Afyon’da Ne Yapılır & Mutlaka Yapılması Gereken 30 Aktivite

*İlaç Niteliğinde Bilgiler

Hakkında; 2005 senesinden beri Afyonkarahisar adını alan ancak halk arasında Afyon olarak bilinen şehir, Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde konumlanıyor olup çevresi EskişehirKonyaIspartaDenizliUşak ve Kütahya illeri ile sarılmış haldedir. Termal Başkenti olarak isimlendirilen şehirde kaplıcalarıyla, mermeriyle ve sucuk gibi lezzetleri ile ünlenip dünyaya yayılmış olan Afyon, tarihi ve doğa yönünden  oldukça meşhur. Gelin hep birlikte Afyon’da yapılacak şeyler listesini okuyalım;

Kullanılan kartlar; 

  • Müzekart edinerek şehirde birçok gezi noktasını avantajlı şekilde ziyaret edebilirsiniz.
  • Şehir içi ulaşımda kullanmak üzere Afyonkart satın alarak kolaylık sağlayabilirsiniz.

Şehir içi ulaşım; Afyon şehir içi ulaşımda her geçen gün daha da gelişmekte olup genelde belediye otobüsleri, minibüsler, dolmuş ve taksi gibi toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.

İkonik gezi noktaları; Şehrin simgesel yapısı Afyonkarahisar Kalesi başta olmak üzere, en önemli turizm noktalarından biri olan İscehisar Peri Bacaları, doğa harikası Afyon Kent Ormanı, meşhur haşhaş tarlaları ve daha nicesi sayılabilir.

*Ücretsiz AKtiviteler

1- Şehrin Simgesi Afyonkarahisar Kalesi’ni Ziyaret Et!

afyonkarahisar kalesi

Burası Neresi? Hitit İmparatoru II. Murşil tarafından M.Ö. 1350 senesinde yaptırılan Afyon’un ikonik noktası haline gelmiş kale korunma, gözlem ve savunma amacı ile inşa edilmiştir.226 metre yüksekliğe sahip olan bir kaya kütlesinin üzerine konumlandırılmış olup sırasıyla Hitit, Frig, Roma ve Bizans dönemlerine şahitlik eden Afyonkarahi

sar Kalesi, hak ettiği öneme Selçuklu Dönemi’nde kavuşmuştur.

3359 yıldır varlığını devam ettiren kale yapıldığı ilk zamanlarda Yüksektepe Şehri anlamına gelen Hopanuva adın almış olup Selçuklular Dönemi’nde Karahisar Kalesi olarak adlandırılmış ve Osmanlı Dönemi’nde ise en son ismi olan Afyonkarahisar Kalesi adını almıştır. Alaeddin Keykubat tarafından sekiz su sarnıcı, kilerler, ambarlar, cephanelikler ve değerli eşyaların muhafaza edildiği mahzenler göz alıcı görüntüsü ile kendisine hayran bırakıyor. İslamiyet dönemi mimarisinin en güzel örneklerini kalede görebilirsiniz.

Çok uzun zamanlardan bu yana fethi zor olan kaleler arasında yerini alan Afyonkarahisar, bu yönüyle pek çok efsane yaratmıştır. Hatta öyle ki ünlü şairimiz Arif Nihat Asya, bir şiirinde Afyonkarahisar Kalesi’ni “Gökyüzünde bir balkon” olarak anlatmıştır.

Kaleye Dair Efsaneler;

Hz. Ali ve atı Düldül’e ait olan efsanelerden biri şu şekilde anlatılmaktadır; Hz. Ali, dağdan dağa uçarak seferler yaparken bir gün atının yönünü Afyonkarahisar’a döndürmüştür. Günümüzde kalenin yer aldığı bölgeye atladığı esnada ayağı sertçe yere değen Düldül’ün ayak izi kayanın üzerinde kalmıştır.

Düldül’ü bağlamak için yer bulamayıp taşa vura vura bir bölme açan Hz. Ali’nin dört parmağının izi kale taşlarından birinde yer alıyor. Denilene göre Hz. Ali’ye ve atına ait olduğu varsayılan izler, günümüzde hala kalede mevcuttur.

Kuşkusuz ziyaret edenler tarafından en çok merak edilen noktalardan biridir bu izler. Ayrıca tarihteki önemli isimlerden biri olan Battal Gazi’nin kalenin hemen yakınında bulunan Ulu Cami’de bulunuyor.Diğer efsaneye göre; bir zamanlar Afyon Kalesi’ni kuşatmış ve içeridekiler ile dışarıdakilerin iletişimini kesmek adına tüm yollar kapatmıştır. Ancak kuşatma haberi kale komutanı olan Bizans İmparatoru’na söylenmiş.

Kuşatmanın ardından çimlerin üzerinde uyuyan Battal Gazi’yi Kralın kızı görür ve ona oracıkta aşık olur. Onu içerisinde bulunduğu tehlikeden kurtarmak adına haber vermek isteyen kız Battal Gazi’ye taş atar ancak uyandıramaz. Taş atmaya devam eden kızın attığı bir taş gazinin kulağına gelir ve hayatını kaybeder.

Battal Gazi’nin ölümü tarihçilerin de belirttiği üzere 740 yılında Afyonkarahisar Kalesi’nde meydana gelmiştir.Battal Gazi’nin vefat etmesi üzerine Bizans ordusu kalenin yamaçlarında Türk ordusunu yenmişlerdir. Bu üzüntüye dayanamayan kralın kızı, zehirli bir hançerle intihar eder.

  • Konum: Kale Mah. 03100 Afyon Merkez/Afyonkarahisar
  • Giriş Saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

2- İscehisar Peri Bacaları’nın Şekillerini Yakından Gör!

iscehisar peri bacaları

Burası Neresi? Afyon’un jeolojik yapısından mütevellit şapkalı ve şapkasız olarak pek çok peri bacası meydana gelmiştir. Bu güzel doğallıktaki kentin en yoğun turist çeken rotalarından biridir. Aynı zamanda burada tarihi kalıntılarda yer almaktadır. Afyon’da gidilmesi gereken yerlerden biri olan İscehisar Peri Bacaları, Afyon şehir merkezine 32 kilometre kadar uzaklıkta bulunan Seydiler Köyü’nde konumlanıyor.

Bu doğal yapı, yer aldığı köy sebebiyle de Seydiler Peribacaları olarak da adlandırılmaktadır. Elbette bir Kapadokya popüleriteye sahip değil ancak gerekli tanıtımlar yapıldığı takdirde ülkemizin önemli turizm noktalardan biri olmaya aday.Burada oldukça fazla peri bacası mevcut olup; en güzelleri köyün doğu yönünde Akdere mevkiinde yer alıyor. Buraya gelmek isterseniz Afyon şehir merkezinden düzenli olarak servislere ile sağlanmaktadır. Üstelik para ödemenize gerek kalmıyor!

3- Frig Vadisi’ndeki Kalıntıları Yakından İncele!

frig vadisi

Burası Neresi? M.Ö. 7. yüzyılda Friglerin Balkanlardan gelmesiyle beraber yerleştikleri Büyük Menderes ve Sakarya Irmağı arasındaki alanı kapsamaktadır. Uzun bir dönem boyunca Anadolu topraklarında yaşam süren Frigler, günümüzde Eskişehir, Ankara, Afyonkarahisar, Çorum, Kütahya ve Yozgat’ı içine alan genişçe bir alana yayılmış olup bizlere oldukça önemli eserler bırakmışlardır.

Bu yaşam süreleri boyunca tapınaktan mezara, kaleden, sarnıçlara kadar birçok yapı inşa edip günümüzde ülkemizin mühim turizm noktalarından biridir. Vadi içerisindeki en ilgi çekici yerlerden biri kuşkusuz Avdalaz Kalesi’dir. Kale, kaya kütlesinin üzeri oyularak yerleşim alanı çevrilmiş olup içerisinde bir de sarnıç yer alıyor.

Uluslararası standartlarda bisiklet ve yürüyüş yolu olma niteliğine sahip olan Frig Vadisi’ndeki kalıntılar Türkiye’nin farklı müzelerinden sergilenmekte. Friglerin akabinde bölgede Roma ve Bizans esintiler hakim olmuş ve buraya dini yapılar, mezar odaları, yeraltı yerleşim alanları inşa edilmiştir.

  • Konum: Fatih, 03370 Ayazini Köyü, İhsaniye /Afyonkarahisar
  • Yol tarifi al >

4- Synnada Antik Kenti’nde Tarihle İç İçe Gün Geçir!

Burası Neresi? Roma ve Bizans döneminde bölgede hüküm süren Kuvala’nın başkenti olan Roma döneminde yarı özerklik niteliği kazanmıştır. Eski Tunç Çağı’ndan beri birçok medeniyet için oldukça önemli yerleşim noktası olmuştur.

Burası imparator ve Hierapolis ile beraber cistophorus ve bronz sikkeler bastırıldığı meydana çıkmıştır. Sikkelerin üstündeki haşhaş simgeleri haşhaş üretiminin o zamanlara dayandı görülmektedir.

İçerisinde yer alan stadyum ve tapınaklara ait olan kalıntılar, tarih severler için burasını çok ilgi çekici noktalardan biri haline dönüştürmektedir. Kentteki kitabelerden biri de komutanlardan, mitolojik tanrılardan ve Truva Savaşı’ından bahsediliyor olması da bölgenin tarihi açıdan büyük öneme sahip olduğunu bizlere göstermektedir.

5- Göynüş Vadisi Açık Hava Tapınağı’nı Ziyaret Et!

göynüş vadisi açık hava tapınağı

Burası Neresi? Afyon’un Kayıhan beldesinde yer alan Göynüş Vadisi Açık Hava Tapınağı içerisinde bir kale, Aslantaş ve Yılantaş üzerinde aslan kabartmaları olan mezar odaları mevcuttur. Bu mezar odalarının M.Ö. 7. yüzyılda Frigler tarafından yapıldığı varsayılmaktadır. Bölgede değişik noktalar keşfetmek isteyenler için alternatif sunuyor.

6- İmaret Cami’nin İhtişamında Kaybol!

imaret cami

Burası Neresi? Şehir merkezindeki Kurtuluş Caddesi üzerinde konumlanan cami, 1472 senesinden bu yana göz alıcı güzelliğini, nakış süslemeleri ve sağlam yapısı ile tüm ilgiyi üzerine çekmektedir. Fatih Sultan Mehmet’in veziri Gedik Ahmet Paşa tarafından yaptırılan caminin mimari ise Ayaz Ağa’dır.

Tek minareli caminin ibadet mekanın minaresi de tek şereflidir. 1975 senesinde Müfitzade Ahmet tarafından onarılan eser, Yivler arasında bulunan lacivert renkli çiniler ile de oldukça gösterişlidir. Pek çok şekilde ibadethane olan caminin bilhassa şadırvanı dikkat çekicidir.

Şadırvanda karşılıklı direklere sırtını yaslayan insanlar birbirlerinin seslerini harika bir akustik ile duymakta olup 600 sene önce inşa edilmiş bir yapının böylesine güzel bir teknolojinin bulunması insanı hayrete düşürüyor.

  • Konum: Barbaros, 2. Küp Çeşme Sk. No:11, 03100 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
  • Yol tarifi al >

7- Gedik Ahmet Paşa Medresesi’nde ki Ürünlere Göz At!

Burası Neresi? Gedik Ahmet Paşa Külliyesi’nin günümüze kadar korunak gelen bölümlerinden biri olan medrese 1472 senesinde inşa edilmiştir. Mimari yapısı dikdörtgen yapıda olup inşasında kesme taş kullanılmıştır.

İki büyük, yirmi dört küçük kubbe ve hücreden meydana gelmekte birlikte Osmanlı mimarisinin en iyi örneklerinden biri olan bu medresenin diğer adı Taş Medrese’dir. Yapıldığı günden bu yana farklı amaçlar için kullanılmış olan yapı, Cumhuriyetin ilk senelerinde müze deposu olmuş ve ardından bir süre boş kalmıştır.

Daha sonraları 1995-1997 yılları arasında Türk İslam Eserleri Müzesi olarak tekrar faaliyete açılmıştır. Afyon Belediyesi tarafından işletilen medrese, yöreye ait el sanatları yapımı ve elde eidlen ürünlerin satışı için değerlendiriliyor.

  • Konum: Fakıpaşa, 03100 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
  • Telefon: 0531 554 94 24
  • Giriş Saatleri: 10:00-16:00
  • Yol tarifi al >

8- Kırkgöz Köprüsü’nü Yakından Gör!

kırkgöz köprüsü

Burası Neresi? Kuzey ve güney olmak üzere iki bölümden meydana gelen Kırkgöz Köprüsü’nün kuzey kısmı Bizans İmparatoru I. Manuel Kommen yaptırılmış olup yapım yılı 1150 yıllarına dek uzanmaktadır. Yaklaşık 800 yaşında olan köprü, tüm güzelliği ile hala varlığını korumaktadır.

Bolvadin ilçesindeki Akarçay üzerinde bulunan köprünün güney kısmı ise Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. 64 göze kadar uzatılarak uzunluğu 200 metreye ulaştırılan köprüye yapılan eklemeler esnasında namazgah ve nehre inmek için kullanılan mermer merdiven inşa edilmiştir.

Köprünün yalnızca 57 gözü günümüze ulaşabilmiş olup Afyonkarahisar’daki en eski ve tarihi köprülerin başında geliyor. Günümüze kadar gelebilmiş olması ise sağlamlığını gözler önüne sermektedir. Şehirde parasız yapılacak şeylerin başında gelen harikulade etkinliklerden biridir.

  • Konum: Kırkgöz, 03300 Dipevler Köyü, Bolvadin, Afyonkarahisar
  • Giriş Ücreti:Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9- Bolvadin Belediye Müzesi’ndeki Eserleri İncele!

Burası Neresi? Bolvadin Belediye Müzesi, 1987 senesinde faaliyet göstermeye başlamış olup içerisinde arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği bir müze olup 2008 senesinde Yanık Kışla’nın onarılmasıyla bina ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmiştir. İki katlı bina olup betondan yapılmıştır.

Üç adet girişi olan yapının giriş katında etnografik eserlere, üst katta ise arkeolojik eserlere ait sergi salonları yer alıyor. Kent Müzesi olarak faaliyet gösteren bu yer çevresindeki köylerde yapılan kazılardaki buluntular Eski Tunç Çağı’ndan Cumhuriyet dönemine dek geniş bir zaman dilimine ait önemli eserler sergilenmektedir.

  • Konum: Yakup Şevki Paşa, Kışla Cd. No: 82, 03300 Bolvadin/Afyonkarahisar
  • Telefon: 0272 612 75 99
  • Giriş Saatleri: 08:00 – 17:30
  • Yol tarifi al >

*Ücretli Aktiviteler

10- Afyon Arkeoloji Müzesi’nde Şehrin Tarihini Keşfet!

Burası Neresi? Asar-ı Atika Muhipleri Cemiyeti tarafından Cumhuriyetin ilk senelerinde kurulan Taş Medrese, etrafındaki eserlerin toplanıp bir depo olarak kullanılmıştır. 1928 yılında ise Hilmi Gönçer’in başlatmış olduğu müze çalışmalarıyla 1971 senesine değin Taş Medrese’de bu yıldan itibaren günümüzde hizmet vermekte olan yeni müze binasında yapılmıştır. Bu bina, Afyon Arkeoloji Müzesi olarak faaliyet göstermektedir.

Neden Gitmeliyim? İlk Tunç Çağı’ndan başlayan 5 bin yıllık şehrin geçmişine dönük her türlü eser, dokuz kapalı salon ve bahçedeki açık teşhirde siz ziyaretçilerine sunulmaktadır. Sırasıyla Eski Tunç, Frig, Hitit, Lidya, Roma ve Bizans dönemlerine ait olan birçok eser sergileniyor olup bu müze, yapılması gereken şeyler arasında yer almayı hak ediyor.

  • Konum: Kurtuluş Caddesi No: 96 / Afyonkarahisar
  • Telefon: 0272 215 11 91
  • Giriş Saatleri: 08: 00 – 17:00
  • Giriş Ücreti: 6 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al > 

11- Zafer Müzesi’nde Kurtuluş Savaşı’na Dair Tüm Bilgileri Edin!

zafer müzesi

Burası Neresi? 1913-1914 seneleri arasında belediye binası olarak kullanılan müze, Esbabzade Hüseyin Tevfik Efendi tarafından yaptırılmıştır. Ahşap malzemeler kullanılarak inşa edilen iki katlı bina, Başkomutan Meydan Muharebesi’nin taarruz emrinin verildiği bina olması nedeniyle de oldukça önemli bir yere sahiptir.

1935 yılında belediyenin yeni bir binaya taşınmasının akabinde boşaltılarak 1985 senesinde farklı amaçlar için kullanılmıştır. Ardından yapılan restorasyon çalışmalarıyla 1995 senesinde Zafer Müzesi olarak faaliyet göstermeye başlamıştır.

Zemin katta 10 oda ve bir de toplantı salonu mevcutken ikinci kastında ise 9 oda ve sergi salonu mevcuttur. Müzeyi ziyaret eden misafirler Kurtuluş Savaşı ile ilgili bir çok evrak, fotoğraf, harita ve pek çok farklı nesneyi görebilirler. Karargah dönemini canlandıran ve Atatürk, İsmet İnönü gibi önemli komutanların odaları da düzenlenerek siz ziyaretçilerin gezisine açılmıştır.

  • Konum: Anıtpark Karşısı, Hükümet Konağı Yanı / Afyonkarahisar
  • Telefon: 0272 212 09 16
  • Giriş Saatleri: 08:30 – 17:30
  • Giriş Ücreti: 5 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

*Kış İçin Uygun Aktiviteler

12- Sandıklı Hüdai Kaplıcaları’nın Şifalı Sularına Gir!

Burası Neresi? Afyon’un Sandıklı ilçesinde bulunan Hüdai Kaplıcaları, Belediye tarafından işletiliyor olup oldukça büyük bir şifa merkezidir. Sağlık Bakanlığı onayı olan kaplıcaları; ateşli romatizma hastalıkları, kadın hastalıkları, eklem iltihapları, çocuk felci, kırık – çıkık sekelleri, kazalardan ve ameliyatlardan kalan sekeller, ruhsal bozukluklar, dimağ yorgunluğu, böbreklerdeki taş ve kumların düşürülmesi, bağırsak hastalıkları, cilt ve deri hastalıkları gibi birçok hastalığa iyi geldiğini bilinenler arasında.

Tesisin içerisinde; kadın ve erkek olmak üzere iki ayrı Kür Merkezi yani su banyosu, çamur banyosu, Türk hamamı,  Kardelen Çamur Banyoları, açık ve kapalı yüzme havuzları, 24 adet saatlik orkide aile banyoları, çeşitli termal sular ve masaj/spa salonları yer alıyor.

Aynı zamanda ihtiyaçlarınıza uygun olarak marketler, hediyelik eşya dükkanları, restoranlar, çay bahçeleri, fırın, yürüyüş parkurları, piknik alanları ve açık hava parkları yine tesis içerisinde faaliyet göstermektedir.

Her sene yoğun olarak ziyaretçinin uğradığı kaplıcaların sıcaklığı 60 dereceyi aşıyor olup oldukça fazla hastalığı tedavi etmektedir. Kaplıacalardaki bazı tesisler bakanlığın onayı ile sevkli hasta dahi kabul etmektedir. Kaplıcaların bir diğer özelliği de çamur banyosu yapılabilmesidir.

*Yaz İçin Uygun Aktiviteler

13- Akarçay Kültür Park’da Eğlenceli Şeyler Yap!

Burası Neresi? Şehrin tam ortasından geçen bir nehir olan Akarçay; eskiden bataklık olup kötü kokusu ve görünümü ile biliniyor. Öyle ki halk arasında Kokarçay ismiyle anılıyormuş. 2013 senesinde belediyenin yenileyerek proje kapsamına almışlar ve nehrin etrafını büyük bir yaşam alanına dönüştürmüşlerdir.

Burası artık insanların dinlenerek, güzel vakit geçirdikleri keyifli bir alana çevrilmiştir. Afyonkarahisar’ın simgesel yapısı haline gelmiş olan park, bugün çocuklar için oyun parkları, seyir terasları, yürüyüş, mesire ve piknik alanları mevcut.

Nehir üzerinde  tekne, kano, sal ve deniz bisikleti ile oldukça hoş bir tura çıkabilirsiniz. Verdiği hizmetlerden biri de kablosuz internet olup önceleri mayıs ayına gelindiği sıralarda kurumaya başlayan nehir yapılan çalışmalar neticesinde su seviyesini yaz kış koruyabilmektedir.

Artık Afyonlular bu nehre baktıklarında bir bataklık değil harika görünüme sahip bir park görüyorlar. Eğer buraya yolunuz düşerse aileniz ve çocuklarınızla birlikte bu parka uğrayabilirsiniz.

  • Konum:Osman Gazi, Cahar Dudayev Cd. No: 94, 03030 Afyon Merkez/Afyonkarahisar
  • Yol tarifi al >

14- Afyon Kent Ormanı’nda Kendinize Bir Etkinlik Seç!

Burası Neresi? Diğer bilinen adı ile Zafer Kent Ormanı, şehir manzarası eşliğinde doğayla iç içe olabileceğiniz harikulade bir noktadır. Bölgede mutlaka yapmanız gereken aktiviteler arasında olan orman 1,5 milyon metrekarelik bir alanı kapsıyor olup sunduğu geniş ortamı ile huzurlu bir gün geçirmenizi sağlayacak.

2014 senesinde belediye tarafından açılan orman, herkesin ihtiyacına uygun olacak şekilde en ince ayrıntısına dek düşünülmüş. İçerisinde; kır lokantası, kır kahvesi, şelale, satış üniteleri, 100 kişilik amfi tiyatro, adrenalin tepesi, yel değirmeni, aletli spor alanı, atla gezi yolu, bisiklet yolu ve çocuk oyun parkı gibi alanlar mevcut.

Neden Gitmeliyim? Aynı zamanda dağcılık, dağ bisikleti ve trekking gibi sportif aktiviteleri de gerçekleştirebileceğiniz ormanın en ilgi çeken noktası, Yörük Çadırı ve ışıklandırılmış süs havuzudur. Yaz kış fark etmeksizin her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan kent ormanından şehre en iyi açıdan bakabileceksiniz.

  • Konum: Eski Hamam Mah. Afyon Ankara Yolu No: 53, 03750 İscehisar/Afyonkarahisar
  • Yol tarifi al >

15- Akdağ Tabiat Parkı’nda Eğlenceli Şeyler Sizi Bekliyor!

Burası Neresi? Afyon Sandıklı’da Sorkun Köyü’nde yer alan Akdağ Tabiat Parkı, dört mevsimde de farklı güzelliğe sahip olup yeşil ormanları, su kaynakları, çeşitli bitki örtüsüyle, ucu bucağı olmayan çayırları, ekosistem zenginliği şehrin hengamesinden uzaklaşarak doğaya sığınmak için oldukça elverişlidir.

Kanyon, dağ, vadi ve mağara gibi oluşumları içerisinde barındıran tabiat parkı oldukça büyük bir araziyi kapsamaktadır. Parkın içerisinde; Akdağ Göleti, Kocayayla Vadisi, Kurtini Mağarası ve Tokalı Kanyonu gibi daha sıralayabileceğim görülmeye değer noktalar yer alıyor.

2000 bin senesinde tabiat parkı olarak nitelendirilen Akdağ, her sene baharın gelmesiyle binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Kızılçam, Meşe, Ardıç ve Karaçam ağaçlarıyla bezenmiş olan park renkli çiçekler ile de gözlerinize bayram ettiriyor adeta.

Kara Akbaba, Kızıl Akbaba, Küçük Kartal ve Sakallı Akbaba gibi koruma altında olan pek çok yırtıcı kuş türünün yaşamlarını sürdüğü park, yılkı atları ve Kızıl geyik gibi hayvanlarında doğal yaşam alanı sunuyor.

Böyle olunca kuş ve yaban hayatı gözlemciliği, foto safari gibi etkinlikler yapılıyor. Tabiat parkı içerisinde; patika yollar, bisiklet parkurları, atlı gezi yolları, göletler, yaban hayatı izleme noktaları, gölcükler, bungalovlar, günübirlikçiler ve kampçılar için sosyal tesisler mevcut. 20 kilometre uzunluğundaki kanyon ve ona eşlik eden mağaralar ile trekking sevenlerin hoşlanacağı bir parkur.

  • Konum: Sorkun Köyü, 03500 Çamoğlu, Sandıklı/Afyonkarahisar
  • Telefon: 0533 371 85 26
  • Giriş Saatleri: 24 saat açık *Her gün açık
  • Giriş Ücretleri: Motosiklet-ATV: 3 TL – Otomobil: 10 TL – Minibüs: 40 TL – Midibüs: 40 TL – Otobüs: 75 TL – Kır Evi Günlük (6 Kişi): 215 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

16- 26 Ağustos Tabiat Parkı’nda Doğa ve Tarihi İç İçe Yaşa!

Burası Neresi? 2008 senesinde devlet tarafından koruma altına alınarak milli park özelliği verilmiş olup Akören kasabasında yer alıyor. Toplamda 65 kilometrelik bir alana yayılan tabiat parkının Afyonkarahisar ile arasında 17 kilometrelik bir mesafe bulunmaktadır.

İçerisinde bulunan göl park ekosistem yönünden oldukça zengindir. Ova kurbağası, Sakarmeke, serçe, angut, yeşilbaş ördek ve kırlangıç gibi kuş ve hayvan türlerini bünyesinde barındırıyor olup bakir doğası ile muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapıyor.

Parkın İçerisinde; 

Şelale, gözlem kulesi, WC, otopark, çocuk oyun alanı, kır lokantası, 2 adet halı saha, 6 adet tenis kortu, 3 adet tribün, 1 adet midilli at barınağı, bir adet sporcu soyunma kabini, mescit, büfe, piknik ve mesire alanları bulunuyor. Ayrıca göl çevresinde ortamı keşfedebileceğiniz harika yürüyüş parkurları mevcut.

Tarihi yönden de önemi olan 16 Ağustos Tabiat Parkı, Başkomutan Meydan Muharebesi’nin ve Büyük Taaruz Harekatı’nın geçtiği tepeler, parktaki gözetleme kulesinden görülebilmektedir. Kurtuluş Savaşı ve Büyük Taarruz’un anlatıldığı İstiklal Tanıtım Merkezi parkın sınırları içerisinde yer alıyor.

  • Konum: Bağdat, 03850 Akören, Sinanpaşa/Afyonkarahisar
  • Giriş Ücreti:Kişi 3 TL – İndirimli 1,5 TL Bisiklet: 3 TL. Motosiklet – ATV: 6 TL. Otomobil, Pickup, Kamyonet: 9 TL. Minibüs: 27 TL. Midibüs: 45 TL. Otobüs: 72 TL.
  • Yol tarifi al >

*Fotoğraf Noktaları

17- Haşhaş Tarlaları İçerisinde Muhteşem Pozlara İmza Atın!

haşhaş tarlası

Burası Neresi? Afyon yemekleri içerisinde bolca tüketilen haşhaş baharatının ne denli önemli olduğunu söylememe gerek yoktur herhalde. E durum böyleyken şehirde oldukça fazla haşhaş tarlasını görebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında herhangi bir tarlaya girerek olgunlaşmış haşhaşların içerisinde harika pozlar çekilin!

*Çocuklar İçin Uygun Aktiviteler

18- Afyon Macera Parkı’nda Adrenalin Dolu Saatler!

Burası Neresi? Afyonkarahisar Belediyesi’nin 2015 senesinde Kent Ormanı içerisinde faaliyete açılan macera parkı heyecanlı olduğu kadar genç nüfus için fiziksel ve zihinsel gelişimleri için toplamda 18 oyun parkuru mevcut. Parkurların yükseklikleri 3 ile 6 metre arasında değişmektedir.

Park içerisinde;

13 metre serbest düşüş platformu, 13 metre yapay kaya görünümlü ve ahşap görünümlü 2 adet tırmanma duvarı, 200 metre gidiş 200 metre dönüş olmak üzere toplam 400 metre zipline hattı bulunuyor.

Parkın kapsadığı alan 7,5 bin metrekare kadar olup;  Örümcek Ağı, Sallanan lastik, Sallanan Kütük, Akrobat Köprü, Hemparope, Yassı Ahşap Köprü, Derin Geçiş, Zikzak Köprü, Horizontal Köprü, Üzengi, Sallanan Disk, Tahterevalli Köprü, Panel Yan Geçiş, Ağ Köprü, X Köprü, Makaralı Geçiş, Tuzak iplerden meydana gelmektedir.

Profesyonel kişiler için 15.75 metre yüksekliğe sahip tırmanma duvarı yer alırken  çocuklara özel yapılmış olan 14 farklı macera parkuru parkta mevcut. Ayrıca parkta, her türlü güvenlik tedbirinin alındığını da söyleyelim.

  • Konum: Hasan Karaağaç, 03211 Afyon Merkez/Afyonkarahisar
  • Yol tarifi al >

19- Afyon Masal Dünyası Parkı’nda Çocuklarınız ile Eğlen!

Burası Neresi? Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun önderliğinde 2016 senesinde hizmete açılmıştır. Masal park, kurucusu olması sebebiyle Veysel Eroğlu Masal Dünyası Parkı olarak da anılmaktadır. Çocuklu ailelerin beraber keyifli vakit geçirebilecekleri, çocukların kendilerini hayal dünyalarındaki kahramanlarını yakından tanıyabildiği park hafta sonları oldukça yoğundur.

Toplamda 32 bin metrekarelik alana yayılan parkta; masal kahramanlarının heykellerinin ve masal evlerinin yanında macera ve Survivor parkurları da bulunmaktadır. Bir tarafta çocuklar eğlenirken bir tarafta ise aileler yürüyüş yapıp bisiklet sürebilecekleri parkurlar mevcutç

*Lezzet Durakları 

20- İkbal Lokantası’nda Vişneli Ekmek Kadayıfı Ye!

vişneli ekmek kadayıfı

Burası Neresi? Salim Usta tarafından kurulan İkbal Lokantası, Yıldız Sarayı’nda başlamış olup sonralarda Zümrüt adında bir lokanta açarak 1934 senesinde Mustafa Kemal Paşa’yı ağırlamış ve Atatürk’ün isteği üzerine İkbal olarak değiştirmiştir. Geçmişi köklü olup Afyonluların meşhur noktası haline gelen restoranda düğün çorbası, dana tandır, patlıcan böreği, ızgara sucuk, vişneli – sade kaymaklı ekmek kadayıfı oldukça sık tercih ediliyor.

Günümüzde iki şubesi olan İkbal’ın biri Kütahya yolu güzergahındaki termal otel, yerel malzemelerin satıldığı dev tesisken diğeri ise Uzun Çarşı’da konumlanmaktadır. Midesini düşkün her bir kimsenin bildiği bu yerin duvarlarında iki büyük ayna asılı olup bir zamanlar Yıldız Sarayı’ndaymış. Bir açık artırmada Hacı Selim Pancar tarafından satın alınarak bu dükkana asılmış.

Aynı zamanda dükkanlardaki asılı ipek Osmanlı halısı da oldukça göz doldurucu. Eğer yolunuz yol üzerindeki tesise düşerse burada satılan  özel ikbal Sucuğu, patates mayalı ekmek, lokum, şekerleme almanızı tavsiye ederim. Burada yaşayabileceğiniz tek zorluk menü yer alan leziz yemekleri seçmek olacaktır. Hem gözünüz hem mideniz doyacak!

  • Konum: Millet Caddesi Uzun Çarşı No:21 Afyonkarahisar
  • Telefon: 0272 215 12 05
  • Çalışma Saatleri: 07:00-21:00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

21- Aşçı Bacaksız’da Kebap Dene!

kebap

Burası Neresi? İlk etapta Yukarı Pazar Caddesi üzerindeki Meyhaneciler Sokağı’nda açılan Aşçı Bacaksız, kebap, Özbek pilavı ve tandır yemekleri ile Afyon’a nam salmış. Aşçı Bacaksız’ın vefatının ardından oğlu Ahmet Madenci devralmış olup birkaç sene eski dükkanı işletmiş ve ardından il merkezindeki Saraçlariçi’nde yeni bir dükkan açarak 1938 yılında günümüzdeki dükkana taşınmıştır.

Sonrasında oda oğlu Kadir Madenci’ye devretmiş. Dedesinin namı olan Aşçı Bacaksız olarak tanınmıştır. Tabelası dahi bulunmayan dükkanın ne denli bilinen bir yer olduğunu varın siz düşünün. Tamı tamına beş masası bulunan lokanta oldukça salaş ve bir mutfakla lavaboya sahip. Masaların iki tanesi 100 yaşında diğer kalan üçü ise 1938 yılında bu dükkana taşınırken yaptırılmış.

Burada pişen etler yavaş ateşte üç saat pişiriliyor olup bir sonraki güne kadar dinlendirilerek servis ediliyor. Kebabın yanında soğan ve haşlanmış sebzelerden oluşan bir garnetür konuluyor. Dilerseniz de pilav koydurabilirsiniz. Dükkanın önünde uzun kuyruklar oluşuyor ve saat 11:00’da başlayan servis saat 14:00’a kadar sürüyor.

  • Konum: Karaman Mahallesi, Yeni Saraçlar Çarşısı, No:6 Dumlupınar, Afyonkarahisar
  • Çalışma Saatleri: 09:00-17:30
  • Telefon: 0272 215 20 97
  • Yol tarifi al >

22- Numan Usta’da Odun Ateşinde Pişen İskender Ye!

iskender

Burası Neresi? Rotanızı çevirebileceğiniz bir diğer noktalardan biri de Numan Ista’dır. Temizlik konusundaki hassasiyetleri ile ön plana çıkan mekandaki en çok yenilen yemek odun ateşinde pişen yaprak döner iskenderdir. Bundan önce yöresel bir çorba içip isterseniz meşhur ızgara sucukta söyleyerek tadabilirsiniz. Yemeğe başlamadan önce ikram edilen tandır lavaşına sarıp sarıp yiyin. 🙂 Yanına eşlik edecek bir  şifalı Demirhindi şerbeti de iyi gider.

  • Konum: Burmalı Mahallesi, 22. Sokak No:10 Merkez, Afyonkarahisar
  • Telefon: 0272 214 40 30
  • Çalışma Saatleri: 10:00-21:30
  • Yol tarifi al >

23- Nur Lokantası’nda Kadayıf Bambaşka!

Burası Neresi? Ülkemizin en lezzetli ekmek kadayıfını yiyebileceğiniz Nur Lokantası, çarşısının içerisinde toplamda beş masadan meydana geliyor olup başlangıcı işkembe ve mercimek çorbasıyla yapıp ızgara köfte ile devam etmenizi öneririm.

  • Konum: Uzun Çarşı Saraçlar Geçidi No: 13 Afyonkarahisar
  • Telefon: 0272 215 33 35
  • Çalışma Saatleri: 08:30-19:00
  • Yol tarifi al >

24- Etçi Baba’da Kuzu Kaburga Keyfi Sizleri Bekliyor!

kuzu kaburga

Burası Neresi? Kuzu, dana ve oğlak eti kullanılarak yapılan lezzetli yemeklerin servis edildiği Etçi Baba bir mangal evi olup şehirde bir marka haline dönüşmüştür. Masanıza söyleyebileceğiniz yemekler arasında odun ateşinde pişen kuzu kaburga ve tandır eti yer alıyor. Buradan ayrılırken meşhur kangal sucuğu, manda yoğurdu, Afyon lokumu, manda kaymağı da satın alarak evinize götürebilirsiniz.

  • Konum: Afyon – İzmir Kara yolu üzeri 5. km Afyonkarahisar
  • Telefon: 0272 246 47 47
  • Yol tarifi al >

25- Altınay Lokum’da Binlerce Lokumdan Birini Seç!

lokum

Burası Neresi? Afyon dendi mi akıllara gelen kaymaklı lokumun mucidi olan işletme, bu lezzeti tadıp hem evine hemde sevdiklerini götürmek için oldukça elverişli bir yer. Aklınıza gelip gelebilecek her türlü lokum çeşidini bulabileceğiniz bu yerde akide şeker ve daha fazlasını görebilirsiniz. Tatlı ve şekerleme dışında sucuk, hamur işi, haşhaş ürünleri de yer alıyor. Buraya gelmeden gezinizi sonlandırmayın deirm!

  • Konum: Millet Caddesi Uzun Çarşı No:5 Afyonkarahisar
  • Telefon: 0272 215 10 74
  • Çalışma Saatleri: 09:00-24:00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

26- Selçuk Bey Mangal Evi’nde Sucuk Ekmeğe Hayır Demezsiniz!

sucuk ekmek

Burası Neresi? Temiz ve kaliteli yemeğin adresi olan Selçuk Bey Mangal Evi, tercih edebileceğiniz tesisler arasında yerini alıyor olup Afyon’daki meşhur lezzetlerden sucuk döneri, kaymağı, lokumu tahmin edebileceğiniz gibi burada da ön plana çıkıyor. Vali kebabı, şiş kebaplar ve sucuk ekmek de sıkça tercih edilenler arasında. Hizmet anlayışı ve lezzetli yemeği kendine ilke edinen restoran 7/24 açık olup siz misafirlerini bekliyor.

  • Konum: Afyon – Antalya kara yolu üzeri Taşoluk Kasabası yanı Sinan Paşa, Afyonkarahisar
  • Telefon: 0850 302 00 03
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

27- Müstakbel Kebap’da Kebap Çeşitlerine Göz At!

Burası Neresi? Modern izler taşıyan Müstakbel Kebap, Afyon’da bulunan Afium Outlet Center içerisinde yer alıyor. Lezzet dolu bir mola için listenize ekleyebileceğiniz restoran, oldukça kaliteli. Nefis kebap seçeneklerinden yemeden es geçmeyin derim. Dilerseniz çorba, salata, kebap, pide, şiş ızgara ve tatlı alternatiflerini de değerlendirebilirsiniz. Memnun ayrılacağınızdan şüphem yok!

  • Konum: Afyon – İzmir kara yolu üzeri 9. km Afium Outlet Center, Afyonkarahisar
  • Çalışma Saatleri: 11:30-22:00
  • Telefon: 0272 252 52 57
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

28- Sulu Yemeklerin Tek Adresi Salim Usta!

sulu yemek çeşitleri

Burası Neresi? Afyon’un yöresel yemeklerini bulabileceğiniz noktalardan biri olan Salim Usta, sulu yemekleri ve çorba çeşitleri ile ünlü bir esnaf lokantası. Salaş ve samimi ortamı ile gönlünüze taht kuracak bir yer olup sulu yemeklerinin yanı sıra kuzu tandır, keşkek, kaymaklı ekmek kadayıfı, kabak tatlısını da tercih edebilirsiniz. Makul fiyatlara sahip olan lokantadan yüzleriniz gülerek kalkacaksınız. 🙂

  • Konum: Dervişpaşa Caddesi Zülali Çıkmaz Aralığı No:20 Afyonkarahisar
  • Telefon: 0272 213 20 14
  • Çalışma Saatleri: 05:30-22:00
  • Yol tarifi al >

29- Hidayet Abi’nin Yeri’nde Ağzınız Tatlansın!

ekmek kadayıfı

Burası Neresi? Küçük ve sıcak bir ortama sahip olan Hidayet Abi’nin Yeri’nde kıvamı yerinde lezzeti şahane ekmek kadayıfını ağzınızın tadı ile yemeniz mümkün. Bolca koydukları kaymağı, gizemli lezzeti üstelik uygun fiyatı adeta sizi kendine çekiyor. Şehir merkezinde yer alan bu mekana bir de siz uğrayarak ağzınızı tatlandırabilirsiniz.

  • Konum: Dairecep Mahallesi Birlik Caddesi No: 2/A Afyonkarahisar
  • Telefon: 0272 215 39 34
  • Çalışma Saatleri: 08:00-19:30
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

*Günübirlik Turlar

30- Afyon Çıkışlı Lavanta Köyü – Salda ve Pamukkale Turu

pamukkale

Tur hakkında; Tura Kuyucak Köyü’ndeki lavamta bahçelerinden başlayarak Salda Gölü’ne doğru yola koyuluyor. Türkiye’deki özel çevre koruma bölgelerinden biri olan Salda Gölü’nü gezdikten sonra Denizli’de teleferikler ile beraber adrenalin dolu saatler geçirebileceğiniz tura devam ediliyor. Ardından Denizli’de yayla turunu yapılıyor.

Bu aktivitelerin akabinde Pamakkale’ye doğru gidiliyor. Şüphesiz en turistik noktalardan biri olan bu bölgede Hierapolis ve Leodikya Antik Kentleri ziyaretleri gerçekleştiriliyor. Buradan sonraki en son durak ise Pamukkale travertenlerine oluyor. Ve bu rüya gibi tur burada son buluyor. Afyon çıkışlı Lavanta Köyü- Salda- Pamukkale Turu için kişi başı 139 TL ödeme yapmanız gerekiyor.

Fiyat Dahilindeki Hizmetler;

  • Araç içi kahvaltı
  • Ulaşım
  • Rehberlik
  • Seyahat sigortası
  • Araç içi ikramlar
  • Giriş ücretleri

Fiyat Dahilinde Olmayan Hizmetler;

  • Öğlen yemekleri
  • Teleferik ücreti

**Sizler için hazırlamış olduğumuz yapılacak listesi burada son buluyor. Yazımızda Afyon’da yapılacak şeyler hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. Sizde deneyim ve önerilerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz. İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer yazılar;

Yorum yapın

Bizi Takip Edin