Akyaka’nın Yöresel Yemekleri | Ne, Nerede Yenir?

Akyaka’da, deniz mahsulleri ve zeytinyağlıları parmak ısırtacak kadar leziz.

Muğla’da bizi lezzet bombardımanına tutan Akyaka’nın yöresel yemekleri , tarifsiz bir lezzet şölenini beraberinde getiriyor. Ege’de her yöre kendine has lezzetleri ile bizi olağanüstü karşılamakla görevlendirilmiş gibi.

Bunlardan biri olan Akyaka, Ege’nin en güzel köşelerinden birini kapmış durumda. Temiz havası ile iştah açan Akyaka’nın, Azmak Nehri yanındaki restoranları ile ise oldukça popüler.

# Akyaka’nın Yöresel Yemekleri

Deniz Mahsulleri

deniz mahsulleri

Deniz şeridinde yer alan bir semt olmasının etkisinden mi ,o yörede yetişen su ürünlerinin çeşitliliğinden mi bilinmez ama listemizde deniz mahsulleri geniş bir yelpazede. Ülkenin canlı akvaryumu olarak adlandırılan bölgede bu kadar fazla deniz mahsulünü karşımızda görmemiz şaşırtıcı olmasa gerek.

Akyaka’da tek bir deniz ürünü belirtmek yerine burada bulunan su ürünlerinin, mümkün olduğunca tadına bakmaya çalışmanızı öneririz. İzmarit, kalkan, mercan, barbun, sinarit, lagos, kefal bunlardan bazıları. Balıkların her çeşidini lezzetle pişiren Akyakalıların farklı deniz mahsullerini listeleyelim;

1- Balık Çorbası

balık çorbası

Akyaka, deniz mahsullerinin lezzeti sorgulanamayacak yegane kıyılarımızdan biri. Tazecik balıklardan yapılan bu çorba hem oldukça leziz hem de oldukça vitaminli.

2- Sübye Güveç

sübye güveç

Sübye Güveç, Akyaka’da en çok tercih edilen ara sıcakların başında geliyor. Eğer Sübye nedir diye düşündüyseniz daha bilindik adı ile mürekkep balığıdır. Dilim dilim doğranan sübyeler domates, soğan ve biber ile sotelenir ve güveçte sunulur. Burda oldukça lezzetlisi yapılan Sübye Güveç’i tatmanızı öneririz.

3- Yengeç Bacağı

yengeç bacağı

Ege’de denizden çıkan her şey son derece nefis. Yengeç Bacağı, soslu bir şekilde kızartılarak sunulur ve tadı kalamara benzer. Her yerde lezzetlisini bulamayacağınız Yengeç Bacağı Akyaka’da tadılması gerekenlerden.

4- Mavi Yengeç

yengeç bacağı

Türkiye’de sadece Ege ve Akdeniz kıyılarında yaşayan mavi yengeç, Akyaka’da mutlaka tadılması gereken nefis bir lezzet. En güzelini burada tadabileceğiniz Mavi Yengeç kaçırılmaması gereken bir tat.

5- Karidesli Mücver

karidesli mücver

Akyaka’da yapılan mücverin bu türü deniz mahsulü severleri oldukça memnun ediyor.  Dışı çıtır çıtır içi yumuşacık olan nefis mücver karides, kabak ve taze otlar ile yapılıyor.

6- Kalamar Dolma

kalamar dolma

En güzeli Ege’de yapılan Kalamar dolmanın tadını uzun süre unutamayacaksınız. Akyaka’da her restoranda tadabileceğiniz dolma, kalamarın hazırlanan iç harç ile doldurulmasıyla hazırlanıyor.

**Bu leziz deniz mahsullerini tadabileceğiniz en iyi restoranlar restoranlar;

*Halil’in Yeri

Adres: Ula Akyaka Mah, İniş Dibi Cad. No:48, 48650 Ula/Muğla

Telefon: (0252) 243 56 22

Çalışma Saatleri: 24 Saat açık

*Orfoz Restoran

Adres: Akyaka Mahallesi, Sarıoğlu Sok No:48, 48650 Ula/Muğla

Telefon: (0252) 243 59 59

Çalışma Saatleri: 08.00 – 00.00

*Olta Balık Restoran

Adres: Akyaka Mahallesi, 48650 Ula/Muğla

Telefon: (0252) 243 59 09

Çalışma Saatleri: 09.00 – 00.00

Mezeler

Taze malzemeleri ve çoğunlukla zeytinyağı ile süslenen mezeler, Azmak Nehri kenarında afiyetle yenilecek cinsten. Akyaka’nın parmak ısırtan taptaze mezelerini sizler için listeledik.

1- Girit Ezme

girit ezme

Ege’nin leziz mezeleri arasında başı çeken Girit Ezme sofraları şenlendiriyor. Süzme peynir, çeşitli otlar ve ve ceviz ile yapılan ezme oldukça leziz ve ferah bir tat sunuyor.

2- Fava

Bakladan yapılan Fava, Akyaka’da çilingir sofralarının vazgeçilmezi. Ege’nin müthiş zeytinyağı ile süslenen Fava son derece leziz.

3-Kabak Çiçeği Kızartması

kabak çiçeği kızartması

Tadan herkesin bayıldığı bir lezzet kabak çiçeği kızartması… Kabak çiçeklerinin un ve yumurta karışımına bulanıp tavada kızartılması sonucu hazırlanan çıtır çıtır bir atıştırmalıktır. Meze olarak sunulan ve cips gibi yiyebileceğiniz kızartmayı oldukça beğeneceğinize eminiz.

4- Topik

topik

Akyaka’da en lezzetlisi yapılan Topik mezesi tadılması gereken farklı mezeler arasında yerini alıyor. Dolmayı andıran mezenin iç harcını bolca soğan, baharat ve tahin oluşturuyor. Hazırlanan iç harç nohuttan yapılan malzemenin içine dolduruluyor.

5- Atom

atom mezesi

Süzme yoğurt ve acı biber ile hazırlanan bu meze Akyaka’da en çok tercih edilen mezeler arasında. Deniz ürünleri tüketmeden önce tercih edebileceğiniz ve sizi tıkamayacak bu başlangıç son derece nefis.

6- Şakşuka

şakşuka

Her yerde yapılan ve çok sevilen Şakşuka’yı en taze malzemeleri ile asıl yerinde tatmalısınız. Ana malzemesi patlıcan olan Şakşuka, Akyaka’nın tertemiz havası ve doğasında yenince daha da leziz oluyor.

**Mezelerini deneyebileceğiniz en iyi restoranlar;

*İnceden Meyhane

Adres:  Akyaka Mahallesi, Akyaka Mah 11 /B, Karanfil Sk., 48650 Ula/Muğla

Telefon: 0532 060 71 37

Çalışma Saatleri: 24 Saat açık

*Şef Balık & Meze

Adres: Akyaka Mahallesi, Nergiz Sk., 48650 Ula/Muğla

Telefon: 0552 243 53 56

Çalışma Saatleri: 11.00 – 01.00

Zeytinyağlılar

zeytinyağlılar

Akyaka her Ege yöresi gibi zeytinyağlı yemekler konusunda oldukça başarılı. Elde ettikleri doğal zeytinyağı yemeklere nefis bir tat ekliyor. Akyaka’da zeytinyağlıları tattıktan sonra parmaklarınızı ısırmamak için kendinizi zor tutacaksınız! 🙂

1- Zeytinyağlı Yaprak Sarma

zeytinyağlı yaprak sarma

Her yöre de yapılan ama asıl burda tadılması gereken yaprak sarma egenin taze yaprakları ve yörenin kendi zeytinleriyle üretilen zeytinyağı ile yapılıyor. Bu taze malzemeler ile yapılan yaprak sarmayı tattığınızda parmaklarınızı ısıracaksınız.

2- Zeytinyağlı Barbunya

zeytinyağlı barbunya

En güzelini Akyaka’daki evlerde veya ev yemekleri yapan restoranlarda yiyeceğinize eminiz. Üstelik meze niyetine de yenebilen barbunya, Akyaka’nın en lezzetli zeytinyağlıları arasında.

3- Enginar Dolması

enginar dolması

Akyakalıların fazlaca pişirdiği enginar dolması son derece faydalı bir seçenek. Enginarlar, pirinçli iç harç ile doldurularak zeytinyağında pişirilir ve soğuk servis edilir.

4- Deniz Börülcesi

deniz börülcesi

Ege bölgesine özgü olan bu ot hem çok leziz hem de çok faydalı. Hem yemek olarak hem meze olarak tüketilen deniz börülcesi zeytinyağıyla tamamlanıyor.

**Zeytinyağlılarını tadabileceğiniz en iyi restoranlar;

*Ayşe Ana’nın Yeri

Adres: Akyaka Mahallesi, Nergiz Sk. No:16, 48650 Ula/Muğla

Telefon: (0252) 243 40 40

Çalışma Saatleri: 07.00-23.00

* Melek Abla Ev Yemekleri

Adres: Akyaka Mah. Atatürk Caddesi No: 18Akyaka 48650, Türkiye

Telefon: 0537 478 72 89

Çalışma Saatleri: (0216) 710 39 56

Salatalar

salatalar

Akyaka deniz mahsulleri ve otlar konusunda oldukça zengin bir yöre. Deniz Mahsullerini hemen hemen her yemeğin içine katan yörenin salataları da su ürünleri içeriyor. Ege’de yetişen doğal otlar bir diğer salata türlerinin ana malzemesini kapsıyor.

1- Ahtapot Salatası

ahtapot salatası

Ahtapot salatası, su ürünlerinin tazeliği tartışılmaz olan Akyaka’da tatmanız gereken bir lezzet. Haşlanan ve doğranan ahtapot bacakları zeytinyağı ve limon sosu ile tatlandırılıyor.

2- Radika Salatası

radika salatası

Karahindiba olarakta bilinen radika, Ege’de yetişen bir ot türüdür. Oldukça sağlıklı olan bu ot Akyakalılar tarafından haşlanarak ve üstüne zeytinyağı dökülerek servis edilen bir salata çeşididir.

3- Yengeç Salatası

yengeç salatası

Akyaka, deniz ürünlerinden vazgeçemeyenlerin yegane adresi durumunda. En taze yengeçleri barındıran Ege kıyısı Akyaka’da yengeç salatası damaklarda ayrı bir tat bırakıyor. Yeşilliklerle bezenerek sunulan Yengeç Salatası oldukça nefis.

4- Turp Otu Salatası

turp otu salatası

Ege’nin her yöresinde oldukça leziz yapılan turp otu salatası, kelimenin tam anlamıyla vitamin deposu. Akyaka’ya gelmişken tatmanız gereken salata turp otunun haşlanması ve üstüne özel sosunun dökülmesi ile hazırlanır.

5- Kalamar Bacağı Salatası

kalamar salata

Nefis bir deniz ürünü olan kalamarı, balık yemeyi tercih etmiyorsanız bile sevebilirsiniz. Taze kalamarların bacaklarından hazırlanan salata sos ile tamamlanır.

6- Ege salatası ( Yunan Salatası )

ege salatası

Yörede yetişen tazecik ve doğal otlar ile yapılan Ege salatası malzeme açısından oldukça zengindir. İçinde zeytin, ceviz, peynir gibi malzemeleri barındıran nefis salata zeytinyağı ile apayrı bir noktaya ulaşıyor.

pin emojiAkyaka’nın yöresel yemekleri listemizin sonuna geldik. Eklenmesi gerektiğini düşündüğünüz, yazımızda eksik bulduğunuz lezzetleri ve restoranları yorumlar kısmından bizlere iletmeyi unutmayın deriz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin