Almanya’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 23 Yöresel Yemek

Kültürü bizden çok uzak olsa da tarih boyunca göçlerle yakınlaştığımız Almanya’da ne yenir sorusuna cevaplar aradık…

Almanya’da ne yenir , ne içilir yazımızda, işte bu listede öne çıkan birbirinden lezzetli yemeklere ve bu yemeklerin hikayelerine yer verdik.

Ülke mutfağında, yavaş yavaş yerleşen Türk mutfağı etkisinin yanında köklü geçmişiyle nefis yemekler yatıyor. Geziniz sırasında farklı ve geleneksel bir şeyler tatmak isterseniz önünüz uzun bir liste çıkacak.

#1 Almanya’da Ne Yenir ?

Listenin ilk sırasında; 

1- Bratkartoffeln

bratkartoffeln

Kartoffeln, Almancada “patates” anlamına geliyor ve Almanlar neredeyse her öğünlerinde patates tüketiyorlar. Bratkartoffeln de bu patates içeren yemeklerin en güzeli denebilir. Almanya’da ne yenir endişesini ortadan kaldıran bu lezzet haşlanmış patateslerin ince ince dilimlenip pastırma ve soğanla karıştırılması sonucu yapılıyor.

2- Bratwurst

bratwurst

Bratwurst, Almanya’ya has sosislere genel olarak verilen isim. Domuz etinden yapılan bu sosisler sokak lezzetlerinin bir parçası olduğu gibi bazı kafe ve restoranlarda da satılıyor. Nürnberg şehrinden doğup yayılan Bratwurst, gezinizde mutlaka denemeniz gereken tatlar arasında olmalı.

3- Brezelbrezel

Hafif ve leziz bir atıştırmalık isterseniz size Brezel öneririz. Un ve mayadan yapılan beyaz bir simit olan bu lezzet, özellikle Alman birası yanında sıklıkla tüketiliyor. Bazı mekanlarda yanında soğuk et veya peynir dilimleriyle servis edilen bu simit, Almanya’da ne yenir sorusuna lezzetli bir yanıt olarak karşımıza çıkıyor.

4- Flammkuchen

flammekuecche

Bu İtalyan pizzası benzeri yemek, Alsace bölgesinden geliyor. Almanya’nın yanı sıra Fransa’da da sevilen bir yiyecek olan Flammkuchen, ince açılmış hamur üzerine sıralanan çeşitli malzemelerle yapılıyor. Doyuruculuğunun yanında tam bir enerji deposu.

5- Maultaschen

maultaschen

Stuttgart’ın en popüler yöresel yemeği olan Maultaschen, mantı benzeri nefis bir yemek. Alışık olduğumuz mantıya göre içi için çok daha fazla malzeme kullanılıyor ve biraz daha büyük.

Maultaschen, ya kaynatılarak ya da kızartılarak hazırlanıyor ayrıca etli ve sebzeli seçenekleri var. Almanya’da ne yenir endişesini ortadan kaldıran bu lezzetli mantının tadına bakmadan ülkeyi terk etmemenizi tavsiye ederiz.

6- Rote Grütze

rote grutze

Kökleri Danimarka’ya dayanan Rote Grüte, Kuzey Almanya’da ünü hayli yayılmış hafif bir tatlı. Almanya’da ne yenir diye düşünenler için ahududu, çilek ve vişne gibi kırmızı meyveleri kremayla buluşturan bu tatlı mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biri.. Bazı yerlerde dondurmayla da servis ediliyor. Yorucu bir gün sonunda keyfinizi yerine getirecektir.

7- Rouladen

rouladen

Rouladen, ince dilimlenmiş et ya da dana eti ile sarılmış pastırma, soğan, hardal ve turşulardan oluşan bir karışım. Vejetaryenler için de çeşitleri bulunan bu yemek, tipik bir Alman yemeği deneyimi sunuyor. Son derece lezzetli ancak o kadar da emek isteyen bir yemek.

8- Schnitzel

schnitzel

Schnitzel, artık bizim sofralarımızın da aranan lezzetleri arasına girdi. Hemen hemen herkesin tadına aşina olduğu bu lezzet, un ve yumurtaya bulanmış dana etinden yapılıyor.

Bilinenin aksine Avusturya kökenli bir yemek, ancak Almanya için de simge yiyeceklerden biri kabul ediliyor. Almanya’da ne yenir endişesini ortadan kaldıran bu yemeğin tadını bakmanızı tavsiye ederiz.

9- Schweinsbraten

schweinsbraten

Avusturya ve Çek Cumhuriyeti‘nde de tüketilen bu kavrulmuş domuz yemeği, et sevenler mutlaka denemeli. İsteğinize göre farklı et türlerini de tercih edebilirsiniz ama orijinal tarifi domuz etli olanı. Sunumu ve lezzetiyle göz dolduran Schweinsbraten, güzel bir akşam yemeğini keyifli kılacaktır.

10- Spätzle

spatzle

Almanya’da ne yenir sorusuna lezzetli bir yanıt olarak karşımıza çıkan Spätzle, ülkede en çok tüketilen yemekler arasında. Almanya’nın nadir etsiz yemeklerinden biri olan bu yumurtalı erişte, genellikle peynir ve soğanla servis ediliyor. Ayrıca et yemeklerinin yanında yan yemek olarak verildiğini de görebilirsiniz.

11- Kartoffelsalat

kartoffelsalat

Görünümü itibariyle annelerimizin yaptığı patates salatasını andıran Kartoffelsalat, ülkenin sevilen lezzetlerinden biri. Genellikle sosis satan büfelerde yan ürün olarak hazırlanan bu lezzet içerisinde bol mayonez, hardal ve az miktarda yeşillik yer alıyor. Alman restoranlarında et yemeklerinin yanında servis ediliyor.

12- Currywurst

currywurst

Almanya’da sokak lezzetlerin temel gıdası olarak bilinen sosisten yapılan pek çok lezzeti görebilmeniz mümkün. Ancak alman usulü sosislerin genellikle domuz etinden yapıldığını belirtelim. Denemeden önce ürün hakkında bilgi almanızda fayda var. Currywurst ise pişirildikten sonra körili bir ketçaba bulanıyor ve son olarak da üzerine toz köri serpiştiriliyor.

13- Fischbrötchen

fischbrötchen

Almanya’nın kuzeyinde balık sevilen et çeşitleri arasında… Sık sık balık tüketen Alman halkının sevdiği lezzetlerden bir diğeri de Fischbrötchen… Kuzey denizlerinde tutulan bol yağlı balıkları kızarttıktan ya da fümeledikten sonra hazırladıkları bu lezzetli sandviçler sizler için harika bir öğle yemeği seçeneği olabilir.

14- Schwarzbrot

schwarzbrot

Almanya’nın simgesi haline gelmiş dünyaca ünlü Schwarzbrot ekmeği, ülkede mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında. 24 saat pişme süresi olan bu lezzetli ekmekler, arpa unundan hazırlanıyor. İçerisine bol ay çekirdeği ya da isteğe bağlı olarak ceviz de eklenebiliyor. Sabah kahvaltıların vazgeçilmezi Alman ekmeklerini denemenizi tavsiye ederiz.

 15- Schwarzwälder Kirschtorte

schwarzwalder

Alman pastaları ve kekleri tadı damağınızda kalacak lezzet bombaları olarak gösteriliyor. Ülkeyi seyahatinizde denemeden dönmemeniz gereken tatlılar içerisinde Schwarzwälder Kirschtorte de oldukça meşhur. Almanya’nın kara orman bölgesinin adıyla anılan lezzetli pasta kakaolu kekin arasına kiraz, vişne ve pastacı kreması eklenerek hazırlanıyor.

16- Uzak Doğu Yemekleri

uzak doğu yemekleri

Almanya’ya gidip de yalnızca Alman lezzetlerini bulabileceğiz diyorsanız yanılıyorsunuz. Ülkede Türk restoranlarının yanı sıra Uzakdoğu mutfağının muhteşem yemeklerini tadabileceğiniz pek çok Çin ve Japon restoranı mevcut. Diğer yandan Vietnam mutfağına ait lezzetleri bulabilmeniz de mümkün. Almanya’nın ünlü semtlerinde Asya fast-food restoranlarına sıklıkla rastlayacağınızdan emin olabilirsiniz.

17- Leipziger Allerlei

leipziger

Alman usulü bir tür türlü olarak tarif edebileceğimiz Leipziger Allerlei, Alman halkının akşam sofralarını süsleyen lezzetler arasında. Yemek; taze bezelye, havuç, kuşkonmaz ve kuzu mantarı gibi malzemelerle hazırlanıyor. İsteğe bağlı olarak taze fasulye veya karnabahar da eklenebiliyor.

18- Kohl und Pinkel

kohl und pinkel

Almanya’da çoğu yemek de sosis olmazsa olmaz malzemeler arasında. Kohl und Pinkel yemeği ise bir çeşit lahana yemeği olması rağmen tütsülenmiş sosis ile birlikte servis ediliyor. İçerisinde yeşil lahana, yulaf lapası, domuz yağı, soğan ve sosis bulunuyor.

19- Frikassee

frikasse

Haşlanmış tavuk eti, bezelye, karnabahar gibi malzemelerle hazırlanan bu lezzetli yemeğin ismi Frikassee… Alman halkının akşam yemeklerinde sıklıkla hazırladığı lezzetler arasında. Ülkede Sulu yemek arayışına girerseniz denemenizi tavsiye ederiz.

20- Sauerbraten

sauerbraten

Alman yahnileri oldukça meşhur yemekler arasında. İçerisinde sığır eti, rendelenmiş soğan, patates, havuç, hardal ve toz şeker gibi malzemelerin yer aldığı Sauerbraten yahnisi, oldukça sağlıklı lezzetlerden biri. İçerisine isteğe bağlı olarak kuru üzüm, karanfil ve yenibahar gibi malzemeler de eklendiğinde tadından yenmiyor.

21- Kartoffelsuppe

kartoffelsuppe

Patates çorbası olarak tarif edebileceğimiz Kartoffelsuppe, oldukça lezzetli ve sağlıklı bir Alman çorbası. Pırasa, maydanoz, et suyu ve krema ile hazırlanan bu başlangıç yemeğini uğradığınız herhangi bir restoranda denemenizi tavsiye ederiz.

22- Palaçinka

palaçinka

Boşnakların oldukça meşhur yemeklerinden biri olan Palaçinka, Almanya’da da sıklıkla hazırlanan lezzetler arasında. Alman usulü palaçinka; yumurta, un, süt, sıvıyağ ve süt ile hazırlanıyor. Bizdeki krep hamuruna oldukça benziyor. İçi için ise kayısı reçeli kullanılıyor.

23- Apfelstrudel

apfelstrudel

Hamuru bizdeki elmalı tart ile hemen hemen aynı lezzet ve kıvamda olan Apfelstrudel, seyahatiniz sırasında küçük bir kahve tatlı molası vermek isterseniz denemenizi tavsiye edeceğimiz lezzetler arasında. İçerisine meyve şekerlemesi, dövülmüş fındık veya badem, damla çikolata gibi malzemelerde eklenince tadından yenmiyor.

Almanya’da ne yenir sorusuna dilediğiniz yanıtları aldıysanız ve bu çalışkan, disiplinli ülkenin yemekleri iştahınızı kabarttıysa başlıca şehirleri hakkında bilgi almak ister misiniz?

Almanya’da ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin