Afyon’da Ne Yenir? – İşte Size Afyon Mutfağının En Lezzetli 14 Yemeği

Afyonkarahisar Mutfak Kültürü

Ege Bölgesi illerinden biri olan Afyon’da mutfak kültürü fazlasıyla zengindir. Böylelikle şehre geldiğiniz zaman, deneyebileceğiniz birbirinden harika lezzetler bulunur. Üstelik bu yemeklerin bazılarını farklı şehirlerde daha önce tüketmiş olabilirsiniz. Fakat hakiki orijinal tadı almanız için yolunuz mutlaka Afyon iline düşmelidir. Bir de yöre halkının ellerinden hazırlanmış olan meşhur yemekleri tatmaya başlamalısınız.

Şehirde, tarım ve hayvancılık faaliyetleri ise aktif şekilde yapılır. Doğal olarak bu özelliğe sahip olmasından dolayı, birçok farklı yemek çeşitlerinin olmasına zemin hazırlamıştır. İnsanlar burada yalnızca zeytinyağlı yemekleri yapmaz. Aynı zamanda çeşitli et yemekleri, çorbalar, salatalar, köfteler ve tatlılar hazırlanarak afiyetle tüketimi yapılır.

Yolunuz bu şehre düştüyse gezilecek olan yerlerin dışında, yemeklerini de deneyimlemeniz gerekecektir.

Pratik Bilgiler

Afyon’dan Alınabilecek Yiyecekler: Listemizde yer alan yöresel yemeklere ek olarak Afyon’da daha pek çok lezzetin olduğunu söyleyebiliriz. Fakat kimi henüz pek fazla keşfedilmemiş. Yörede ön plana çıkan yiyecekler arasında ise sucuk önemli bir yere sahip. Afyon’u ziyaret eden birçok insan dönüş yolunda mutlaka kendilerine sucuk alıyorlar. Bununla beraber bükme, ağzı açık böreği (dondurulmuş), lokum, kaymak, tarhana ve ekşi mayalı köy ekmeği Afyon’dan alabileceğiniz yiyecekler arasındadır.

Afyon’un En Meşhur Tatlısı: Afyon yöresel mutfağına özgü ekmek kadayıflı tatlı, Afyon lokumu, keşküllü Kemalpaşa tatlısı ve hurma baklavası tatmanız gereken tatlı türleri arasında yer almaktadır.

Afyon’dan Alınabilecek Doğal Ürünler: Afyon’dan alabileceğiniz doğal ürünlerden bazıları; haşhaş, Afyon sucuğu, haşhaş ezmesi, köy kaymağı ve köy tarhanasıdır.

Afyon Yöresel Yemekleri

Çullama Köfte

Afyon, seyahat edeceğiniz yerler arasında yer alıyorsa, yemeden dönmemeniz gereken bazı lezzetler bulunuyor. Bu lezzetlerin başında, içinde özel baharatlarla harmanlanıp hazırlanan çullama köftesi geliyor. Çullama köftesi yalnız lezzeti ile değil aynı zamanda görüntüsüyle de tam not almayı başaran lezzetlerden biridir. Çullama köftesinde hem lezzetli iç harçlar hem de özel sos kullanılır. Böylece köftenin lezzet oranı daha da fazla arttırılmış olur. Afyon, yemek kültürüyle de adından söz ettiren bir şehrimiz olmayı başarıyor.

Bu yemeğin en güzel tarafı, doyurucu olmasıdır. Hem mideye hem de göz zevkine hitap eden meşhur yemeklerinden biridir. Çullama köftesi kıyma, soğan, baharat, yumurta, maydanoz gibi malzemeleri içerisinde barındıran bir yemektir. Hem yaz hem de kış aylarında dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Fakat köftenin daha ağırlıklı şekilde tüketildiği mevsim genelde kış ayları oluyor. Afyon’a ziyaret yapacak olan kişilerin mutlaka farklı tarifiyle sizi şaşırtacak çullama köftesini denemesi gerekiyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan çullama köftenin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Keşkek

Düğünlerin ve özel davetlerin olmazsa olmaz yemeklerinden biri keşkek yemeğidir. Şüphesiz ülkemizde keşkek yemeğini bilmeyen yoktur.  Zahmetli diyebileceğimiz bir yemek olduğundan dolayı, yaparken güç ister.

Keşkek daha çok Afyon’un Şuhut ilçesinde ağırlıklı şekilde yapılır. Öyle ki Şuhut ilçesinin tescil ettiği yemeklerinden biridir. Çok lezzetli bir yemek olduğundan dolayı herkes tarafından da sevilerek tüketilmektedir. Fakat lezzetli olduğu kadar aynı zamanda oldukça zahmetlidir. Bu yüzden keşkek daha çok özel günlerde yapılan yemek haline gelmiştir.

Keşkek içerisinde buğday, kuşbaşı et, nohut, nane, tuz, tereyağı, salça gibi malzemeler yer alır. Keşkek içerisine eklenecek olan et, kırmızı ya da beyaz et olacak biçimde tercih edilebilir. Bazı yörelerde tavuk eti kullanılırken, Afyon şehrinde kuşbaşı et kullanılır. Eğer ki Afyon yolculuğu yapıyorsanız, zahmetli ve lezzetli olan keşkek yemeğini yemeden dönmeyin.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/musakkarestaurant/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Burmalı Mah., Basın Cad., No: 10, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 06:30 – 22:30 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0272 212 33 25
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemek sonrası yöreye özgü veya diğer tatlı çeşitlerinden deneyebilirsiniz.

Zürbiye

Zürbiye için soğan yemeği diyenler de vardır. Farklı bir yemek olarak karşımıza çıktığından dolayı mutlaka denemenizde fayda vardır. Daha önce hiç soğan yemeği yemediyseniz, zürbiye yemeği sizin için de artık keyifli bir deneyim haline gelmeye başlamış olacaktır. Bu yemeğin en önemli özelliğinden biri hem bol dana etinin kullanılması hem de içerisine soğanın çok fazla katılmasıdır. Bol soğan ve eti bir araya getirerek hazırlanan yemek, tadıyla da lezzetini en iyi şekilde kanıtlamayı başarıyor.

Zürbiye son derece doyurucu diyebileceğimiz bir yemektir. Bu sebepten dolayıdır ki zürbiye yapılıyorsa, yanına çorba yapılmasına hiç gerek kalmayacaktır. Çünkü bu yemek zaten sizi fazlasıyla tok tutmaya neden olacaktır. Yöre halkı tarafından sık sık tercih edilen yemeklerinden biri zürbiyeyi Afyon bölgesine geziye katılanların yiyerek bu tadı tatmaları gerekmektedir.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan zürbiye yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Bükme

Afyon şehrinde ağırlıklı olarak yapımı gerçekleşen, hamur işidir. Her ne kadar bükme tarifini diğer şehirlerde görülmüş olsa da, asıl yerinin Afyon olduğunu söylememiz mümkündür. Bükme, hamur işinin ne kadar lezzetli olduğunu ispatlayan yiyeceklerden biridir. Yöre halkı tarafından çok fazla sevilmekte ve sık sık tüketilmektedir. Özellikle bayram gibi önemli günlerde de bu hamur işinin yapımına başvurulur.

Bükme, iştah kabartacak cinsten olan hamurlu bir lezzettir. Hamur işini sevenler için de oldukça ideal lezzetlerin arasında yer alıyor. Böylelikle severek tüketeceğiniz bir lezzet olmayı başarıyor. Mayalı bir hamurdan hazırlanan tatlının içerisinde, mercimek ve kıyma kullanılabiliyor. Fakat bükme hazırlanırken, hafif çıtır şekilde kalması gerekecektir. Bu yüzden dolayı mantı hamuru hazırlanmaya başlanırken, ılık su ve az miktarda sirke ilavesi yapılır. Bunun yapılmasının nedeni ise, hamurun daha çıtır hale gelmesidir.

Hamur işini çok seven kişiler Afyon yöresine ait olan bükme tarifini denemelerinde yarar vardır. Yöre halkının evlerde daha çok başvurduğu bükme, lezzetiyle yiyenleri cezbediyor. Bükmenin yanında çay, ayran ya da diğer soğuk içecekler de tüketilebilir. Ara sıcak olarak da değerlendirilen bükme tarifini sizler de alarak evlerinizde kolay biçimde bu lezzeti deneyimleyebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/salimustaa/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Burmalı, Millet Cad., Uzun Çarşı Gç., No: 27/A, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 05:30 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0272 213 20 14
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Afyon usulü kabak tatlısını burada deneyebilirsiniz.

Ağzı Açık

Ağzı açık, Anadolu kültürünün en önemli ve temsili lezzetlerinden biridir. Bu tarifin önemli özelliği, hamurla yapılmasıdır. Ağzı açık Anadolu’nun pek çok farklı yörelerinde yapılır. Üstelik her yörenin yapma stili de doğal olarak farklılık göstermeye başlar. Afyon’a geldiğiniz dönemde ağzı açık tarifinin farklı çeşitlerini görmeye başlar hale geleceksiniz. Bu sayede zorluk yaşamadan tarifi sorunsuz şekilde yapma şansına sahip olabilirsiniz.

Yöreden elde edeceğiniz bilgiler doğrultusunda bundan sonra sizler de tarifi evde rahatlıkla denemeye başlayacaksınız. Afyonkarahisar mutfağının da olmazsa olmazlarından biri haline gelen ağzı açık, yöre halkının şüphesiz en çok sevmiş olduğu yemeklerden biridir. Son derece nefis diyebileceğimiz eşsiz bir tada sahiptir. Böylelikle ağzı açık tarifini, keyifle tüketmeye başlamanız mümkün olur.

Ağzı açık tarifi içerisinde neler var, nasıl yapılır öğrenmek isteyebilirsiniz. Hamurdan yapılarak lezzetli biçimde sunulan ağzı açık yemeğinin en önemli malzemesi şüphesiz undur. İçerisine eklenen karabiber, acı biber, nane gibi baharatlar da yemeğe ekstra lezzet katmaktadır. İsteğe göre sarımsak da eklenen ağzı açık yemeği içerisinde kıymanın bol olması da bu yemeğin dikkat çekici taraflarından biridir.

Bu tarifin mutlaka sıcakken yenmesi gerekecektir.  Asıl lezzeti sıcak olduğu zaman daha çok çıkmaya başlar. Afyon gezilerine katılan kişiler ağzı açık yemeğini tatmaları için bölgedeki lokanta ve restoranlara gidebilir ya da yöre halkının evlerine misafir olabilirler.

  • Nerede Yenir: Kayra Börek
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Dumlupınar, Kadınana Cad., No: 73, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 19:30 saatleri arası açıktır.
  • Telefon: 0272 214 44 40
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Dilerseniz bükmeyi birde burada deneyebilirsiniz.

Afyon Sucuğu

Yolculuk yaparken de yol kenarındaki şarküteri tarzı mağazalarda çok sık şekilde görmüş olduğumuz lezzetlerden biridir. Afyon’da hayvancılık faaliyetleri de sıklıkla yürütüldüğünden dolayı, sucuğun kendi has tadını daha iyi şekilde almaya başlamış olursunuz. İçerisinde iyice çekilmiş olan et ve özel baharatlarla, oldukça lezzetlendirilmiştir. Aynı zamanda Afyon sucuğunun güzel ve farklı diyebileceğimiz kokusu vardır.

Sucuğu satın alarak evde tüketebilirsiniz. Yahut birçok mekâna giderek özel yarım ekmek yaptırabilir ve lezzetini tatma şansına sahip olabilirsiniz.

Ülkemizde hiç şüphe yok ki en sık şekilde tüketilen et ürünleri içerisinde sucuk yer alır. Fakat Afyon sucuğunu, diğer sucuklarla kesinlikle bir tutmamalısınız. Çünkü lezzet oranı oldukça iyidir. Afyon sucuğunu asıl yerinden satın alarak tüketmeniz bu lezzetin tadını çok daha iyi biçimde almanız açısından önemli olacaktır.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/ikballokantasi1922/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Burmalı, Millet Cad., Uzun Çarşı, No: 21, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 07:00 – 21:00 saatleri arası açıktır.
  • Telefon: 0272 215 12 05
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Afyon kaymağı tatlısı yiyebilirsiniz.

Şebit

Her ne kadar bu yemeği Kayseri için duymuş olsak da, asıl yerinin Afyon olduğunu söylemek mümkün. Muhteşem bir tat olmasından dolayı mutlaka buraya geldiğiniz zaman tatmanız gerekecektir. Zaten görüntüsü ile baktığınız zaman da çok fazla iştah kabartacak şekilde olduğuna şahit olmaya başlayacaksınız.

Şebit yapımı biraz zorlayıcı olabiliyor. Çünkü hem hamuru hem de tarife özel şekilde bir iç harcı oluyor. Sizler de Afyon bölgesine geldiğiniz zaman çok kolay bir şekilde şebit yemeğiyle karşılaşabilir ve lezzetinin de nasıl olduğunu deneyebilirsiniz. Maya, toz şeker, un, ılık su, domates, kıyma gibi malzemelerin yer aldığı bir yemektir. Üstelik bu tarifin en önemli özelliği, dillerde söylenen ve çok fazla denenmek isteyen bir tarif olmasıdır.

  • Nerede Yenir: Afyon şehir merkezimdeki pastane veya yufkacılarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

İlibada Sarması

Zeytinyağlı yemekler arasında kendisini en iyi şekilde ispatlamayı başaran ilibada sarmasını Afyon’a geldiğiniz zaman afiyetle yiyebilirsiniz. İlibada sarması hem görsel güzelliği hem de lezzetiyle adından çok fazla söz ettirme başarısına sahiptir. Öyle ki Afyonkarahisar ile özdeşmiş, Anadolu’nun birçok yerinde de yapılan bir yemektir.

Zeytinyağını içeren bu tarif, oldukça sağlıklıdır. Özellikle kilo alırım endişesi içerisinde olanlarında korkmadan rahatlıkla tüketebilecekleri türden bir tarif olarak karşımıza çıkıyor. Yöreye ait olan bu yemeğin bu ismi almasında ki neden ise, labada bitkisinden kaynaklıdır. Tarifin içerisinde neler olduğuna baktığımızda ise buğday, ince bulgur, labada, soğan, un, nane, sıvıyağ, salça ve aynı zamanda da tarifin lezzetini iki kat daha fazla arttırmaya yardımcı olacak baharatlara yer verilir.

Yöre halkı tarafından çok sık şekilde tercih edilen bir yemektir. Bu yemeğin bu kadar çok fazla tercih edilmesinin nedeni, oldukça lezzetli bir yemek olması diyebiliriz. Zeytinyağı yemeklerine hayır diyemeyenlerin Afyon’da mutlaka tatmaları gereken bir lezzet olduğunu da söylemek mümkündür.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/salimustaa/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Burmalı, Millet Cad., Uzun Çarşı Gç., No: 27/A, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 05:30 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0272 213 20 14
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Afyon usulü kabak tatlısını burada deneyebilirsiniz.

Haşhaşlı Pide

Haşhaşlı Pide
Fotoğraf: Hürriyet

Pide severler için değişik tariflerden biri olarak haşhaşlı pide karşımıza çıkıyor. Doğal olarak sizler de haşhaşlı pideyi daha önce yememiş olabilirsiniz. Fakat Afyonkarahisar yolculuğu yapacaksanız, yiyeceğiniz yemeklerin arasında haşhaşlı pidenin de olması gerekir. Adından da anlaşılacağı üzere bu pideyi farklı kılan özelliği, içerisinde haşhaş kullanıyor olmasıdır.

Çıtır mı çıtır bir özelliğe sahip olmasından dolayı, tarifin son derece iştah kabartacak cinsten olduğunu söylememiz mümkün. Haşhaşlı pide içerisinde yer alan malzemelere baktığımızda ise haşhaş, sıvıyağı, un gibi malzemelere yer verilir. Fakat bu tarifin yapılışı konusunda gözünüzü çok fazla büyütmenize gerek yoktur. Çünkü istediğiniz zaman pratik şekilde yapabilirsiniz. Fakat bu tarifi yerinde yemek çok daha iyi bir seçenek olacaktır.

  • Nerede Yenir: Haşhaşlı pideyi Afyonkarahisar genelindeki fırınlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Göçe Köftesi

Göce Köftesi

Afyon şehrine geldiğiniz zaman haliyle daha önce hiç yemediğiniz lezzetleri denemek içinde sabırsızlanmaya başlarsınız. Bu yemekler arasında ise göçe köftesi de yer alıyor. Afyon halkının yapmış olduğu çok farklı köfte tarifleri bulunuyor. Bu tariflerin içerisinde ise lezzetiyle yemek için sabırsızlanmanıza neden olacak göçe köftesi ilk sıradadır.

Göçe köftesi tarifi, Afyon usulüyle özenle hazırlanır. İçerisinde ise nane, karabiber, yoğurt, un, köftelik bulgur, soğan ve aynı zamanda buğday gibi sağlıklı besinler yer alır. Köfte denildiği zaman daha çok akla kırmızı et geliyor. Fakat göçe köftesi, et ile yapılan köftelerden ayrılır. Bu tarifin içerisinde ince bulgur, buğday gibi besleyici besinler yer alır. Yiyen kişilere fazlasıyla tokluk hissi veren ve yörenin özel baharatlarıyla da lezzet zenginliği sunan göçe köftesi, mutlaka denenmesi gereken tariflerin başında gelmektedir.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan göçe köftesi yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Afyon Kebabı

Afyon Kebabı
Fotoğraf: Milliyet

Kebap kültürüne sahip bir toplum olduğumuz bilinir. Diğer şehirlerimizde olduğu gibi Afyon’un da kebabı ile öne çıkmış, yemek kültürü zengin şehirlerden biri olduğunu görmekteyiz. Et yemek isteyenler için lezzetli diyebileceğimiz bir seçenek olarak karşımıza Afyon kebabı çıkıyor. İçerisinde ki baharatlar ve taze et kullanımına başvurulması, kebabın istediği bir lezzette olmasına neden oluyor.

Ramazan ayı gelip çattığı zaman yöre halkının sofralarında olmazsa olmaz bir tarif olarak öne çıkıyor. Hem yöre halkı tarafından hem de buraya gelen turistler tarafından sevilen bir yemektir. Afyon kebabı, yoğurt eşliğinde tüketilir. Domates, tereyağı, kuşbaşı, biber, yoğurt gibi malzemelerin kullanımına başvurulur. Restoranlarda çok kolay biçimde bulabileceğiniz Afyon kebabını deneyip lezzet ağınıza yeni bir tarif katmanızda oldukça yarar vardır.

  • Nerede Yenir: https://www.facebook.com/EtciBabaAfyon/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Afyon-İzmir Karayolu üzeri 5. km
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 10:00 – 22:30 saatleri arası açıktır.
  • Telefon: 0272 246 47 47
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğin üzerine ekmek kadayıfı kaymaklı tatlısını yiyebilirsiniz.

Afyon Yöresel Çorbaları

Paçık

Afyon, yöresel çorbalarıyla da adını duyurmayı başaran illerimizden biridir. Öyle ki daha önce tatmadığınız farklı tarifle hazırlanan çorbalarını tüketebilirsiniz. Bu çorbalardan biri ise paçık olduğunu söylememiz mümkün. Yöresel yemekler her zaman, yemek yiyecek olanların ilk tercihlerinden biri olur. Çünkü bu tür yemek ya da çorbalar, o yöreye ait özel malzemelerle yapılmış, lezzetli yiyeceklerdir.

Zengin mutfağı ile bilinen Afyon’a geldiğinizde, çorbalarını da denemeden gitmeyin. Paçık çorbası, insanlar tarafından keyifle içilen çorba çeşitlerinden biri konumundadır. Paçık çorbasında, adından da anlaşıldığı gibi içerisinde paça eti yer alır. Bu çorbayı eşsiz kılan özelliklerinden biri içerisinde paça etinin yer almasıdır. Daha çok sığır ya da kuzu eti kullanılarak hazırlanır. Sarımsak, yoğurt, tereyağı ve tuz ilave edilerek çorbanın lezzeti daha fazla arttırılmaya başlanır. Çorbanın yanında aynı zamanda yöre halkının severek yediği tırnaklı pide verilir.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/numanustaafyon/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Burmalı Mah., 22. Sok., No: 10, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 10:00 – 21:30 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0272 214 40 30
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Çorba sonrası ana yemek olarak yöreye özgü kebap türlerini deneyebilir ve ardından kabak tatlısı veya ekmek kadayıflı tatlıyı yiyebilirsiniz.

Sakala Çarpan Çorbası

Afyon’a ait bir diğer meşhur çorbalardan biri olarak sakala çarpan çorbası olduğunu söylememiz mümkün. Bu çorba içerisinde pek çok malzeme yer alır. Eğer ki sizler de lezzetli bir çorba içmek istiyorsanız, en iyi lezzetler ve tarifler arasında yer alan sakala çarpan çorbasını tercih edebilirsiniz. Yörenin zengin çorbalarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Bayram ve Ramazan günlerinde de bu çorba sık sık tercih edilir. Fakat bu çorba, farklı yerlerde daha farklı şekilde isimlerle anılmaya başlanıyor. Öyle ki diğer hangi isimle anılmış olduğuna baktığımızda ise erişteli mercimek çorbası şeklindedir.

İçerisinde hem mercimek hem de erişte bulunur. Bu yüzden son derece besleyici bir çorba olma özelliğine sahiptir. Kış aylarının daha sık şekilde tercih edilen çorba çeşitlerinden biri oluyor. Afyon halkının evlerinde sıklıkla bulabileceğiniz bu çorbayı aynı zamanda lokanta ve restoranlarda da denemeniz mümkündür. Son derece besleyici ve doyurucu bir çorba olması sebebiyle tercih edilen bu çorbanın yanındaki yemeklerin ise hafif yemek olarak tercih edilmesi gerekiyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan sakala çarpan çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Afyon Tatlıları

Afyon Kaymağı Tatlısı

Afyon, yöresel yemeklerinden ve çorbalarından tutun tatlılarına kadar birçok lezzetleri ülkemize kazandıran şehrimizdir. Öyle ki buraya geldiğiniz zaman damaklarınızı şenlendirecek tatlılarla tanışabilirsiniz. Yöreye ait olan ve halk tarafından oldukça fazla sevilen tarif içerisinde Afyon kaymağı tatlısı yer alıyor. Sütlü tatlı seviyorsanız o zaman bu tarifi sizler de bayılarak yiyeceksiniz. Tam da sizin damak zevkinize göre hazırlanmış olan bir tatlıdır.

Afyon kaymağı tatlısı içerisinde kullanılan malzemeler ise süt, un, şeker,  vanilya, kremşanti, fındık içi ve Hindistan cevizidir. Kaymağın doğduğu yer olarak da bahsedilen Afyon’da özellikle de özel günlerde her evde yapılan tarifler arasında Afyon kaymağı bulunur. Afyon gezilerinde yörenin yemek kültürünü de görmek ve tatmak isteyenlerin yöreye ait meşhur çorba ve ana yemeklerin ardından yine yöreye ait bir başka tat olan Afyon kaymağını tercih etmesi en iyi seçeneklerden biri olacaktır. Özellikle de sütlü tatlılardan vazgeçemeyen kişiler için Afyon kaymağı onların vazgeçilmez bir tatlı tercihi de olacaktır.

  • Nerede Yenir: Nur Lokantası
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Burmalı Mah., 23. Sok., o: 9/A, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:30 – 19:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0272 215 33 35
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Tatlı öncesi yöreye özgü yemeklerden yiyebilirsiniz.

Düğülü Haşhaş Tatlısı

Afyon yöresinde haşhaş kullanımı oldukça fazladır.  Yemeklerden pidelere kadar pek çok yerde haşhaş kullanılmış olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca haşhaş kullanımı sadece bununla sınırlı kalmıyor. Yöre halkının severek hazırladıkları düğülü haşhaş tatlısı içerisinde de haşhaş malzemesine yer verilmektedir

Şehirde tatlıları deneyimlemek isteyenler için mutlaka denenmesi gerekenler arasında düğüllü haşhaş tatlısı da yer alıyor. Fakat bu tatlıyı yemeniz için de, haşhaşı seviyor olmanız gerekir.  Haşhaşla aranız iyiyse o zaman, popüler tatlı listeniz arasında yer almaya başlamış olacaktır.

Düğülü haşhaş tatlısı içerisine ince bulgur, haşhaş, ceviz, şeker, süt gibi malzemeler girmektedir. Yiyenlere özel tatlar bırakarak kişilerin bir daha yeme isteğini getiren bu tatlıyı Afyon’da çok daha kolay ve lezzetli biçimde bulmanız da mümkündür.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/salimustaa/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Burmalı, Millet Cad., Uzun Çarşı Gç., No: 27/A, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 05:30 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0272 213 20 14
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Tatlı öncesi yöreye özgü yemeklerden yiyebilirsiniz.

Hurma Baklavası

Hurma Baklavası

Hurma baklavası, şerbetli tatlı severlerin tüketebileceği tatlı çeşitlerinden biri olacaktır. Öyle ki Afyon’u en iyi şekilde simgeleyecek tariflerinden biri olma özelliğine sahiptir. Bu tatlı ağızda dağılmış olduğundan dolayı adını hurma olarak almıştır. İştah kabartma özelliğine sahip diyebileceğimiz tariflerden biri olmayı başarıyor. Buna göre hurma baklavasını sizler de deneyimleyerek ne kadar iddialı bir tatlı olduğunun farkına varabilirsiniz.

Afyon yolculuğunu yapacak olanların severek tüketeceği tatlılardan biridir. Bu sayede sizler de bu tatlıyı buraya geldiğiniz zaman keyifle tüketmeye başlayabilirsiniz. İçerisinde yer alan malzemeleri öğrendikten sonra ise evinizde kendiniz de bu tatlıyı yapabilirsiniz. Fakat ben yerinde yemek istiyorum diyorsanız Afyon’a gelerek hurma tatlısının tadına bakmanız gerekecek. İçerisinde pek çok malzeme bulunuyor. Bunlardan birkaçını sıralamamız gerektiğinde dövülmüş ceviz, sıvıyağ, yumurta, şeker, limon suyu gibi malzemeler kullanıldığını söyleyebiliriz. Yöreye özgü biçimde tariflerle hazırlanan hurma baklavasını bölgedeki birçok baklavacıda, pastanede ya da yemek yedikten sonra tatlı isteyeceğiniz restoranlarda bulabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/salimustaa/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Burmalı, Millet Cad., Uzun Çarşı Gçt., No: 27/A, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 05:30 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0272 213 20 14
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Tatlı öncesi yöreye özgü yemeklerden yiyebilirsiniz.

Afyon’un mutfağını; sucuklarıyla, kaymaklarıyla ve lokumlarıyla mutlaka tanımalı ve bu lezzetli yemekleri mutlaka tatmalısınız.

Afyon tarihi geçmişi kadar yemekleriyle de nam salmış şehirlerimizden biridir. Afyon’da aşçılık mesleği de oldukça yaygındır. Hamur işleri ve et yemekleri ön plandadır. Afyon’un yöresel yemekleri yazımıza eklemek istediğiniz başka lezzetler varsa aşağıda yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin