Afyon’un Tarihi Yerleri | 21 Tarihi Nokta

Afyon geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetlerden günümüze kalan tarihi yapıları, Afyon’a yolunuz düştüğü takdirde mutlaka gitmeniz gereken yerleri detaylarıyla aşağıdaki Afyon’un tarihi yerleri yazımızda belirttik.

Afyon tarihi hakkında; Afyon’un geçmişi 5000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. İlk olarak Hattiler tarafından yönetilen Afyon bölgesi, MÖ 2.000’li yıllarda Hititler tarafından ele geçirilmiştir. MÖ 1.000’li yıllarda ise bölgede Frig hakimiyeti başlamıştır. MÖ 6. yüzyılda Friglerin güç kaybetmesiyle bölgeyi Persler ele geçirmiştir. MÖ 333 senesinde Perslerle Makedon Kralı II. Aleksandros arasında gerçekleşen İssos Savaşı sonrası Afyon bölgesi el değiştirmiştir. MÖ 30 senesinde Roma egemenliğine giren şehir, “Akroenos” ismiyle anılmıştır. MS 395 senesinde Roma İmparatorluğu’nun bölünmesiyle “Akronion” ismiyle Bizans’ın egemenliğine geçmiştir.

Tarihler 12. yüzyılı gösterdiğinde Türk egemenliğine geçen şehir, 1390 senesinde Osmanlı tarafından yönetilmeye başlanmıştır. “Karahisar-ı Devle”, “Karahisar” ve “Karahisar-ı Sahib” isimleriyle anılan şehir, 1684 senesine tarihlenen belgelerde “Afyonkarahisar” olarak isimlendirilmiştir.

Afyon’un en ünlüleri; Şüphesiz ki Afyon’daki tarihi yerler deyince ilk akla gelen yerlerin başında Karahisar Kalesi gelmektedir ve Afyon’a gelen biri için öncelikli görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Afyon bulunduğu bölgenin jeolojik özelliklerinden dolayı zemin yapısı kolay işlenebilen bir bölgede yer almaktadır. Başta Frig Vadisi olmak üzere şehrin birçok yerindeki kayalara oyulmuş kilise, mezar gibi yapılar da mutlaka görülmesi gereken ünlü yerlerdendir.

Afyon gezi tavsiyesi; Termal kaynaklar konusunda çok zengin bir bölge olan Afyonkarahisar’a geldiğinizde birçok sağlık sorunu için şifa olan termal su kaynaklarından mutlaka faydalanmanızı tavsiye ediyoruz.

Müzekart; Afyonkarahisar içindeki müze ve örenyerlerinde herhangi bir turist kartını kullanmanızı gerektirecek bir adres bulunmadığından Müzekart sahibi olmanıza gerek yok.

Antik Kentler

1. Synnada Antik Kenti

Synnada Antik Kenti
Görsel Kaynak: uzaklarayolculuk.net

Burası neresi? Synnada; Roma ve Bizans döneminde bölgede hakimiyet kuran Kuvala’nın başkentliğini yapmış, Roma döneminde yarı özerklik kazanmıştır. Şehir Eski Tunç Çağı’ndan itibaren pek çok medeniyet için önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Burada imparator ve Hierapolis ile birlikte gümüş cistophorus ve bronz sikkeler bastırıldığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca sikkelerin üstündeki haşhaş simgeleri haşhaş üretiminin o zamanlara dayandığını gösteriyor.

Neden gitmeliyim? Antik kentte bulunan stadyum ve tapınaklara ait kalıntılar, tarihle iç içe gezilere meraklı gezginler için burasını çok cazip noktalardan biri haline getirmektedir. Antik kente ait bir kitabede ise önemli komutanlardan, mitolojik tanrılardan ve Truva Savaşı’ından bahsediliyor olması da bölgenin tarihi açıdan büyük öneme sahip olduğunu bizlere göstermektedir.

  • Adres: Şuhut, Afyon
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. İhsaniye Döğer Örenyeri

Burası neresi? İhsaniye ilçesinde yer alan Örenyeri, Frig döneminden beri yerleşim alanı olarak kullanılmış ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. İhsaniye Döğer Örenyeri’nde Kapıkaya I-II ve Aslankaya kalıntılarıyla birlikte Roma ve Bizans dönemiyle tarihlendirilen kilise ve mezar odalarını da görebilirsiniz. 1. Kapıkaya; Döğer kasabasından Leğer kasabasına giden yol üzerinde bulunuyor.

Bu kapının hangi yıl yapıldığı kesin olarak bilinmiyor fakat MÖ 7. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmekte. 2. Kapıkaya da 1. Kapıkaya ile aynı bölgede, Emre Gölü kıyısında bulunuyor. Aslankaya ise, Döğer kasabası ve Üçler Köyü arasında yer alıyor. İhsaniye Döğer Örenyeri’nin kalıntıları biraz dağınık olsa da çok uzak mesafede değiller. Bu da bölgeyi daha kısa sürede ve daha kolay gezmenizi sağlıyor.

  • Adres: İhsaniye, Afyonkarahisar
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Göynüş Vadisi Açık Hava Tapınağı

Göynüş Vadisi

Burası neresi? Afyon-Eskişehir yolunun 32. kilometresinde bulunan tapınak, şehrin Kayıhan beldesinde yer alıyor. Şehrin termal zenginlikleri arasında sizi tarihi bir yolculuğa çıkaracak tapınağın içinde; bir kale, Aslantaş ve Yılantaş üzerinde aslan kabartmaları olan mezar odaları bulunuyor. Mezar odalarının MÖ 7. yüzyılda Frigler tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Bu bölgede yine farklı yerler keşfetmek isteyenler için alternatif oluşturuyor.

  • Adres: Kayıhan, İhsaniye, Afyonkarahisar
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kaleler

4. Karahisar Kalesi

Karahisar Kalesi

Burası neresi? Türkülere de konu olan Karahisar Kalesi, Hititler döneminde II. Murşili tarafından yapılmış, 226 metre yüksekliğinde volkanik özelliğe sahip bir kaya üzerine kurulmuştur. Kalenin yapım tarihinin ise MÖ 1350 olduğu tahmin edilmektedir. O dönemde kale için yüksek tepe anlamına gelen “Hapanuva” adı kullanılıyordu. Roma ve Bizans döneminde ise kale “Akroenes” ismiyle anılmış, “Karahisar” ismini Selçuklu ve Osmanlı döneminde almıştır. Bir söylentide 625 basamakla ulaşılan Karahisar Kalesi’ne gidenin 7 yıl boyunca Afyonkarahisar’da kalacağı söylenmektedir.

Neden gitmeliyim? Kale heyecanlandırıcı yüksekliği ve muhteşem manzarasıyla çıkışı zahmetli olsa da mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Ana Tanrıça Kübele’ye adanmış ibadet yerleri, sarnıçlar ve su çukurları ise kale içinde en dikkat çeken yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Kale Mah., 03100 Merkez/Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu (Gündüz saatlerinde ziyaret etmeniz önerilir)
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Avdalaz Kalesi

Avdalaz Kalesi

Burası neresi? Gazlıgöl Kaplıcası’na 10 km. mesafede, Ayazini köyü sınırları içerisinde yer alan Avdalaz Kalesi’ne ulaşım kolaylıkla sağlanabiliyor. Bizans döneminde yerleşim alanı olarak kullanılan kale, çok katlı ve çok odalı sarnıçlı bir yapıya sahip. Kaleye çıkan merdivenlerin üst kısmındakiler günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşabilmişken alt kısımlardaki basamaklar ne yazık ki aşınmıştır. Kayalara oyulmuş bu çok katlı kale tarzı yerleşim yerinin inşasında kayanın tüf yapıya sahip olması çok etkili olmuştur ve kalenin sonraki nesillere aktarılabilmesi için gerekli tedbirlerin alınarak bakım çalışmalarının gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kaya oyuklarının iç kısımları incelendiğinde Bizans döneminden kalma kaya mezarları görülebilmektedir.

  • Adres: Fatih, 03370 Ayazini Köyü/İhsaniye/İhsaniye/Afyonkarahisar
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. Asar Kalesi (Kedrea)

Asar Kalesi
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Doğal olarak yüksek bir konumda bulunan bir kaya kütlesinin üzerinde inşa edilmiş olan Asar Kalesi, etrafı surlarla çevrilerek elde edilmiştir. Bizans döneminde “Kedrea” isimli bir yerleşim yerinin olduğu surlar içinde sarnıç vb. yapılara ait kalıntılara rastlanmaktadır. Yakın dönemde çekilen “Arog” filminin bir kısmı da burada çekilmiştir.

Neden gitmeliyim? Kalenin günümüze kadar ulaşabilen kalıntıları, geçmişe dair çok önemli izler taşımaktadır. Bu nedenle Afyonkarahisar tarihi hakkında bir gezi düzenliyorsanız Asar Kalesi bu gezinin içinde mutlaka yer almalıdır.

  • Adres: Fatih, 03380 Döğer/İhsaniye/Afyonkarahisar
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Camiler

7. İmaret Cami (Gedik Ahmet Paşa Camii)

İmaret Camii

Burası neresi? Şehrin merkezinde Kurtuluş Caddesi üzerinde bulunan cami; 1472 yılından beri ihtişamlı yapısı, nakış süslemeleri ve sağlamlığıyla dikkat çekiyor. Fatih Sultan Mehmet’in veziri Gedik Ahmet Paşa tarafından inşa ettirilen cami Mimar Ayaz Ağa’nın eserlerinden. Bir minaresi olan ibadet mekanının minaresi de tek şerefeli. Gedik Ahmet Paşa olarak da bilinen cami, 1975 yılında Müfitzade Ahmet tarafından restore edilmiş. Yivler arasında bulunan lacivert renkli çiniler oldukça ilgi çekicidir.

Neden gitmeliyim? Birçok anlamda dikkat çeken bir ibadethane olan İmaret Camii’nin özellikle şadırvanı etkileyici bir yapıya sahiptir. Şadırvanda karşılıklı direklere sırtını dayayan insanlar birbirlerinin sesini muhteşem bir akustikle duymaktadır ve bundan yaklaşık 600 yıl önce yapılmış bir yapıda bu denli bir teknolojinin bulunması hayret vericidir.

  • Adres: Barbaros, 2. Küp Çeşme Sk. No:11, 03100 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kiliseler

8. Eğerli Kaya Kilisesi

Eğerli Kaya Kilisesi
Görsel Kaynak: himmettakcil1503.wordpress.com

Burası neresi? Kilise; İscehisar ve Bayat ilçeleri arasında kalan Eğerli Dağı’nın yamaçlarında bulunuyor. Ulaşım kolaylığı ve turistik önemiyle her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Şehrin en sağlam kiliseleri arasında olan Eğerli Kaya, içindeki desenleriyle de oldukça beğeniliyor ve bu desenlerin işlenmesinde kiremit renginde kök boyalar kullanılmıştır.

Neden gitmeliyim? Afyon’un en çok ziyaret edilen ve tarihi noktaları arasında yer alan kilise, mimarisi ve tarihe tanıklığıyla ziyaretçilerini bekliyor. Kilisenin ulaşım anlamında kolay bir noktada bulunması da burasını turistler için ilgi çekici hale getirmektedir.

  • Adres: Fatih, 03370 Ayazini/İhsaniye/Afyonkarahisar
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9. Afyon Memeç Kaya Kilisesi

Burası neresi? Memeç Kaya Kilisesi; Afyon’un eski yapılarından olup sarp kayanın ortasına oyulmuş tarihi bir yapıdır ve Emeç Gölü yolu üzerinde bulunmaktadır. Apsisli ve kubbeli oluşu zamanın el işçiliğini muhteşem şekilde gözler önüne sermektedir. Civarda kayalar içine oyulmuş ve 8 ile 10. yüzyıllara tarihlenen yapıların geçmişte bölgenin önemli manastırlarından biri olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Zamanla kilisenin ön duvarı yıkılmıştır ve  dışarıdan içi gözükmektedir. Bu tarihi yapıları keşfetmek insana heyecan veriyor.

Neden gitmeliyim? Memeç Kaya Kilisesi, Afyonkarahisar’ın kiliseleri içinde günümüze ulaşabilen önemli kaya oluşumlarından biridir. Frig Vadisi’nde bulunması ve bölgedeki görülmesi gereken önemli tarihi noktalara yakınlığı nedeniyle de zaman ayrılması gereken noktalardan biridir.

  • Adres: Fatih, 03372, Döğer/İhsaniye/Afyonkarahisar
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Manastırlar

10. Yedikapılar Manastırı

Yedikapılar Kilisesi

Burası neresi? Afyon‘un tarihi mekanlarından olan Yedikapılar Manastırı, Bolvadin ilçesinde yer alıyor. Kilisenin yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 8. ile 10. yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin ediliyor. Devlet karayolu yakınında sarp bir kayalık üzerinde bulunan kilise kolay bir ulaşıma sahip.

  • Adres: Kemerkaya Köyü, Bolvadin, Afyonkarahisar
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kervansaraylar

11. Çay Kervansarayı

Çay Kervansarayı
Görsel Kaynak: tripadvisor.com.tr

Burası neresi? Taşhan olarak da bilinen Çay Kervansarayı, ismini bulunduğu ilçeden alıyor. Selçuklu döneminin en önemli eserlerinden olan Çay Kervansarayı, kapalı kervansaray özelliğine sahip ve 12 ayak üzerine tonozlu bir yapıdadır. Günümüzde kervansarayın avlusu tahribata uğramışsa da kışlık kapalı kısmı hala sağlamlığını koruyor. Kurucusu Ebul-Mücahit Yusufhan olan kervansarayın mimarı ise Mehmet Oğlu Oğul Bey’dir ve mimar, simgesi olan pars armasını kapının üstüne nakşetmiştir. Kare planla yapılan tek Anadolu Selçuklu eseri olması nedeniyle dikkat çeken yapı, 1278 senesinde inşa edilmiştir. Kervansaray, cami ve medreseden oluşan külliyenin bir parçası olarak inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Kervansaray 2016 senesinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek sağlamlaştırılmıştır. Günümüzde kervansaray çay bahçesi olarak hizmet vermektedir ve hem yapının tarihi dokusunu hissetmek hem de bir bardak çay eşliğinde dinlenmek için ziyaret edilmesi gereken noktalardan biridir.

  • Adres: Aksaray-Konya karayolu üzeri, 03720 Çay/Afyonkarahisar
  • Ziyaret saatleri: 09.00-23.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

12. Döğer Kervansarayı

Döğer Kervansarayı
Görsel Kaynak: afyondayiz.gov.tr

Burası neresi? İhsaniye’de Döğer kasabasındaki Döğer Kervansarayı, Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşmış önemli eserlerden biridir ve II. Murat döneminde, 1434 senesinde tamamlanmıştır. İki katlı bir han bölümüne sahip olan Döğer Kervansarayı içinde üst katlar dinlenmek için alt katlar ise yolcuların ihtiyaçlarını karşılaması için planlanmıştır. Kervansarayda 1991-1993 yıllarında kapsamlı bir restorasyon çalışması gerçekleştirilmiştir.

Neden gitmeliyim? 600 yıldır ayakta duran Döğer Kervansarayı, son yıllarda önemi daha da anlaşılan tarihi eserler arasında bulunmaktadır ve yakın zamanda çok daha fazla ziyaretçi tarafından ziyaret edileceğini düşünüyoruz. Siz de bu güzel kervansarayı Afyonkarahisar gezi listenize eklemenizi öneriyoruz.

  • Adres: Kervansaray, 03372 Döğer/İhsaniye/Afyonkarahisar
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Anıtlar, Mezarlar

13. Cumhuriyet Şetliği

Cumhuriyet Şehitliği
Görsel Kaynak: mapio.net

Burası neresi? 1999 senesinde yapılmış olan Cumhuriyet Şehitliği, Cumhuriyet dönemindeki çeşitli mücadelelerinde hayatını kaybeden askerlerimiz ve polislerimiz adına düzenlenmiştir. Afyon-İzmirAntalya karayolu üzerinde bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Ülkemizin bağımsızlığının korunabilmesi adına ne kadar fazla fedakarlık yapıldığını görmek ve duygulu anlar yaşamak için Cumhuriyet Şehitliği’ni listenize eklemenizi öneriyoruz.

  • Adres: Dörtyol, 03030 Afyon Merkez/Afyonkarahisar
  • Ziyaret saatleri: 24 saat açık
  • Giriş: ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

14. Sarıçayır (Selimiye) Kaya Mezarları

Selimiye Kaya Mezarları
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Sarıçayır Köyü’nün çevresine dağılmış durumda olan Sarıçayır Kaya Mezarları; oyma aile ve tek mezar odalarından oluşmakla birlikte Bizans dönemiyle tarihlendiriliyor. Ayrıca bölgede barınak olarak kullanılan mezarlar da bulunuyor. Mezarlar üzerinde de mezarların sahipleri ile ilgili kırmızı boya ile yazılmış yazılar dikkat çekmektedir.

Neden gitmeliyim? Kaya mezarlarının yüzeyinde bulunan kabartmalar ve bezemeler de görebilmek mümkün. Pek bilinmeyen yerleri keşfetmeye meraklıysanız, hakkında çok detaylı bilgilerin bulunmayan Sarıçayır Kaya Mezarlarını mutlaka ziyaret etmelisiniz.

  • Adres: Selimiye Köyü, Afyon
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Medreseler

15. Gedik Ahmet Paşa Medresesi

Burası neresi? 1472 yılında inşa edilen medrese, Gedik Ahmet Paşa Külliyesi’nin günümüze ulaşan bölümlerinden biridir. Adını kurucusu Ahmet Paşa’dan alan medresenin mimarı ise Ayaz Ağa’dır. Medresenin mimarisi dikdörtgen yapıdadır ve yapımında kesme taş kullanılmıştır. Osmanlı mimarisinin çok güzel örneklerinden biri olan medrese, aynı zamanda “Taş Medrese” olarak da bilinmektedir.

Neden gitmeliyim? Medrese; 2 büyük, 24 küçük kubbe ve hücreden oluşmakla beraber Osmanlı mimarisinin örneğini oluşturuyor. Medrese yapıldığı günden beri çeşitli amaçlarla kullanılmış; Cumhuriyetin ilk yıllarında müze deposu olarak kullanıldıktan sonra bir süre boş kalmış ve daha sonra 1995-1997 yılları arasında Türk İslam Eserleri Müzesi olarak tekrar hizmete açılmıştır. Medrese, günümüzde Afyonkarahisar Belediyesi tarafından değerlendirilmekte olup, bölgeye ait yöresel el sanatlarının icrası ve ortaya çıkarılan ürünlerin satışı için değerlendirilmektedir.

  • Adres: Fakıpaşa, 03100 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
  • Telefon: 0531 554 94 24
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-16.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Köprüler

16. Kırkgöz Köprüsü

Kırkgöz Köprüsü

Burası neresi? Kırkgöz Köprüsü kuzey ve güney olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Köprünün kuzey bölümünü Bizans İmparatoru I. Manuel Kommen yaptırmıştır. Köprünün yapım tarihi ise 1150 ve yaklaşık 800 yaşında olan köprü, bütün ihtişamıyla geleceğe göz kırpmaktadır. Köprü, Bolvadin ilesindeki Akarçay üzerinde bulunmaktadır. Güney bölümü Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan‘a yaptırılmıştır ve 64 göze kadar uzatılarak uzunluğu 200 metreye ulaşmıştır. Mimar Sinan zamanında gerçekleştirilen eklemeler sırasında köprüye bir namazgah ve bir de nehre inmek için kullanılmak üzere bir mermer merdiven inşa edilmiştir. Köprünün 57 gözü günümüze ulaşabilmiştir.

Neden gitmeliyim? Kırkgöz Köprüsü, Afyonkarahisar ilimizdeki en eski ve tarihi köprülerin başında gelmektedir. Günümüze kadar hala ayakta kalabilmiş olması ise ne kadar sağlam yapıldığını bize göstermektedir. Bu güzel köprüyü ziyaret etmenizi ve ondan ilham almanızı öneriyoruz.

  • Adres: Kırkgöz, 03300 Dipevler Köyü, Bolvadin, Afyonkarahisar
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

17. Zafer Müzesi

Zafer Müzesi

Burası neresi? Müze, 1913-1914 yılları arasında belediye binası olarak kullanılmak üzere Belediye Başkanı Esbabzade Hüseyin Tevfik Efendi tarafından dönemin önemli inşaat ustalarına yaptırılmıştır. Ahşap malzeme ile iki katlı şekilde planlanan yapı, Başkomutan Meydan Muharebesi’nin taarruz emrinin verildiği bina olması nedeniyle de önemli bir yere sahiptir. Bina, 1935 senesinde belediyenin yeni binasına taşınmasının ardından boşaltılmış ve 1985 senesine kadar farklı amaçlarla değerlendirilmiştir. Bu tarihten itibaren ise gerçekleştirilen yenilenme çalışmaları ile 1995 senesinde Zafer Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Binanın zemin katında 10 oda ve 1 toplantı salonu bulunmaktadır. İkinci katında ise 9 oda ve sergi salonu yer almaktadır. Müzeye gelen ziyaretçiler, Kurtuluş Savaşı ile ilgili pek çok evrak, fotoğraf, harita ve pek çok farklı nesneyi inceleyebilmektedir. Karargah dönemini canlandıran ve Atatürk, İsmet İnönü gibi önemli komutanların odaları da düzenlenerek ziyarete açılmıştır.

  • Adres: Anıtpark Karşısı, Hükümet Konağı Yanı / Afyonkarahisar
  • Telefon: (0272) 212 09 16
  • Ziyaret saatleri: 08.30 – 17.30 *Pazartesi günleri kapalı (Restorasyon çalışmaları nedeniyle şu an ziyaretçi kabul edilmemektedir)
  • Giriş ücreti: 5₺
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

18. Bolvadin Belediye Müzesi

Bolvadin Müzesi
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Arkeolojik ve etnografik eserlerin bir arada sunulduğu Bolvadin Belediye Müzesi, ilk olarak 1987 senesinde hizmet vermeye başlamış, 2008 senesinde Yanık Kışla’nın restore edilmesi ile bu binada ziyaretçilerini kabul etmeye devam etmiştir. Müzenin binası iki katlıdır ve betondan inşa edilmiştir. Toplamda 3 tane girişe sahiptir. Giriş katında etnografik unsurlara, üst katta ise arkeolojik eserlere ait sergi salonları bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Kent Müzesi olarak hizmet veren Bolvadin Belediye Müzesi içinde civardaki köylerde gerçekleştirilen kazılarla elde edilen Eski Tunç Çağı’ndan Cumhuriyet dönemine kadar geniş bir zaman dilimine ait önemli eserler sergilenmektedir. Müze, aynı zamanda ziyaretçilerine Bolvadin’deki günlük yaşama dair önemli ipuçları da sunmaktadır ve Afyon’un tarihi yerleri içinde önemli bir yere sahiptir.

  • Adres: Yakup Şevki Paşa, Kışla Cd. No: 82, 03300 Bolvadin/Afyonkarahisar
  • Telefon: 0-272- 612 75 99
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.30 *Hafta sonları kapalı.
  • Giriş ücreti: ücretsiz
  • Yol tarifi al >

19. İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi

İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi
Görsel Kaynak: tumac.org

Burası neresi? Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı içerisinde yer alan İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi, ziyaretçilerini, müziğin etkileyici dünyasında keyifli bir yolculuğa çıkarmaya davet ediyor. Dünyanın pek çok yerinden 400’ün üzerinde müzikle ilgili nesnenin sergilendiği müzeye gelenler, enstrümanlardan eski radyolara ve eski pikaplara kadar pek çok farklı objeyi görebilmektedir. Müze, 1 Ekim 2013 tarihinde üniversite senatosu tarafından alınan kararla hayata geçirilmiştir.

Neden gitmeliyim? Her yıl 10 binin üzerinde ziyaretçinin ziyaret ettiği İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi, Avrupa’nın 3. ve dünyanın 5. en büyük müzik müzesi olma özelliğini taşımaktadır.

  • Adres: Erenler, 03204 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
  • Telefon: 0272 216 58 96
  • Ziyaret saatleri: 09.00-17.00 *Cumartesi-Pazar kapalı.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

20. Arkeoloji Müzesi

Arkeoloji Müzesi
Görsel Kaynak: afyon.bel.tr

Burası neresi? Pek çok höyük ve antik şehre ev sahipliği yapan Afyon’da sayısız arkeolojik kalıntı ortaya çıkmaktadır. Bu tarihi eserler Afyon Arkeoloji Müzesi içinde sergilenmekte ve ziyaretçilerin Afyon’un tarihi hakkında bilgilenmesi amaçlanmaktadır. Müzenin kuruluş hikayesi 1928 senesine kadar dayanmaktadır. Bu çalışmaların meyveleri 1933 senesinde toplanmaya başlanmış ve ortaya çıkarılan arkeolojik eserler için modern bir müzeye ihtiyaç duyulmasıyla 1971 senesinde bugünkü binasında hizmet vermeye başlamıştır.

Müze, tek katlı bir binada hizmet vermektedir. Giriş katında 9 sergi salonundan ayrı, büro kesiminde 5 oda, bir kitaplık, bir konferans salonu yer almaktadır. Alt katta ise 5 depo, bir fotoğraf atölyesi ile laboratuvar bulunmaktadır. Müzenin bahçe kısmında ise özellikle Roma ve Bizans dönemine ait çeşitli heykel ve freskler sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Müzeyi ziyaret edenler Afyon’un tarihi ile ilgili 5000 yıllık geçmişteki değişimi ve gelişimi net bir şekilde görme olanağına sahip olmaktadır.

  • Adres: Zafer Mh., Kurtuluş Cad. No:92, 03040 Merkez/Afyonkarahisar Merkez/Afyon
  • Telefon: (0272) 215 11 91
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında 08.30-17.30
  • Giriş ücreti: 5₺
  • Yol tarifi al >

21. Sultan Divani Mevlevihanesi

Sultan Divani Mevlevihanesi

Burası neresi? 13. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Sultan Divani Mevlevihanesi, Anadolu’daki ilk mevlevihanelerden biri olması nedeniyle, tarihi açıdan önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle “Afyon’un tarihi yerleri nerelerdir?” sorusunun cevapları sıralanırken bu önemli adrese yer vermemek olmazdı.

16. yüzyılda yaşamış Hz. Mevlana’nın yedinci kuşak torunu Sultan Divani zamanında burası Mevleviliğin önemli merkezlerinden biri olmuştur. Mevlevihane 1902 senesinde meydana gelen büyük bir yangında tamamen zarar görmüş ve 1908 senesinde Sultan Celaleddin Çelebi tarafından yeniden yaptırılarak hizmet vermeye devam etmiştir. 2008 senesinde yeniden restore edilen yapı, müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Mevlevi kültürünü ve o ruhani atmosferi hissetmek için bu çok önemli mevlevihaneyi mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Mevlana Mh., Zaviye Türbe Cd., 03100 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
  • Telefon: +90 272 214 50 91
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında 08.30-17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

toplu iğne Afyon’un tarih yerleri yazımıza ekleme yapmak isterseniz aşağıda yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz 🙂

“Afyon’un Tarihi Yerleri | 21 Tarihi Nokta” üzerine 2 yorum

    • Merhaba HÜSNÜ HASÇELİK;

      Yazımıza göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederiz. Bahsetmiş olduğunuz fotoğraf düzenlenmiştir. Görüşmek üzere, keyifli günler dileriz.

      Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin