Alaçatı Tarihi Yerler | 7 Tarihi Nokta

Rüzgarın fısıltısında dans eden belde Alaçatı, son yılların parlayan tatil yörelerinden biri. Listemizde Alaçatı tarihi yerler hakkında detaylı bilgilere yer verdik…

Alaçatı tarihi hakkında; İyonya bölgesinin tam ortasında bulunan Alaçatı, bu dönemde “Agrilia” ismiyle anılmaktaydı. Bulunduğu stratejik konum itibariyle Alaçatı, antik dönemde de birçok medeniyetin uğrak noktası olmuştur.

Alaçatı’nın Osmanlı dönemindeki tarihi hakkındaki ilk bilgiler Evliya Çelebi’nin ünlü Seyahatnamesi’nde karşımıza çıkmaktadır. Belde, Alaçatı ismini buraya yerleşen bir aşiretten almış ve o zaman “Alacaat” şeklinde anılmıştır. Memiş Hacı Ağa’nın ve ailesinin bölgeye yerleşmesi ise Alaçatı’nın çok hızlı bir şekilde gelişmesine olanak tanımıştır.

19. yüzyılın sonunda Alaçatı, bölgenin en önemli üzüm ve şarap üreticisi konumuna gelmiştir. 12 bin kişiye ulaşan nüfusun büyük çoğunluğunu da Rumlar oluşturmuştur. 1912 senesinde patlak veren Balkan Savaşları nedeniyle Balkanlar’dan kaçan göçmenlerle bölgedeki Türk nüfusu artmaya başlamış ve Rumlar bölgeyi terk etmeye başlamıştır. 1923 senesinde ise Yunanlılar ile yapılan “Mübadele Anlaşması” ile nüfus takası gerçekleştirilmiştir ve 10 yıl gibi kısa bir süre içinde Alaçatı neredeyse tamamen Türk nüfusa ait olmuştur.

Alaçatı’nın en ünlüleri; Alaçatı’daki tarihi yel değirmenleri ve taş evleri beldenin en ünlü simgeleri arasında bulunmaktadır. Bu nedenle Alaçatı’ya geldiğinizde bu iki durağı es geçmemeniz gerektiğini düşünüyoruz.

Alaçatı gezi tavsiyesi; Alaçatıya gelenler için öncelikli önerimiz muhteşem denizin tadını çıkarmak olacaktır. Yılın büyük bölümünde rüzgarlı olan Alaçatı, rüzgar sörfü için de en ideal noktalardan biri. Mart ayında gelirseniz Ot Festivali, mayıs ve ekim aylarında gelirseniz Bisiklet Festivali, eylül ayında gelirseniz de Alaçatı Uçurtma Festivali kaçırmamanız gereken etkinlikler arasında bulunuyor. Alışveriş için otantik Alaçatı sokakları ve Alaçatı Pazarı ihtiyaçlarınızı fazlasıyla karşılayacaktır. Küçük bir belde olması nedeniyle ulaşım için yürümeyi tercih edebilirsiniz. Alaçatı’nın muhteşem evlerini de unutmayalım elbette.

Müzekart; Alaçatı’ya geldiğiniz zaman herhangi bir turistik karta ihtiyacınız olmayacak.

Camiler

1. Pazaryeri Camii

Pazaryeri Camii

Burası neresi? Pazaryeri Camii, Alaçatı’daki en eski mimari ve dini eserlerden biri olması nedeniyle ziyaretçiler tarafından değer gören noktalardan birisidir. 1854 senesinde inşa edilmiş olan yapı kilise olarak kullanılmaktaydı ve bölgeye yaşayan Rumların ibadetlerini gerçekleştirmek için inşa edilen 3 yapıdan biriydi. Kilisenin mimarı Yuhannis Halapas ve ilk adı Ayios Konstantinos’tu. Cumhuriyet dönemiyle birlikte cami olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Caminin içine girdiğinizde otomatik bir perde sistemi olduğunu görüyorsunuz. Bu perde yapının cami ve kilise olan kısmını birbirinden ayırmaya yaramaktadır. Yani yapı içinde aynı anda hem cami hem de bir kilise bulunmaktadır ve burasını en ilginç kılan detaylardan biridir.

Neden gitmeliyim? Burası, Alaçatı’da ve ülkemizde dini hoşgörünün en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar için önemli bir ibadet yeri olması yapı, beldede görülmesi gereken önemli duraklardan biridir.

  • Adres: Yeni Mecidiye Mh, 35930 Çeşme/İzmir
  • Telefon: 0532 111 33 37
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu ziyaret edilebilir ancak ayin ve namaz saatlerine dikkat edilmelidir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Hacı Memiş Ağa Camii

Alaçatı Memiş Ağa Camii

Burası neresi? Adını aldığı Hacı Memiş Ağa tarafından yaptırılmış olan cami, Alaçatı’daki en önemli Osmanlı eserlerinden biridir. Tek taş kesme balkonu ve minaresi ile dikkat çekmektedir. Cami, aynı zamanda bulunduğu semte de ismini vermiştir. Bölgenin en eski ibadethanelerinden biri olan cami, ibadete açıktır.

Neden gitmeliyim? Alaçatı’nın tam kalbinde yer alan bu ibadethane, merkezi konumu ve Osmanlı’dan kalma bir miras olması nedeniyle Alaçatı’da görülmesi gereken tarihi yerler arasında yer almaktadır.

  • Adres: Musalla, 1014. Sk. No:4, 35930 Çeşme/İzmir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

3. Alaçatı Yel Değirmenleri

Yel Değirmenleri

Burası neresi? Ege’nin birçok bölgesinde olduğu gibi Alaçatı’da da geçmişten günümüze gelebilmiş tarihi yel değirmenleri bulunmaktadır. Alaçatı’nın sembolleri arasında yer almaktadır. Türkiye’de ilk defa inşa edilen yel değirmenlerindendir. Yeni yel değirmenleri beldenin enerji ihtiyacını karşılamakta büyük önem kazanmaktadır. Eski yel değirmenleri ise günümüzde beldenin en fazla ziyaret edilen tarihi durakları arasında yer almaktadır ve 1800’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir.

Alaçatı’nın giriş kısmında bulunan yel değirmenlerinin bazıları günümüzde cafe ve restoran olarak ziyaretçilere hizmet vermektedir. Değirmenlerin restorasyon çalışmaları ise Çeşme Belediyesi tarafından gerçekleştirilmiştir.

Neden gitmeliyim? Yel değirmenleri turistik bir nokta olarak muhteşem gün batımı ile dikkat çekmektedir ve Alaçatı hatırası leziz fotoğraflar çekebilmek için mutlaka uğranması gereken noktalardan biridir. Tabi zaman zaman fotoğraf çekebilmek için ciddi kuyruk oluştuğunu da belirtmemiz gerek 🙂 Aynı zamanda geceleri ışıklar içindeki Alaçatı’yı seyretmek için de oldukça ideal bir yer olduğunu söyleyebiliriz.

  • Adres: Tokoğlu Mahallesi, Alaçatı, Çeşme, İzmir
  • Ziyaret saatleri: 24 saat
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Alaçatı Taş Evleri

Alaçatı Taş Evleri

Burası neresi? Alaçatı’nın tarihi dokusunu en iyi yansıtan yapıların başında kesinlikle Alaçatı’nın muhteşem taş evleri gelmektedir. Bölgeye has bir mimari ile inşa edilmiş olan yapılar, günümüzde Alaçatı denilince akla gelen ilk simgelerden biridir.

Bu tarihi evlerin yapımında ponza taşı kullanılmış ve bu sayede muhteşem bir ısı yalıtımı sağlanmıştır. İnşa esnasında kullanılan yumurta akı, saman ve toprak da gene evin sağlamlığı ve yalıtımı konusunda çok büyük katkı sunmuştur. Taşıyıcı sistemde ise genellikle mazı ve selvi gibi ağaçlar tercih edilmiştir. Evlerin planı, beldenin tarımsal üretimle ilişkili yaşam tarzına paraleldir. Evlerin önü yaşam alanlarına, arka kısmı evlerde yaşayanların üretim yaptığı bahçe ve tarlalara dönük bir şekilde planlanmıştır. Rüzgarın geliş yönüne tasarlanan evlerin cumbalı planı ise evlerin Akdenizli olduğunu göstermektedir.

Gösterişten uzak Alaçatı taş evleri, sağlamlığı ve sadeliği ile ilgi görmektedir. Evler arasındaki mesafenin az, sokakların dar olması ise sıcak yaz aylarında evlerin daha fazla gölgeye sahip olmasını sağlamıştır. Günümüzde bu dar sokaklar ziyaretçilerin en önemli gezi duraklarından birini oluşturmaktadır.

Neden gitmeliyim? Dar sokaklar arasında dizilmiş olan bu özel evler, Alaçatı’nın günümüze ulaşabilmiş en özgün mimari yapılarının başındadır. Bu nedenle Alaçatı’ya geldiğinizde bu güzel evleri incelemenizi ve tarihi dokusunu hissederek bütün detaylarını gözden geçirmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Alaçatı, Çeşme, İzmir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Sokaklarda dolaşmak ücretsiz 🙂
  • Yol tarifi al >

5. Dutlu Kahve

Dutlu Kahve

Burası neresi? Çevresine kurulduğu dut ağacından dolayı “Dutlu Kahve” olarak anılan bu mekan, Alaçatı’nın en rağbet gören, beldeye gelenlerin mutlaka uğradığı noktalardan biridir. Mekan, Hacımemiş civarında bulunmaktadır. Mekanda çok keyifli sabah kahvaltıları, öğle ve akşam yemekleri yenebilmektedir. Bilhassa akşam yemekleri fasıl havasında çok eğlenceli olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Hesap olarak Alaçatı ortalamasının altında olması, tarihi bir dokuya sahip olması burasını keyifli zaman geçirmek isteyen gezginler için tercih edilecek önemli duraklardan biri haline getirmektedir.

Kaçırmayın! Dutlu Kahve’nin sakızlı Türk kahvesinin mutlaka tadına bakmalısınız.

  • Adres: Alaçatı Mahallesi Hacımemiş 12001 Sokak, 12001 Sok. No:85, 35937 Alaçatı/Çeşme/İzmir
  • Telefon: (0232) 716 05 97
  • Ziyaret saatleri: 11.00-04.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

6. İmren Pastanesi

İmren Pastanesi
Görsel Kaynak: pinterest.com

Burası neresi? İmren Pastanesi’ni Alaçatı’nın önemli tarihi yerleri arasında saymamızın sebebi, mekanın 1941 senesinden bu yana, Alaçatı’ya gelenlerin damaklarında muhteşem lezzetler bırakmasıdır. Pastane, Selanik’ten göç eden Hasan Usta tarafından kurulmuş ve günümüze kadar ulaşmıştır.

Pastane geleneksel yöntemlerle hazırladığı muhteşem Türk tatlıları ve özellikle helvalar sayesinde ününe ün katmış ve Türkiye genelinde bilinen önemli lezzet duraklarından biri olmayı başarmıştır.

Neden gitmeliyim? Tarihi bir mekanda muhteşem lezzetler tatmak istiyorsanız bu güzel pastaneyi mutlaka listenize dahil etmeniz gerekiyor.

  • Adres: Alaçatı, Kemalpaşa Cd. no:65, 35930 Çeşme/İzmir
  • Telefon: (0232) 716 83 56
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-02.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Meydanlar

7. Tarihi Alaçatı Meydanı

Alaçatı Meydanı

Burası neresi? Tarihi Alaçatı Meydanı, yerleşim yerinin kalbi olarak nam salmış pek çok restoran ve hediyelik eşya dükkanına ev sahipliği yapan eski bir toplantı noktası. Meydan, son olarak 15 yıl önce düzenlenerek günümüzdeki görünümüne kavuşmuştur. 50 yıllık geçmişe sahip meydan, özellikle akşam saatlerinde yüzlerce insanın akınına uğrar. Ünlü isimlere bu meydanda rastlayabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Oldukça sıcak bir ortama sahip olan Alaçatı Meydanı, koşturmaca olmadan vakit geçirebileceğini ve yorulmadan, keyif alarak dolaşıp, hediyelik eşya seçebileceğiniz önemli bir nokta. Meydandaki birçok sevimli cafe ve restoran bir şeyler yiyip içmek için sizi kendine çeken cinsten. Burası aynı zamanda tarihi taş evleri de inceleyebileceğiniz en merkezi noktalardan biri. Burnunuza gelecek olan lavanta kokuları ise adeta meydanın bonusu…

Kaçırmayın! Eğer kalabalık ortamları seviyorsanız meydanı 20.00’dan sonra ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Alaçatı’da görülmesi gereken tarihi yerler hakkında fikirleriniz ve önerileriniz varsa, bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

“Alaçatı Tarihi Yerler | 7 Tarihi Nokta” üzerine 2 yorum

  1. Kapakta ve Alaçatı taş evleri diye paylaştığınız fotoğrafın alaçatı ile alakası yok Burası söke doğanbey köyü yanlış bilgiyi düzeltmenizi öneririm,linki izlemenizi tavsiye ederim

    Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin