et ile sebzeyi bir arada görmeyi sevenlerdenseniz, Bayburt’un bol etli ve sebzeli bu yemeğine bayılacaksınız. Patlıcan, patates ve domates gibi pek çok sebzenin kuşbaşı etle buluştuğu tava yemeği, Bayburt sofralarında mutlaka yerini alıyor.

Hamur İşi

10. Su Böreği

su böreği

Bayburt mutfağı hamur işlerinde de oldukça iddialı. Bayburt’ta en çok yapılan böreklerden biri de yumuşacık su böreği. Her katında ayrı lezzet hissedeceğiniz bu börek, şehirde gün sofralarının ve akşam yemeklerinin vazgeçilmez yemeği.

11. İçli Kete

içli kete

Özellikle Bayburt ve Erzurum’da meşhur olan içli kete, şehrin en sevilen hamur işi lezzetlerin birisi. Elde açılan hamurların içerisine kavrulmuş unların eklenmesiyle yapılan içli kete, isteğe göre sade ya da cevizli de yapılabiliyor.

12. Tandır Ekmeği

tandır ekmeği

Hamur işinin en güzel hallerinden, yüzlerce yıldır gelenek haline gelmiş tandır ekmeği, Bayburtluların sık sık yediği bir lezzet. Elde açılan hamurların evlerde özel olarak yapılan gömülü tandır fırınlarında duvara yaslanmasıyla pişirilen tandır ekmeği, sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine kadar her zaman sofralarda yerini alıyor.

Tatlılar

13. Tel Helva

tel helva

Alışık olduğumuz tel helvanın hemen hemen aynı malzemelerle ancak başka lezzetle yapıldığı Bayburt ilinde, bu tatlının hastası çok. Yolu Bayburt’tan geçenlerin dahi paketleterek satın aldığı tel helvayı mutlaka denemelisiniz.

14. Süt Böreği

süt böreği

Bayburt yemekleri listemizin son maddesinde ise en farklı tatlılarından biri olan süt böreği yer alıyor. Yufkanın saf süt ve yoğurt ile ıslatılmasından oluşan bu börek içerisinde, bol fındık da katılıyor. Bayburt’un en farklı lezzetlerinden biri olan süt böreği için bir de şerbet hazırlanıyor ve mutlaka ılık olarak servis ediliyor.

Bayburt’un  oldukça gelişmiş mutfak kültürü ve pek çok bölgenin mutfağından etkilenerek oluşturduğu kendine has yemek kültürünü birlikte tanımaya çalıştık. Listemizi beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz başka Bayburt lezzeti var ise, aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz. 🙂

“Bayburt Yöresel Yemekler | 14 Nefis Lezzet” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin