Aşkabat Gezilecek Yerler Listesi

Türkmenistan’ın başkenti olan Aşkabat, ülkenin en büyük şehridir. Bu yazımızda ticari faaliyetlerin yoğun yaşandığı şehrin gezilecek yerlerini inceledik..

1881’de kurulan Aşkabat, Türmenistan’ın yaklaşık 1 milyon nüfuslu kentidir. Orta Asya‘nın önemli şehirlerinden olan Aşkabat, ticaretin yanında tarihi yerleri ile de turizm sektöründe kendini gösteriyor. Türkmenistan’ın başkentine yapacağınız gezide ne tür yerler olduğunu merak ediyorsanız Aşkabat gezilecek yerler listemizi okumaya başlayabilirsiniz.

Ulusal Müze

Aşkabat Ulusal Müzesi

Çölde bir saraya benzeyen ulusal müze, Kopet Dağı’nın önünde bulunuyor. Müze aslında üç müzenin bir araya toplanmasından meydana geliyor. Tarih Müzesi, Doğa ve Etnografya Müzesi ve Başkanlık Müzesi hep beraber Ulusal Müze’yi oluşturuyor.

Tarih Müzesi’nde Türkmenistan’daki Neolitik Çağ’a ait aletler, Margiana Uyguarlığı’na ait tılsımlar, mühürler, bardaklar ve kült eşyalar bulunuyor. Doğa ve Etnografya Müzesi’nde yerel kültürlerin geçirdiği evreler anlatılıyor. Başkanlık Müzesi’nde de devlet büyüklerinin fotoğrafları, kişilikleri hakkında yazılar var.

Halk Hakydasy Anıtı Kompleksi

Halk Hakydasy Anıtı Kompleksi

2014 yılında yapımı biten geniş kompleks 1948 depreminde ölenler, İkinci Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybedenler ve Türkmen savaşlarında ölen askerler için yapılmış.

Aşkabat’taki en dokunaklı yer olduğunu söyleyebiliriz. İki sergi içeren müze kısmına 10 Dolar karşılığında girebilirsiniz.

Bağımsızlık Meydanı

Bağımsızlık Meydanı

Altın kubbeli saray, adalet bakanlığı, savunma bakanlığı gibi binalar Bağımsızlık Meydanı’nda yer alır. Ne yazık ki bu binaların ne yakınında bulunabilirsiniz ne de içine girebilirsiniz. Yavaş hareket ederseniz görevliler sizi uyaracaktır.

Arch of Neutrality

Arch of Neutrality

1998’deki tarafsızlık politikasının bir eseridir. Türkmenistan’da bunun gibi siyasi hayatın doğurduğu sanatlar (eserler) görebilirsiniz.

Halı Müzesi

Halı Müzesi

Halı sayısı beklentilerin aşağısında olabilir ama dünyanın en büyük dokuma halısı da buradadır. Aşkabat’ta mutlaka görülmesi gereken bir halıdır. Müzeye girişler Dolar üzerinden hesaplanıyor.

Lenin Heykeli

Lenin Heykeli

Küçük bir parkta bulunan Lenin Heykeli çeşmelerle çevrilidir. Heykeli 1970’lerde Aşkabat’ta yaşayan Rus sanatçı Ernst Neizvestny yapmış.

Güzel Sanatlar Müzesi

Güzel Sanatlar Müzesi

Müzenin koleksiyonunda Sovyet-Türkmen eserleri var. Ayrıca Rus ve Batı Avrupa resimlerinden oluşan güzel bir seçki bulunur. İç kısımlara ilerledikçe Türkmen kuyumculuk eserlerini ve geleneksel kostümleri göreceksiniz. Müzeye giriş ücreti ise 20 Dolar.

Sirk

Sirk

Sovyet döneminde inşa edilen sirk binası, beyaz mermer kaplamalarıyla Türkmenleştirilmiş. Eğlenceli zaman geçirmek, hayvanların nasıl eğitildiğini yakından görmek istiyorsanız sirk alanına gidebilirsiniz.

Azadi Camisi

Azadi Cami

İstanbul‘daki Sultanahmet Camisi’ne benzer. Magtymguly’nin güneyinde bulunan Azadi Cami, Aşkabat’ın önemli ibadethanelerinden biridir.

Düğün Sarayı

Düğün Sarayı

Türkmenistan’da bazen garip yapılarla karşılaşacaksınız. Bunlardan biri de Düğün Sarayı. Sürreal çizgide tasarlanan binada geometrik kafesli bir disko topu vardır. Hükümet binası gerçekten şaşırtıcı bir dizayna sahip.

Bilgi Sarayı

Bağımsızlık Parkı’nın güney ucunda büyük, altın kubbeli Bilgi Sarayı kütüphane, konser salonu ve Türkmenbaşı Müzesi’nden oluşuyor.

Harsh Dağı

Harsh Dağı

Uzun bir yolculuğa çıkmayı düşünüyorsanız ve yürümeyi seviyorsanız Harsh Dağı’ndaki parkur tam size göre. “Sağlıklı yürüyüş” olarak adlandırılan aktivitede bacaklarınızı açıp dağ havasını ciğerlerine çekebilirsiniz.

Hezreti Omar Camii

Hezreti Omar Camii

Aşkabat’taki modern camilerdendir. Harika cilalı boyalı tavanlarıyla görülmeye değer yerlerden.

Dev Ruhnama

Dev Ruhnama

Saparmurat Niyazov, Türkmenistan’da garip kanunlarıyla tanınırdı. Ruhnama adlı kitabın dev versiyonunu meydanda görebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin