Afganistan’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 10 Yöresel Yemek

Uzun zamandır yaşanan sıkıntıları geride bırakan ve ayağa kalkmaya çalışan Afganistan, turizm alanında gözde ülkelerden olmasa da meraklısı belirli bir kitleyi her yıl misafir ediyor.

Heyecanlı bir seyahat planlamadan önce, gelin Afganistan’da ne yenir, ne içilir öğrenelim ve gezinize biraz lezzet katalım.

Coğrafi konumu ve tarihinin şekillendirdiği zengin kültürü ülkenin mutfağını da renklendirip çeşitlendirmiş. Bir gün yolunuz bu hüzünlü ülkeye düşerse çevrenizi saracak o otantik havanın büyüsüne kapılabilirsiniz.

1- Challow

Challow

Afganistan’da ne yenir sorusuna lezzetli bir yanıt veren pirinç pilavı ülkede mutlaka denemeniz gereken yemekler arasında… Ülkedeki simge haline gelmiş hemen hemen her yemek pilavla tamamlanmış.

Yine pirinç üstünlüğünde hazırlanan Challow, bizim bildiğimiz pilavdan hiç farklı değil. İran kökenli bir yemeğin Afgan versiyonu olan bu pilavın tek özelliği, güveç içinde pişirilmesi.

2- Doogh

Doogh

Tıpkı ayrana benzeyen Doogh, ülkede Shlombeh olarak da biliniyor. Bazı bölgelerde içine nane yanında doğranmış salatalık eklendiğini de görebilirsiniz. Bu da size cacığı hatırlatacak. Bu içeceği hem restoran hem de marketlerde rahatlıkla bulabilirsiniz.

3- Kebab

Kebab

Afgan Kebabı, genellikle restoranlarda ve açık hava satıcılarında karşınıza çıkacaktır. Yapımında en çok kuzu eti kullanılıyor ancak çeşitlerini farklı restoranlarda bulabilirsiniz. Yanında bol bol ekmekle servis edilen bu şiş kebapları seyahatinizde mutlaka deneyin.

4- Kofta

Kofta

Asya ve Balkanlar için ana yemeklerden biri sayılan köfte, farklı bölgelerde farklı yorumlarla şekil buluyor. Avrupa için ise daha çok fast food kültüründe sınıflandırılıyor. Afganistan da kendi usulünde lezzetli köftelere sahip bir ülke. Yorgunluğunuzu ve açlığınızı gidermek için bir restorana gidin ve bir porsiyon Kofta, sipariş edin. Tadı damağınızda kalacak.

5- Krem Rulo

Krem Rulo, Afganistan için yöresel bir tat değil. Bu hamur işi tatlının memleketi çok uzaklardaki Avusturya. Ancak ülkede sokak satıcıları ya da pastanelerde bulabileceğiniz bu tatlı, hayli seviliyor.

6- Mantu

Mantu

Tadına aşina olduğunuz bir diğer yemek olacak Mantu, bizim mantılarımıza her yönden benziyor. Soğan ve kuzu etinden hazırlanan harcının tadına bakmak için güzel bir restoran bulup denemelisiniz.

7- Palaw

Palaw

Pilavın Afganlar için hayli önemli bir besin kaynağı olduğunu söylemiştik. Palaw da pirinçle yapılan, içine et ve çeşitli otlar eklenen yöresel bir lezzet. Şekerle rengi biraz kahverengiye döndürülerek yapılan bu yemeğin Yakhni Palaw, Zamarod Palaw ve Shebet Palaw gibi onlarca farklı versiyonu var.

8- Qormah

Qormah

Qormah(Korma), soğan temelli bir güveç yemeği. Kızartılan soğanlara et, meyve, sebze ve baharatlar eklenerek yapılıyor. Tıpkı Palaw gibi pek çok çeşidi olan bu yemeği; ekşi erik ve mercimekler hazırlanan Qormah e Alou-Bokhara ya da sotelenmiş ıspanak ve diğer yeşilliklerle renklenen Qormah e Sabzi türünü deneyebilirsiniz.

9- Quroot

Quroot

Quroot, geleneksel olarak koyun veya keçi sütünden yapılmış, tereyağı benzeri bir süt ürünü. Yapımı oldukça emek ve zaman isteyen Quroot, ekşi bir süzme peynir olarak düşünülebilir. Ana yemeklerin yanında servis edilen bu bölgeye özgü ilginç lezzeti, özellikle isteyin.

10- Zümrüt Pilavı

Zümrüt Pilavı

Afganlar yılbaşı kutlamalarını 31 Mart’ta yani Nevruzda yapıyorlar. Bugün için özel olarak yaptıkları bir yemekler bile var. Bu yemekler içinde en değerli olanı ise Zümrüt Pilavı. Ispanakla yapılan bu pilav renginden dolayı bu ismi almış. Tanıdık bir lezzet olduğunu göreceksiniz.

Afganistan’da ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonundan kullanabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin